Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Maakuntavaalit 2018 - Helsinki jyrää Uusimaan?

  • Eräitä luottamushenkilömääriä Uudeltamaalta
    Eräitä luottamushenkilömääriä Uudeltamaalta
  • HS-simulaation tulos Uudenmaan maakuntavaaleista kunnittain
    HS-simulaation tulos Uudenmaan maakuntavaaleista kunnittain

Maakuntavaalit 2018 alkavat kohota uutisiin. Asiat näyttäisivät olevan valmisteilla kiireen kanssa. Uudenmaan maakunnassa tilanne alueellisen edustavuuden osalta tuskin muuttuu, vaikka vaaleja lykättäisiin vielä vuodella. Nimittäin Helsinki voinee saada ehdottoman enemmistön maakuntavaltuustoon. Näin ainakin HS:n simulaatio kertoo. Sen vielä ymmärtää, että Helsinki saisi enemmän valtuutettuja kuin Järvenpää, mutta Hyvinkään, Järvenpää ja Keravan jääminen kokonaan ilman maakuntavaltuutettua ei tuntuisi ollenkaan reilulta. Vaalityöstä ja äänestäjistähän se on kiinni, mutta olisiko tässä pientä vikaa vaalijärjestelmässäkin?

Uudenmaan maaseutupitäjiin verrattuna metropolialue on turhan massiivinen äänestäjämäärältään. Liekö yhteisiä etujakaan kovin paljon?  Vaikkei tässä ensimmäisiin vaaleihin enää mitään maakuntarajojen uudistuksia tehdäkään, voinee silti kysyä, että olisiko erillinen metropolimaakunta sopiva ratkaisu muuten äänettömäksi jääville Uudenmaan kunnille ja niiden kehittämiselle?  Mikseipä yksi kiintiövaltuutettu pitäjästään toisi myös alueellista edustavuutta, jos vaalijärjestelmää joskus kehitettäisiin.

Tilanne on siis nyt niin, että maakuntavaltuustoon Uudeltamaalta valitaan suuruusluokaltaan sama määrä ihmisiä kuin eduskuntaankin Uudenmaan ja Helsingin vaalipiireistä. Mahdollisesti vieläpä monia samoja henkilöitäkin. Jos tätä joukkoa täydennetään joillakin pääkaupunkiseudun kaupunginvaltuutetuilla, niin siinäpä se Uudenmaan maakuntavaltuusto onkin. Ei kait se sinänsä ole paha asia, että ammattipäättäjä on töissä useammalla tasolla, mutta kyllähän minä kaipaan Järvenpään ääntä edes maakuntavaltuustoon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt artikkelissani esitetty epäkohta on puheena:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245677-espoon-yll...

Vapaavuorolle piste epäkohdan ratkaisuyrityksestä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nythän ministerikin on herännyt:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/249016-kansanedus...

Tietyllä tavalla tässä voi olla tyytyväinen, että on ollut oikealla asialla. Se taas on melko murskaavaa havaita, ettei ruohonjuuritasolta ääni kanna korkealle, vaikka olisi kuinka oikeassa tahansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset