Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Kehittämisideaa pukkaa

  • Kuva 1. Uusi blogisti ja kommenttien hyväksyntä
    Kuva 1. Uusi blogisti ja kommenttien hyväksyntä
  • Kuva 2. Blogin yleiset komenttien hyväksyntäasetukset
    Kuva 2. Blogin yleiset komenttien hyväksyntäasetukset
  • Kuva 3. Artikkelin komenttiasetukset
    Kuva 3. Artikkelin komenttiasetukset

Vaikka asiahan ei minulle kuuluisikaan, niin Puheenvuoron kehittämisideoita tuntuu pukkaavan. Ensiksikin kuvan 1 mukainen havainto ilmeisestikin uudesta blogististamme Nana Blomqvistista. Hänellä näyttäisi olevan kommenttien kierrätys hyväksynnän kautta toiminnassa. Tilanne saattaa olla juuri blogistin tahtomalla tavalla, mutta voi olla toisinkin. Jos joku saa minua helpommin yhteyden häneen, niin voisiko vaikka kysäistä?

Ensimmäinen kehittämisidea Puheenvuoroon olisi jonkinlaisten vapaaehtoisten luotsihenkilöiden värväys, jotka voisivat esimerkiksi varmistaa  aloittavilta boggaajilta, että kaikki on niinkuin pitääkin. En ota kantaa siihen, miten vapaaehtoisten laillinen asema järjestetään niin, ettei Gestapo käy sen enempää vapaaehtoisen kuin ylläpitäjänkään kimppuun. Tarvetta luotseille saattaisi kuitenkin esiintyä?

Toinen kehittämisidea on lisätä ohjeisiin kuvallinen tekninen osuus, vähän kuvien 2 ja 3 tapaan, joista näkyisi, miten asiat saa hoidettua.  Nyt esimerkiksi kokenut blogisti Juha Kuikka, joka ei ole tunnettu mitenkään tupeksena miehenä, oli hetkisen eksyksissä säädellessään blogiartikkelinsa kommentointiasetuksia visailua varten.  Tässä blogissahan nuo kuvalliset ohjeet vaipuvat takasivujen unholaan tuota pikaa, eikä oman blogin sivu-artikkeleihin voi lisätä kuvia. Ettei ohjeistaminen oikein onnistu näin blogissa.

Tällä erää en tarkoittanut loukata ketään. Pahoitteluni, jos kuitenkin jollekin tuli paha mieli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitoksia mentori Jääskeläinen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sama taisi käydä pari päivää sitten Anna Sirkiälle. Kommentoin hänelle ja mainitsin siinä myös tuosta ennakkotarkastuksesta. Nyt näköjään ennakkotarkastus on poistettu, joten todennäköisesti siinäkin oli kyse oletusasetusten jättämisestä voimaan.

Marko Parkkola

Tämä on tätä aikaa, kun ihminen ei ole enää vastuussa pelkästään omista puheistaan, vaan myös toisten puheista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En nyt ole ihan varma, mihin komenttisi kärki suuntautuu, mutta vastaan olevani huolissani kanssani erimieltäolevien riittävyydestä.

Marko Parkkola

Tarkoitin tuota kommenttien ennakkomoderointia. Blogin pitäjä on vastuussa myös muiden kommenteista, joka tuntuu minusta aika erikoiselta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Toistan itseäni kun taas löytyi siihen aasinsilta blogistanin kehitysideoiden kautta:

1) Blogiin estettyjen kirjoittajien lista pitäisi näkyä selkeästi blogin yhteydessä.
2) Bannin pitäisi voida olla kirjoituskohtainen.

Nykyinen bannikäytäntö johtaa siihen, että "jotkut" varmuuden vuoksi bannaavat väärien mielipiteiden esittäjät vaikka nämä eivät koskaan olisi edes kommentoineet ko blogissa. Samoin ahkera bannaaja saa oman bloginsa näyttämään pelkältä hymistelyltä ja selkääntaputtelulta. Varmaan se hivelee narsismiin taipuvaisen itsetuntoa, vähän samalla tapaa kuin jonkun mielestä on nastaa lyödä toista nenään silloin kun kaverit pitävät lyötävää käsistä kiinni.

Blogi johon ei voi lainkaan kommentoida ei ole blogi laisinkaan. Jonkinlainen julistus vain.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos vaan ideoistasi. Ei varmaan ole mistään pois, jos niitä toistaa.

"Blogi johon ei voi lainkaan kommentoida ei ole blogi laisinkaan. Jonkinlainen julistus vain."
Nimityksen osalta varmaankin noin, mutta ei tuo minua kovasti ärsytä. Eniten on ärsyttänyt kommentointi ennakkosensuroituun blogiin, josta ei ole ikinä tullut sitten yhtään kenenkään kommentia näkyville.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minusta kommentoinnin esto, eli bannaus, on kiusallisempi asia kuin kiusalliset kommentit.

Tämä tällainen bannaamiskulttuuri voi tosiaan antaa blogin lukijoille vääristyneen kuvan blogistin suosiosta ja hänen ajatustensa suosiosta, kun kiusallinen arvostelu on bannaamalla kokonaan estetty.

Vaikka en täysin luota moderoijan objektiivisuuteen, pitäisin kuitenkin parempana systeeminä sitä jos blogisti voisi ilmiantaa "häiritsijänsä" moderoijalle, joka sitten tekisi päätökset siitä onko bannaamiseen todellista aihetta.

Mitä näihin metakeskusteluihin tulee, siis näihin joissa puhutaan bannaamisesta ja moderoinnista, niin toki näitä keskusteluja tarvitaan, mutta liika on liikaa ja jos metakeskustelusta tulee foorumin pääaihe, ollaan jo menty metsään.

Ehdotukseni on siis se että bannaamisoikeus pois blogisteilta ja se korvataan ilmiantonappulalla moderoijalle, joka tekee päätöksensä diktatoorisesti, puolueellisesti tai puolueettomasti, oikein tai väärin, mutta sillä sitten mennään miten moderointi päättää, eikä asiasta sen enempää keskustella, vaan keskustelu keskittyy oikeisiin asioihin,

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei ehdotuksesi moderoinnin kehittämisestä ihan huono ole, mutta kun moderointi taitaa tällä alustalla olla palkallista työtä, sitä tuskin voi kovin paljoa lisätä. Aloituksessa mainitsemani luotsit eivät oman ideani mukaan olleet moderoijia, vaan sehän olisi ylläpidosta kiinni, jos näin valtuutettaisiin. Silloin ehdotuksesi olisi varmaan helpompi realisoida.

Eräs asia on sitten Uuden Suomen linja. Blogistit eivät sitä joudu tiukasti noudattamaan, kunhan sääntöjen puitteissa mennään, mutta jos modet olisivat jotenkin linjattomia, niin se ei olisikaan hyvä juttu.

En tiedä onko minulla pysyvää bannia vielä keneltäkään blogistilta (nyt keväästä lukien). Jokunen kommentin poisto lienee ollut, mutta en ole niitä jäänyt hautomaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"En tiedä onko minulla pysyvää bannia vielä keneltäkään blogistilta (nyt keväästä lukien). Jokunen kommentin poisto lienee ollut, mutta en ole niitä jäänyt hautomaan."

Sellaisen bannin kyllä saa helpostikin tietyiltä blogisteilta, jos vaan äityy heidän mielipiteitään arvostelemaan. Toki mitään bannia ei tule jos tyytyy myötäilemään, eikä halua kritisoida. :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä on pysyvä banni? Luulin olevan olemassa vain yhtä sorttia, toistaiseksi.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

minullakin on kehitysidea, tosin se ensisijaisesti koskee itseäni,
tiedustelin asiaa suoraan huuskolta, mutta hän ei huomannut kysymystäni,
joka kuuluu:

miten vaihdan puheenvuoron vaatiman sähköpostiosoitteeni käytössä olevaan,
profiilistani löytyvä lokero osoitteen vaihtamiseen kertoo ettei toiminto ole sallittu enkä tiedä mihin ja miten asian johdosta pitäisi olla yhteydessä,
ja varsinainen ehdotukseni kuuluukinin, että voisiko toiminnan muuttaa käyttäjälle sallituksi?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Blogeihin rekisteröityessä pitää antaa toimiva osoite, jota uusi Suomi vielä voi arvioida, että onko siellä oikea henkilö takana.

Ja Senkö jälkeen pitäisi voida vaihtaa sähköpostiosoite, joka ei välttämättä johda mihinkään?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Rekisteröityminen Timo v2.0:na tulee mieleen. Ylläpito varmaankin estää sen, jos ei heille sovi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Itsellä ongelma, jota en ole onnistunut selvittämään: miksi YouTube-linkit toimivat miten sattuu -- välillä jäävät linkeiksi, joskus pläjähtää koko sivun kuva?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvä kysymys, mutta vastausta ei minulla ole. Milloin harvoin olen videon upottanut, niin juuri raakana linkkinä omalle tekstirivilleen (omana kappaleena?) ja sitten olen toivonut parasta.
Drupalkohan se oli tämä alusta pohjimmiltaan? Siinä näkyy olevan joku videokenttä, mutten nää sitä meidän muokkaimessa. Kuvien liittämistoiminto taas ei näyttäisi sallivan videoita.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Jo se auttaisi paljon, jos voitaisiin varmistaa jokaisen kommentoijan esiintyvän omalla, tunnistettavalla kuvallaan ja nimellään. Tätähän ymmärtääkseni jo nykyiset säännöt vaativat, mutta toteutuminen on vähän niin ja näin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eihän se mitään todista itse asioista mistä puhutaan. Se todistaa korkeintaan sen että henkilö valehtelee omalla nimellään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aikoinaan oli ylläpidon tunnistamia nimimerkkiblogisteja. Minusta se ei olisi mitenkään huono käytäntö, kunhan näille olisi tarkkailulinja timmi.
Että kaikki ovat omalla kuvallaan ja nimellään, on tasa-arvoista, mutta eihän kaikilla kumminkaan ole yhtä edustava kuva.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"eihän kaikilla kumminkaan ole yhtä edustava kuva."

Juu, tässä systeemissä tulee mukaan peliin se ns. pärstäkerroin.

Mitä kirjoittajan pärstä kertoo esillä olevista asioista?
Ei yhtikäs mitään.
Se tässä kuviossa onkin vähän hassu juttu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset