Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Trumpin taktiikka?

  • USA:n presidentti Trump.
    USA:n presidentti Trump.

Jo jonkin aikaa minulla on ollut tunne, että Trumpilla on ainakin yksi neuvottelutaktiikka: Maalataan etukäteen synkillä väreillä uhkakuvia ja sitten jälkeen päin annetaan ymmärtää, että hän (tai kokous) ratkaisi koko ongelman. Naton kokouksessakin oli tätä, kuten nytkin:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005759012.html

En osaa sanoa, onko tämä tarkoitettu vain Trumpin kotimaan yleisölle, vai voisiko tällä olla oikeasti vaikutusta itse neuvotteluihinkin? Trumphan on ilmoittanut olevansa nero, joten meidän vähemmän nerojen voi olla vaikea ymmärtää koko kuviota.

Kuvan tekijäviite: By Shealah Craighead - White House, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63768460

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jos noin on niin sitten Sipiläkin on nero sillä hän nimittäin ilmoittaa säästäneensä 3 mrd. sotekuluista jotka olisi siis ilman näitä säästöjä kasvaneet noin paljon tulevina vuosina. Miksi ei siis samantien säästöä vaikka 6 mrd. tai 10 mrd.? Helppoa kuin heinänteko tuo säästäminen.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ei taktiikka tainnut toimia Helsingin kokouksen yhteydessä niin hyvin...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuossa Ilta-Sanomien uutisessa se ainakin esiintyy Trumpin kuvailemana. Haluatko tarkentaa, mikä ei toiminut?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kuka ihmeessä uskoo häntä? Se ei toiminut mielestäni tällä kertaa ollenkaan - paitsi ehkä hänen suurimpien faniensa keskuudessa.

Enpä kylläkään sanoisi sen toimineen erityisen hyvin missään yhteydessä, mutta eihän hänen "diplomatiansa" seurauksena ole mitään muuta kuin USA:n vaikutusvallan väheneminen maailmassa. Sehän perustuu paljolti myös siihen, että sillä on paljon läheisiä liittolaisia ja heidän joukkonsa harvenee koko ajan.

Onko se sitten hyvä asia maailman kannalta - siitä voimme kinastella. Itse voisin pitää sitä jopa hyvänä asiana.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Trump toteutti Euroopassa varsinaisen mokailukierroksen. NATO-maille hän painotti, että heidän on nostettava puolustusmenojaaa vähintään 2 prosenttiin kansantulosta. Tarkoitus varmaan oli hyvä, mutta kukapa määräilystä tykkää. Euroopan NATO- mailla on nyt yhteinen ongelma: Miten korotus toteutetaan, millaista aseistusta hankitaan ja miten joukkojen lisäkoulutus pannaan toimeen.

Ranska pääsi vähällä, mutta jo Merkell sai melkoiset ohjeet, miten sen pitää muuttaa energiapolitiikkansa. Ei onnnistu. Miksi Saksa ryhtyisi ostaman kallista nesteytettyä kaasua USA:sta, kun se saa sitä halvemmalla putkea myöten Venäjältä. Trump siis ojensi sekä Saksaa, että välillisesti myös Venäjää, jonka lisääntyvää kaasun myyntiä Trump pitää huonona asiana.

Pahimmin Trump tölväsi Englannin pääministeriä, jonka pitäisi väistyä paremman henkilön tieltä. Maltillinen brexit ei sovi Trumpille. Sen vuoksi hän uhkasi jopa lopettaa Britanian kanssa köytävät vapaakauppaneuvottelut.

Tapaaminen Putinin kanssa Helsingisä piti olla matkan kruunu. Huipennus se oli, mutta kielteinen ja nimenomaan Trumpille. Hän joutuu kotiin päästyään melkoiseen pyöritykseen, kun ilmoitti Putnille luottavansa häneen enemmän kuin omaan tiedustelupalveluun.

Aivan erityinen möhli korostui siinä, kun Trump oli suostuvainen Putinen esitykseen, että maat ryhtyisivät yhteistyössä tutkimaan väitettyä Venäjän sekaantumista hakkeroinnilla USA:n vaaleihin. Siitä on parhaillaan syytettynä 12 Venäjän kansalaista. Käytännössä kysymys oli esityksestä jolla parhaiten voitaisiin peittää hakkeroinnin jäljet ja vielä yhteistyössä päähakkeroijan kanssa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sellainen tuntuma, että kommentoija Heinosen näkemys olisi samansuuntainen kuin USA:n demokraattien näkemys. Ehdottomasti kunnioitan kommentoija pitkää kokemusta.

Venäjä ei tuntuisi olevan kovinkaan innokas tai nopea tunnustamaan omia rikoksiaan tai virheitään. Suomalaisen Kaleva-matkustajalentokoneenkin alasampuminen on vielä tunnustamatta rauhanaikaisena rikoksena yli 70 vuotta tapahtuman jälkeen. Puhumattakaan tuoreemmista tapauksista. Tässä valossa voisi olettaa, että yhteistyössä tutkittaessa ei löytyisi hakkerointiin syyllisiä ainakaan Venäjältä. Viittaako Trumpin "hyväuskoisuus" johonkin salattavaan?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jeltsin oli sentään aina kännissä, Trump tekee nuo mokat selvinpäin. Varmaan hän nero on. Luulin, että Katainen oli nero silloin, kun hän oli valtiovarainministerinä, kun hän teki niin outoja ratkaisuja. Aika nerokkaasti Katainen pelasikin itsensä Brysseliin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Neroutta on montaa lajia? Omaneduntavoittelu nerokkaasti täyttänee määritelmän?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Muutamia linkkejä lyhyin kommentein:

http://olli-pekkasalminen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...
Blogisti Salminen näkee Trumpin toiminnan jotensakin loogisena. Viran säilyttämiselläkin on arvoa.

http://pekkalampelto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2582...
Blogisti Lampelto näkee Putinille vaikeuksia neuvottelujen onnistumisesta liian hyvin, koska Trump joutuukin eroamaan.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-44854786
Yleensä luotettava BBC kertoo, että kotimainen palaute Trumpille on ollut räväkkää, Pence poikkeuksena.
BBC:n mukaan Putin on tarjonnut USA:n tutkijoille vapaata pääsyä Venäjälle rikosasioissa, kunhan Venäjä saa saman oikeuden USA:ssa.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/253944-jarkytys-...
Meidän oma Uusi Suomi uutisoi järkytyksestä.

Jos tähän vielä lisään ilman viitteitä kuin blogini jatkoksi maininnan siitä, että Putin on tiedustelumies kuten oli Kekkonenkin, joka sittemmin käytti KGB:tä viestiensä luotettana välittäjänä. Trump taas ainutlaatuisesti mollasi omaa tiedustelupalveluaan. Hämmentävää. Toimittaako Putin FSB:n raportit Trumpille vai miten hän aikoo saada luotettavaa tiedustelutieoa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vielä vähän jatkoa:
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/254148-trumpilta...

Nythän tuo vaikuttaa jo taktiikkavalikoiman toiselta valinnalta. Kaupantekovaiheessa on hyvä kehua asiakasta, mutta sen jälkeen voi sanoa tosiasiatkin. Tiedä sitten, syntyikö mitään kauppaa kuitenkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset