Ilmastokeskustelua ravinnon köyhtymisestä

Ilmastokeskustelussa saattaa tunteet kuumeta. Sitähän sattuu. Koska nyt kumminkin näin äsken vaivaa valistaa skeptikkoa vastakkaisilla tiedoilla, niin esitän ne tässäkin, vähän laajennettuina.

Kauppalehti on julkaisut ilmastopelotteluun liittyvän artikkelin, jossa otsikko on toimittajan mielikuvituksen tuotetta (Linkki). Kyse ei missään tapauksessa ole siitä, että viljelykasvit muuttuisivat jotenkin epäkelvoiksi.

Pääsääntöisesti viimeaikainen ilmastonmuutos on saanut maailman vihertymään, joka on näkynyt vyöhykkeittäin niin, että tropiikki on laajentunut ja päiväntasaajalta poispäin olevat ilmastovyöhykkeet ovat siirtyneet napoja kohti kaventuen. Tällöin tietenkin jossain päin maailmaa se kuiva vyöhyke on tunkeutunut aiemmin kosteammalle alueelle, mutta kokonaisuutenaan vihetyminen on voitolla. Mm. Sahelissa on selkeästi nähtävissä ilmastonmuutoksen aiheuttamaa vihertymistä. Ilmakehän hiilidioksidilisähän edistää kasvien kasvua autiomaissa myös vesitaloutta parantaen, koska lehtien ventiilit voivat olla vähemmän auki, näin vähentäen veden haihtumista.

Pelloilla sadot ovat lisääntyneet hiilidioksidilannoituksen ansiosta, mutta samalla on havaittu, että proteiini- ja hivenainepitoisuudet ovat alentuneet. Kauppalehden artikkelin takana on pitkälti tutkija Myers, joka ei edes mainitse satoisuuslisäystä.

Kyse viljelyssä ja ilmastonmuutoksessa on siis siitä, että hiilidioksidilisäys lisää lähinnä peltokasvin hiilihydraattipitoisuutta. Proteiini ja kivennäisaineet voivat jäädä vähemmälle, jos lannoitusta ei korjata nykyilmakehää vastaavaksi. Lannoitus on kuitenkin korjattavissa, jolloin ilmastokastrofi muuttuukin ilmastohyödyksi. Saadaan suurempi sato, joka on yhtä ravinteikas kuin aiempi pienempi sato.

Linkkejä aiheeseen

https://www.sciencenews.org/article/nutrition-climate-change-top-science…

Science Newsin artikkeli, jonka otsikkokin on vähemmän uhkapainotteinen kuin Kauppalehden. Myers näyttää olevan pääasiallinen tietolähde

 

https://roskasaitti.wordpress.com/2014/05/08/koyhdyttaako-hiilidioksidi-…

Myersin tutkimusten arviontiani vuodelta 2014. Kaipailin oikeaa lannoitusta.

 

https://roskasaitti.wordpress.com/2017/07/25/oikealla-lannoituksella-rav…

Fernandon ja kumppaneiden tutkimus osoittaakin, että proteiinimäärä kohoaa, kun nitraattitypen ja ammoniumtypen suhde on säädetty hiilidioksidipitoisuuden mukaan. Eli oikea lannoitus ratkaisee ongelman.

 

 

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu