Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Onko parempaa ja huonompaa rasismia?

  • Kabulin Intercontinental-hotelli. Kuvalähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Inter-Con_Kabul.jpg
    Kabulin Intercontinental-hotelli. Kuvalähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Inter-Con_Kabul.jpg

Uutiset kertovat rasistien hyökänneen ulkomaalaisten kimppuun Kabulissa. Tuoreimmissa uutisissa uhrimäärä on luokkaa 20. Tai oikeastaan uutiset eivät kerro hyökkääjien olevan rasisteja. Rasismia ei mainita ollenkaan uutisoinnissa. Tämä johtaakin ajattelemaan, että onko rasismia sittenkin kahta laatua, parempaa rasismia ja huonompaa rasismia. Huonompi rasismi kohdistuu puheina vaikkapa hyvin tunnettua käkkäräpäät-heimoa kohtaan ja siitä saa sitten vihapuherangaistuksen kiihottamisesta etnistä ryhmää kohtaan. Parempi taas ilmenee vihatekoina, kaulojen katkomisena, räjäytyksinä ja ammuskeluna, josta toki eloonjääneet rasistit tuomitaan, muttei koskaan rasismista tai vastaavasta.

Suomessakin on nyt jo lukuisia paremman rasismin tapauksia. Että tappaa vaimonsa, sehän ihan suomalainen perinne, mutta että menee ja tappaa vaimon työkaveriit, kuten kosovalaistaustainen rasisti teki, se on monikulttuurisuutta, johon parempi rasismi olennaisesti kuuluukin. Ja monikulttuurisuuttahan ei sovi arvostella, siksi siis ei mainita rasismia näiden paremman rasismin tapauksissa.

Voin olla toki väärässäkin, kommentointi on vapaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Olen varmaankin rasisti kun löysin korppoolaisesta siirtomaatavarakaupasta Tampereen Paperikonttorin julkaisemat Musta Petteri (Pekka) kortit ja ostin ne. Kortit ovat uudet eli pakasta vedetyt ja voit pelata niillä joko Mustaa Petteriä tai Hullunkurisia perheitä. Tein suomalaisen kulttuuriteon pelastaessani korttipaikan tuleville sukupolville. Nykypäivänä korttipakan kuvittaja saisi linnatuomion.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Valittiinko Trump huolimatta rasismista vai juuri rasismin takia?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei minun mielestäni ole kuin huonoa rasismia, mutta siinä on toki aste-eroja. Kumpaa rasismia sinä koet edustavasi? Huonompaa vai parempaa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voit olla oikeassa, mutta vastauksesi ei kuitenkaan selitä rasismisyytösten poissaoloa paremmaksi kutsumani rasismin tapauksissa.
Mitä himppu johdattelvaan kysymykseesi tulee, niin siinähän hyväksyt jo käyttämäni rasismin luokittelut. Tavoitteenani on ollut, etten olisi ainakaan sen rasistisempi kuin matut keskimäärin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Oletko tutkinut, kuinka rasistisia he sitten keskimäärin ovat?

Itse uskon sinun olevan huomattavasti rasistisempi. Mutta näin ollen tavoitteesi on siis ihan oikeansuuntainen. Pisteet siitä!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Johtuisiko tuon rasismin puuttuminen uutisoinnissa siitä, ettei se useinkaan ole noiden terroritekojen päämotiivi. Toki kaikessa taistelussa vihollinen pyritään epäinhimillistämään tai vähintään pidetään heitä alempiarvoisina. Siitähän rasismissakin pohjimmiltaan on kysymys. Usein myös tasa-arvo-ongelmissa. Pidetään itseä toisia arvokkaampana.

Tavoitteesi olla enintään yhtä rasistinen kuin "maahantunkeutujat" keskimäärin ei ole kovin kova tavoite. He tulevat usein melko kehittymättömistä maista. Monet jopa ilman luku- ja kirjoitustaitoa. Voisi kuvitella, että suomalaisen yhteiskunnan kasvattina kykenisit parempaakin. Jos et laita itselleen sen kovempia tavoitteita, niin et ainakaan putoa korkealta. Vähän kuin putoaisi matolta lattialle. Johan valitsemasi termi "matu" kertoo sinusta oleellisen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hienosti Kai ja Börje pyrkivät ohjaamaan keskustelua keskustelijoihin. Näin sitten se parempi rasismi saataisiinkin taas kerran vaiettua (-;

Mitä tavoitteenasetteluun tulee, niin siinä herrat ovat kovasti erimielisiä, että oliko tavoitteeni korkealla vai matalalla. Tämä mielestäni kuvastaa jonkin verran sitä, että kuinka hyvin sen paremman rasismin tajuaa ihan oikeaksi rasismiksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #10

Katsohan vastaukseni. Tässä kiteytettynä.
1. Ei ole kuin huonoa rasismia.
2. Terroritekojen motiivi ei ole rasismi vaan valtataistelu.
3. Sinun rasismisi on huonoa rasismia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #12

Kakkoskohtaan:
Aparheidin motiivi ei ollut rasismi vaan vallanhalu? Eihän se vallanhalu poista Aparheidistä sitä rasismia, kuten ei rasistien terrorismistakaan rasismi häviä vallanhimolla.
Esimerkiksi Thaimaasta on kuulunut uutisia, että siellä oppositio on järjestänyt mielenosoituksia hallitusta vastaan, mm. käyttämällä tietynvärisiä paitoja. Valtataistelua mitä ilmeisemmin. Mutta sitten puuttuu melko kokonaan väkivalta runsaslukuisia ulkomaalaisia kohtaan.

Jos terroristien perusideologia on lähtökohtaisesti rasisimin perustalle rakennettu, niin että vääräuskoisten surmaaminen on kunnia-asia, niin kyllä se vaatii niitä paremman rasismin silmälaseja, ettei näe rasismia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #10

Katsot siis oman rasismisi paremmaksi rasismiksi? Olen Börjen kanssa samaa mieltä siinä, ettei ole olemassa parempaa tai huonompaa rasismia. Siksi tämän kaltainen rasismin luokittelu on tarpeetonta.

Rasismista on hyvä pyrkiä eroon. En usko maahanmuuttajien olevan keskimäärin kovinkaan rasistisia. Mutta toki sellaista kohdatessaan on syytä siihenkin tarttua. Minä sanoin, että tavoitteesi on oikeansuuntainen. Rasismia on hyvä pyrkiä vähentämään jokaikisen. En ottanut kantaa onko tavoitteesi korkealla vai matalalla, kerroin vain, että suuntasi on oikea.

Toni Rintala

EU harrastaa rasismia. EU:n mielestä sen harrastama rasismi on hyvää ja välttämätöntä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Miten EU harrastaa rasismia. Missä kohdin EU on sanonut harrastavansa rasismia ja todennut sen olevan hyvää ja välttämätöntä?

Itse asiassa myös tämä EU:n persoona kiinnostaisi muutoinkin. Kuka hän sitten lieneekään.

Toni Rintala

"Missä kohdin EU on sanonut harrastavansa rasismia"

Enhän minä niin kirjoittanut. Kirjoitin, että EU harrastaa rasismia. Eihän EU tietenkään tunnusta harrastavansa rasismia ;)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #9

Kirjoitit, että EU harrastaa rasismia ja että sen mielestä sen harrastama rasismi on hyvää ja välttämätöntä.

Väität tietäväsi, että EU ensinnäkin harrastaa rasismia ja toisekseen, että EU on harrastamastaan rasismista jotain mieltä ja vielä, että sinä tunnet tuon EU:n mielipiteen. Kai se EU on mielipiteensä sinulle jotenkin kertonut, jotta voit tuollaista kirjoittaa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #19

"EU ensinnäkin harrastaa rasismia"

Kyllä. Näin olen kokenut. Ja rasismia on, jos sitä kokee.
EU pitää rasistisia toimiaan välttämättöminä ja hyvinä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #21

Vaikka vähän lauseitasi taivuttelitkin, EU:lla on edelleen mielipide? Kenellä on mandaatti lausua se?

Millaista on EU:n harrastama rasismi? Miten EU:n harrastama rasismi näyttäytyy sinulle? Kerro toki kokemuksestasi!

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #22

"Millaista on EU:n harrastama rasismi?"

EU leimaa suomalaiset rasisteiksi julkaisemalla sitä tukevaa epätietoa.

"Miten EU:n harrastama rasismi näyttäytyy sinulle?"

Esim suomalaisia kohdellaan Ahvenanmaalla eriarvoisesti kuin siellä asuvia. Suomen kieltäkään eivät suvaitse. Ja EU on antanut tälle hyväksynnän.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #23

Nyt taisit upota suohon noine nokkeluuksinesi.

Miten EU:n olisi pitänyt toimia Suomen sisäisessä asiassa (Ahvenanmaa) jottei se olisi rasistinen? Pitääkö EU:n ottaa määräysvalta sisäpolitiikkaamme?

Kyllä olen puhunut Suomea Ahvenanmaalla. Eivät tulleet kieltämään. Kaiketi eivät sitten olleet kuulleet...?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #24

"Kyllä olen puhunut Suomea Ahvenanmaalla. Eivät tulleet kieltämään."

Olen minäkin puhunut. Mulkoilivat.
Suomen kielen opettamista ei siellä suvaita. Suomalaisten veroahat kyllä kiinnostavat heitä. Ja erityiskohtelu mm. veroissa.

Suomi on rasistinen, kun se antaa ahvenanmaalaisten olla rasistisia suomalaisia kohtaan. Ja rasistinen EU hyväksyy tällaisen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olen nähnyt väitteen, ettei terrorismilla ole uskontoa. Vaan voisimme ainakin kuvitella, että rasistinen profeetta perustaisi uskonnon, joka eräs pääopinkappale olisi, että vääräuskoisen, siis rasisteja vastustavan, saa tappaa. Suojelumaksusta voitaisiin jättää tappamattakin.

Kukapa sitten uskoisi, että tämän uskonnon edustajille tarjottaisiin länsimaissa etuoikeudet harjoittaa uskontoaan ja pyrittäisiin kotouttamaan heitä heidän uskontoaa loukkaamatta. Eipä kait kukaan uskoisi moista mielikuvitustarinaa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuli yhtäkkiä mieleeni, etteikö vain paremman rasismin harjoittajille ole Ruotsissa keksitty uusi nimi: "jengi"? Huonompaa rasisimia kutsutaan ilmaisulla "örebrolainen poliisi"?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sopii aika hyvin yksiin senkin suhteen, että minun rasismini on kuulemma huonompaa rasismia, enkä kuulu jengiin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #15

"Yleensä jengiläisille on yhteistä 15-23-vuoden ikä ja kuitenkin jo kertynyt, mittava rikosrekisteri."
Yhtäkkiä poliisi Christer Ahlgren lipsautti MTV3 uutisissa, että jengeihin on rekrytoitu etenkin "tulokaskansalaisia". Onpas työlästä, kun poliisi joutuu keksimään uusia sanoja median käyttöön.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Lähes jokainen uutisoitu ulkomaalaisen pahoinpitely on rasistinen. Miksi sen ulkomaalaisuuden muuten voi tuoda esille näin päin tapahtuvassa pahoinpitelyssä? En muuten ole nähnyt yhtään uutisointia, edes epäilynä toisinpäin. Entäs raiskaus. Kun se on esim Pekka tai Jukka, voi mainita etnisyyden tai jopa tuntomerkit, mutta kun se on ulkomaalainen tai sinnepäin, eipä mainita ei. Jaa notta miksi?

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Washington Post uutisoi ennen 2015 suurta pakolaisinvaasiota Ranskasta:
" Ranskan väestöstä on 12 % muslimeja ja Ranskan vankiloissa 68-70 000
vankia, joista 70 % on muslimeja ! Rasistinen uutinen ?

Tässä vain yksi uutisointi satojen muiden uutisten joukossa, joka on
muuttanut käsitystäni "rasistiseksi" tässä vuosien varrella. Muuta
herkkua ovat olleet naisten joukkoahdistelut, naisten ja lasten joukko-
raiskaukset, huumerikollisuus, väkivaltarikokset yms. Ja kirsikkana
kakussa mm. Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut viimeisen 20 vuoden
aikana, joiden tekijöinä ovat olleet islamilaiset terroristi-järjestöt
tai yksittäiset muslimit ilman esim. Isisin jäsenkirjaakin ! Kun tähän
laajaan islamilaisen monikulttuurisuuden raadolliseen kattaukseen vielä
lisätään se, että terrori-iskuihin ovat syyllistyneet tämän tästä myös
turvapaikanhakijat, niin omalta osaltani ja ehkä monen muunkin Suomen,
Ruotsin ym. EU-maiden veronmaksajan vinkkelistä olen muuttunut rasistiksi!

Oma luottorajani, suvaitsevaisuuteni, teen ja sympatian tarjoaminen on
islamilaisista maista suuntautuvalle pakolais-ja turvapaikkasirkukselle
finito ! Olen muodostanut oman mielipiteeni näiden "yksittäistapausten"
pohjalta ja se siitä - olen todellakin rasisti.

En vain luota, usko tai enää millään tavoin hakua antaa ja jakaa sympatiaa
sellaiselle poliittisluonteiselle hallintajärjestelmälle kuin islam, joka
toissijaisesti on uskonto. Ja islamin arvot ovat jatkuvasti hankauksessa
ja törmäyskurssilla aivan jokapäiväisessä arjessakin. Miksi haluaisin nyt
tai jatkossakaan tällaisen kulttuurin ja uskonnon hapatusta omien lapsien
tulevaisuuden kultaamiseksi ? En halua Rinkebytä tai Rosengårdia, koska
olen rasisti.

Miksi näissä pressanvaalitalkoissa ei ole liikoja puhuttu islamin ongelmista ?
Vai ovatko islamin arvot yhtä eurooppalaisten arvojen kanssa - ovatko ?

Suomen suurimmissa medioissa islam on kuin luonnonsuojelulailla rauhoitettu
kaunis kedon kukkanen, jota saa vain ihailla - ei mitään muuta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Ei ole olemassa hyvää ja huonoa (pahaa) rasismia. On olemassa vain rasismi. Sen syvyysasteesta toki voidaan keskustella.

Rasismi on ihmisryhmän/henkilön pitämistä muita huonompana sellaisen asian suhteen, johon ihminen ei voi vaikuttaa. Tällaisia asioita ovat mm. etninen alkuperä, uskonto, ihonväri, kansallisuus, äidinkieli, sukupuoli ja ikä.

Jos ihmisen toiminnan perustana on jonkin edellä olevan asian vaikuttaminen toisen ihmisen aliarvostukseen, on kysymys rasistisesta käytöksestä. Tuo aliarvostus on varmasti rasismin syvyyden alin aste. Kaasukammiot ehkä syvin.

Rasismista ei ole kysymys, jos jääkiekkofani jollain tapaa aliarvostaa jalkapallofania tai kepulainen persua, koska näissä on kysymys vain ihmisen omista valinnoista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt afgaanirasistit ovat hyökänneet Pelastakaa lapset -järjestön tiloihin:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005536567.html

Ei kannattane tästä tehdä uutta blogiartikkelia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset