Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Äänestetäänkö taas gallupit nurin?

Iltalehti kertoo Accuscoren ennusteesta presidentinvaalien 1. kierrokselle. Olennaisinta ennusteessa on, että tulisi 2. kierros ja että Haavisto ja  Väyrynen ovat varsin tasaisessa kamppailussa kakkospaikasta 13% tietämissä. Tähän voinee ottaa esille Paavo Väyrysen oman tuntemuksen sunnuntailta 7.1. samoin Iltalehdestä: hänen kannatuksensa on yli 10% ja hän on jo toisena. Ovathan nuo ennakoinnit ainakin pitkälti samansuuntaisia, ettei Väyrystä voine syyttää pahasta liioittelustakaan. Viikon päästä toki tiedämme paremmin.

Lauramme on Accuscoressa neljäntenä, mutta selvästi yli aiempien kyselyennusteiden. Perussuomalaisiin perinteisiin kuuluukin äänestää gallupit nurit,  niin että heilahtaa. Mikseipä vaalikonesuosikki voi ohittaa edellään oleviakin?

Huomenna saa vielä ennakkoäänestää ja sunnuntaina sitten äänestää omalla äänestyspaikallaan. Demokratia voi hyvin, kun kaikki kynnelle kykenevät käyvät äänestämässä omaa, hyvää ehdokastaan. Esimerkiksi ennusteluissa viimeiseksi jäänyt Nils Torvalds on ihan linjakkaasti isänmaalliseksi presidentiksi kelvollinen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Väyrysen ja haaviston ongelma on yhteinen. Loppukiri alkoi pahasti liian myöhään.

Ihmettelin asiaa jo kun Väyrynen ilmoitti kannatuskorttien keräämisestä. Silloin hän sanoi että kampanja alkaa itsenäisyyspäivänä ja että lyhyt kampanja sopii hänelle hyvin. Eikö hän oppinut mitään edelliskerrasta? Nimenomaan aika loppui kesken, kuten käy tälläkin kertaa. Nyt vain ei nousta 18% tuntumaan, kun Huhtasaari syö osan äänistä.

Yhtä lailla Haavisto jäänee alle 15%, kun ei tullut samanlaista hurmosta kuin viimeksi. Haavisto kokee tavallaan Elisabeth Rehnin päiväperhoskohtalon.

Vihreiden olisi kannattanut pistää Haavisto kasvamaan korkoa ja uhrata häviäjien kierroksella joku muu. Samaan tapaan kuin keskusta on pitänyt hihassaan sekä Olli Rehnin että Esko Ahon. Molemmat selvästi Vanhasta kovempia ehdokkaita, mutta olisivat silti hävinneet Niinistölle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No eiköhän kenelle tahansa toisen kierroksen paikka Niinistöä vastaan olisi voitto tässä tilanteessa. Vähän aikaa sittenhän näytti monesta liki varmalta ettei toista kierrosta edes tulisi.

Keskustalle tilanne tietenkin on täysin katastrofaalinen. Sipilä sähläsi oikein kivasti, kun totesi pressanvaalien tuloksen vaikuttavan hänen jatkoonsa Keskustan puheenjohtajana. Ihan kuin ei olisi Keskustan suosiota vienyt alas jo tarpeeksi hallituksen toimien osalta... ei näytä hyvältä Keskustan tulevaisuus. On ehkä kunnia-asia Keskustan kunniapuheenjohtajalle tuhota Keskusta; ehkä se niin on sitten tarkoitettu.

Paavollehan tilanne on oikein mieluisa, koska aika hyvät mahdollisuudet päästä toiseksi ja sen jälkeen syyttää ties ketä kun häviää Niinistölle. Plus lähteekö wink-wink sen jälkeen Keskustan suuntaan ja tavoitteet päästä uudestaan Keskustan johtopaikoille - tuskin ottavat, mutta Keskusta voi olla kohta niin hajalla muutenkin ettei siitä juuri haittaakaan enää olisi.

Joskin on kyllä huolestuttavaa että Suomesta vielä löytyy noin paljon Väyrystä äänestäviä. Toivottavasti osa äänestää juurikin saadakseen Sipilän pihalle.

Huhtasaarikin pitää puolueensa liput korkealla mikäli on neljäntenä tai pärjää sitäkin paremmin. Demareilla menee heikosti, mutta se oli odotettavaa. Haavistolle ok tulos olisi kolmen parhaan joukossakin pysyminen, ja jos pysyisi toisena olisi oikein leppoisa toinen kierros Niinistöä vastaan - mikäli sellainen siis tulee.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Heitän arvauksenani, että Niinistö kasvattaa äänimäärää 30% viime kertaan nähden. Tällä hän jää harmittavasti alle 100 000 äänen päähän 1. kierroksella valituksi tulemisesta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #6

Odottelen itsekin että toinen kierros sieltä tullee.... momentum jokaisen uuden lööpin sun muun kautta vie jo itsessään sinne päin. Nyt kun ensimmäinen ennuste tuli, jonka mukaan toinen kierros on tulossa, niin tuskin suunta enää toiseen päin kääntyy. Niinistö toki voittaa toisella kierroksella, mutta kuka tahansa pääsee sinne seuraksi saa platformin mainostaa haluamiaan asioita eikä se todellakaan ole mikään merkityksetön asia.

Väyrysellä ja Haavistolla lienevät parhaat mahdollisuudet ja jotain mahdollisuuksia vielä Huhtasaarellakin. Muiden eväät on kyllä syöty. Pahoin pelkään että Väyrynen on lähimpänä toista kierrosta. Tuntuu kehittyvän oikein Paavo-ilmiöksi. Haavisto ei tunnu liikkuvan mihinkään - ei juuri ylös eikä alas.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei Sipilä minusta luvannut erota, jos Vanhanen ei menesty. Itsestäänselvyys taas on, että puheenjohtaja joutuu joka tilanteessa harkitsemaan myös omaa asemaansa.

Itse olen vahvasti sen kannalla, että Sipilän tulee pitää hallitus pystyssä kauden loppuun saakka ja lisäksi vielä johtaa keskusta vaaleihin. Vaihdon aika on seuraavalla eduskuntakaudella.

Mutta jos tämän seurauksena on keskustan hajoaminen, ei se mikään katastrofi ole. Sipilä vain sitten onnistui viivyttämään väistämätöntä vielä yhden vaalikauden. Kyllä entiset keskustan äänestäjät löytävät itselleen uuden vaihtoehdon. Osa menee kokoomukseen, osa vihreisiin, jotkut perussuomalaisiin. Kokoomus ja vihreät kiittävät.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Vihreiden olisi kannattanut pistää Haavisto kasvamaan korkoa ..."
Tuossa olisi saattanut olla ideaa. Koska nimenomaan Haavisto-Niinistö-ottelu on jo nähty.
Vaan se toinen vihreä olisi voinut saada himpun vähemmän ääniä, jolloin olisi selvittykin yhdellä kierroksella, ehkä?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Vaan se toinen vihreä olisi voinut saada himpun vähemmän ääniä, jolloin olisi selvittykin yhdellä kierroksella, ehkä?
"
****

Luultavasti. Kuka vihreistä olisi enemmän ääniä saanut? Heh, Ville Niinistö ehkäpä? Niinistö vs. Niinistö - sukulaisten keskinäisenä kilpana olisi vähän liiankin absurdia. Olisi pistänyt samalla luottamukseni suomalaiseen demokratiaan ja suomalaisiin vieläkin alemmalle tasolle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Väyrysen Lissabonin sopimuksen hyväksyminen osoittaa sen, ett ä ei hän mitenkään eroa perusahneesta poliitikosta.

Ministerinpalli on tärkeämpi, kuin joku sopimus.

Aika hyvä veto Niinistöltä tuo asian ihmettely.

Väyrynen on pelimies, ja jotkut hänen juttuihinsa vielä uskoo, tulee ihan mieleen Timo Soinin jytkypuheet.

Siitä vaan äänestämään, mutta voittajan kaikki kuitenkin tietää.

Toinen kierros olisi kiva, ja Väyrynen siellä ottamassa oikein rökäletappion, ei hän pärjää Niinistölle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Toinen kierros olisi kiva, ja Väyrynen siellä ottamassa oikein rökäletappion, ei hän pärjää Niinistölle."
---

Ei tietenkään pärjää, mutta voisi käyttää toiselle kierrokselle pääsyä hyväkseen jatkosuunnitelmiaan ajatellen. Siinä on Keskustan johdolle tiedossa hauskat ajat.

Toisaalta ottaen huomioon aikaisemmat ennustajanlahjasi prosenttiosuuksista sun muista puolue/ehdokas -kannatuksista, niin olisitpa jättänyt sanomatta tuon "ei hän pärjää Niinistölle" - nyt melkein aidosti alkoi huolestuttamaan ;)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mikäli Väyrynen hajoittaisi keskustaa, niin minunkin täytyy olla siitä varmaan sitten iloinen, että pärjää :)

Mä toivon, että kokoomuksen ja keskustan kannatus laskisi, ja tulisi puhdas vasemmistohallitus.

Sitä olisi mukava testata näin porvarihallituisen jälkeen.

Sitten olisi hyvää vertailupohjaa, kumman politiikka on parempaa.

Nää presidentinvaalit on vähän turhat, ei näillä oikein mihinkään mitään vaikutusta ole. Tästäkin vaalista nyt yritetään mediassa tehdä jotain jännitysnäytelmää, vaikka yhden kannatus on moninkertainen muihin verrattuna.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Väyrynen on ainoa joka voi keskustan pelastaa. Jos ei viimeistään nyt tajuta Väyrysen kyvykkyyttä niin ei sitten koskaan.

Väyrynen on käytännössä murskannut Huhtasaaren ja Vanhasen.

Saadaan mielenkiintoinen toinen kierros.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siinä se mielenkiinto on, meneekö prosentit 70-30. Vai 80-20.

Eipä kai siinä muuta jännitystä ole.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#10

Kyllä vaan. Nythän pitäisi miettiä kovasti miettiä sitä presidentin arvopohjaa, painotuksia ja mitä lisäarvoa presidentii oikeasti tuo itsenäiselle Suomelle, ts. Kuinka palkkansa ja paikkansa ansaitsee omilla teoillaan.

Olishan se tosi mukavaa, jos ehdokkaista löytyisi vihdoinkin koko kansan presidentti. Epäilen, että Niinistön yhteiskannatus yli puoluerajojen repeilee ja ne Kokoomuksen mahtipontiset oman edun ajajat jäävät jäljelle. En usko, että mmssa työttömät, syrjäytyneet, tai pienituloiset eläkeläiset ovat nyt Niinistön takana. Ja miksi muuten olisivat ?

Riittääkö sitten Niinistön kannatus toisella kierroksella ? Veikkaan, että tulee yllätys.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täytyy kuitenkin ymmärtää se pieni tosiasia, että Haaviston, Vanhasen, Haataisen, Torvaldsin ja Kyllösen äänestäjät siirtyvät suoraan äänestämään Niinistöä.

Paavolle ei kauheasti sympatiaa noiden puolueiden joukosta löydy. Persut varmaan äänestävätkin Paavoa, taitavat tehdä niin nyt. :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Jos Paavo pääsee toiselle kierrokselle, on jännittävintä nähdä saako hän pienemmän osuuden äänistä, kuin ensimmäisellä kierroksella. Paavofanit toki äänestävät häntä, mutta kun nukkuvat lähtevät varmistamaan ettei vain tapahtuisi vahinkoa, saattaa osuus laskea.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #16

Hauska spekulointi (-; Voittaakseen Väyrysen pitää joko saada osa Niinistöä 1. kierroksella äänestäneistä taakseen tai sitten kaikkien niiden äänet, jotka äänestivät muita. Jälkimmäinen on varsin epätodennäköistä. Tässä tosin ei ole otettu huomioon nukuksista herääviä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Ylen torstain tentissä Väyrynen saattaa keskittyä Huhtasaaren kannattajien kalasteluun päästäkseen toiselle kierrokselle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #17

Esitin jo aiemmin, että Väyrysen ja Huhtasaaren ehdoton vastustus on 50%luokkaa (40-60). Joten heillä ei ole mitään mahdollisuuksia. Kaikkiin muihin pätee, että vaikka heillä ei olekaan yhtä ehdotonta vastustusta, joka tapauksesta muiden äänestäjistä suurempi osa kannattaa Niinistöä.

Vanhanen olisi asiaosaamiseltaan ainoa mahdollisuus, jolla olisi edes teoreettisia mahdollisuuksia. Eikä hänelläkään olisi oikeasti. Niin suuri osa muista päätyisi valinnassaan mieluummin kokoomukseen kuin keskustaan. Haavisto tosiaan nähtiin jo kuusi vuotta sitten. Oleellisesti hän ei pysty siitä parantamaan. Todennäköisesti hänen tuloksensa toisella kierroksella olisi nyt heikompi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #19

Matti Vanhasen "vika" on siinä, ettei hän käy protestikanavaksi, pikemminkin päinvastoin. Muuten jos Vanhasesta tulisi presidentti, nukkuisin yöni sinä missä Niinistönkin kaudella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset