Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Antti Rinne on poliitikko - pieneläkeläisen satasesta

  • Kuva 1. Antti Rinne. By Teemu Rajala, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34053538
    Kuva 1. Antti Rinne. By Teemu Rajala, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34053538
  • Kuva 2.
    Kuva 2.
  • Kuva 3.
    Kuva 3.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne teki taannoin ehdotuksen, että alle 1400 € eläkkeensaajille annetaan satanen kuussa lisää. Poliittiset vastustajat "riemastuivat" tästä. On myös näkynyt vastaehdotuksia, että verotusta kevennettäisiin yms.

Kuvassa 2 näkyy vihreällä käyrällä yksinasuvan eläkeläisen käytössä oleva kuukausitulo asumismenojen jälkeen, kun asumismenot ovat 300 €/kk. Kun tarkastellaan sadan euron kokonaiseläkkeen lisäyksen vaikutusta, se vaihtelee 26 € ja 66 € välillä. Asumistuki ja verotus vievät siis satasesta jopa yli 70%!

Kuvassa 3 on vastaava esitys, kun asumismenot ylittävät Kelan eläkkeensaajan hyväksytyt enimmäisasumismenot, ollen 800 €/kk. Vaihtelu on nytkin samaa suuruusluokkaa, mutta vähiten satasesta jää käteen (25 €), kun se annetaan 1400 € kuukausieläkkeen saajalle.

Jos kaikki Rinteen kohderyhmän eläkeläiset (vähän yli 500 000) olisivat yksinasuvia asumistuen saajia, satasen vuosikustannus olisi arviolaskelmani mukaan yhteiskunnalle alle 300 miljoonaa. Tässä tosin kunnille siirtyisi verotuloja valtion kukkarosta. Kelan tietojen mukaan eläkkeensaajien asumistukea saavia on kuitenkin vain vähän yli 200 000, joista yksiasuvia n. 187 000. En hetikään keksi muuta syytä kuin, että suomalaiset häpeävät kerjäämistä. Samalla tämä tarkoittaa, että kustannukset satasesta kohonnevat yli puolen miljardin. Toki siitäkin palautuu verokarhun säkkiin alvin osuus.

Joka tapauksessa Rinteen satasen tarjous koskee niin suurta ihmisryhmää, että sieltä voisi löytyä SDP:lle jopa 100 000 uutta äänestäjää. Tämäkin on mielestäni todistamassa sitä, että Rinne on poliitikko, jolla on pelisilmää.

Noista kuvioistani pitäisi myös selvitä, ettei verohelpotukset kohdistu mitenkään kovin hyvin tähän kohderyhmään, ei varsinkaan valtionverotuksen kevennykset.

Tässä vaiheessa minua alkaakin jo pelottamaan, että kohta Mäntsälästä tulee postissa SDP:n jäsenhakemuskaavake. Siksi on pakko muistella, että Antti Rinnehän oli taannoin valtiovarainminsteri, eikä antanut satasta eläkeläisille.

 

Käyttämiäni tietolähteitä:

http://www.kela.fi/tilastot-aiheittain_tilasto-suomen-elakkeista

http://www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-maara-ja-maksaminen

https://www.tyoelake.fi/mika-tyoelake-on/kansanelake-ja-takuuelake-tayde...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Rinne on todellinen populisti!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos kommentistasi. Sinulla on muuten omassa blogissasi kommentit vain hyväksynnän kautta näkyviä, mutta et ole ensimmäistäkään hyväksynyt. Asetuksista saa asian muutettua, jos haluaa.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Pitää kirjoittaa tuosta siis ylläpitoon. ruksi on kyllä sekä vapaa että puheenvuorossa että salli kommentointi ilman ennakkotarkastusta.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi Vastaus kommenttiin #8

Kirjoitin ylläpitoon. Sitten huomasin että olikin ihan oma vika. Nyt homma toimii kuten pitää. Kiitos kun kiinnitit huomioni asiaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #9

Tämä hyvä. Ennakkotarkastus ei sinänsä ärsytä paljon, mutta kommentin jääminen "postilaatikkoon" harmittaa isosti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käsittääkseni Rinne lupasi näille pieneläkeläisille 100 €/kk nettona.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Näkyy olevankin nettolupaus. Minun laskelmani on bruton mukaan tehty. Vaan sehän oli vaiheittain lupeissa, että jos nyt ensin jaettaisiin se bruttosatanen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joka tapauksessa nettolupaus nostaa kustannukset laskelmiisi nähden moninkertaisiksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #5

Ehdottomastihan se on kalliimpaa veronmaksajalle nettona. Kun asumistuen saajia olikin kohdejoukosta alle puolet ja ilman asumistukea bruttosatasesta jäi reilu 60 € käteen (marginaali)veron jälkeen, kolme on kertoimena reilu, kaksi ehkä hiukka niukka, mutta lähempänä oikeaa kuin kolme.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #5

Hintaa voi tulla vielä lisää nostorajan kanssa.

Jos eläkeläinen Päivi tienasi ennen 1350 €/kk, niin hänen eläkettään nostetaan nettona satasella eli bruttona hiukkasen enemmän. Tällöin eläkeläinen Keijo, joka tienasi 1405 €/kk, huomaa, että matalamman eläkkeen (=pienenpää palkkaa saaneen) Päivi tienaa nyt häntä enemmän. Tällöin korotusrajan juuri ylittänyt Keijo voi alkaa vaatia jonkinlaista kompensaatiota itselleen, joskaan tuskin ihan satasta. Tarkat rajat yleensä johtavat tyytymättömyyteen. En usko hetkeäkään, etteivätkö jotkut muutkin eläkeläiset alkaisi vaatia korotuksia, kun kerran toisetkin ovat saaneet.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #22

Ehdottomasti siitä nousisi haloo, jos korotus nostaisi pienemmän työeläkkeen saajan ohi suuremman eläkkeen ansainneen.
Jo nyt verotus, asumistuki, kansaneläke ja takuueläke huomioiden on ihmisiä, jotka ovat raataneet tai ovat raatamassa "turhaan" tai lähes, kun katsotaan, mitä eläkkeestä sitten jää käteen.

Juha Hämäläinen

Suomella on varaa nostaa pieniä eläkkeitä tuntuvasti, siitä ei epäilystäkään. Kyse tässä on vain ja ainoastaan verovarojen käytön oikeasta priorisoinnista.

Budjetissa on valtava määrä menoeriä, joita voidaan leikata tai poistaa kokonaan. Tarkoitan sellaisia eriä, jotka niiden saajille eivät ole elintärkeitä kuten kulttuuri, taide tai urheilu. Ne ovat harrastuksia, joita kukin voi rahoittaa tekemällä oikeita töitä ja harjoittaa vapaa-ajallaan.

Olemme törsäämässä vähintään 15.000.000.000€ armeijan 64 uuteen hävittäjään. Niillä ei ole muuta käyttöä kuin hidastaa ainoan tunnetun uhkan elu Venäjän kykyä valloittaa maamme tai sen osia. Lennokeilla emme kykene estämään mitään. Järkevästi ajatellen rahat ovat täydellistä hukkaan heittoa.

Jos nuo rahat annetaan 200.000 pienellä eläkkeellä eläville niin Rinteen lupaamaa 100€ korotusta kuussa voidaan maksaa heille kaikille seuraavat reilut 60 vuotta eivätkä rahat mene hukkaan.

Suomi on nuo 60 vuotta itsenäinen aivan yhtä varmasti tai epävarmasti ilman hävittäjiä kuin niiden kera. Me kaikki tiedämme, että on vain lyhyen ajan kysymys, kun EUn musta aukko imee meidät sisäänsä. Olemme sen jälkeen virallisesti EUn maakunta. Nyt vain käytännössä.

Hävittäjähankinta on yhtä tehoton EUta kuin Venäjää vastaan pyristellessä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Siihenhän minä en varsinaisesti ottanut kantaa, että onko varaa. Lähinnä tässä oli tarkastelussa se, paljonko (brutto)satasesta jää eläkeläiselle käteen. Rinteen lupaus olikin nettosatanen, joten tämä menee vähän kuin verryttelyksi.

Jos Suomessa on ilmavoimat, ei ainakaan kannata antaa parhaille miehille huonoja työvälineitä. Parhaat miehet ja laadullista huippua olevat työvälineet saattavat tehdä kynnystä korkeammaksi. Näkyi jossain netissä harjoitustulos Naton lentäjiä vastaan: Nato 6: Suomi 100.

Juha Hämäläinen

#17. Ei kannata näperrellä asioiden yksityiskohdissa. Niihin tukehtuu hyväkin ajatus. Eläkeläiselle jää käteen juuri se mitä halutaan jättää hänelle näppiin.

Kaikki lait ovat muutettavissa. Voidaan yhdella A4-esityksellä hyväksyä, ettei eläkeläisen tarvitse maksaa veroa lisäsatasestaan tai että veroa pienennetään eläkkeiden alapäästä. Hyvin helppoa siis kun tehdään mitä pitää tehdä.

Mitä tulee armeijan lennokkeihin niin sanomani ei mennyt perille. Sellainen investointi aseisiin, joka ei riittävällä varmuudella estä maan valtausta on täysin turhaa rahan käyttöä. Se ei tuota tarkoitustaan vastaavaa tulosta. On ihan sama niten hyvin lennokkeja osataan käyttää, jollei tulos ole selvä.

Ei tässä ole mitään harmaasävyjä. Kysymys ei siis vaadi sotilaallista asiantuntemusta lainkaan vaan logiikkaa, jolla osaa kysyä. Vastauksen jo tiedämme.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jos meillä ei ole hävittäjiä niin luuleeko Hämäläinen että Venäjän hallinto maksaisi 100 € lisää eläkeläisille?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

100 euron nosto 200.000 eläkeläiselle nettona vastaa Suomen veroasteella n. puolen miljardin euron lisämenoja vuosittain valtiolle.

Mistä kroonisesti alijäämäisistä budjeteista ja nopeasta velkaantumisesta kärsivästä maasta nuo rahat nyt äkkisiltään irrotettaisiin hankkeen toteuttanmiseksi ?

SDP:n tapaan populistisesti veroja korottaen ja velanotolla, joka viimeinen on täysin vastuutonta ja härskiä rahastusta tulevien sukupolvien elinoloista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"n. puolen miljardin euron lisämenoja vuosittain valtiolle."

Suomi upottaa vuosittain 800 miljoonaa euroa Afganistanin rauhanturvaoperaatioon joka ei tuota edes tulosta vaikka amerikkalaiset pumppaavat sinne 36 miljardia. Jos suomalaiset lähtevät Afganistanista, niin eläkeläiset saavat satasensa ja jää vielä 300 miljoonaa muuhun, vaikka velanmaksuun.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuulostaa tuo 800 miljoonan euron summan kovin suurelta.

Olisiko Tuurella lähdettä tälle tiedolle ?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vuonna 2009 kustannukset olivat n. 31 miljoonaa:
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/paaesiku...

Olisikohan tuo 800 miljoonaa pitemmän ajan kulu?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #19

Sorry, oikeassa olet. Tulkitsin varmaan väärin vanhan epäselvän uutisen. Pitänee olla niin, että viime vuoteen mennessä oli käytetty yli 800 miljoonaa euroa. Koko ajan sinne menee lisää ja todennäköisesti selvästi suurempi summa vuosittain kuin tuo liki kymmenen vuoden takainen 31 miljoonaa.

Olisi se kuitenkin kymppi nettona kuukausieläkkeeseen lisää joka vuosi. Periaatteessa vierastan tuollaisia elinkautisen mittaisiksi venyviä kansainvälisiä operaatioita. Niiden pitäisi olla ensiapu eikä mikään pitkittyvä olotila, ei pelkästään kustannussyistä vaan muutenkin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Rinteen tarjous on populismia parhaimmillaan. Vastaanväittäjät saavat helposti kielteisen leiman otsaansa pieneläkeläisiltä. Silti Rinne itsekään ei toteuttanut ideaansa ollessaan valtiovarainministeri.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niin kauan kuin meillä on varaa haaskata 4-miljardia/vuosi tuottamattomiin yritystukiin on meillä varaa antaa satanen pienituloisille eläkeläisille, ettei heidän tarvitse valita lääkkeiden ja ruan valiltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Yritystukia on yritetty supistaa jo vuosikymmenen ajan myös SDP:n valtiovarainministerien mm. Rinteen ja Urpilaisen johdolla.

Miksi yritystukien leikkaus näyttää olevan liki mahdotonta myös demareille ?

Valtaosa ns. yritystuista on verohelpotuksia, eikä sinänsä suoraa tukirahaa yrityksille.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kokoomushan "suuren rahan" edusmiehenä siellä on ollut huseeraamassa niissä hallituksissa, joissa edellä mainitut ovat olleet rahakirstun vartioina. Demarit apupuolueena pakkokumaratmassa rahan valtaa.

Pekka Pylkkönen

"ettei heidän tarvitse valita lääkkeiden ja ruan valiltä."

Taas tätä samaa ulostetta! Olet kyllä perusdemari eli pahasti ruostunut grammari.

Kun korotat etuuksia satasella, kolmasosa eläkeläisistä ryyppää sen, kolmasosa pelaa sen ja kolmasosa jemmaa patjan sisään pahan päivän varalle. Ja TAAS eläkeläisten pitää valita lääkkeiden ja ruuan väliltä!

Jos siis haluat että porukka hankkii lääkkeensä varmemmin, rakenna mieluummin tukimuoto jossa ne joilla ei ole varaa lääkkeisiinsä, saavat lääkeostoihin tukea. Lääkekatto on nyt reilu 600€ vuodessa. Paljon sairastavalla ja tonnin kuussa eläkettä saavalle tuo on ongelma vain poikkeustilanteissa, eli lähinnä silloin jos lääkkeiden kertaostot ovat niin isoja että katosta huolimatta vuoden ensimmäisinä kuukausina rahat eivät riitä. Muuten niihin lääkkeisiin menee keskimäärin maksimissaan se viisi kymppiä kuussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset