Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Jihadisteilta kansalaisoikeus pois?

  • Paula Risikko. Kuvalähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Paula_Risikko
    Paula Risikko. Kuvalähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Paula_Risikko

Jos minkä kuvittelisi olevan Suomen kansalaisen oikeus, niin oikeus tulla maailmalta Suomeen. Nyt Kokoomuksen hyvin kokenut ministeri Paula Risikko, sisäministeri tässä vaiheessa, ehdottelee IS mukaan, että vierastaistelijoiksi lähteneiltä evättäisiin maahanpalaaminen, vaikka heillä olisi Suomen kansalaisuus. Olen hiukka huolestunut tästä, vaikka kyse onkin vasta vain asian selvittelystä.

Ensiksikin loukkaa syvästi kansallismielisiä tunteitani, ettei Suomi ottaisi vastaan omia kansalaisiaan. Se on toinen asia, että sitä kansalaisuutta ei olisi pitänyt jihadisteille myöntää, ei ainakaan kovin pikaisesti ja helposti. Vaan voihan jihadisti olla ihan syntyperäinenkin Suomen kansalainen, ehkä jopa suomalainen. Toisekseen vierastaistelijoiksi on voinut lähteä jihadistien metsästäjiä. Vääryyshän olisi jättää heidät rajojemme ulkopuolelle. Kolmanneksi on vähän vaikeaa saada yksilökohtaisesti selvyyttä, mitä palaaja on oikeasti tehnyt. Neljänneksi ihmettelen, että missä käydään se oikeusistunto, jossa maahantulo evätään?

Sotarikosoikeudenkäynti sota-alueella ilman Suomen viranomaislupaa vierailleille kansalaisille voisi olla siedettävä ratkaisu. Oikeudenkäynti ei siis koskisi esim. sotilastarkkailijoita ja erilaisia avustustyöntekijöitä kansainvälisesti hyväksytyissä organisaatioissa.

Risikko on toki siinä oikeassa, että hallituksen vastuulla pitkälti on kansallinen turvallisuus. Nopeat korjaukset todistavat sen arkipäiväisen havainnon, että aiemmin hallitus on ollut kovin leväperäinen juuri jihadistien suuntaan. Vaan nopeat korjaukset voivat mennä yli, siitä tässä olen huolissani ihan rivikansalaisena. Moka on jo tehty, mutta mokaa ei saa korjattua toisella mokalla.

On hyvä, että kirkoissa rukoillaan hallituksen puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Joo, Risikko nyt kalastelee yksinkertaisten ääniä tai tietää, että valtioiden on otettava omat kansalaisensa vastaan halusi tai ei.

Mut kuvaavaa on, että palkkasoturiksi ryhtymistä ei Suomessa ole vieläkään kriminalisoitu. Onko kyse romanttinen suhtautuminen Ranskan muukalaislegioonan kaltaisiin instituutioihin?

Lähtökohta ois, että missään muussa armeijassa Suomen kansalainen ei taistele kuin Suomen puolustusvoimissa tai sit joutuu linnaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ääntenkalastelu tms. kävi mielessäni, vaan jäipä tekstistäni pois.

Tuo yhden armeijan sääntö olisi toki yksinkertainen, mutta silloinhan jäisi veljeskansakin auttamatta vapaaehtoisin asein yms.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jo kaksi vuotta sitten ehdotin että pitäisi koota Suomen armeijaan Kurkunleikkaajien Pataljoona. Muodostettaisiin sodan kokeneista maahanmuuttajista oma yksikkö.

Ehkä syyrialaiset olisivat motivoituneimpia, pommittaahan Venäjä heitäkin ihan kuten meitäkin aikoinaan.

http://leomirala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185266-k...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jouduin hyväksymään Leon kommentin. Ihmettelin, että mitenkäs se nyt noin on jäänyt roikkumaan, kun en ole ketään bannannut tms. Sitten ajattelin, että kyse on linkityksestä, kun joillain alustoilla linkkejä sisältävät kommentit vaativat hyväksyntää. Muistin palatessa pätkittäin ko. kommentti vaikutti ihan tutulta. Jäljelle ei taida jäädä kuin Närpiön ammattitaitoset kurkunleikkaajat, jotka ovat valittaneet Leon kommentista ehkä kilpailusyistä ja se on sitten ylläpidon toimin "hyllytetty".

Nyt sitten otan vastuun Leon kommentin mahdollisesta vihapuheesta kurkunleikkaajia kohtaan ja ylläpito on vastuusta vapaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Katsos, voimme olla yksimielisiäkin. Pelkästään tuollaisen päättömyyden suustaan päästämällä, Risikko teki itsestään ministeriksi sopimattoman. Olisi syytä erota saman tien. Suomen kansalainen saa, ja pitää vastaisuudessakin saada, aina palata Suomeen. Vaikka sitten asettuakseen oikeuden eteen tuomittavaksi, tai toiseen maahan luovutettavaksi, vastaamaan rikoksistaan.

Edellä esittämäni vain alleviivaa sen, millä vakavuudella kansalaisuuden myöntämiseen tulee suhtautua. Tämän blogistikin ansiokkaasti toi esille.

Juhani Vehmaskangas

Viranomaiset nyt voivat yhteisen hyvän vuoksi vaikka hieman oikoa pykälissä:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kansalaisuudessa on kyse ihmisoikeuksista

Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus

15. artikla. 1. Jokaisella on oikeus kansalaisuuteen. 2. Keltään ei saa mielivaltaisesti riistää kansalaisuutta eikä evätä oikeutta kansalaisuuden vaihtamiseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyse ei olisi mielivallasta, vaan tarkoin säädellystä toimenpiteestä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Risikko halunnee vain vetää pois huomion sisäministeriön toiminnoissa havaittavissa olevista puutteista.

Hän tajunnee itsekin, että moiset ideat vaativat perustuslain muuttamista toteutuakseen. Näissä olosuhteissa tämä ei tietenkään ole mahdollista.

Ruotsissa on puhuttu paljon jo myönnetyn kansalaisuuden perumisesta myöhemmin ilmi tulleen terrorismiin osallistumisen johdosta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Puheet kansalaisuuden perumisesta ja karkotuksista johtuvat siitä, että yritetään kiertää varsinaista ongelmaa, eli sitä, että väkivaltarikollisille ei anneta kunnon tuomioita. Rikoslakia pitäisi uudistaa niin, että murhaajat ja terroristit joutuisivat loppuiäkseen vankilaan, teloitus olisi myös hyvä vaihtoehto.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuolemantuomion palauttaminen on välttämätön toimenpide!

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #11

#11. Väänänenhän on uskova mies. Mitenkä tuossa kuolemanrangaistuksessa toteutuu kristillinen anteeksianto ja viides käsky?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #12

Esivallan velvollisuus on teloittaa murhaaja, jolla on sitten oikeus sielunhoidolliseen keskusteluun imaaminsa, pastorinsa yms. kanssa ennen teloituksen toimeenpanoa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #13

#13. Eivätkö esivalta ja teloituksen toimeenpaneva esivallan edustaja silloin syyllisty viidennen käskyn rikkomiseen?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #14

He eivät syyllisty viidennen käskyn rikkomiseen, vaan he täyttävät velvollisuutensa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #15

#15. Olen siltikin sitä mieltä, että kuolemanrangaistus rikkoo viidettä käskyä ja on häpeällinen asia maalle. Luojan kiitos se on poistettu yhtä lukuun ottamatta kaikista Euroopan maista ja yhä useampi maa muualla maailmassa on luopunut siitä. Sen sijaan vankeusrangaistuksia ja muita seuraamuksia saisi maallikon näkemykseni mukaan tiukentaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #16

Joka ihmisen veren vuodattaa, hänen verensä on ihminen vuodattava, sillä Jumala on tehnyt ihmisen kuvaksensa.
1 Moos. 9:6

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #17

#17. Raamatuntuntemukseni on olematon, mutta voisin kuvitella, että tuollekin jakeelle löytyy jokin täysin päinvastainen kohta. Ja eikös Mooseksen kirja ole sitä paitsi Vanhassa Testamentissa? Ainakin täällä Uudessa Suomessa monet Raamattua tuntevat ovat sanoneet, että nyt uuden liiton aikana vanha liitto ei ole enää voimassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #18

Nooan aikaan (Moos 9:6) Jumalan asettamalla esivallalla on samat velvollisuudet nykyään kuin tuolloinkin. Tämä vahvistetaan Uudessa Testamentissa.

"1 Jokainen olkoon alamainen sille esivallalle, jonka vallan alla hän on. Sillä ei ole esivaltaa muutoin kuin Jumalalta; ne, jotka ovat, ovat Jumalan asettamat.
4 sillä se on Jumalan palvelija, sinulle hyväksi. Mutta jos pahaa teet, niin pelkää; sillä se ei miekkaa turhaan kanna, koska se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka pahaa tekee."

Room 13:1,4

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #11

Ei sitten tarvitsisi ottaa kansalaisuutta pois.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hollanti toimiikin toisin kuin toivon Suomen toimivan:
https://yle.fi/uutiset/3-9831077

"Hollanti on käyttänyt ensimmäistä kertaa uusia valtuuksiaan ja poistanut Hollannin kansalaisuuden neljältä mieheltä, jotka hallituksen mukaan ovat osallistuneet terroristijärjestön toimintaan."

Tämähän pistää Risikonkin ehdotuksen vähän uudenlaiseen maisemaan. Omaa mielipidettäni pyhästä Suomen kansalaisuudesta en kuitenkaan vaihda.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset