Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Kuitulisää juomavedestä?

  • Kuvalähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drinking_water.jpg
    Kuvalähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drinking_water.jpg

IS näkyi uutisoineen STT:n välittämänä brittiläisen The Guardianin artikkelin, jossa kerrottiin muovikuitujen löytymisestä juomavedestä ympäri maailmaa. Tutkimusuutioinnista käy ilmi, että suurkaupunkin ilmassakin on niin paljon muovikuitupölyä, että sitä kertyy 10 tonnia vuodessa Pariisin kokoiselle alueelle. Ilmavälitteisesti arvellaankin vaatteiden ja mattojen kuitupölyn kulkeutuvan vesilähteille. Näistä taas mikromuoviksikin sanottu muovikuitupöly pääsee osittain vedenpuhdistamoiden läpi hanaveteen.

Tutkimus ei selvittänyt, mitä hyötyjä ihmiselle olisi kuitulisästä juomavedessä. Joka tapauksessa Amerikoissa päin yhden muovikuidun saa jo todennäköisesti yhdestä lasillisestä hanavettä, Euroopassa on varmempaa juoda puoli litraa. Mikäli hanavettä ei ole käytettävissä, muovikuituja voi saada myös pullotetusta vedestä tai oluesta. Artikkelissa ei eroteltu hanaolutta muista tuotteista.

Mereen joutuvassa mikromuovijätteessä esiintynee melko runsaasti kosmetiikassa käytettyä täytemuovihiukkasta, mutta juomaveteen näiden hiukkasten pääsystä ei ole täyttä varmuutta. Toki, jos Jyväskylässä jätevesi sisältää muovikuituja, niitä voinee saada Päijänteen vedestä. The Guardianin artikkelissa ei puhuttu mitään Suomen hanaveden muovikuitupitoisuudesta, mutta arvelisin sen olevan reilusti alhaisempi kuin Euroopassa keskimäärin, koska täällä on vähän väestöä, siis vähän kuitulähteitä. Lisäksi Suomessa käytetään paljon tekopohjavettä, joka prosessi vähentänee kuituja vedestä. Varminta onkin siis juoda reilut 100 litraa hanavettä, jos haluaa saada yhden muovikuidun suomalaisesta hanavedestä.

Eräät meren elävät hyötyvät meriin joutuvasta mikromuovista. Tästä olen kirjoittanut Roskasaitilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Koska kuitulisän saanti suomalaisesta vesijohtovedestä on mitä ilmeisemmin epätodennäköistä tai vähäistä, saa isomman määrän erilaisia kuituja (myös muovisia) juomaveteensä seisottamalla täytettyä vesilasiaan muutaman minuutin keittiön pöydällä. Eikä se olutkaan siinä ajassa ehdi väljehtyä, että myös oluen kuitulisän voi näin varmistaa.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

auts.... pitääkö asentaa suodattimet?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Näitä samoja kuituja kuitenkin leijailee ilmassa koko ajan, ettei se vesijohdoveden (lisä)suodattaminen välttämättä olennaisesti edes vähentäisi kuidun saantia, jos haluaa sitä välttää. Mikä ettei tuossa tutkimuksessa olisi myyntipuheen pohjaa suodatinkauppiaille.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Monet suodatinpatruunat tehdään muovista eli luultavasti lisäisit kuidunsaantia, mikä ravitsemusoppaiden mukaan on vain hyvä asia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #6

Kuten jo profiilissanikin kerron, tässä pyritään positiivisuuten päin ja sinä Jouni olet hyvin mukana.

Juha Hämäläinen

Tuossa olisi hallituksella biotalousinnovaatiota, jos nuo hiukkaset saadaan jotenkin sitoutuman toisiinsa juuri ennen sulkuporttia.

Kelmeä muovikalvo lopputuotteessa tekisi vesivessat virattomiksi ja siirtäisi pyyhkimisen menneisyyyteen, sekä selluka...anteeksi biotuotetehtaille riittäisi enemmän puuta, kun persrätit (pahus pääsihän se pers- sittenkin lipsahtamaan ulos) jäisivät tekemättä

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Meni vähän aikaa, ennen kuin tuo sulkuportti täsmentyi mielessäni (-;

Juha Hämäläinen

Kovasti yritin tehdä kommentista kiertoilmauksin sukupuolineutraalin ja yleispoliittisesti hyväksyttävän USArin sääntöihin sopivan ruokahalut säilyttävän.......

Hyvä, että pppprrrrrrsreikä tuli lopulta selväksi tai puhtaasti ilmaistuksi vai jotain sinne päin (Hämiö)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset