Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Missä on virkanimikkeet isännille?

Nyt näkyy olevan se aika vuodesta, että puhutaan virkanimikkeiden sukupuolisuudesta. Aamulehti aloitti. Sitten HeSan Nyt-liitteen laatimana näkyi lista kaikista nainen-loppuisista virkanimikkeistä, vertailukohtana vaikkapa haastemiesten esimies. Vaan mihin unohtuivatkaan emännät?  Listaan ne edellisen linkin antamasta lähteestä tähän:

APUEMÄNTÄ; APULAISEMÄNTÄ; AULAEMÄNTÄ; EMÄNTÄ; EMÄNTÄ I; EMÄNTÄ II; EMÄNTÄ-SIIVOOJA; KOKOUSEMÄNTÄ; MUSEOEMÄNTÄ; PÄÄEMÄNTÄ; SIIVOOJA-EMÄNTÄ; TOIMISTOEMÄNTÄ; VIERASHUONEIDEN VASTAAVA EMÄNTÄ

Yhteensä 13 virkanimikettä, joissa esiintyy emäntä-sana. Pahoittelen suuraakkosia, mutta ne olivat alkuperäistaulukossa. Vastaavia isäntiä ei löydy ollenkaan.  Onko tässä sukupuolitasa-arvo-ongelma? Ei ilmeisestikään kenenkään mielestä.

Itsekin lautamiehenä toimineena mieleeni ei tulisi nimitellä naispuoleisia tehtävän hoitajia lautanaisiksi. Maallikkotuomari on toki hyvä nimike, joka ei satu suvaitsemattomienkaan silmään.

Että nainenkin voi olla mies, kuten nyt puhemies, voitaisiin nähdä sukupuolineutraalisuuden huippunakin. Kysehän on näkökulmastakin.

Toisaalta kyse on historiasta, joka on kerääntynyt kieleen ja virkanimityksiin vähän toisenlaisilta ajoilta, jolloin lapsetkin hoidettiin ja kasvettiin kotona eikä laitoksissa jne. Pitääkö historian jäljet hävittää mahdollisimman nopeasti kielestä vai säilyttää niitä mahdollisimman pitkään?

Mielestäni tämä nimityskysymys ei ole iso ongelma. Aina sopivassa käänteessä, kun tehdään muutoinkin muutoksia lakeihin ja sääntöihin,  vaikkapa nyt sitten perustuslakiin, nimityksiäkin voisi päivittää, kunhan enemmistön tahto on takana. Erikseen nimitysten jahtaaminen on vähän turha projekti, kun resursseja tarvittaisiin Suomessa mm. siihen, etteivät vanhukset joudu pitkään olemaan märissä vaipoissa tai peräti näänny nälkään, ei mummot eivätkä vaaritkaan.

Tässä voinee vielä huomauttaa, että päätoimittaja Huusko osaa priorisoida. Hän kirjoittaa mielestäni isommasta tai todellisemmasta tasa-arvo-ongelmasta, eli siitä, että johtavilla paikoilla on enemmän miehiä. Toisaalta, ehkä Huuskon tontille menisi sekin havainto, että juuri nyt Puheenvuoron "karusellissa" on vain miehiä ja etusivulla n. 47 kirjoittajasta vain n. 6 on naisia. Jospa kyse onkin siitä, etteivät useatkaan naiset koe mielekkääksi kirjoittaa Puheenvuoroon tai istua johtavilla palleilla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Eihän nuot ole sukupuoli neutraaleja nimiä siinä tulee selvästi esiin tuo esim emäntäjoka useinon kyllä vain naisesta annettu nimike terv tepivaari

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suomen perustuslaki:
"Eduskunta valitsee keskuudestaan valtiopäiviksi kerrallaan puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä."

Kun viittasin artikkelissa perustuslakiin, olin käsityksessä, että perustuslakimme ei mainitse puhenaista, vaan puhemiehen. Tarkistin vain, että olin tässäkin oikeassa.

Juhani Vehmaskangas

"Erikseen nimitysten jahtaaminen on vähän turha projekti, kun resursseja tarvittaisiin Suomessa mm. siihen, etteivät vanhukset joudu pitkään olemaan märissä vaipoissa tai peräti näänny nälkään, ei mummot eivätkä vaaritkaan."

Totta. Tuosta asiasta olisit vaikka sinäkin voinut kirjoittaa blogissasi sen sijaan, että vain mainitsit asian vain sivumennen osana nimityskeskustelua - no ehkä seuraavassa blogissa?

Jari Ikonen

Mitähän jo ilmoittasin lehdessä: "Haemme palvelukseen kirveshenkilöä".

Saattaa olla että hetikohta ovelle koputtelisi SUPO:n tai karhu-ryhmän henkilöitä rakennustehtäviä hakevien sijaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Noinkin voisi käydä.
Vaan jouduin hyväksymään kommenttisi. Johtui ehkä siitä, ettei naamasi näy? Että profiilikuva olisi kiva yllätys.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kansanäänestys asiasta niin nähdään onko "femakkoja" yli vai alle puolet kansalaisista, sen jälkeen pulinat pois. Luulen että hyvin pieni vähemmistö pitää tästäkin meteliä. Ensimmäinen naispuhenmies on perinteisten nimien kannalla.
Sillä välillä voidään kääntää vaikka englanninkielisiä ammatteja, palomies oisi tulitaistelija.
Puhemiskin olisi sitten kaiutin tai olisiko tuoli parempi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset