Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Voiko Venäjästä sanoa mitään hyvää?

Hieman pohdituttaa, että voiko Venäjästä sanoa mitää hyvää ilman, että ensin sanoo paljon pahaa?  Ja jos menee sanomaan jotain hyvää Venäjästä ilman mielipidettä parantavia pahoja puheita, leimataanko hybriditrolliksi tms.?

Tosin en nyt pysty syyttömyyttäni todistamaan enkä sitä, etteikö Putin olisi voinut syöttää jäljempänäkin näkyvät ajatukset päähäni näkymättömällä hybridisäteellään tai jollakin muulla vaikutustavalla. Normaalisti en edes käytä säteilyltä suojaavaa foliotötteröä.

Joka tapauksessa Pietarin miehitysmuseon (po. piiritysmuseon) arkkitehtikilpailussa suomalaisen arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen työ on päässyt ainoana ulkomaalaisena jatkoon, uutisoi IS. Asiaan on varmaan vaikuttanut sekin, että tämä suomalaisehdotus on huikaisevan upea ja moderni. Vaan jos Venäjällä esiintyisi isompaa Suomi-vastaisuutta, niin ei olisi edes kutsuttu koko kisaan. Perusvenäläisten rutinoista jotain olikin IS:n aikaisemmassa artikkelissa samasta aiheesta.

On tietenkin ennenaikaista jakaa kesken olevan kilpailun palkintoja, mutta jo tähänmennessä koettu antaa vihjeen siitä, että Venäjällä on paljon myönteistä asennetta Suomea kohtaan. On tietenkin sitten niitä Mannerheimin laatan töhrijöitäkin, mutta eivät taida olla enemmistönä. Kaikkien ei tarvitse tykätä Violasta, että Viola olisi silti suosituin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannattaa antaa kritiikkiä, niin saa palkinnoksi tälläisen blogihelmen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Venäläinen keittiö, tai se millaisena me sen teemaravintoloissa tunnemme, on hyvää. Hesassa on monia hyviä alansa edustajia. Venäläinen musiikki iskee syvälle suomalaiseen sieluun. Venäläinen 1800-luvun kirjallisuus kuuluu edelleen parhaimmistoon, mitä maailmassa tällä taiteenalalla on tehty. Venäläisten ihmisten kanssa, silloin kun heitä tapaa, tulee yleensä hyvin toimeen. Kovia ovat saunomaan ja tuntuvat pitävän samoista asioista kuin me suomalaiset.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kompattava kommentti.

Onhan venäläiset tosi ihania ihmisinä, kun heidät ottaa vastaan ihmisinä. Se on itsestä kiinni miten sinut Venäjällä taputellaan. Ja onhan siellä sekin hyvä että venäläisillä on paras länsinaapuri, parempi kuin esimerkiksi meillä;)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Muttei niitten suolakurkkuja syö erkkikään!

Jotain negatiivistakin on pakko sanoa, Janne!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hapattamalla tehdyt venäläiset kurkut hakkaavat meikäläiset etikkakurkut milloin tahansa. Niitä syödessä toivoo että tulis vielä se yhdestoista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Tässä hieman mallia siitä, että itänaapurista löytyy myös rutkasti myönteistä (ilman sinisilmäisyyttä saatikka ruskeakielisyyttä):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165885-vena...

Itse harrastan tämän lisäksi myös kriittisiä blogeja Venäjästä ja niitäkin on riittävästi (sille, joka on niistä kiinnostunut). Vsem privet!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Noo... onhan Venäjällä maailman paras luoteisnaapuri, melkein-provinssi Suomi!

Huomasitte varmaan Vladimir Putinin kommentin Pohjois-Korean ydinohjelmasta ja siihen liittyvästä pakotekeskustelusta: "He syövät vaikka ruohoa ennen kuin luopuvat hankkeestaan." Minusta lausahdus oli erittäin paljastava. Sen antoi valtionpäämies, jonka oma kotimaa on jo vuosia ollut pakotteiden kohteena piittaamattoman politiikan vuoksi.

Tästä päästäänkin Venäjän toiseen plussapuoleen: kansa on niin lojaalia, että se syö vaikka ruohoa mieluummin kuin kyseenalaistaa johtajiensa päätökset.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Lisää positiivisuutta: Venäjän johto on hyvä uhkailemaan naapurimaitaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Taannoin Putin ehdotteli suurvaltatapaamista: "Suomi on hyvä alusm... ööh, siis naapurimaa." Saatoin toki kuulla väärinkin, mutta jokseenkin noin presidentti asiansa esitti tavatessaan Sauli Niinistön Arkangelissa.

https://yle.fi/uutiset/3-9538859

Juha Hämäläinen

Totta kai voi.

Ainakin aurinko nousee idästä ja se lienee hyvä juttu.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Miehitysmuseo Pietarissa on hyvä ajatus. Aivan läheisyydessähän on Neuvostoliiton loistavimmat miehitykset, Baltianmaat, Puola ja luovutettu Karjala. Tosin näistä vain Karjala on edelleen miehitettynä.

Varmaa Krimille tulee sen alueen miehitysmuseo.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos Leo oikoluvusta. Korjasin virheeni. Riiassa on miehitysmuoseo, jossa olen jopa käynytkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pietarissa on katsomisen arvoisia museiota.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Igor, Olga ja pikku-Alosa lienevät parasta, mitä Venäjä on ikinä antanut. Aivan ihana perhe Viipurista!

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nautiskelin tuossa juuri ennen tämän lukemista muutaman lusikallisen venäläistä sienisalaattia, panin jääkaapissa merkille hunajapurkin, katselin sillä silmällä kaviaaria, mutta vaimo olisi vihainen ja smetana on loppu.

Venäjällä on kärsivälliset tullihenkilöt ja asialliset rajavartijat.
Myös venäläinen publikaani ruplakassinsa kanssa on palveluhenkinen eikä hän tarjoa vanhaa kurssia, toisin kuin luotijunan rahanvaihtajatar, joka lieneekin puolisuomalainen.
Venäläisellä huoltoasemalla Igor tulee tankkaamaan jos muilta kiireiltään ehtii ja muistuttaa vielä kanisteristakin (lainasana).
Viipurin kauppahallissa myy vaatekauppias myös vodkaa ja tupakkia, ja kenkäkauppias myy kenkien ohella erektiopillereitä, eli tarjonta on monipuolista, etten sanoisi ylenpalttista.

Koska Venäjä on suuri maa, on venäläinen aikakäsite laajempi kuin pikkutarkalla suomalaisella. "Dvatsat minutov" sisältää syvemmän, filosofisen merkityksen, ei vain kylmän aikamääritelmän, ja "minutku" voi olla minuutin diminutiivi tai sitten ei. Kaikki suhteessa kaikkeen.

Ja Venäjällä taivas on venäjänsininen.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Useiden mielestä kai Zapad tarkoittaa suomeksi pahaa ja toisaalta Aurora hyvää. En haluaisi väittää toisinkaan päin mutta en juuri noinkaan, enkä edes päin vastoin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Mummoni oli venäjän kansalainen.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Venäläiset arvostavat Suomea.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Jos on korillinen hyviä omenoita ja yksi mätä jukossa niin sanotaan kokonaisuuden olevan pilalla. Tuo karkea kielikuva luonnehtinee hieman kömpelösti ja yleistäen mikä on hyvää ja huonoa Venäjällä, näin kautta vuosisatojen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yritin kerran kirjoittaa neutraalisti Venäjästä, sain sellaisen paskamyrskyn natohaukoilta etten viitsi usein käydä heidän blokeissaan. Varsinkin Krimi näyttää kipeältä aiheelta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olen ennenkin kirjoittanut siitä kuinka arvostan (runsaiden) venäläisten naapurieni tapaa pitää lapsia lähellään ja puhua heille pehmeän sivistyneesti. Etenkin poikalapset saavat tuollaista ihmiseksi kasvattamista mistä suomalaisten olisi hyvä ottaa mallia.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Mieleltään terveellä ihmisellä ei ole russofobiaa, jotem itselläkään ei sellaista ole. Sota-ajasta NL.a vastaan on niin kauan, että vaikka sukulaisiani paljon kuolikin, olen jo antanut sen anteeksi..

Suomen tulisi irtautua Venäjä-pakotteista asap ja saada kauppa käyntiin maidemme välillä.

Suomi-neito ei ampunut itseään pelkästään jalkoihinsa, vaan myös päähänsä liittyessään pakoterintamaan. Suomi-neito oli kontallaan Eu:n ja Usan edessä ja antoi molempien vetää kuivalla kakkoseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Näkisin, että kyse tuossakin on Suomen EU-yhteensopimattomuudesta. Kauppasaarto vahingoittaa Suomea ehkä enemmän kuin Venäjää, mutta kun olemme kimpassa, niin yhteisillä päätöksillä mennään.

Mikä ei minulle ole selvinnyt, niin se, että mikseivät suomalaisyritykset ole moninkertaistaneet Valko-Venäjän kauppaansa juuri niiden tuotteiden osalta, jotka aiemmin menivät suoraan Venäjälle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei kauppasaartoihin hyötynäkökulmasta ryhdytä. Se on protesti.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #27

Niinpä juuri protesti. Venäjä valtasi Krimin ja palan itäistä Ukrainaa. Jos joku valtio ei hyväksy näitä toimia niin riittääkö se että sanoo että oli väärin tehty ja sitten rinnanelo jatkuisi kuin mitään ei olisi tapahtunut. Yksi mahdollisuus ovat nämä pakotteet. Mitä muita mahdollisuuksia on muistutella vastaisen varallekin että ei hyväksy Venäjän sotilaallisia operaatioita.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Lännessä ollaan vieläkin häpeissään kun päästettiin myönnytyksillä Hitler valtaan. Olisi pitänyt toimeenpanna heti riittäviä pakotteita, ehkä olisi maailmansodalta vältytty.

Putinin kanssa on sama juttu. Jos länsi olisi vain katsonut ilman vastalauseita Krimin ja itä-Ukrainan valloitukset, tekemättömyys olisi katsottu hyväksymiseksi. Seurauksena olisi tullut lisää sotia ja valloituksia. Putinin agressiot on pysäytettä heti, maksoi mitä maksoi. Sota on kuitenkin kaikkein pahin vaihtoehto.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Rinnastuksesi sopii ainakin sikäli, ettei Hitleristäkään ole sopivaa puhua mitään hyvää. Eipä sillä, että olisi juuri aihettakaan, olihan hänen ympäristöpolitiikkansakin aika vihreää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kuinkas sattuikaan, kun kirjoitin aloitukseen:
"...että Venäjällä on paljon myönteistä asennetta Suomea kohtaan."

https://yle.fi/uutiset/3-9839581
"Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti, selviää Suomen ulkoministeriön ja Moskovan suurlähetystön teettämästä kyselytutkimuksesta."

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Miten muuten voisi olla?
Pelkääkö karhu hiirtä?
Petokin rakastaa kaikkia saaliseläimiä.

Syksyllä 1939 puna-armeijan ykköshitti oli:
Ota meidät vastaan Suomi-kaunotas
http://heninen.net/kaunotar/suomeksi.htm

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kuulehan Leo. Impilahden Kytösyrjästä ne on minunkin sukujuuret äidinpuolelta. Yksi eno ja yksi setä kaatui sodassa Neuvostoliittoa vastaan. Isäukkoni osallistui Petrovski Jamin kansainvälisiin ampumahiihtokilpailuihin. Parempaansa ei löytänyt, mutta sai metallia nilkkaansa.

Mielestäni virolahtelainen sanonta sopii oikein hyvin tähän: Kun lähdet venäläisen kanssa matkalle, ota puukko mukaasi.

Naapureitahan me venäläisten kanssa ollaan ja joskus voi olla tarvetta yhteiselle matkallekin. Täysin varomaton ei silti kannata olla.

Mutta tuo venäläisten myötämielisyys Suomea kohtaan ei todellakaan vaikuta nyt siltä, että olisivat tulossa Suomea syömään. Viholliskuvistaan voi joskus vähän erkaantuakin?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #33

Kova jätkä se isäukkosi oli.

Impilahden Kytösyrjän lähelle vihollinen pääsi talvisodassa, jatkosodassa ei ihan sinne asti. Ajattele, Laatokan itäpuolella ryssä sai sotimalla vain minun kotipitäjäni Salmin kokonaan ja naapuripitäjistä vain osia. Silti rajaa siirrettiin kauas Suomeen päin.

Kaikki tämä luovutettu alue on nyt melkein asumatonta, puolustuksen suojavyöhykettä. Sen saamiseen venäläiset uhrasivat satoja tuhansia miehiä ja sitten jättivät sen tyhjäksi.

Stalinhan sen Karjalan meiltä ryösti, mutta Putin pitää hallussaan ryöstettyä omaisuutta. Minun näkemykseni on, että se tulisi palauttaa jos ystävyyttä tosissaan halutaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset