Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Munalla sairaalaan?

  • Viitekuva. Kuvan kananmuna ei liity tapaukseen.
    Viitekuva. Kuvan kananmuna ei liity tapaukseen.

Viime päivinä on uutisoitu kananmunista Keski-Euroopassa löydetystä hyönteismyrkystä. Mikä ei kotimaisesta uutisoinnista minulle selvinnyt, on se, että voisiko kotimaisiin kananmuniin päästä samaa fiproniiliä ulkomaisten rehujen kautta. Tämä ei kuitenkaan vaikuta todiennäköiseltä, koska nytkään kanat eivät ole ilmeisestikään saaneet hyönteismyrkkyä rehusta, vaan ulkoloisten torjuntaan käytetystä valmisteesta.

Fiproniilin LD50 arvo rotalle on 93 mg/kg . Tarkoittaa, että jos normaalipainoinen aikuinen ihminen nauttisi kemikaalia 10 grammaa, mahdollisuudet kuolla olisivat n. 50%. Olettaen, että ihmisen elimistö toimii kuten rotalla. Kananmunista löydetty pitoisuus on ollut luokkaa 1 mg/kg. Tämä tarkoittaa, että tappavan myrkkyannoksen saamiseksi kananmunia tulisi syödä n. 10 000 kg. Uskoakseni ihminen kuolisi jo ennen tuon määrän ahmimista, koska syömisen tulisi tapahtua nopeammin kuin aineen puoliintumisaika on elimistössä.

Fiproniilin ainoa haitta ihmiselle ei toki ole sen tappavuus suurina annoksina. Akuuttia toksisuutta kuvaava  ARfD-annos rotille on vain 0,009 mg/kg.  Lukema kuvaa pitoisuutta, jota alemmilla pitoisuuksilla ei ole havaittavissa mitään vaikutuksia. Tästä lukemasta laskettu sallittu kananmunamäärä aikuiselle ihmiselle olisikin n. 1 kg, jos oletetaan kananmunissa olevan 1 mg/kg fiproliinia. Tarkkaa tietoa fiproniilin puolintumisajalle ihmiselimistössä en löytänyt. Koska munivia kanojakin kannattaa yrittää vapauttaa myrkystä munantuotannon jatkamiseksi, 1 kk lienee hyvä veikkaus yhdisteen puolintumisajalle elimistössä. Tarkoittaisi siis, että jatkuvasti voisi käyttää kuuden munan kennon näitä myrkytettyjä munia kuukaudessa saamatta mitään oireita.

EU:ssa muuten fiproniilin kielto mm. peltoviljelyssä on paljolti mehiläisten suojeluksi asetettu. Kysehän on lähes kaikkiin niveljalkaisiin vaikuttavasta hermomyrkystä. Muutoin tässä myrkytettyjen kananmunien tapauksessa EU:ta ei voi kovin paljoa syytellä. Tietenkin, jos EU-normit olisivat löysempiä, nämäkin nyt hävitettävät kananmunat olisi syöty parempiin suihin, mutta jokuhan olisi pahastunut siitäkin.

Kananmunia voi syödä edelleen hyvillä mielin, vaikka olisi kemikaalikammoinen. Ei edes kolesterolia kannata pelätä.

 

Linkkejä aiheeseen

http://www.foodqualitynews.com/Food-Outbreaks/Belkorn-JBS-USA-Amrita-Health-Foods-and-COPACK-in-recalls/(page)/1 Täsmällistä tietoa sisältävä sivu.

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240892-oletko-syonyt-ulkomais...

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/226875-saksassa-saatettu-myyda-jopa-10...

http://www.laitilankanatarha.fi/kananmuna-ja-kolesteroli

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minulla ei ole munien tuottajiin mitään riippuvuuksia ja olen varsin kohtuullinen kananmunansyöjäkin. Ajatukseni oli antaa tarvittavaa taustatietoa, joka ei itselleni sattunut silmiin muualta suomenkielisestä mediasta. Voi olla, että luin huonosti, mutta tuossa se nyt on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset