Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Yhden puolueen Suomi

Jutta teki sen. Ajatuksissani oli perjantai-illaksi kirjoittaa pakinantapainen yhden puolueen Suomesta, mutta sain hillttyä itseni. Nyt en enää pysty pidättelemään.

Siis puolueiden yhteistyön edistäminen integraation syventämisen merkeissähän on erittäinkin kaunis ajatus. Esimerkiksi vaaliliitot vähentävät hukkaäänien osuutta, joita eduskuntavaaleissakin kertyy vähintään puolen kansanedustajan äänipotti vaalipiiriä kohti. Suomessa käytetty de Hondt'n menetelmä on sentään hukkaääniä vähentävä, kun yhden valitavan enemmistövaaleissa vastaavia hukkaääniä on aina yli 50%.

Miten sitten puolueintegraation syventämisessä päästäisiin eteenpäin? Vastaus on tietenkin Kokoomus. Sehän jo nimelläänkin kokoava tekijä. Kirkkokokoomus ja Puistokokoomus ovat jo niminä passeleita Kokoomuksen uusille osapuolueille. Siihen tarvitaan vielä Landekokoomus ja Jutan siivittämä Työväenkokoomus, niin sehän on jo aika hyvässä iskussa ainoaksi hallituspuolueeksi työväenpuolueena. Riittäisi ehkä perustuslain muutokseenkin? Siimeksen siivittämänä Vasemmistokokoomus sopii soppaan ihan hyvin, vaikka soma Li saattaa vähän jängätä vastaan. Mainitsematta on vielä Bättrekokokoomus, mutta sehän on itsestään selvyys, kuten varmaan Sininenkokoomuskin.

Protestikokoomus teettää ehkä eniten töitä tässä integraatiossa, mutta tämä viimeinen liitos voitaneen saada etenemään, kun äänestäjille luvataan, että sitten sinullakin on vara äänestää Kansallista Kokoomusta. Nythän tilanne on se, että vain n. 5% äänestäjistä on oikeasti varaa Kokoomuksen äänestämiseen, mutta loput 15% toivoo, että olisi.

Yhden puolueen Suomessa olisi miltei kaikki Pohjois-Korean edut, mutta vain vähän sen haitoista. Eikö houkuttele?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Toinen vaihtoehto voisi olla Keskusta. Sehän löytyy jo nykyisellään kaikilta paikkakunnilta, on tienviitatkin jo valmiina.

Juha Hämäläinen

Näitä kylttejä on vaadittava poistettavaksi vähintään kolme viikkoa ennen vaaleja tai vaihtoehtoisesti tasapuolisuuden nimissä lisäkylttien asentaminen, joissa lukee "Perus-", "Sininen-(HEH Ei saa sekoittaa HK:n kanssa)", "Ruiskukka-", "Vakuutus-" tai "Virheet-".

Vähintään on kiellettävä "Vaalihuoneisto" kylttien asentaminen "keskusta" - kylttien välittömään läheisyyteen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Monipuolueellisessa Suomessa on paljon tuollaisia epäkohtia. Ne vähenisivät yksipuoluejärjestelmässä. Esimeriksi, jos olisi vain Kokoomus, Keskusta-viitta ei toimisikaan puoluemainoksena.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eihän Koko Suomi Keskustaksi -ajatus ole vallan mahdoton sekään. Mille puolueosiolle sitten lankeaisi äärikeskustalaisuus, sitä ei osaa nyt sanoa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Suomen puoluekenttä on menossa yhä pienempiin palasiin. Jos persut eivät uusi jytkyä seuraavissa vaaleissa, niin hallituspohja näyttää jo nyt kolmen kaupalta: kokoomus, vihreät ja keskusta. Onni täällä vaihtelee sen verran, että pääministeri näyttää menevän vaihtoon.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä kait Suomen eduskuntapuolueiden määrä on lähellä toimivaa enimmäismääräänsä tällä vaalitavalla ja näillä vaalipiireillä. Nuorsuomalaiset ja Remonttiryhmä tulee mieleen jotenkin eduskuntaan nousseista puolueista, joita ei enää ole, muuten on sitten erilaisia eduskuntaryhmän lohkeamisia, joista ei voi puhua "nousuna eduskuntaan". Eikä niilläkään ole ollut puolueena jatkuvuutta.

Eli en usko enempään pilkkoontumiseen. Jos jostain nousisi "Suomen Macron", niin siinä silloin menisi jokunen puolue pois Eduskunnasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset