Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Katolinen mafia, lestamafia, pitsamafia?

Minulle tuntemattomasta syystä Pertti Lindemanin tuoreeseen kirjoitukseen en saanut kommenttiani lähetettyä, kun ei ollut pääsyoikeutta, niin kopsin tuon kommenttini tähän viivojen väliin ja jatkan hieman aiheesta tai sen vierestä.

-------------------------------------------------------------------

Hyvä veli seurakunnassa vasta hyvä veli onkin, ihan uskonnollissta yhteisöstä riippumatta. Miltei kaikki uskonnot ovat yhteisöllisiä. Vain vajaa-ajattelijat sanovat, että uskonto on yksityisasia. Eihän ole, kuin yhteisöllinen asia ja vain vajaa-ajattelu on yksilökeskeistä.

Jos enemmistöuskonnon edustaja suosii toista saman yhteisön jäsentä, siinä on vaikeampaa osoittaa juuri uskonnollisen yhteisön tai vakaumuksen vaikutusta. Vähemmistöön kuuluvien, kuten juutalaisten, puolueellisuus on helpommin havaittavissa. Ja vaikkei olisikaan havaintoa, aina sitä voi kuitenkin epäillä. Tässä siis eräs ongelmakohta, miten saadaan mahdollinen lestamafia kiinni ilman, että harrastetaan uskonnollista vainoa.

Suoraan sanottuna blogistin kirjoituksen perusteella olisin vielä ajatellut, että kyse on vain syyllisten hakemisesta menneisyyden epäonnistumisiin ja muuta katkeruuden purkua, mutta sikseen luotettavat veljet ovat suositelleet kirjoitusta, että ei tässäkään ole savua ilman tulta.

Sehän on varmaan ihan laillista, jos x-vakaumuksen yrittäjä suosii x-vakaumuksen yhteistyökumppaneita alihankkijoina yms. Vaan sitten mennään jo harmaammalle tai mustalle vyöhykkeelle, kun on kyse pankista, joka ei nimenomaan ole tunnustautunut x-pankiksi.  Vielä mustempaa on, jos suosimisen takana on x-vakaumuksen viranomainen kunta- tai valtio-organisaatiossa. Ongelmana lienee saada oikeudellinen näyttö?

-------------------------------------------------------------------

 

Perinteinen mafiahan on italialais-katolinen mafia. En ainakaan ole kuullut, että luterilaisia olisi hyväksytty joukkoon. Blogisti Lindeman esitti väitteitä, jotka luokittelisin epäiltyä lestamafiaa koskeviksi. Sitten on ollut sellaisia uutisia pitserioiden etupiiritaisteluista, että voinee epäilä, että maassamme on myös pitsamafia.

Toisaalta pidän hyvinkin mahdollisena, että hyvävelijärjestelyjä tapahtuu myös jalkapalloseurojen puitteissa tai laajemmin saman lajin harrastuksen parissa. Kukaan ei tosin ole puhunut golf-mafiasta, mutta ehkä sekin vielä perustetaan? Toisaalta tässä aletaan lähestyä sitä rajaa, ettei vakaumuksettomalla viranomaisella tai pankinjohtajalla saisi olla tuttavia tai harrastuksiakaan.

Kieltämättä nyt minua harmittaa. Ensiksikin vähän se, etten saanut kommenttiani keskuteluun, vaan piti kirjroittaa oma blogi. Toisekseen kirjoitan mahdollisesta isohkosta yhteiskunnalisesta ongelmasta ilman, että edes tarjoan kunnollista ratkaisuehdotusta. Ensimmäistä harmistustani lieventää se, että Lindemanin blogin mahdollinen poisto olisi poistanut kommenttinikin. Toinen harmitus lievenee, kun ajattelen, ettei se ratkaisuehdotukseni kuitenkaan olisi mitään vaikuttanut.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Minäkin kirjoitin pienen vastineen koskien enemmän kommenttia, jossa blogistia kehotettiin enemmän ajattelemaan kirjoituksensa antamaa kuvaa jos korvaisi sanan lestadiolainen sanalla juutalainen. Mielestäni kärjekäs teksti oli asiallinen ja sananvapauden piiriin kuuluva. Johonkin ryhmään pesiytynyttä toimintaa pitää voida arvostella ilman, että näytöltä tai osallistumisasteelta vaadittaisiin täydellisyyttä. Tervejärkinen lukija kyllä ymmärtää tämän asian. Ylläpitäjän mielestä kirjoitus oli ilmeisesti vihapuhetta tai muulla perustein asiaton.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Käsittääkseni juutalaismafia on historiallinen tosiasia. Mutta sen väittäminen, että kaikki juutalaiset ovat tai ovat olleet mukana ko. mafiassa on varmaankin vihapuhetta. Ehkäpä sama sääntö sopii lestamafiaankin?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Se, mitä nykyään kutsutaan juutalaismafiaksi, oli ilman muuta historiallinen tosiasia. Arnold Rothsteinin ja Meyer Lanskyn aikoina kukaan ei tietenkään puhunut "mafiasta" muuten kuin sisilialaisten yhteydessä. "Syndikaatin" johtoon kuului juutalais-, italialais- ja irlantilaistaustaisia amerikkalaisia.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Pertti Lindemanin kirjoituksessa oli totuuden siementä, ei savua ilman tulta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Pertti Lindemanin blogia ei löydy, siinä syy miksi ei voi kommentoida. 1. Pertti poisti bloginsa tai 2. Ylläpito poisti. Enemmän veikkaan ylläpidon poistamiseen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ilmeisesti ylläpito poisti, sisälsi liikka totuuden siementä, kansahan voisi herätä ajattelemaan missä mennään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hatullisesta mämmiä olen valmis lyömään vetoa, ettei blogisti Lindeman poistanut kirjoitustaan itse.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vastentahtoisesti joudun myöntämään, ettei ateistimafia tunnu mitenkään todennäköiseltä. Tätä voinee perustella silläkin, ettei ateismi ole vakaumus, vaan sen puutos. Eikäpä sitten ole yleistä teistimafiakaan. Toisaalta ateistihenkinen kulttuurimarxilaismafia voi olla vallassa pankkisektorin ulkopuolisilla tahoilla, kuten tiedotusopissa.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Blogini poistettiin toimituksen toimesta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Blogialustan vaihto voisi olla ratkaisu tällaisiin ongelmiin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En ehtinyt lukea blogiasi, mutta arvaan että sinun olisi kannattanut kirjoittaa "ISIS-järjestön 'Yhtä Köyttä-yhdistyksestä', eikä tätä oltaisi tulkittu sääntöjen vastaiseksi.

Ennen EY-äänestystä pyysin Maaseudun Tulevaisuus-lehteä julkaisemaan erään artikkelin siten, että Bryssel-sanan asemesta olisi ollut 'Moskova'.
Tämä olisi ehkä osaltaan herättänyt suomalaiset miettimään asiaa toiselta kantilta.
MThän vastusti Euroopan Yhteisöön liittymistä, mutta en ole kyllä asiasta ihan varma. Kyseinen toimittaja oli asiasta keskustellessani kovin vaivautunut, eikä (huono) ideani mennyt läpi.

Joka tapauksessa: Kautta historian ollaan totalitaarisissa valtioissa aina jouduttu käyttämään kiertoilmaisuja.
Mm. Puolan lehdissä julkaistiin tyhjiä palstoja niillä kohdin, joihin sensuuri oli iskenyt. ;)

Suomi ei ole vielä totalitäärinen, mutta on selvää, että on meneillään jonkinlainen Josef-ilmiö, jossa kaikki poliittiset tahot ovat liikuttavan yksimielisiä siitä mistä passaa puhua ja millä tavalla.

Henry

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Me ateistit emme tarvitse mafiaa, koska meillä yleensä on jumalaton tuuri :-)

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

En usko, että lestadiolaisilla mitään mafiaa on. Pertti on käsittääkseni vaatinut Raamatun ja koraanin kieltämistä, ja siitä juuresta kummunnevat antipatiat myös lestadiolaisia kohtaan.

Mitä tulee konkurssin tehneen yrittäjän omaisuuden ostamiseen, niin sen ostaa aina joku ja yleensä alle markkinahinnan. Tuskin siinäkään on mitään salaliittoa takana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sekä Raamattu että Koraani tavataan kirjoittaa isoilla alkukirjaimilla riippumatta kirjoittajan omasta uskonnollisesta vakaumuksesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jori, kantasi vastaa aika pitkälle aiempaa kantaani, enkä voi todistaa, että kantasi olisi väärä. Kuitenkin ei savua ilman tulta -ajatus on noussut esille, kun niin monelta suunnalta tulee samanlaista informaatiota ihan tervepäisinä pitämiltäni ihmisiltä.
Tässä olisi tutkivalla journalismille työtä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Miten olisi näin, että konkurssin tehneet yrittäjät yrittävät paeta omaa menneisyyttään ja virheitään, ja syyttävät siksi asiasta muita? Siihen vielä vähän mielikuvitusta, paranoiaa tai vihaa päälle, niin tarina on valmis.

Suomessa on konkurssiin asettamiselle ehdot. Konkurssiin haettavan velallisen tulee olla sekä konkurssikelpoinen, että maksukyvytön ja ylivelkainen (https://www.minilex.fi/t/konkurssin-edellytykset-j...). Rikotaanko näitä ehtoja yleisesti Suomessa?

Olen kuitenkin lukenut Lindemanin tapauksesta Ylen 10.12.2016 jutusta (https://yle.fi/uutiset/3-9339074). Nostan hänelle hattua yrityksestä ja toivotan myös voimia tulevaisuuteen. Ei ole joka pojasta lomakeskuksen pystyttäjäksi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #16

Ilmeisesti pykälät tunnet. Konkurssin menneen yrittäjän omaisuus myydään yleensä hintaan, jolla maksetaan konkurssipesän hoitajan kulut.

Mielestäni Pertti Lindeman kirjoitti täyttä asiaa, ilmeisesti et ole henkilökohtaiseti kokenut konkkurssia. Vaikka todetaan ettet ole tehnyt konkurssia omaksi eduksesi, tai toisen osapuolen eduksi. Sinut todetaan syyttömäksi, etkä ole syyllistynyt rikokseen.

Silti tunnen olevani ulosottoviranomaisten puoleta rikollinen, tapostakin tuomio lyhyvempi.

Taposta tuomio 5-8 vuotta, velkavankeus kestää vähintään 15 vuotta, onko punnukset kohdillaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #17

Velkasaneeraukseen on kuitenkin kai yleensä mahdollista päästä? Silloin kakku kutistuu oleellisesti.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset