Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Maallikon ihmettelyä Taloustutkimuksen kyselystä

  • Ylen kysely taustatietotaulukossa
    Ylen kysely taustatietotaulukossa

Ylen uusin vaalikysely on julkaistu. Itseäni kiinnosti ensiksikin se, että miten selvitettiin vastaajien puoluekannatus. Sekin käy ilmi oheisesta kuvasta, joka on koostettu taustatietotaulukosta ja muutamasta lisäämästäni numeroitudusta soikiosta. Haastatelluilta oli siis kysytty, mitä puoluetta he nyt äänestäisivät, jos olisi eduskuntavaalit.

Korosta sitä, etten ole perehtynyt mielipidemittausten menetelmiin. Noukin vain joitakin kohtia, joihin silmäni osuivat taulukossa.

  1. Taulukossa on kaksi riviä, joiden ulkomaankieliset otsikot voidaan ehkä suomentaa "Punnitsematon emäs" ja "Punnittu emäs". Varmaan voidaan kääntää toisinkin, mutta käsittäisin, että haastateltujen määrää on jotenkin korjattu edustavammaksi, eri puolueilla hieman eri kertoimilla.
  2. Jos edellisessä kohdassa olin hajulla, niin vihreitä näyttäisi olevan painavahkosti mukana vastaajissa. Ainakin selkeästi enemmän kuin demareita.
  3. Ylivoimaisesti suurin puolue on eos. Näiltä puolueettomiltakin on kysytty mielusinta presidenttiä, joka onkin ollut Niinistö, kovana kilpailijana eos.
  4. Hyvin mielenkiintoinen on sitten Total-sarake. Siinä Niinistöllä on 50%:n kannatus, mutta jos eos-rivin 20% huomioidaan ja jaetaan ehdokkaan lukema 0,8:lla, niin päästäänkin Ylen ilmoittamaan lukemaan. Huhtasaarella on tässä prosentiyksikön kaula Väyryseen, joka sittemmin pyöristyykin pois. Jossitteluna voitaneen vielä sanoa, että jos joku muu kuin Niinistö saisi kaikki eos-äänet, hän tulisi toiseksi 1. kierroksella. Oletushan on, että eos-äänestäjä ei äänestä tai äänestää keskimäärin kuten muutkin. Tällöin edellä oleva jako 0,8:lla on puolustettavissa (1-0,2=0,8).

Näin maallikkona ei voi kuin nostaa hattua, miten tutkijat saavat generoitua hyvinkin epävarmalta näyttävästä aineistosta alle 2% virherajoihin osuvia tuloksia. Verrattuna Accuscoreen kaikki ei näyttäisikään osuvan, vaan tämähän nähdään sunnuntai-iltana, että kenellä osui parhaiden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tällä hetkellä näyttää siltä että joko Almamedian Accuscorella teettäme selvitys meni täysin persiilleen, tai sitten kaikki muut. Kukin voi sitten valikoida sieltä sen mihin uskoo.

Ja kuten Risto sanoo, sunnuntainahan se nähdään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yli virherajojenkin voi joskus poikkeamat mennä, mutta sellainen käsitys minulle syntyi, että Accuscoren tuloset olivat vähän viilattuja. Niissä oli epäilyttävän paljon jännityskohtia. Toisaalta, ennusteet pyrkivät itse toteuttamaan itseään, että ...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kelpaisiko käännökseksi vaikkapa painottamaton ja painotettu otos. Oli oikea termi mikä tahansa, niin olet ulalla. Varmastikaan painotusta ei ole tehty puoluekannatuksen, vaan taustamuuttujien, kuten ikä, sukupuoli ja asuinpaikka perusteella.

Juuri siksi tutkimuksissa saadaan pienet virhemarginaalit, että vastaajien osuuksia painotetaan vastaamaan populaatiota. Ilman sitä voitaisiin olla kunnolla metsässä.

p.s. Ihan uteliaisuudesta kysyn. Mikä sai ajattelemaan emästä ja punnitsemista tässä asiayhteydessä?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Käännöksesi kuulostaa huomattavasti uskottavammalta kuin omani. Mitä painotukseen tulee, niin sehän ei näin maallikolle selvinnyt, minkä suhteen oli painotettu. Kaikesta huolimatta Vihreiden paino näytti runsaalta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei ole painotettu puoluekannan mukaan. Raportissa kerrottiin: "Otos on painotettu vastaamaan 18-79 -vuotiasta väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vielä tuohon painotukseen liittyen, vihreiden kannatusosuushan on painotetussa (12,1%) pienempi kuin painottamattomassa (12,5%).

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tottakait kemistille tulee basesta ensimmäiseksi mieleen emäs (-;

Käyttäjän kkapela kuva
Kari Kapela

Ehkä tuossa emäksessä juuri härmistyykin tämän gallupin koko idea ... siis jos tulokset ovat liian hapokkaita, saadaan ne neutraloitua lisäämällä sopivassa suhteessa emäksistä korjauskerrointa. Ohhoh ... tulipa ajattelemattomasti laitettua tajunnanvirtaa tekstiksi. Anteeksi siitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #9

Just huumoria minun makuuni!

Ehkä tähän sivuhaaraan voin lisätä myös pöyristymiseni: heti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä äänestänyt henkilö kertoi, ettei halua ottaa pienintäkään riskiä, että itsenäisyyspäivänä on homopari isännöimässä linnan juhlia. Että voikin olla Keskustan kannattajissa suvaitsemattomia Niinistön äänestäjiä! Kyllä minä niin pöyristyin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sekin tulee noista ennusteista (Accuscorekin mukana) mieleen kysyä, että ketähän Suomen toinen feministi äänestää?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jokainen saa valita omat galluppinsa ihan mieltymyksen mukaan, yksi selvä yhteinen tekijä on kaikissa, Niinistö voittaa vaalit. Sitä ei mikään näistä gallupeista kiistä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ihan kuin olisin kuullut että ylen uutisissa joku päyvystävä dosentti kertoi että ylenannon kallupin tulos johtuu ennakkoäänestyksen tuloksista. Ja niitä tuloksiahan kukaan ei vielä tiedä, vai tietääkö?
Montako loton täysosumaa tulevaisuudentietäjä ritala on saanu?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vihreiden siviiliveteraanilla, Osmo Soininvaaralla on kaiketi sekä näkemystä että kokemusta vaaliennusteluista:
http://www.soininvaara.fi/2018/01/26/miksi-preside...

Eli aloituksessani ei ole sanottukaan mitään kovin pahasti pieleen edes painotuksista? Erimieltä olevat, lainatkaapa kommenttiinne se mahdollisesti virheellinen kohta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset