Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

USA:n presidentti Trump ja valemedia

  • D. Trump. Lähde: Wikipedia
    D. Trump. Lähde: Wikipedia

Koska minulta ovat jääneet suorittamatta nettidiagnosoinniin syventävät opinnot, en ala arvioimaan USA:n nykyisen presidentin mielenterveyttä. Siihenhän näyttääkin löytyneen osaavia ihmisiä ihan riittävästi. Kaikesta huolimatta USA:n presidentti Trump kaipaa tulkintaa, olkoonpa vaikka sitten näin ruohonjuuritasolta. Tulkinnan tarve tulee halusta jäsentää maailmaa, ehkä jopa kokea se turvalliseksi elää.

Julkisuudessa näkyneistä presidentti Trumpin erikoisista lausunnosta oma foliohattuteoriani on ollut, että huomio kiinnitetään taikurin pieniin käsiin samalla kun jossain muualla tehdään ne merkittävät temput.

Lähtisin kuitenkin tulkitsemaan Trumpia muutaman periaatteen varassa: Amerikka ensin , vallan- ja kostonhalu. Sivuhuomautuksena vielä, että Amerikka ensin ei suinkaan tarkoita, että kuubalaiset saisivat etusijaa, eivätkä edes brasilialaiset. Kostonhaluun taas viittaa USA:n ensimmäisen naisen lausunto, että hänen aviopuolinsa lyö kymmenkertaisesti takaisin hyökkäyksen kohteena ollessaan.  Vallanhalutonta presidenttiähän nyt on vain vaikea kuvitellakaan.

D. Trump jakaa lausuntojaan twitterissä, ohittaen näin niin vale- kuin valtamediankin, olivatpa nämä sitten sama tai eri asia.  Tässä suhteessa näkisin, että Trumpin julkaisema painivideo kuvaa Trumpin tavoitteita varsin hyvin. Laajasti median toimittajat edustavat eri maailmankatsomusta kuin Trump, joten Trump haluaa vallanhalussaankin tuhota ne.

Ei niin, että D. Trumpin vihollisekseen kokema media olisi täysin viaton saamaansa nykypresidentilliseen palautteeseen. Esimerkiksi Morning Joe -ohjelmassa pilkattiin presidenttiä ala-arvoisesti vain hetkeä ennen toimittajien henkilöön käyvää palautetta, josta sitten monen mieli pahoittui.

Mielestäni Trumpin ilmasto- ja energiapolitiikkakin on tulkittavissa Amerikka ensin -periaatteesta lähteväksi. Trump: " We have nearly 100 years’ worth of natural gas and more than 250 years’ worth of clean, beautiful coal. " Suomeksi: "Meillä on sadaksi vuodeksi maakaasua ja yli 250:ksi vuodeksi puhdasta, kaunista kivihiiltä."  Pariisin ilmastosopimus ei sitten täyttänyt Trumpin Amerikka ensin -vaatimuksia.  Nähtäväksi jää, miten pitkäaikaisen taloudellisen etumatkan USA ehtii kuroa vapaalla energiapolitiikallaan. Toivoa sopii, että Trumpinkin hiildioksidipäästöt viherryttävät Saharaa ja lykkäävät jääkauden alkua. Tätä tosin ei ole media uutisoinut.

Jopa Suomessa toimittajat kantavat kortensa kekoon. Trump-uutisointi on selkeästi vinoa ja pilkkaavasti pikkuasioihin takertuvaa. Voisi ajatella, että Trumpilla on alentuneet ihmisoikeudet. Ehkä niin onkin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa on vuosikymmeniä naureskeltu ja ivattu amerikkalaisten elämänmenoa ja USA:n sotavoimien käyttöä ympäri maailmaa erilaisissa kriisipesäkkeissä ja sodissa. Suomalainen media on meidät suomalaiset tällaiseen negatiiviseen suhtautumiseen kasvattanut ja opettanut. Nyt sairas valtio on saanut median mielestä myös mielisairaan johtajan.

Mitä seuraavaksi, Trump-Jong-un-sopimusko , jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa Suomi siirtyy Pohjois-Korean etupiiriin ?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Trumpin twiittailusta tulee mieleen Argentiinan entinen presidentti Cristina Fernández de Kirchner. Hänellä oli sama tapa twiitata ensin ja sitten vasta kysyä lähipiiriltään asian todellista laitaa. Lehdistö käytti Cristinan twiittailutavasta sanaa ’koski’, varmaan samaa voisi sanoa Trumpista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itseäni hieman huoletti, kun Suomen presidentti Niinistö pyrki ohjeistamaan itseään vanhempaa valtiomiestä. Menikö siinä se Nato-ovi kiinni? Joku kostohan se Niinistölle tai Suomellekin tullee?

Marko Parkkola

Ei sentään ole mennyt oikomaan kravattia, kuten punamuumi teki Bush juniorille. Siinä oli sellainen kardinaalimunaus, että hävettää vieläkin.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Tietääkseni Usan presidentillä ei ole License to kill-organisaatiolla niin kuin erään toisen valtion johdolla on ... Joten Presidentti Trumpin täytynee tyytyä Twiittien kovaan säilään.

Kielenkäyttö on kovaa ja mr. Trumpin viestintä on vain vastaus häneen kohdistuneesta ala-arvoisesta ja median suoranaisesta vitt*a maan johtavaa viranhaltijaan kohtaan.

Metsä vastaa miten sinne huudetaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Twiiteistä päätellen Trumpilla on alentunut ihan joku muu kuin oikeudet.

Marko Parkkola

Olet nyt ymmärtänyt väärin. Kaikki mediat jotka dissaavat Trumpia ovat luotettavia valtamedioita. Mediat jotka eivät dissaa Trumpia ovat epäluotettavia valemedioita.

Suomessa asia on helpompi. Suomen uutiset on valemedia. Muut ovat luotettavia medioita.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kieltämättä toimiva tekniikka Trumpilta. Medialla on kiire tehdä jonninjoutavia juttuja hänen someseikkailuistaan samalla kun hän tekee lainsäädäntöä josta hänen kannattajansa eivät tykkäisi, kuten esim. Netin neutraaliuden poistaminen.

Olenkin valtamediaan hieman pettynyt, eivät he oikeasti voi olla niin tyhmiä että käsien heiluttelu veisi heidän kaiken huomionsa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ymmärtäisi pitää suunsa supussa niin kuin presidentin asemaan kuuluu, niin median asennekin muuttuisi vähitellen. Niin media vastaa, kuin huudetaan.

Median kuuluu olla vallan vahtikoira. Vain idiootti lähtee riitelemään sen kanssa. Siinä jää aina toiseksi. Sen sai huomata pääministeri Sipiläkin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Media on kuitenkin murroksessa, johon Trumpin viserryksetkin kuuluvat. Siinä ei ole uutistoimituksilla eikä uutisjulkaisijoilla paljokaan virkaa, jos presidentti kertoo asiansa suoraan.
Tämä "uusi presidentillisyys" on selvästi poikkeavaa aiemmasta, jolloin lehdistön asiatonkin kritiikki jäi presidentiltä vastausta vaille.

En ole varma, olisiko Trump nokittelun aloittaja, mutta melko lujasti hän on päättänyt, että sanoo viimeisen sanan.

Eli em. murrostilanne huomoiden en ole varma siitä, että Trump jää toiseksi. Moni paperilehti saattaa kaatua, vaikka ei pelkästään Trumpin työn tuloksena, mutta hänen ottaessa kunnian siitä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Trumpin viimeisen sanan tavoittelu on osoitus infantiilista luonteesta. Hän ei pysty kääntämäään diplomatian ja hyvän käytöksen sääntöjen rikkomista edukseen, vaikka tietenkin hänen asemansa supervallan presidenttinä tekee hänen uransa "kuolinkamppailusta" pitkän.

Media on laaja ja vahva instituutio, jota on mahdoton voittaa - vaikka jokin pieni paperilehti kupsahtaisikin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

CNN prime time katsojaluvut ovat rajussa nousussa,vaikka Trump väittääkin päinvastaista.Hannity sai lähteä Foxilta,kun mainostajat alkoivat saada tarpeekseen demokraattipuolueeseen kohdistuneista salaliittoteorioista.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Esimerkiksi Morning Joe -ohjelmassa pilkattiin presidenttiä ala-arvoisesti vain hetkeä ennen toimittajien henkilöön käyvää palautetta, josta sitten monen mieli pahoittui."

Kiitos linkistä, olikin mielenkiintoista nähdä tuo Morning Joe -ohjelma, josta Trump niin suuttui. Ohjelmassa lähinnä vinoiltiin väärennetyistä Time-lehden kansista, joiden esillä pitäminen kieltämättä vahvasti haiskahtaa pahanlaatuiselta narsismilta. Mutta mielestäni ala-arvoista oli vain Trumpin reaktio. Valtaapitävien pitää (tai ainakin pitäisi) sietää kritiikkiä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Väärennetty kansilehti on huvittava. Sen voi kuitenkin ymmärtää myös tavoitteeksi. Sehän ei ollut varsinaisesti julkisuudessa nähtävissä, vaan yksityisemmin. Oletukseni: golf-kerho oli yksityinen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Väärennetty kansilehti on tarkoitettu huvittavaksi, mutta sitten kun siitä ollaan huvittuneita, presidentti avaa törkyputken. Näinkö se menee?

Sama kansilehti (ainakin ns. valemedian mukaan) on ripustettu monen klubin seinälle, joten kyllä se yleisön nähtäväksi on tarkoitettu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #15

Kun kirjoitin: "Väärennetty kansilehti on huvittava", en ottanut kantaa Trumpin mahdollisiin tarkoituksiin, kerroin vain oman mielipiteeni.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mielestäni Trump teki miehen työn hylkäämällä typerän Pariisin ilmastosopimuksen. Jos media olisi vakavastiotettava se itse analysoisi näiden ilmastosopimuksien järkevyyttä ja varsinkin vaikutuksia vaikka mitään mieltä itse ilmaston muuttumisesta ei olisikaan. Toivottavasti Trump hyökkää myös muita järjettömyyksiä vastaan, voisi saada ihmiset miettimään syitä ja seurauksia.

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Oletko sitä mieltä, että sinun tai toimittajien kompetenssi riittää esittämään vakavasti otettavan analyysin ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista? Siinä on vastassa suuri tiedeyhteisö, jonka argumentit teidän on pystyttävä kumoamaan. Tavanomainen populistinen heitto ei saa ainakaan minua vakuuttuneeksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sä et tunne makkosta, Makkonen tietää kaiken ilmastomuutoksesta, EU:sta ja turvapaikanhakijoista. Lisäksi hän tietää vielä miten Suomi pelastuu ja nousee maailman johtavien talousmaiden joukkoon.

Harmi vaan, että usein ''nerot'' ovat yksinäisiä susia, joiden vallankumoukselliset ideat eivät oiken saa kaikupohjaa.

Siksi toivonkin, että Makkonen asettuisi ehdolle ja saisi vaikutusvaltaa, se olisi Suomen pelastus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

En väittänyt tietäväni ilmastonmuutoksesta vaan sanoin että Pariisin ilmastosopimus on täysin turha ja haitallinen ainakin ilmaston kannalta. Neuvon tutustumaan tuohon sopimukseen niin sinäkin voisit ehkä valaista itseäsi toisten perusteettoman väheksymisen sijaan.

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia Vastaus kommenttiin #25

Valitettavasti minun kompetenssini ei riitä perustellun mielipiteen muodostamiseen näin monimutkaisesta asiasta. Minun onkin luotettava asiantuntijoihin, jotka ovat melko yksimielisiä. Hienoa, että sinä pystyt luomaan ihan oman mielipiteen.

Sopimuksen on ratifioinut 194 maata ja 3 maata (Syyria!, Nicaragua ja USA) ovat ilmoittaneet etteivät sopimusta allekirjoita. Vain kolme maata on siis oikeassa ja 194 väärässä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kuvaavaa miten näissä keskusteluissa merkitsevämpää on joku kansikuva mutta satojen miljardien menetykset järjettömyyteen eivät hetkauta mitään.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kyllä Trump on melko tavalla samaa mieltä kuin kansalaisetkin . Alta kuukausi sitten tehdyssä tutkimuksessa liki 2/3 jenkeistä ei enää lainkaan luota valtamedian uutisointiin. Se oli 65% Fox news sai parhaimmat arvostelut, sen objekttivisuusaste ( eli onko vale- vai tosimedia) sai about 50-50 arvion joka ei sekään päätä huimaa ,jos tykkää totuudesta ,eikä bull-shitistä.
Kaikenkaikkiaan ilmiö nimeltä Fake News on siis todistettu.
Suomrssa liki Kaikki mediat ovat valheellista/manipulatiivista/propagandistista uutisointia pullollaan. Totuutta ei näe enää missään, yksilön täytyy se itse kaivaa esiin muualta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ehkä hieman aiheen ulkopuolelle, mutta rehellisesti kantaaottavia puoluelehtiä ei enää ole samassa määrin kuin ennen. Kantaa ottava puolueeton lehti on vähän epäilyttävä yhdistelmä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämäkään blogi ei anna suoraa vastausta kysymykseen, miksi persut ja venäläiset niin tykkäävät Trumpista.
Jotain väkivallan ja huonon käytöksen ihannointia asiaan liittyy.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nythän sinä Esa-Jussi ainakin vähän valaisit asiaa, vaikkakin rasistisella näkökulmallasi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Sun ihan ite keksimä mielikuvako antoi sulle luvan käyttäytyä huonosti?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Venäläiset diggaavat Trumpia koska USA saadaan näyttämään heikolta. Hillary olisi ollut liian kova vastustaja Venäjälle.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Voi olla tuollainenkin syy. Minulle kuitenkin Venäjällä on sanottu, että Trumpista pidetään, koska hän on kova jätkä, siis öykkäri. Tosin eihän Trump yllä läheskään Zhirinovskin tai muiden venäläisten sankarien tasolle, jotka raivoaa herrasmiesmäisesti raskaana oleville journalisteille yms. jne. yms.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä eroa on sillä, jos pitää henkilöä täysin kahelina tai täysjärkisenä? Eroa on ainakin ennustettavuudessa. Kukaan ei väitä pystyvänsä ennustamaan täysin kahelin seuraavaa siirtoa.
Kuten heti alkuunsa totesinkin, en ota kantaa presidentti Trumpin henkiseen tilaan, muuta kuin tässä epäsuorasti. Koska hän näyttää toteuttavan vaaliohjelmaansa, hän käyttäytyy ennustettavasti.

http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/20...

Tosin toimittajien mollaamiset eivät ole päässeet kymmenen tärkeimmän vaalilupauksen listalle, mutta nekin vaikuttavat ennustettavilta.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Voihan vaaliohjelmakin olla kaheli...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei tervejärkiset äänestä kahelia vaaliohjelmaa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #33

Trump sai 63 miljoonaa ääntä mikä on vajaat 20% väestöstä.

Johtopäätös: joka viides jenkki on kaheli.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #34

Mysteeriksi silti jäisi, miksei tervejärkiselle enemmistölle ollut ehdokasta vaaleissa?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #35

Niin, kaipa esivaalijärjestelmässä on jokin rikki, kun molemmista puolueista inhokit tulivat valituksi finaaliin. Toinen ihmetyksen aihe oli, että eikö demokraattien kokoisesta puolueesta todella pätevämpää ehdokasta löydy kuin entisen presidentin vaimo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset