Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Trump leikkaa UNESCO:sta

  • UNESCO:n johtokunnan päätöksiä kesäkuulta 2017
    UNESCO:n johtokunnan päätöksiä kesäkuulta 2017
  • UNESCO:n perinnekomitean päätöksiä heinäkuulta 2017
    UNESCO:n perinnekomitean päätöksiä heinäkuulta 2017

Nyt uutisoidaan, että USA presidentti Trumpin johdalla on jättämässä UNESCO:n. Julkisina perusteluina on tämän YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön velkaantuminen (holtittomuus rahan käytössä?), kyvyttömyys uudistua ja Israel-vastaisuus.  Uusi Suomi uutisoi, että ministeri Orpo pitää tehtyä päätöstä huonona. Samassa uutisessa mainitaankin, että tämä leikkaus sopii erinomaisesti Trumpin USA ensin -politiikkaan.

Minullahan on ollut UNESCO:sta myönteinen mielikuva, johtuen varmaan videomuotoisesta informaatiosta, jota olen kritiikittömästi ottanut vastaan jo vuosia sitten. Tiedä sitten, olisiko aihetta vaihtaa mielikuvaa?

Joka tapauksessa penkasin UNESCO:n asiakirjoja netistä, josta niitä löytyi PDF-muotoisina ja koostin niistä kuvankaappausleikkeitä. Mitä väitettyyn Israel-vastaisuuteen tulee, niin UNESCO:n johtokunta on tehnyt ainakin yhden Jerusalemia koskevan päätöksen tämän vuoden kesäkuussa, enkä näe netissä merkkejä sen aiheuttamasta protestoinnista Israelissa. Sitten toinen, perinnekomitean päätös heinäkuulta näyttäisi aiheuttaneen protestointia. En keksi syytä tähän havaintooni. Toki aiempia Israelin kahnauksia UNESCO:n kanssa näkyy olleen.

UNESCO:n bulgarialainen johtaja Bokova on pahoitellut tapahtunutta eroamista.

Mikäli oikein ymmärsin UNESCO:n budjettiasiakirjaa, niin USA ja Israel eivät ole maksaneet osuuttaan (22,4% kokonaismenoista) sitten vuoden 2011. Näin näiden maiden eroamisen ei pitäisikään vaikuttaa organisaation talouteen halvaannuttavasti? Vaan onko se mainittu velkaantuminen juuri tuosta johtuvaa?

Tiettävästi USA on itsenäinen valtio, mikä tarkoittanee sitäkin, että se saa tukea tai olla tukematta kansainvälisiä organisaatiota. Leikkaaminen UNESCO:n maksuista saattaa olla pieni säästö USA:n budjettiin, mutta sillä Trump saa varmaan paljon myönteistä huomiota äänestäjäkunnaltaan.  Tiedä vaikka USA:n ja Israelin eroaminen antaisi kehityssysäyksen koko UNESCO:lle.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Unesco Wikipedia-artikkeli suomeksi. Englanniksi löytyy sivun linkistä sitten vähän kriittisempiäkin seikkoja.

http://www.unesco.org/new/en/executive-board/decisions/ Sivu, jolta löytyi 1. kuvan asiakirja.

http://whc.unesco.org/en/sessions/41com/documents/ Sivu, jolta löytyi 2. kuvan asiakirja.

http://www.unesco.org/new/en/bureau-of-strategic-planning/resources/prog... Sivu, jolta löytyy budjettiasiakirja.

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-41598991 UUTINEN! Israelkin eroaa UNESCO:sta!

https://roskasaitti.files.wordpress.com/2017/10/unesco02072017.gif Ehkä lukukelpoisempi 2. kuva.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Israel ja Palestiina eivät leiki samalla hiekkalaatikolla.
Ja mitäpä tässä Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa murehtimaan. Trump rakentakoon nyt vaikka sen muurinsa :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Paljon mahdollista. Mahdollista myös, että sillä on merkitystä tässä kysymyksessä. Pyrin pääosin informoimaan, enkä ottanut kovin paljon kantaa siihen, miten asioiden pitäisi olla.
En ainakaan ole nähnyt suomenkielisesä uutisoinnissa viittauksia tuohon aiempaan päätökseen enkä myöskään artikkelin kirjoittamisvaiheessa ollut nähnyt uutista Israelin eroamisesta. Eli blogillani oli uutisoivaa arvoa (-;

Juha Kuittinen

"Muuria, aitaa ja erilaisia kulkuesteitä on pystytetty Yhdysvaltain puolella Meksikon-vastaiselle rajalle yli 1 000 kilometriä.

Sen rakentaminen ja vahvistaminen alkoi toden teolla samoihin aikoihin, kun me eurooppalaiset revimme alas oman rautaesirippumme. Viimeksi sitä rakensi tarmokkaasti presidentti George W. Bush, jonka hallinnon aikana muuri piteni satoja maileja. Bushin hallinnon peruna sitä rakennettiin lisää vielä Barack Obaman aikana.

Mikä siis on se muuri, jonka presidentti Donald Trump aikoo rakentaa?"

https://www.aamulehti.fi/maailma/yhdysvallat-on-ai...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikka Itkumuuri tässä voisi olla lähempänä aloitusta, niin antaahan tuo Meksikon muuri jotain kuvaa Trumpista.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen Vastaus kommenttiin #6

Trumppi ei tykkää, kun laittomat siirtolaiset pomppivat rajan yli liian helposti tekemään kaikenlaisia rikoksia Usassa. Kyseessä on siis paremman muurin rakentaminen sitä estämään.

Trummppi kuuluu nykyisin niin harvalukuisaan järkijätkien heimoon.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Unesco on viime syksynä arabijäsentensä esittämänä kirjoittanut historiaa uudelleen.
Se on kieltänyt juutalaisten historiallisen yhteyden Jerusalemin Temppelivuoreen ,Itkumuuriin ja koko vanhaan kaupunkin .
Nämä on nimetty nyt ainoastaan arabikielisinä alueina , jotka ovat vain arabi-perintökohteita, islamille ja palestiinalaisille kuuluviksi.

Yk:n alaisissa muissakin järjestöissä on Israelin syrjintää, esim ihmisoikeusjärjestössä arabimaat, Venezuela ,Pohjoiskorea, Pakistan ym, valtioit joiden ihmisoikeustilanne on hirveä, suoltavat esityksiä ja syytöksiä Isrelia kohtaan.
Saudi-Arabia on vielä tänä vuonna kyseisen järjestön johdossa , laittaisi ensin oman maansa asiat kuntoon.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos pitemmän aikavälin täsmentävistä tiedoistasi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Lehtiaho jakaa väärää tietoa. UNESCOn päätöslauselmissa nimenomaan mainitaan Jerusalemin vanhan kaupungin merkitys sekä juutalaisille, kristityille että islaminuskoisille. Uskontoja ei tosin mainita nimeltä, mutta niitä kuitenkin tarkoitetaan:
"3. Affirming the importance of the Old City of Jerusalem and its Walls for the three monotheistic religions..."
https://www.timesofisrael.com/full-text-of-new-une...

"4. Reaffirming the importance of the Old City of Jerusalem and its Walls for the three monotheistic religions,..."
https://www.timesofisrael.com/full-text-of-may-201...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos pitemmän aikavälin täsmentävistä tiedoistasi. Tuo lainaamaasi lause löytyy noista kuvankaappauskuvistakin.

Juha Hämäläinen

Otsikko on väärin kirjoitettu, jos tuo tieto, ettei jenkit ole maksaneet jäsenmaksuaan sitten vuoden 2011, otsikon pitäisi olla Obama aloitti leikkaamisen Unescolta ja Trump jatkaa demokraattien linjalla!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Meneehän tuo sentään yksiin Trump rakentaa muurin -väitteen kanssa? Ja onhan se leikkaus nyt kumminkin lopullinen. Saattoivat UNESCO:n kirstunvartijat vielä odottaa, että USA maksaisi ne maksamattomatkin vuodet alkaen 2011.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Käytetään vain kohteista vain arabiankielisiä nimniä.
Siis nimetty uudelleen ja kyllä, historiaa muutettu.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuo toki mitä ilmeisimmin ärsyttää israelilaisia, mutta ei jonkun käännöksen pois jättäminen kuitenkaan muuta historiaa (arabiankieliset nimet tulevat vasta siteeraamieni artiklojen jälkeen).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Alkuperäinen teksti oli jyrkempi, sitä lievennettiin Israelin ja Usa;n edustajan Nikki Haleyn vaatimuksesta.
Alueiden ja kohteiden nimien muuttaminen on palestiinalaisten agendaa , he omivat jopa Jeesuksen joka oli heidän mukaansa palestiinalainen.
Maailman mielipiteen muokkaus siihen että nämä tulevat kuulumaan heidän valtioonsa , jos se perustettaisiin.
Roomalaisetkin koettivat samaa, Jerusalemin nimeksi panivat Aelia Capitolona, ja KOko iSraelin nimeksi Syria Philistea province, josta Palestiina nimi on peräisin.
Juudea ja Samaria on nykyään Länsiranta , vaikkaJuudan heimo,kansa on palannut kotikonnuilleen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #15

Meillä lie sitten myös oma agendamme, kun puhumme Helsingistä eikä Helsingforsista?

En ole niin pitkälle historiaa vilkaissut, että voisin olla varma, mutta arabiankielinen nimi Jerusalemin pyhille paikoille lienee syntynyt samoihin aikoihin kuin paikkojen pyhyyskin heidän kannaltaan.

Jos ja kun on kysymys miehitetyistä alueista, luonnollisinta lienee käyttää paikannimistä miehitettyjen kielen versiota (arabiaa) eikä miehittäjän. Voi toki harmittaa miehittäjää, mutta aluerajoista sopimallahan tämä ainakin jotenkin selviäisi.

Täältä tähän.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Petteri Hiienkoski

Suomessa Unescosta on tosiaan levitetty positiivista mielikuvaa. Valtionmedialla on keskeinen roolinsa siinä, kuten saattaa arvata. Käsitys on perua kylmän sodan ajalta, jolloin Unesco jo varhain leimautui vasemmistolaiseksi.

Tämä liittyy mielikuvaan, jossa vasemmistolaisuus ja kulttuuri yhdistettiin keskenään. Sama vääristymä hallitsee suomalaisissa kulttuuri-instituutioissa edelleen. Vielä 25 vuotta NL:n ja kommunismin/sosialismin romahtamisen jälkeenkin.

Unesco on toiminut ennen muuta vasemmistopoliitikkojen kansainvälisenä suojatyöpaikkana. Hieman samaan tyyliin kuin investointipankit nykyään kilpailevien "oikeistolaisten" puolueiden poliitikoille. Lainausmerkit johtuvat siitä, että ne puolueet jotka aiemmin olivat oikeistolaisia ovat nykyään todellisuudessa varsin vasemmistolaisia monessakin mielessä (esim. kokoomus).

Järjestön hallinto onkin paisunut valtavasti. Siinä ei ole mitään uutta, että USA on kritisoinut järjestöä jo vuosikymmeniä paitsi sen tehottumuudesta myös sen vasemmistolaisesta politikoinnista. Tämä on ilmennyt etenkin Unescon suhtautumisessa Palestiinan-Israelin väliseen konfliktiin.

USA on päärahoittajana yrittänyt vaikuttaa järjestön uudistamiseksi. Vailla menestystä. USA:n asenne ei ole muuttunut. Erona aimpaan on lähinnä se, että Trump - toisin kuin poliittiseen establishmentiin integroituneet poliitikot - on toiminnan mies joka puheiden lisäksi pyrkii myös toteuttamaan tavoitteet. Tämähän on yllättänyt muut.

Mielestäni Orpon kommentit ovat lyhytnäköistä "kansainvälisyyspopulismia", jolla pönkitetään harhaanjohtavaa kuvaa Trumpin politiikasta ja Unescosta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos kulttuuri-ihmisen näkemyksestä UNESCO:on ja politiikan palastan esittelystä.

Juha Hämäläinen

Sama se mitä Trumppi tekee muurinsa kanssa Mehiko iskee takaisin!

"Tijuana-USA – – – ? –

Miten Meksiko aikoo vastata US-pressan Trumpin rajamuuri hankkeeseen ?

Meille Al-Satiiri News – toimitukseen on tihkunut salaista tietoa erittäin salaisesta rakennusprojektista, jolla Meksiko aikoo vastata Presidentti Trumpin muuriin. Meksikon hallitusta lähellä olevalta taholta olemme saaneet salaista tietoa, että Meksiko on aloittanut suuren tunnelin rakentamisen US-rajalle Trumpin seinän alle.

Noin 100 metriä rajalta alkaneelle työmaalle on saatu asiantuntia avuksi konkursin kautta työttömäksi jääneitä Euro-tunnelin rakentajia ja gasalaisia tunneliexperttejä. Meksikon hallitus uskoo selviävänsä urakasta ennen kuin Trump ehtii edes aloittaa muuriaan.

Meksikon pääministeri ei halunnut kommentoida kyselyitämme, mutta kertoi, että omalla maallaan he saavat kaivaa vaikka kuinka paljon, kuinka syvälle ja mihin suuntaan haluavat."

https://alsatiirinews.wordpress.com/2017/01/27/mek...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Niitä tunneleita taitaa jo nykyisin olla melko liuta,huumeiden salakuljettajat ovat innokkkaita ja ahkeria myyräntöissään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset