Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Sananen ARSA:sta

  • Kuva1. ARSA:n logo. Kuvalähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Logo_of_the_Arakan_Rohingya_Salvation_Army.png
    Kuva1. ARSA:n logo. Kuvalähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Logo_of_the_Arakan_Rohingya_Salvation_Army.png

Oletko kuullut ARSA:sta?  Minä en ollut aiemmin, mutta nyt vähän otin selvää. Kyse on muslimeina esiintyvien ihmisten pelastusarmeijasta Myanmarin länsirannikon Rakhinen osavaltiossa. Jos meilläkin toimiva ja  tutumpi Pelastusarmeija tarjoaa soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa vierasuskoisille, ARSA tarjoaa tulta, luoteja ja kuolemaa. Voinee sanoa, että ARSA ja Pelastusarmeija ovat hengellisesti tarkasteltuna eri jumalan palveluksessa.

ARSA:n hyökkäykset ovat johtaneet Myanmarin armeijan vastaiskuun ja edelleen vailla Myanmarin kansalaisuutta olevien ihmisten joukkopakoon Bangladeshiin.

Mistä tässä kaikessa on kyse?  Mistäpä minä täältä kaukaa tarkasti tietäisin, mutta voinhan uutisisten ja muun tiedon perusteella jotain veikkailuja esittää.

Onko kyse etnisestä puhdistuksesta? Nähdäkseni on. ARSA ehkä osaltaan pyrkii siihen Rakhinessa, mutta nyt Myanmarin hallitus pyrkii poistamaan valtiosta alueellaan asuvat vailla kansalaisuutta olevat ihmiset ja ARSA:n kapinalliset. Tästä tulee mieleen mm. Kosovo, jossa Serbia epäonnistui vastaantapaisessa ongelmanratkaisuyrityksessään. Kosovossakin muslimeina esiintyvät ihmiset tekivät aluksi ilkivaltaa muita ihmisiä kohtaan jne.

Tässä kohtaa vertailua voisi tehdä myös Keski-Afrikan tasavaltaan, jossa muslimeina esiintyvät ihmíset tekivät ilkivaltaa niitä kohtaan, jotka eivät esiintyneet muslimeina. Sitten jäkimmäinen joukko pyrki ajamaan kaikki muslimeina esiintyvät pois alueeltaan ja maastaan.

Onko ARSA terroristijärjestö?  Ehkä ei, kapinallisjärjestö joka tapauksessa ja ilmeisestikin loukkaa alueen asukkaiden ihmisoikeuksia, esimerkiksi oikeutta säilyttää henkensä. Myanmarin hallitus nimittää ARSA:n joukkoja kuitenkin terroristeiksi.

Kuvassa 1 näkyvää ARSA:n logoa ei löydy Wikipediasta kuin englanninkielisestä artikkelista. Olisikohan tarkoitettu ulkomaiseen käyttöön?  Siinä esiteitty kartta ulottuu Rakhinen maakunnan rajojen ulkopuolellekin, ettei rauhaa välttämättä saataisi vaikka koko Rakhinen osavaltio luovuttaisiin ARSA:lle.

Liittyykö tämä ARSA-ongelma maahanmuuttoon? Liittyy, sillä ainakin iso osa muslimeina esiintyvistä Rakhinen asukkaista on muualta tulleita tai heidän jälkeläisiään. Näille ei ole myönnetty kansalaisuutta. Tältä osin voi nähdä yhtymäkohtia Suomessa tapahtuvaan laittomien maahantulijoiden poistamiseen. Miksei myös voi nähdä jotain yhtymäkohtia Norjasta varsin äskettäin tulleiden saamelaisten jälkeläsiin, jotka esiintyvät alkuperäsiasukkaina satoja tai tuhansia vuosia Suomessa asuneiden suomalaissukujen jälkeläisten edessä.  Eli että tietty etninen ryhmä omii jonkin statuksen kokonaisuudessaan, vaikkei monillakaan sen edustajista olisi oikeasti tuota statusta.

Onko ARSA:ssa kyse monikulttuurisuudesta? Mitä ilmeisemmin on. Ehkä myös monikuttuurisuutta vastustavasta islamista.

Jos Suomessa olisi harjoitettu maltillista maahanmuuttopolitiikaa, meillä ei olisi mitään syytä olettaa Myanmarin tapahtumien toistumista täällä edes pienoiskoossa.

Onko ARSA:ssa kyse vihapuheesta?  Ei ehkä, sillä ennemmin tuo näyttää vasta vihateoilta, puolin ja toisin.

Vielä pieni huomautus: joku voi ottaa nokkiinsa käyttämästäni termistä "muslimina esiintyvä ihminen". Se on käytännön sanelemaa, koska useinkin muslimiksi luultu ihminen muuttuu ihan islamittomaksi, kun hänen rikoksena paljastetaan. Mistä minä voisi tietää, kuka on oikea muslimi ja kuka valemuslimi? Pääsääntönä näyttäisi olevan, että muslimina esiintyvän ihmisen mielestä toinen muslimina esiintyvä ihminen on täysin viaton aina.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Arakanin_rohingyojen_pelastusarmeija Wikipedian artikkeli suomeksi ARSA:sta.

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/09/11/rohingya-mi... Uutisointia asiasta USA:ssa.

http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242395-aung-san-suu-kyi... Muslimina esiintyvän Husun artikkeli vahvistaa jotain edellä sanomaani.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sitä hämmästelen, että mediassa ei ole ollut mitään näistä aiemmista tapahtumista. Arsaan törmäsin itsekin, kun hiukan yritin selvitellä tapahtumien kulkua. Julmaa on ollut toiminta puolin, jos toisinkin.

Saa kyllä epäillen katselemaan ylenkin uutistarjontaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikka tapahtumista uutisoidaan, ARSA:a saa niistä hakea. Sikseenkin on aloitukseni puolusteltavissa. Se ei ehkä täytä kaikkia tasapuolisuuden vaatimuksia, mutta tuo esille juuri sitä, mitä ei muualla ole suomeksi kerrottu.

Marko Parkkola

Sain uutisista käsityksen, että Myanmarin buddhalaiset siellä kansanmurhaisi muslimeja eli ilmeisesti tätä ARSA:a.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kun en ole paikalla ollut, niin mitään varmaan tuohon en voi sanoa. Voisi kuitenkin ajatella, että jos siellä on ARSA:aan kyllästytty, niin siinä kärsii kaikki, jotka ovat jotenkin ARSA:n puolella. Siis ihan maltilliset muslimitkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suosittelen sitä, ettet ole varma. Ihmettelen, mistä päättelet ihan maltillisten muslimien olevan "jotenkin ARSA:n puolella".

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #6

Hommahan menee siten, että se jolla on alueella isoimmat aseet määrää. Tällöin ne aseettomat jäävät "jotenkin sille puolen". Puhutaanhan Islamilaisen valtionkin hallinnassa olevista alueista, vaikka tuskin sen kannatus on 100% missään. Sillä vain on aseellinen ylivalta alueella.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

BBC näkyy uutisoineen ARSA:sta:
http://www.bbc.com/news/world-asia-41160679

ARSA:n joukoissa näyttäisi olevan mukana kansainvälisiä jihadisteja mm. Afganistanista, mutta aseistus on pääosin alkeellista. Poliiseja niillä aseilla on kuitenkin saatu tapettua. Myammarilaiset kutsuvat ARSA:n edustajia bengalilaisiksi terroristeiksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Turkissa kirotaan:
http://hurseda.net/English/190849-Buddhist-Myanmar...
Mielenkiintoinen artikkeli asian tiimoilta. Mielensä ilmaiseet muslimeina esiintyvät ihmiset eivät pidä hyvänä, että pakolaiset asutettaisiin muslimaihin. Olisikohan takana ajastus pitää kerran islamille alistettu alue "omana"?

Myanmarin tilanne vaikuttaa etniseltä puhdistukselta yhä enemmän. Poistettavalla väestöllä ei kuitenkaan taida olla Myanmarin kansalaisuutta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt alkaisi olla ehkä jo aihetta tehdä uusi aloitus aiheena Myanmarin tilanne, mutta jatkan tämän kerran vielä linkittämällä. ARSA:a ei mainita näissä linkeissä.

http://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/de...

Ehkä yllättävintä on, että Myanmarin kansalaisina olevat muslimit tukevat Aung Sann Suu Kyita edellä olevan linkin perusteella. Begalilaisten paperittomien karkotuksen ei koeta olevan erityisesti muslimeja vastaan. Tätä todistaa myös Al Jazeeran artikkeli:
http://www.aljazeera.com/news/2017/09/rohingya-hin...
Tuossa kerrotaan, että myös bengalilaiset hindut ovat karkotusuhan alla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt Myanmarin armeija väittää löytäneensä hindujen joukkohaudan, ARSA:n tekosia:
https://www.ndtv.com/world-news/mass-grave-of-28-h...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Varmaan totta sinänsä, mutta tuskin oikeuttaa satojen tuhansien tavallisten ihmisten vainoamista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vainoamisellehan on vaikea löytää oikeutusta koskaan tai missään. Tilanteen kuvaus meillä Suomessa näyttäisi kuitenkin perustuvan pitälti toispuoleiseen informaatioon, maastakarkotettujen kertomuksiin. Jos katsoo vaikkapa tätä intialaislehden uutista asiasta, tapahtumat ovat selvästi monimutkaisempia kuin vain Myanmarin valtion vaino:

http://www.deccanchronicle.com/world/neighbours/25...

Tuohon Decca Chronicleen sen verran, että tuo on ensimmäinen näkemäni julkaisu, jossa sanotaan, että Rakhinen muslimeista joiltakin on riistetty Myanmarin kansalaisuus. Olen aiemmin ajatelut, että bengalilaisiksi kutsutut ovat ollee aina vailla Myanmarin kansalaisuutta. Tässä taas siirtyy vastuuta valtiolle.

Monikulttuurisuus toimii aikansa monessakin paikassa, mutta melko monessa paikassa siihen sitten liittyy ajan myötä ongelmia. Rakhinessa on ollut uskonnoltaan buddhalainen enemmistö, sitten enemmistöasemaa lähelle kohonnut muslimiväestö ja pienempiä vähemmistöjä, kuten hinduvähemmistö. Enpäs enää löydä sitä nettisivua, jossa kerrottiin, että buddhalaisten huoli kohdistui juuri omaan enemmistöasemaansa. Nyt sitten voi sanoa, ettei monikulttuurisuus oikein toimi tuollakaan, riskit ovat lauenneet.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämä Hannah Beechin juttu uusimmassa New Yorkerissa on paras artikkeli itsenäisen Burman historiasta, jonka olen nähnyt:

https://www.newyorker.com/magazine/2017/10/02/what...?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset