Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Unkari vastaanottaa Saksasta pakenevia

  • Kuva 1. Euroopan pakolaiskriisi 2015. Palkki=määrä, maanväri=osuus väestöstä
    Kuva 1. Euroopan pakolaiskriisi 2015. Palkki=määrä, maanväri=osuus väestöstä
  • Kuva 2. Turvapaikanhakijoiden lähtömaat.
    Kuva 2. Turvapaikanhakijoiden lähtömaat.

Nyt MTV on uutisoinut, että Unkari vastaanottaa Saksasta pakenevia ihmisiä. Videon perusteella arvioiden kyse on lähinnä eläkeikäisistä tai lähellä sitä olevista maahanmuuttajista.

Jos katsotaan kuvaa 1, niin pakolaisvirtaa ei jaettu tasan EU-alueelle vuonna 2015, vaan halvan elintason maista moni on jäänyt tästä vaille, kuten Portugali ja Latvia. EU-maista Unkari kuitenkin otti asukasmääräänsä nähden miltei eniten pakolaisia vastaan vuonna 2015. Myös absoluuttinen pakolaismäärä oli Unkarissa EU:n suurimpia.  Myöhemmin osa Unkariin tulleista on ilmeisestikin vapaan liikkuvuuden vallitessa siirtynyt toisaanne EU-alueella.

Kuvassa 2 näkyy tilastoa pakolaisaallon lähtömaista. Tämä antanee kohtalaisen kuvan Saksaankin suuntautuneesta muuttoaallosta. Jätän muun johtopäätösten teon lukijoille.

Saksaan on EU-alueen tulleista vuoden 2015 pakolaisista sijoittunut (suurin) korj: suuri osa. Nyt sitten maahanmuuttotilastoa alkanee tasapainottaa muutto Saksasta pois, joskin vielä melko vähäisinä määrinä. Kun Unkari kuitenkin vastaanottaa Saksasta pakenevia, ei sitä voine pitää erityisen maahanmuuttokielteisenä maana vieläkään?

Termeistä: käytin tässä sanaa pakolainen kattamaan kaikki turvapaikanhakijat riippumatta todellista tilanteesta.

Kuvalähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_pakolaiskriisi

Kuva 1, tekijäviite: By Furfur - data source:Tämä tiedosto on johdettu tiedostosta: Refugee crisis in Europe Q1 and Q2 2015.svgAsylum and first time asylum applicants by citizenship, age and sex Monthly data (rounded), Eurostat [migr_asyappctzm], Eurostat (data July-december 2015), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47344551

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suomessa paetaan kaupunkien sisällä ja seuraavaksi taajamien ulkopuolelle haja-asutusalueille. Maaseutu saattaa saada uutta voimaa. Itse tunnen muutamia pakolaisia, jotka ovat varisuolta paenneet. Jotkut pakenevat kouluista. Siis opettajat. Eräskin sanoi, että itku pääsi kun sai toisen vakipaikan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Valkoisten pako lienee aika passeli termi kuvaamaan tätä pakolaisuustyyppiä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valkoisten_pako

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Saksasta Unkariin muuttavia voidaan leikkisästi nimittää pakolaisiksi, vaikka eivät ne sitä ole, vaan siirtolaisia. Taustalla on vakavampia ongelmia valtiollisessa toiminnassa olennaisten käsitteiden ymmärtämisessä. Esimerkiksi pakolaisuuden käsitteellinen sekoittaminen siirtolaisuuteen, mikä suurien väestövirtojen tapauksessa johtaa nopeasti katastrofiin. Kaikki ongelmat ovat perua tästä sekaannuksesta, jota ilmeisesti pidetään yllä myös tahallisesti. Valitettavasti suurin osa ihmisistä sekoittaa nuo käsitteet tietämättään, mikä johtuu tietynlaisesta aivopesusta, jota mm. YK alajärjestöineen on länsimaissa tehnyt jo vuosikymmeniä.

Jos haluaa nähdä oikean, pesunkestävän pakolaisen, niin Helsingin Sanomissa 4.6.2018 esitelty nigaragualainen toimittaja on esimerkki sellaisesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Termeissä on väljyyttä ja myös sekavuutta.
Koska en pystynyt erottelemaan valepakolaisia tai elintasopakolaisia, en heistä mitään maininnutkaan. Saksasta Unkariin pakenevista en nähdäkseni artikkelissani käyttänytkään pakolainen-nimitystä.
Kuten MTV:n artikkelista käy ilmi, saksalaisten siirtolaisuus Unkariin ei ole täysin vapaaehtoista, vaan siihen liittyy koettu turvallisuusuhka. Ainakin yksi rouva kertoo, että Unkarissa saa nainen kulkea rauhassa kadulla iltaisinkin, mikä ei ole Saksassa enää kaikin paikoin mahdollista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Näin sotkee asiaa MTV; käsitteitä sekoitellen:
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/berl...
---
Italiaan tulleita sanotaan pakolaisiksi, vaikka suuri osa on tullut siirtolaisuus mielessä EU-alueelle mm. houkuttelevuustekijöiden perässä.
Rauhallisia alueita on lähempänäkin tulijoiden lähtömaita, mutta turvan haun sijasta etsitään elintasoa ja sosiaaliturvaa, ei pelkästään suojaa sodan tms. vuoksi.

Se on toki ymmärrettävää, mutta ei tee ihmisestä pakolaista.
Eivät Amerikkaan muuttaneet suomalaisetkaan olleet pakolaisia, vaan parempaa elämää hakevia ihmisiä, joiden työpanoksella oli vahvaa tarvetta kohdemaassakin, vaikkei heillä kaikilla ollutkaan valmis työpaikka odottamassa. Eikä varsinkaan täysi sosiaaliturva.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Selvyyden vuoksi: Onko Saksasta Unkariin muuttavat kantasaksalaisia vai alkuperältään maahanmuuttajia?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Videon perusteella kysymys on kantasaksalaisista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kantasaksalaisiahan nuo näyttäisivät olevan. Jotenkin jätin tämän tiedon pois artikkelistani ehkä rasismiakin vähentääkseni.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ymmärsinköhän nyt oikein? Unkariin tuli suhteellisesti katsoen eniten (Ruotsin kanssa) turvapaikanhakijoita ja absoluuttisestikin top 3:ssa EU-alueella. Espanjaan tulijoiden määrä oli sekä suhteellisesti, että absoluuttisesti katsoen pienimmästä päästä. Viime aikaisen huolestuttavan kehityksen valossa saksalainen eläkeläispariskunta päätti muuttaa Espanjasta Unkariin. (sic!)

Olisiko toimittaja hakemalla löytänyt ihan Saksasta "paenneenkin", niin haastattelu olisi edes jollakin tavalla tukenut esitettyä narratiivia?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mistä tietosi Espanjasta Unkariin muuttaneeseen perustuu? Minulla ei sattunut silmään eikä korvaan tuollainen tuosta linkitetystä MTV-videosta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Uutisklipissä haastateltiin useampia Saksasta Unkariin lähteneitä perheitä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Haastateltiinko? Kahta saksalaispariskuntaa haastateltiin. Toisen tiedämme muuttaneen Espanjasta. Toisesta en ainakaan minä tiedä mistä muuttivat. Missä ne useat Saksasta Unkariin lähteneet perheet olivat? Puhutko jostain muusta uutisklipistä, kuin blogissa linkatusta MTV:n jutusta?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Juuri tänään kuten kaikkina päivinä jo vuosien ajan 50 unkarilaista on muuttomatkalla suuntana Saksa.En yhtään ihmettele.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikka MTV:n juttu ei sisällä tilastotietoja, tässä vaiheessa vaikuttaisi hyvinkin siltä, että nettomuuttosuunta on edelleenkin Unkarista Saksaan päin.Olettaen, että perustelemattomat tietosi ovat edes sinnepäin. MTV:n uutisen uutisarvo sisältynee siihen, että nyt on alkanut uudenlainen pakeneminen. Siitä voi tulla isompi ilmiö tai sitten se jää erikoisuudeksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tuskin ainakaan tyrehtyy, mikäli Merkelin hallitus jatkaa nykyistä linjaansa.
Saksasta Unkariin muutto ei vaadi suuria muodollisuuksia, kiitos EU:n ja Schengen-sopimuksen.

Olennaista on, että löytyy pioneereja eli tien avaajia. Seuraajien on helpompi sitten tehdä päätöksensä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Ei saksalaisten maastamuutto tyrehdy millään näköpiirissä olevilla keinoilla. Jatkossakin Saksasta muuttaa vajaa miljoona ihmistä vuosittain muihin maihin. Nousussahan tuo on pitkällä aikavälillä ollut muutenkin 50-luvun 100 000:sta vuosittaisesta muuttajasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #19

Mutta kuten hyvin ymmärrät, Merkelin politiikasta tuo muuttovirran paisuminen on johtunut. Muuttovirta ei toki ole läheskään yhtä suurta, kuin se oli Hitlerin aikaan.

Unkarista pakeneva muuttovirta ei vielä ole päässyt kukoistukseensa. Orbanin hallinto aiheuttaa jossain vaiheessa oletettavasti massapakoa. Suurin osa Orbanin politiikan aiheuttamasta muuttovirrasta kohdistuu kuitenkin Saksaan.

Merkelin täytyy terästäytyä, muuttovirta Unkarista Saksaan on vielä huomattavasti suurempaa kuin Saksasta Unkariin. Saksan tulee lopettaa rajojensa valvonta ja haalia pakolaisia yhä enemmän, josko tilanne saataisiin lopulta tasaantumaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Korjasin tekstiä siltä osin, että pahana tapanani ollut sanonta "suurin osa", kun pitäisi olla "suuri osa" tai "eniten", tuli korjatuksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Suomesta paennedien ylivoimaisesti tärkein kohdemaa on Ruotsi.
Onkos tämä myös sitä "white flightia"?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Ihan business as usual. Työikäiset muuttavat kotoaan maihin, missä on korkeampi keskipalkka ja/tai työllisyys. Eläkeläiset taas lähtevät maihin, joissa on alhaiset elinkustannukset ja ehkäpä lämpimämpi ilmastokin.

Unkarilaiset muuttavat Saksaan paljon ahkerammin, kuin saksalaiset Unkariin. Toki Saksassa on ollut tyytymättömyyttä maahanmuuttopolitiikkaan, mutta sen vaikutus poismuuttoon lienee marginaalinen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Toki Saksassa on ollut [kasvavaa] tyytymättömyyttä maahanmuuttopolitiikkaan, mutta sen vaikutus poismuuttoon lienee marginaalinen."

Sen vaikutus poismuuttoon on vasta aluillaan.
Malmön juutalaiset pakenevat sankemmin joukoin muslimiväkivaltaisuuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset