Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Mitä uuvatit lopultakin itkevät?

Mitä Perussuomalaisista loikanneet Uuden vaihtoehdon kannattajat (=uuvatit) itkevät? Näennäisesti sitä, että halla-aholaiset, nuivat tai jopa kuun takaa iskeneet natsit kaappasivat vallan Perussuomalaiset-puolueessa. Kun eduskuntaryhmästä paenneet uuvatit ovat pääosin puolueasemansa menettänyttä vanhaa puolue-eliittiä, onhan tuolla väitteellä näennäistä pohjaa.  Vaan todellisuudessa itkun syy on menetetty kannatus puolueen jäsenistön piirissä.

Itse Järvenpäässä ruohonjuuritasolta puolueeni tilannetta seuraavana tein sen havainnon, ettei puheenjohtajavaaleihin ollut Sampo Terholla muistiini tallentunutta kannatusta. On voinut joku olla Terhon kannalla, muttei ainakaan ole tyrkyttänyt kantaansa. Sensijaan Halla-ahon kannalla oli myös sellaisia puolueen jäseniä, joita ei mitenkään erityisesti voi pitää halla-aholaisina. Tärkeä syy oli liittovaltiokehityksen torppaaminen, jolle ainoa vaihtoehto olisi tri Halla-aho.  Loppujen lopuksi en itse ollut Jyväskylän puoluekokouksessa sattuneesta syystä, mutta eipä tri Halla-ahon voitto mitenkään yllättänyt. Leena Meri olisi minusta ollut paras vaihtoehto tässä tilanteessa, mutta monen mielestä ei sitten ollutkaan.

Kun kansanedustajaloikkareita oli 20, niin jos heistä jokainen olisi värvännyt vaikkapa 70 kannattajaansa kokoukseen, uuvateilla ei nyt olisi aihetta itkeä huonoa kannatustaaan. Vaan siinäpä se, mistä ne kannattajat olisi löytyneet, kun suosio oli mennyt?

Uuvatit olivat siis huonoja häviäjiä ja heidän itkunsa pääsyy on kannatuskato. Ei siinä mitään muuten, mutta kun heitä on ministereinäkin, mielettömistä kirjoituksistaan huolimatta.  Se herättää epävarmuutta hallituksemme toimivuuteen. Epädemokraattisuudesta ei kannattane mainitakaan?

Loikkaus oli etukäteen hyvin valmisteltu, jopa uutisoitukin. Näytelmässä oli sen verran roolia presidentti Niinistölläkin, että ääneni ei mene hänelle.

Saapas nähdä, mitä uusia mutkia tässä vielä tulee. Perussuomalaiset-puolueen hallintoelimissä on edelleen uuvattien kannattajia. Tämä voi esimerkiksi hidastaa loikkareiden erottamista puolueesta ja aiheuttaa muutakin sotkua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulen, että nimenomaan kuntatasolla persujen "massoissa" on eniten niitä "uuvalaisia", joten sotkussa olette!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tietenkin on. Mutta se ei mielestäni ole iso ongelma. Suruhan on monellakin puolueen hajoamisesta. Olettaisin, että joitain eroamisiakin tulee.

Puolue-elinten päättävällä tasolla se ongelma sitten konkretisoituu, jos päätöskoneisto halvaantuu.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Demokratiassa valtaa saadaan massoilla. Hajaantuminen oli nähdäkseni odotettavaa kun puolue halusi pysyä yhtenäisenä. Ja tämä on onnistunut sillä millä se aina muutenkin onnistuu. Puoluekurilla.

Nyt mielipidekirjo on esillä ja käsissä on hajanainen sirpaleisto jolla tuskin tulee olemaan merkittävää poliittista valtaa.

Tämä ei voisi tapahtua juurikaan miellyttävimmille tahoille. Ottaen huomioon minkälaista "nimellisesti poliittista korrektiutta" kannattanutta (yleensä kristittyä) menijää puolueessa on mennyt. Ja keitä ovat ottaneet mukaan sillä ehdoilla että ovat hiljaa ja tottelevat. (Mikä lienee heidän käsityksensä vapauden oikeasta toteutumisesta aivan kaikessa muussakin.)

Marko Parkkola

Itkevät, koska heidän täytyy tehdä katumusharjoituksia ja tuhkanripotteluja, jotta heidät hyväksytään muihin puolueisiin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sitäkin. Vaan esimerkiksi Oinonen ja Soini ovat jo siksi vanhoja, etteivät ehkä loikkaa mihinkään jo olemassa olevaan puolueeseen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Erikoista ajatella, että kansanedustajaryhmä on (oli) pullollaan "uuvatteja"?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tottakait sitä voi ihmetellä. Mutta milläs selität, etteivät he saa kannattajiaan puoluekokoukseen?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Uskoisin (en tiedä), että normaalissa puoluekokouskäytännössä ja äänivaltuutettuina on puolueen koko kirjo tasapuolisesti. Nyt näyttää, että koska kaappausta haettiin, äänioikeutettujen paikalla olijoiden koostumus oli painottunut koppalakkipuolelle? Sehän on tietysti selitys, eikä poista soinilaisten jäsenten vetelyyttä, mutta on sinänsä uskottava. Sekin on vielä sanottava, etteivät soinilaiset oppineet edes siitä, kun "nuorisoa edustava" Tynkkynen aikoinaan valittiin varapuheenjohtajaksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/ex-piirij...

Ehkä olisin tästä huomiosta enemmän huolissaan. Toki loikkaritkin tekivät päätöksensa humalatilan voimalla?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jääskeläinen, ymmärrät varmaan sen, että varsinkin kuntatasolla ihmisten suuren enemmistön on mahdotonta hyväksyä niitä mielipiteitä mitä persujen nykyjohto, Halla-aho, Huhtasaari, Hakkarainen ja Eerola esittää maahanmuuttajista, ihmisiä he, maahanmuuttajat, ovat kuten me muutkin. Maahanmuutosta ja sen tuomista ongelmista on syytä keskustella, mutta poliittiseksi "keppihevoseksi" mitä ns, nuivat persut sen ovat ottaneet sillä tehdään pelkkää hallaa asiasille keskustelulle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ovathan nuo mainitsemasi henkilöt saaneet kuntatasollakin hyvin ääniä, ainakin Huhtasaari. Eivät toki kuntalaisten enemmistön äänimärää, muttei kukaan muukaan. Onko jotain faktaa, mihin perustat mielipiteesi?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

En ole huomannut uuvattien itkevän. Muutamat heistä ovat kertoneet oman käsityksensä Jyväskylän tapahtumista. Minusta he vaikuttavat lähinnä helpottuneelta ja iloisilta tekemästään ratkaisusta, vaikka hyvin tietävät, että poliittinen ura saattaa loppua. Sen sijaan jäljelle jääneet persuilta tulee ihan klassista itkupotkuraivaria, joka on saanut jo ilmeisesti vähän aikuisempaa sisältöä tapouhkausten muodossa. Aika onnetonta toimintaa persujen kannattajilta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä minulla ainakin on hyvin petetty olo Soinin tekosten jälkeen. Eikö muka ole syytäkin?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ilman muuta. Puolue on nyt täysin toinen ja myös toisessa asemassa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tuskinpa tappouhkauksia persuilta satelee vaan oikeilta ääriryhmiltä jotka toisaalta ovat innoissaan kun ns. nuivat ottivat vallan toisaalta pelkäävät että omat porukan ryntään nyt perussuomalaisiin. Oikea huolenaihe on nyt jäsenryntäyksen kanssa ettei riveihin tule ihan oikeita kuunatseja.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Hyvä huomio, eihän minulla tai kenelläkään muulla voi olla tietoa mistä niitä tappouhkauksia tulee.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uuvatit itkevät, koska ovat täysorpoja.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Vaikka en ole millään tavoin pahoillani puolueen pirstaloitumisesta, ihmettelen nuivien totaalista vauhtisokeutta Jyväskylässä. No ehkä rallikaupungin perinteet velvoittavat. Tapa, jolla Soinia ja puolueen ministereitä nöyryytettiin ei voinut johtaa muunlaiseen lopputulemaan. Miten muka olisi ollut mahdollista, että Soini, Niinistö, Tervo, Mattila tai Lindströmkään olisi voinut jäädä Huhtasaaren tai Hakkaraisen paimennettavaksi "Mestarin" häärätessä Brysselin kirsikkaoluen ja hanhenmaksan parissa?

No, jäädään mielenkiinnolla odotttelemaan tulevien viikkojen, kuukausien ja vuosienkin tapahtumia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minusta vika oli (myös) säännöissä, kun jokainen varapuheenjohtaja äänestetään erikseen. Puolueen säännöt ovat varmasti Soinin mieleiset olleet.
Oletukseni on kuitenkin, että uuvatteja ei olisi syntynyt vain sillä ehdolla, ettei tri Halla-ahoa olisi valittu puheenjohtajaksi. Vähän epädemokraattista?

Niin sitten tuo vaalitapa johtaa helposti värisuoraan, jota minäkin pidän huonona tuloksena.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Uuvateilla" on +20 kansanedustajaa ja neljä ministeriä. Persut vajosivat päivässä eduskunnan pienryhmäksi oppositioon.

Kumpi voitti?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Uuvattien voitot on nopeasti syöty, näin uskon. Perussuomalaisilla saattaa olla tilausta vielä useampia vuosia, jos ei meno tästä korjaannu. Murtumaton peruslinja täytyy kuitenkin säilyttää.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Mitä persuihin jäi? "Mestari", epämääräisiä kytköksiä vastarintaliikkeeseen, suomen sisuun ja hämmentyneitä ihmisiä sekä organisaation palasia. Lisäksi mediatietojen mukaan pari henkilöä, jotka masinoivat taustalla vallan-kaappauksen/vaihdoksen.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Vai olisikohan tässä kyseessä WIN-WIN tilanne sekä Soinin että Halla-ahon kannalta?
A) Soini voi vielä istua pari vuotta ministeriaudin takapenkillä, ja
B) Halla-aho sai siivottua antinuivat häiritsemästä harhaisissa haaveissa siintävän pääministeripuolueen puheenjohtajan ja näin ollen valtakunnan ykköspoliitikon statusta.

Kuvitelkaa Soinin ja Halla-ahon yhdessä juonima salaliitto!!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset