Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

EU:n haitallisuus UK:n kalastuselinkeinolle päättymässä?

  • EU:n talousalue ennen Brexitiä. Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:European_Union_Exclusive_Economic_Zones.PNG
    EU:n talousalue ennen Brexitiä. Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:European_Union_Exclusive_Economic_Zones.PNG

Brexit-myönteiseksi arvioimani Daily Express -lehti uutisoi nettisivullaan siitä, miten EU:n kalastusoikeuksien menetys UK:n eli Ison-Britannian vesillä vaikuttaa hollantilaisiin kalastajiin. Näiltä saattaa elinkeino loppua. On kuitenkin hyvä huomata se, että UK:sta loppui monen kalastajan elinkeino, kun maa liittyi EU:hun. Tästä todisteena mm. yksi kommentti Daily Expressin artikkelissa ja Wikipedia-artikkeli.

EU:n on siis todistettavasti ollut haitallinen Ison-Britannian kalastuselinkeinolle ja tämä haitta on nyt ehkä päättymässä. Miksi sitten EU:ssa ei annettu brittien kalastaa täysimääräisesti omilla vesillään ja toimittaa kaloja EU:n markkinoille? Eräiksi syiksi arvelisin EU:n kansallisvastaisuutta ja epäluuloisuutta. Jos britit olisivat olleet EU:n kalamestareita, heille olisi jäänyt valtaa omiin asioihinsa ja ehkä myös yksi painostuskeino EU:ta kohtaan. Tätä ei ollut, kun brittien kalastusvedet annettiin "kaikille".

Mieleenhän tästä tulee tietenkin Suomen metsät, metsäteollisuus ja vedet. Jo nyt EU määrää, miten metsiemme hiilinielu lasketaan. Odottelemme vesiemme ottamista ulkopuolisten täyteen omistukseen.

Kannatan kerran sukupolvessa EU-kansanäänestyksen järjestämistä Suomessa. Vaikka itse äänestäisinkin EU-eron puolesta itsenäisyytemme säilyttämiseksi, pidän tuollaista kansanäänestystä arvokkaana asiana, vaikka tulos olisikin jäsenyyden säilyttäminen EU:ssa. Olisihan näin uusi sukupolvikin saanut sanoa kantansa ja toisaalta eroamispuheet vaimenisivat joksikin aikaa. Työrauha.

 

Daily Expressin Brexit-myönteisiä linkkejä

http://www.express.co.uk/news/politics/821754/Brexit-latest-news-EU-talk...

http://www.express.co.uk/news/world/821980/Brexit-news-EU-Europe-Brussel...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tämän vuoksi Norja ja Islanti eivät haikaile EU:n jäseniksi. Jäsenenä näiden omista kalavesistä tulisi yhteisiä muiden EU-maiden suurten kalastuslaivastojen kanssa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kala tässä onkin unohdettu, ehkä pärjäilevät fish and chipseillä:

A year of research reveals a total lack of a plan when it comes to how Brexit Britain is going to feed itself

http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-d...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Et maininnut, onko lähteesi Brexit-myöneinen vai Brexit-kielteinen. Arvelisin jälkimmäistä. Artikkelissa valitellaan lähinnä sitä, että EU:n valtaisa elintarvikebyrokratia poistuu brittien niskasta. Elintarvikkeiden perustuotannosta ei niinkään olla huolissaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitä merkitystä kannalla on jos esitetyt faktat ovat ok? Ja eiväthän britit ole lähestulkoonkaan kaikessa omavaraisia, tuontiruuan hinta tulee riippumaan kauppasopimuksista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #4

Merkitystähän sillä juuri on, koska Brexit-myönteinen uutisväline valikoi linjaansa sopivia uutisia, kuten päinvastoinkin suuntautunut omaan linjaansa sopivia uutisia. Samalla mahdollisesti jätetään tasapuolistava aineisto julkaisematta.

Britit voivat sitten vaihtaa kalansa viljaan, mutta EU:n elintarvikevalvontaa ei tarvitse kustantaa? Tästä valvonnasta huolimatta kuolleet hevoset on saatu EU-alueella hyvin kaupaksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Ainahan voi laittaa hakuun brexit food prices ja valita mieleisensä, jos löytyy.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #6

Ajatteliko Nylund asettaa Britannian mannermaasulkemukseen ?

Britannia tuo paljon elintarvikkeita varsinkin Espanjasta, Ranskasta ja Italiasta. En jaksa ikinä uskoa, etteivätkö em. maiden elintarvikkeet olisi edeleen tarjolla brittimarketeissa Brexitin jälkeenkin edulliseen hintaan ALV:n ollessa se perinteinen nolla.

Voi voi ranskalaisia, espanjalaisia ja italialaisia elintarvikkeiden tuottajia ja valmistajia, jos Nylundin manailema uusi maailmanjärjestys toteutuisi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

? Kirjoitin että tuontiruuan hinta tulee riippumaan kauppasopimuksista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #8

Britit tuovat muista EU-maista mm. viiniä liki pari miljardia litraa vuosittain, joka on varsin helppo korvata muiden markkinoiden tuotteilla, jokta ovat tänä päivänä laadussa eurooppalaiseten veroisia.

Muitakin elintarvikkeita voidaan tuottaa kiplailukykyiseen hintaan EU:n ulkopuolella, mkäli EU nyt tyhmästi lähtisi Beritanniaa ahditelemaan ylettömin vaatimuksin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

En olekaan laskenut viiniä ruokiin, mutta voihan sitäkin rahdata vaikka Australiasta, E-Afrikasta tai Chilestä, tai Paul Massonia jenkeistä:)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #10

Viini on Euroopassa yhtälailla elintarvike, kuin maito tai piimä Suomessa, ja kuuluukin tilastoinnissa luokkaan elintarvikkeet. Viininviljelyyn kohdistetaan merkittävä määrä EU:n maataloustuista, kuten myös mm. kukkien viljelyyn ja kauppaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Kieltämättä, ja onhan siellä pohdittu brexitin vaikutusta viinienkin hintoihin.

http://www.decanter.com/learn/brexit-mean-supermar...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

Tuossa todettiin vain, että viinin hinta on noussut hieman johtuen punnan arvon alenemisesta viimeisen parin vuoden aikana. Hinta toki laskee aikanaan punnan arvon taas noustua tämän hetkisestä ylemmälle tasolle.

Punnan kurssi on ollut kuin " sahanterä " kymmenien vuosien ajan ja on sitä edelleen markkinoiden määrittäessä arvoa jatkossakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Onhan siinä monta tekijää, punnan arvo, tulevat kauppasopimukset ja palkkatasokin.

http://www.independent.co.uk/news/business/news/uk...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kala on varsin korkealle arvostettu ruoka ja raaka-aine Britanniassa. Paremmissa ravintoloissa kala-ateria maksaa tuplasti enemmän sisäfilepihviin nähden.

Fish and chipseilläkin ( and a lot of vinegar ) on oma arvonsa, jota ei sovi sinänsä moukkamaisesti aliarvioida.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ja mitenkän ne alueet tullaan määrittelemään jatkossa?On täysin hämärän peitossa tulevatko saalismäärät kasvamaan.Jatkaako Britannia edellen isoja firmoja suosivalla linjalla.Kukaan ei tiedä.Asiahan ei tule olemaan pelkästään brittien ja EUn välinen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Asiahan ei tule olemaan pelkästään brittien ja EUn välinen."
Minusta vaikuttaisi varsin selkeältä, jos Ison-Britannian kalastusvedet olisivat brittien välinen asia.
Olettaisin, että itsenäinen valtio voi sitten tehdä sopimuksia toisten itsenäisten valtioiden kanssa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Parin tunnin perehtyminen auttanee ymmärtämään.Sen ajan voinet irtautua pro Brexit mediasta.

Marko Parkkola

Minusta EU:n tulisi vallata ja miehittää Iso-Britannia sotilaallisesti. Vain näin voimme taata rauhan ja oikeudenmukaisuuden Euroopassa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Toki näin. EU on rauhan unioni ja kun Britit eroavat, he eivät enää ole rauhan piirissä ja hyökkäystoimeenpiteet voivat alkaa.

Marko Parkkola

Juuri näin! EU osaa tehdä ainoana oikeana instanssina maailmassa vain oikeita ratkaisuja. Kaikki muu on rasismia, fasismia ja ehkä myös sadismia.

Siltä ainakin vaikuttaa, kun lukee luotettavaa suomalaista mediaamme.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Näkyy olevan myös Ranskan kalastajat huolissaan:
http://www.express.co.uk/news/uk/831387/Brexit-upd...

Iso-Britannia näyttäisi saavan itsenäisen määräysvallan omiin kalastusvesiinsä Brexitin seurauksena. Ei huonompi asia, eihän?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tottakai Iso-Britannia saa itsenäisen määräysvallan omiin kalavesiinsä.
Eihän tässä asiassa ole olemassa käytännön muita vaihtoehtoja.

Britannian rannikolla vuosia asuneena muistan hyvin sen jatkuvan jähinän britti- ja ranskalaiskalastajien kesken vuodesta toiseen. Ranskalaiset tuppasivat tulla trooleineen aivan rantojen tuntumaan vastoin olemassa olevia sopimuksia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Asioilla on kaksi puolta, FT: Will Britain’s fishermen be better off after Brexit? Tässä pari, loput ko. artikkelissa:

However, Andy Lebrecht, a former director-general for food and farming at the Department for Environment, Food and Rural Affairs, has argued that the UK will still have to reach an agreement with the EU on quotas and access to each other’s waters after Brexit. In a recent piece for InFacts, he said there were four reasons why the UK does not hold all the cards.

First, while the Scottish fishing fleet depends relatively little on non-UK waters, the English fleet traditionally catches its fish in Irish, French and Norwegian, as well as UK, waters. “Retaining access to those waters will be an essential demand for the UK,” he says. 

Third, the UK fishing industry depends heavily on exports to the EU, so is vulnerable to tariffs. Britain exported £921m of fish (including £224m salmon) to the EU in 2015, whereas total landings (the amount brought to the UK) were worth £775m. “Countries such as France and Spain would have every incentive to demand high tariffs on fish imports from the UK,” says Mr Lebrecht.

https://www.ft.com/content/84f51c84-5fe2-11e7-91a7...

(aukeaa otsikolla Will Britain’s fishermen be better off after Brexit?)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Brittikalastajat ovat ainakin Daily Expressin mukaan olleet Brexitin kannattajia. Jos Brexit ei tuokaan heille mitään etua, niin johan on pettymys.
Mitä tulee brittikalastajien apajiin Ranskan vesillä, niin siltä osin luulisi, että uusia alueita löytyy Brexitin jälkeen omilta vesiltä, joilla on sitten vähemmän ranskalaisia kalastajia. Norja taas ei ole EU-maa, joten Ison-Britannian ei ehkä tarvinne sen kanssa tehdä uutta sopimusta edes.

Jäljelle jää Irlanti. Se on sitten uuden, itsenäisten maiden välisen sopimuksen paikka?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Kuinkahan on, brittien sopimus Norjan kanssa taitaa olla EU:n kautta, ja on se käsitys että britit eivät voi tehdä kahdenvälisiä sopimuksia eri EU-maiden kanssa vaan koko EU:n.

"Fourth, UK vessels benefit from rights to fish large quantities of cod in North Norwegian waters that are “paid for” by transfers to Norway of other stocks which are mainly of value to other EU countries. (This recent FT piece shows how critical the question of Norwegian cod is expected to be.) Maintaining this arrangement will be another British demand."

Ja jäljelle jää sitten muu FT:n artikkelissa mainittu, kuten kalan myynti EU-alueelle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #25

Joo, erehdyin pitämään Irlantia itsenäisenä maana, joka voi tehdä kalastusaluesopimuksia.
Norjan kanssa voinee tehdä sopimuksen?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kova on hinku eräillä EU-mailla harjoittaa kalastusta Norjan vesillä.

http://www.express.co.uk/news/world/819078/europea...

Norjalaiset ovt pitäneet tarkasti huolta kalakannoistaan, eivätkä katso hyvällä ulkopuolisten pyrkimyksiä tunkea omille kalavesilleen.

Britannian vesiltä kalastetaan paljon muiden EU-maiden troolareiden voimin.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2821284/EU...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tärkeitä ne Norjan kalastusvedet ovat briteillekin, ja tässä pari maata lisää FT:n artikkeliin:

In addition to wider sovereign waters fishing rights UK fishermen have rights within the 6-12 mile limit of four other member states: Ireland, Germany, France and the Netherlands. For example trawlers out of Brixham exploit the valuable scallop stocks in the Baie de Seine. Trawlers out of Peterhead fish in Dutch and German waters. Many of the foreign vessels fishing in UK waters do so because the companies that own them bought from UK fishermen and with them the right to fish. It is important to note that the UK is allocated about 30% of the EU's total catch even though it has only 13% of the total sea area (ie UK EEZ compared to the entire EU EEZ, but not including territorial waters).

http://nffo.org.uk/eu-referendum/2016/05/09/fisher...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kala käy varmasti kaupaksi, kalasti sen kuka hyvänsä. Kysyntä Euroopassa on jatkuvasti suurempaa tarjontaan nähden, joka heijastuu myös hintoihin. Sata vuotta takaperin Britannia kalasti liki 20 kertaa suuremman saaliin, mitä tänä päivänä Britanniassa kalastetaan.

Norjan kalastusvesille ei liene briteillä, eikä sen kummemmin muillakaan ole asiaa Norjan hallitessa itse oma vesiään harjoittaen omaa kalastuspolitiikkaa. Sama on myös Islannin vesien suhteen, joilta espanjalaistroolarit ohjattiin pois tykkivenein vuosia takaperin.

Kartta talouskalastusalueista:

Skotit kalastavat n. 60 % Britannian kalansaaliista.

https://www.instituteforgovernment.org.uk/brexit-e...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #29

Norjan 200 merimailin kalastusvesille ei liene muilla asiaa lukuunottamatta EU-maita Ruotsia ja Tanskaa kiintiöiden rajoissa, joilla on vanhat naapuruussopimukset Norjan kanssa jo ennen näiden liittymistä EU:n. Norjan eteläpuoliselle merialueelle Pohjanmerellä on tosin pääsy myös Briteillä ja joillakin muilla EU:n jäsenmailla.

Barentsin meren alueella Norjalla on taas omat sopimuksensa Venäjän kanssa, jolloin samoilla meriauleilla kalastavat molempien maiden kalastusalukset sotisovussa keskenään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Uskoisit jo, kyllä ne britit siellä vaan kalastavat ja UK:n hallinnon sivuilla on ihan ohjeetkin.

Statutory guidance
Norwegian waters
Updated 2 February 2017

https://www.gov.uk/government/publications/how-to-...

https://ec.europa.eu/fisheries/cfp/international/a...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #33

Olet Seija oikeassa. Briteillä on oikeus rajoitettuun kalastukseen valvotusti Norjan
eteläisillä talousvesillä Ruotsin ja Tanskan tavoin ainoina EU-maina. Tällä tuskin on silti enemmälti vaikutusta Brexitin näkökulmasta katsoen.

Nämä ulkomaiset kalastajat Norjan vesillä näyttävät olevan alihankintaa ja ostopalvelua Norjan kalateollisuudelle edullisempaan hintaan norjalaiskalastajiin verraten, joilla jää aikaa enemmän harrastuksille.

62 astetta piirin pohjoisemmaksi meno on EU:n kalastuslaivoille ( myös briteille ) ilmeisesti olematonta ja jopa kiellettyä.

PS. Norjalaisomisteinen kalastuslaivasto taitaa olla varsin aktiivinen läntisen Afrikan pohjoisrannikolla omien Norjan rannikoiden sijaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Alkaa näyttää siltä että "raastuvassa tavataan".

Denmark to contest UK efforts to 'take back control' of fisheries

Exclusive: Copenhagen has built a legal case that claims Danish fishermen’s right to fish in seas around UK dates back to 1400s

Copenhagen plans to point to the UN convention on the law of the sea, which instructs states to respect the “traditional fishing rights” of adjacent countries within sovereign waters. The UK and Denmark are both signatories.

The so-called London convention on fisheries, which European states including the UK and Denmark signed in 1964, also recognises historical rights of access to the waters of the UK.

The Danish government also believes the quota system in the common fisheries policy provides evidence of historical rights, given they are based on traditional fishing patterns.

https://www.theguardian.com/politics/2017/apr/18/d...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset