Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Chemnitzin valeuutisointia oiotaan

Suomen Uutiset oikoo valeuutisia Chemnitzistä. Mitään ihmisjahteja ei ole ollut taannoista kansalaismielenosoitusten aikana.

Tästä tulee mieleen Turussa tapahtunut melkein hyökkäys toimittajaa kohtaan. Tilannetta kannattaa seurata sillä silmällä, että onko vihervasemmistolaiset toimittajat keksineet jonkun uudenlaisaisen uutisointitavan poliittisista vastustajistaan. Hyväksi ajatellun idean levittäminenhän tapahtuu nykyaikana valon nopeudella, joten samantapaiset valeuutisoinnit eri puolilta maailmaa eivät välttämättä johdu sattumasta tai siitä, että pyörä olisi keksitty aina uudestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (126 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

[Es seien weder alle Chemnitzer gewesen noch eine Mehrheit, die bei den Demonstrationen in der Stadt ausfällig geworden seien. Es sollten nicht die an den Pranger gestellt werden, die aus Wut über das Tötungsdelikt in Chemnitz auf die Straße gegangen seien. "Die sind nicht rechtsextrem", so Kretschmer. "Aber die, die es getan haben, sind schlimm genug - und denen sagen wir den Kampf an."]
https://www.dw.com/de/kretschmer-es-gab-keinen-mob...

Jos tuon nyt kääntää, niin Kretschmer vapauttaa kyllä enemmistön häpeäpaalusta. Mutta ei hän sano, että ei siellä mitään ollut, joten väkivaltaa vastaan taistellaan.

Ja jopa:
Kretschmer macht auch AfD verantwortlich
[In seiner Rede bezeichnete Kretschmer den Rechtsextremismus als größte Gefahr für die Demokratie und attackierte dabei auch die AfD-Fraktion im Landtag. Die Partei sei für die fremdenfeindlichen Ausschreitungen mitverantwortlich. Wer in Kundgebungen neben Leuten stehe, die Ausländer als Gelumpe oder Viehzeug bezeichneten oder wer Begriffe wie "Volksverräter" verwende, stelle sich "außerhalb jeder Rechtsordnung".]

Kirsikanpoimintaa voi aina tehdä. Itse kukin.

Deutsche Welle taitaa olla niitä neutraaleimpia lähteitä Saksanmaalta...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko sinulla tietoa poliisille jätetyistä pahoinpitelyilmoituksista tai vastaavista?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jotain pientä nokkapokkaa siellä lienee ollut:
https://www.polizei.sachsen.de/de/MI_2017_59061.htm

Tuo nyt ei kerro, ketkä ovat jättäneet ilmoituksia ruumiinvamman tuottamisesta (Körperverletzungsdelikte) mutta ilmeisesti joku on jotain pikku naarmuja saanut muuallekin kuin sieluunsa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #38

Tuo poliisiviranomaisen tiedote taitaa koskea sitä ensimmäista mielenosoituspäivää ja sen tapahtumia. Tuosta tiedotteesta käy selville samalla alueella olleen kaksi erillistä mielenosoitusta. Toinen kansalaisliikkeen "Pro Chemnitz" ja toinen puolueen "Die Linke".
Molemmista "leireistä" käsin on tuon tiedotteen mukaan ollut häiriökäyttäytymistä.
Luin eräästä Zeit-Olinen kirjoituksesta, että vasemmiston osallistujien taholta olisi huudeltu ja nimitelty toisen puolen osallistujia natseiksi ja tuosta olisi alkanut yhteenottoja. Tiedotteessa kerrotaan puolestaan "Gegen 18 Uhr kam es zu Störungen im Bereich des Karl-Marx-Monuments, als dem linken politischen Spektrum zuzuordnende Personen versuchten, ein Transparent der Versammlung „Pro Chemnitz" zu entfernen und zu entwenden. Zur Deeskalation musste eine technische Fahrzeugsperre errichtet werden." Siis vasemmistolaisten taholta ryhdytty omiin toimiin vastapuolta kohtaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #38

Kiitos linkistäsi. Lyhyt saksani on sen verta ruosteessa, että käännätin Googlella englanniksi. Näkyy olleen vasemmistolaista väkivaltaa Chemnitzissä, mistä ei paljon ole uutisoitu, vaikka sen pitäisi olla juuri sitä parempaa väkivaltaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #55

Pitkän saksan ja sillon tällöin aitosaksalaisten kanssa käytyjen keskustelutuntien perusteella sanoisin, että tuntuu olleen pahantekoa puolin ja toisin. Eikä poliisi tiedotteessaan minusta niitä arvottanut toistaan paremmaksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #102

Viittasin vain siihen, ettei parempaa väkivaltaa näkynyt uutisoinneissa korostetusti, niinkuin oikeistolaista väkivaltaa korostettiin ja paheksuttiin aina Merkeliä myöten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Reuters:

FAR RIGHT
Television news channels broadcast amateur footage of skinheads chasing a man through the streets at Sunday’s protest. Police said they were still investigating reports of injury filed by Syrian, Afghan and Bulgarian people, and at least four demonstrators had been charged.

https://www.reuters.com/article/us-germany-chemnit...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #50

Kiitos. Nyt sitten löytyi niitä kaipaamiani rikosilmoituksia. Tuossa Reutersin uutisessakin on myös puolueellisia tietolähteitä päässyt ääneen värittämään uutisointia.
Kun tuosta on jo toista viikkoa aikaa, pitäisi poliisilla olla jo lisääkin kerrottavaa noista rikosilmoituksista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

"Tuossa Reutersin uutisessakin on myös puolueellisia tietolähteitä päässyt ääneen värittämään uutisointia."

Ja tämä sitten puolueeton lähde?

Suomen Uutiset oikoo valeuutisia Chemnitzistä. Mitään ihmisjahteja ei ole ollut taannoista kansalaismielenosoitusten aikana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saksin osavaltion varapääministeri Martin Dulig ja liittokansleri Angela Merkel vahvistavat: ihmisjahteja oli. Riita on nyt Saksin (ja Saksan?) hallituksen sisäinen. Rönkkö tietysti tietää miten asiat ovat, milloinkohan ymmärtävät Saksan päättäjät kysyä häneltä, mitä Chemnitzissä todella tapahtui.

Julkisen sanan neuvostoon kuulumaton valemedia puhumassa "valeuutisista," anna mun kaikki kestää : D

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/seehofer...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko kommentoija Snellmanilla tietoa pahoinpidellyiksi väitettyjen tekemistä rikosilmoituksista ja niiden lukumäärästä Chemnitzin alueelta. Minun käsitykseni on, että lukumäärä on 0 näiden väitteiden osalta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei ole tietoa. Tuossa ensimmäisessä mellakassa ei ollut juurikaan toimittajia paikalla, joten tietoa ei välttämättä ole muillakaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #14

Mitään äärioikeistolaista väkivaltaa ei siis todistettavasti ole tapahtunut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #19

Chemnitzin pormestari Barbara Ludwig ja liittokansleri Angela Merkel ovat toista mieltä (ks. Vennervirran kommentti #4 alla).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #25

Jouni, valitettavasti on vaikuttanut jo pidemmän aikaa nettikeskustelussa siltä, että ideologia vaikuttaa hyvin suuresti siihen mitä tahoa uskoo tapahtumien kulusta ja tapahtumissa tapahtuneista ylipäänsä. Ihmettelen itse suuresti sitä, ettei kaupungin oman korkeimman virkamiehen virallista tiedonantoa tapahtumista uskota. Tämä virkamies on CDU:n kannattajakuntaan kuuluva, siis samaan puolueeseen kuin Merkel.

Ideologia näyttää ajavan aina ohi oli uutisointi sitten kuinka todellista tosiasioihin perustuvaa, niin aina väännellään niistäkin oman ideologian mukaista kuvitelmaa "oikeana" uutisena.

Tämä ideoliginen ajattelutapa keskusteluissa onkin se pääsääntö, joka kunkin tulee ottaa huomioon.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #35

”Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole”, kirjoitti arvostetun saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Christian Stöcker kolumnissaan viikonloppuna.

Natseja ei aina tunnista ulkonäöstä, Stöcker kirjoitti. Ulkoisia tunnusmerkkejäkin tosin on paljon. Yksi varma merkki on se, kun joku nostaa käden natsitervehdykseen.

Näitä tervehdyksiä on nyt nähty pitkin viikkoa Saksan Chemnitzissä. Saksa on seurannut ihmeissään, miten äärioikeisto on marssinut kaupungin kaduilla ilta toisensa perään. On kuin historia olisi Saksassa unohtunut.

YKSI Saksan kiivaan keskustelun juonteista koskee sitä, keitä Chemnitzissä oikein on kaduilla: äärioikeisto vai joitakuita, joita kutsua tavallisiksi ihmisiksi. Stöckerin kolumni on kommentti juuri tähän keskusteluun. Osa muista keskustelijoista yrittää hämärtää Chemnitzin mielenosoitusten osallistujien suhdetta äärioikeistoon.

Chemnitzissä marssivat rinta rinnan äärioikeistolainen Pro Chemnitz -ryhmä, islaminvastainen Pegida-liike ja Saksan suurimman oppositiopuolueen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n johtohahmot.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005815718.html?...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #39

Minulle on ihan turha linkittää ainakaan HS:n kirjoitukia. Ne eivät upppoa minuun vaan haen kyllä tietoja alkulähteiltä. Tässä tapauksessa useista saksalaisista lähteistä.

Tässä sinullekin luettavaksi ensimmäisen päivän mielenosoitustapahtumista ihan polliisin antamalla tiedotteella.
https://www.polizei.sachsen.de/de/MI_2017_59061.htm

Itse yritän aina sulkea pois ideologiset näkökannat. Myös toimittajien kirjoituksista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #48

Jos sinultakin saksa taittuu, niin luepa ihmeessä se Spiegelin alkuperäinen juttu sitten. Ei se siitä pilalle mene että HS on sitä siteerannut. Ihmetyttää muuten tuo HS:n kammo joidenkin keskuudessa. Sehän on liberaalinen lehti ja hyvin tehty. Ei sitä oikein muusta voi moittia kuin Helsinki-keskeisyydestä. Vielä 1980-luvulla Suomessa oli kaksi valtakunnallista lehteä Uusi Suomi (muistaako joku vielä sen paperilehden, minulle se tuli) ja Helsingin Sanomat. Kun Uusi Suomi sitten upposi, ei mennyt kuin muutama vuosi niin Suomessa ei enä ollut yhtään valtakunnallista lehteä. Helsingin Snaomista tuli Uudenmaan maakuntalehti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #108

Luin silloin Usaria ja Aamulehteä. Hesari oli mielestäni liikaa demareihin kallellaan. Husiksessa taas oli eiliset uutiset. Taisin olla etuoikeutettu, kun nuo olivat lapsuudenkodissa olohuoneen pöydällä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #109

Aamulehti, Turun Sanomat, Satakunnan Kansa ja Usari oli kokoomuksen lehtiä, Helsingin Sanomat LKP:n (Liberaalinen kansanpuolue, joka kuoli pois kun kaikki loikkivat kuka mihinkin, esim. Osmo Soininvaara vihreisiin). Nythän ne kaikki ovat sitoutumattomia porvarillisia lehtiä, mutta kyllä ainakin Turun Sanomissa tuo kokoomustausta yhä näkyy. Ilkka taitaa olla yhä kepulainen ja Pohjalainen (ent. Vaasa) kokoomuslainen.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #108

Varmaankin hesarikammoakin esiintyy, tai ehkä halua mustamaalata hesarin imagoa. Mutta kai keskeisin ongema on tässäkin tapauksessa yksinkertaisesti se, että hesarin oletetaan kirjoittavan tiettyyn suuntaan vinossa olevia juttuja, sen sijaan, että olisi neutraali uutislähde. Erkon aikana koin hesarin enemmän edistyksellisen porvarilliseksi (Erkon oman filosofian suuntaiseksi). Sittemmin Suomen median toimittajakunta on tunnetusti ruvennut vihertämään (toimittajien oma filosofia / puoluekanta). Tähän kai perustuu tämä nykyinen useiden medioiden lievä vieroksunta.

Tässä Chemnitzin tapauksessa ainakin näkemäni lainaukset hesarista näyttävät nojailevan hieman johonkin "epäpersuun" suuntaan. Eikö tällainen lievä suuntaus näytä muistakin aika selvältä?

Uusi Suomi oli tosiaan minunkin mielssäni valtakunnallinen lehti. Hesari on ollut aina enemmän Helsingin seudun lehti. Onneksi meillä on vielä Maaseudun Tulevaisuus, joka on iso, ja selvästikin kattaa koko Suomen (pääkapungin asfalttiviidakkon ehkä vähä huonommin kuin Viikin jäljellä olevat pellot :-) )

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #39

" Tavallinen ihminen" - nimityksen käyttäminen todisteena ei - natsista on jo sinänsä paljastava.
Määrätty piiri jankuttaa sitä nyt yötä päivää.
Se kyllä todistaa jotain - juurikin näistä jankuttajista.

Ja termi on yhtä vanha kuin äärioikeston strategia noiden marssien ja mellakoiden organisoinnissa ja niiden myymisessä yleisölle ja omanhenkisilleen toimittajille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #35

Kysymyksessä ei käsittääkseni ollut "kaupungin oma korkein virkamies" vaan Saksin osavaltion pääministeri Kretschmer. Hänen oma varapääministerinsä Martin Dulig on jo ehtinyt kiistää Kretschmerin lausunnon televisiossa. Dulig sanoi, että ihmisjahteja ja väkivaltaa oli.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/sachsen-...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #44

Lue kommenttini jossa on poliisin tiedote. Paikalla oli siis kaksi eri mielenosoitusta eka päivänä. Di Linken ja kansalaisliike "Pro Chemnitz".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #49

Ei vaan linkittämäsi poliisin tiedote koskee tapahtumia maanantaina 27.8., jolloin mielenosoittajia puolin toisin oli tuhansia. Ihmisjahdit tapahtuivat sunnuntai-iltana 26.8.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #53

Tässä 26.8 päivästä poliisin tiedote.
https://www.polizei.sachsen.de/de/MI_2017_59005.htm

Ei mitään kovin järisyttävää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #35

Voihan sitä tosiaan ihmetellä, miksi ei "kaupungin oman korkeimman virkamiehen virallista tiedonantoa tapahtumista uskota". Kaupungin korkein virkamies lienee ylipormestari Barbara Ludwig, eikö vain?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #54

Muistini varassa heitetty "titteli" ei todellakaan osusnut oikeaan, sillä kyse on Saksin pääministeristä. Taitaa hänen sanomisensa kuitenkin pohjautua poliisilta saamiinsa tietoihin. Tuo on olettamukseni, sillä en ole lukenut hänen pitämäänsä puhetta kokonaan. Tuskinpa ihan lonkalta heitellyt omiaan. Oli miten oli, niin hänen puheensa kuitenkin poikkeaa oman puolueen johtaja Merkelin puheista. Miten uskottavalta tämä eroavuus sitten vaikuttaa?

Sekavalta näyttää kaiken kaikkiaan Saksankin tilanne tällä haavaa. Itsepähän vastaavat maan tapahtumista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #61

Joo ei mennyt titteli kohdalleen, eikä edes toimialue tai hallinnonala. No virheitä sattuu itse kullekin.

Pikkupomo selittelee hätäpäissään asioita parhain päin, kun isopomo on raivoissaan. Saksin pääministerin harmiksi varapääministeri on jo kumonnut hänen kertomansa virheellisenä. On siis yksi panikoiva poliitikko, jonka pitäisi kumota kaiken raportoidun, niinkö?

Onko meillä muuten, kirjoittamaasi viitaten, syytä epäillä Barbara Ludwigia?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

"Fakt ist: Videos der Übergriffe und Augenzeugenberichte gibt es. Auch die Chemnitzer Oberbürgermeisterin Barbara Ludwig (SPD) sah nach eigenen Angaben, wie Menschen verfolgt wurden.

Kanzlerin Angela Merkel stellte klar: „Wir haben Videoaufnahmen darüber, dass es Hetzjagden gab, dass es Zusammenrottungen gab, dass es Hass auf der Straße gab, und das hat mit unserem Rechtsstaat nichts zu tun.“
https://www.bild.de/regional/dresden/dresden-aktue...

Sehän ei ole minun vikani sitten jos saksaa ei ymmärretä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko kommentoija Vennervirralla tietoa pahoinpidellyiksi väitettyjen tekemistä rikosilmoituksista ja niiden lukumäärästä Chemnitzin alueelta. Minun käsitykseni on, että lukumäärä on 0 näiden väitteiden osalta.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Lainasin vain sitä mitä lehdissä on ollut. Saksan poliisin tietokantaan minulla sentään ei ole pääsyä, onko sinulla?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #8

Eli sinulla ei ole mitään tietoa siitä, että pahoinpitelyilmoituksia olisi jätetty poliisille?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #11

Sitä ei mainita missään lähteessä, kuten ei sitäkään ettei olisi jätetty. Toisin sanoen en lähde olettamaan, toivottavaa olisi ettet sinäkään.

Poliisi ilmeisesti menetti tilanteen hallinnan ensimmäisessä mielenosoituksessa. En tiedä vaikuttaako tämä asiaan. Itse näin videon jossa mielenosoittajat juoksivat pakoon juoksevan henkilön perässä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #11

Pahoinpitelyilmoitusten tekemättömyys ei liene vielä todiste siitä, etteikö ketään olisi pahoinpidelty. Varsinkin jos kohteena on ollut maahanmuuttaja, joka tietää poliisin vuotaneen tietoja äärioikeistolle.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #11

Hetzjagd lain mukaan on metsästystermi.Se ei rikosoikeudellisesti sellaisenaan ole käyttökelpoinen tilanteeseen,missä ihminen juoksee toisen perässä.Toisaalta takaa-ajaja persvakonäkyyfarkuissa ei pärjäisi kisassa edes oman isoäidin kanssa.Oma tuomio faktantarkistajana olisi puoliksi totta. Peruste on takaa-ajojen lyhyt kestoaika.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Äärioikeistolaisen julkaisun linkittäminen varmasti lisää uskottavuuttasi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voiko kommentoija Vennervita mainita jonkin paikkansa pitämättömäksi todistettavan kohdan tuosta linkitetystä tarinasta? Nythän kyse oli vain pyrkimykseen leimata lähde.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #22

Kiitos linkistä. Ei toki kahden vuoden takainenkaan vale lisää lähteen luotettavuutta. Vaikka aina voikin toivoa, että ihminen oppisi virheistään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos linkistä. Tuon kertomuksen mukaan voisi olettaakin, ettei yhtään pahoinpitelyrikosilmoitusta ole tehty, koska ei ole tapahtunutkaan väitettyjä pahoinpitelyjä.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

https://www.youtube.com/watch?v=8R-F_ZDPB8Q
German protester chases migrant in Chemnitz, Germany 8/26/18

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #27

Täytyy olla jotakin muutakin kuin 19 sekunnin pätkä jostakin. Jos tuolla on ollut tuhansia ihmisiä ja useimmilla vähintään kännykät kuvaamiseen. Tiedot ovat liian ristiriitaisia nyt että saisi kunnon käsitystä. Pitänee perehtyä, koska väkisinkin matskua on enemmän kuin muutaman sekunnin väläykset.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #27

Mahtaneeko ideologia ohittua lukiessa poliisiviranomaisen tiedotteesta tapahtumien kulkua ensimmäisen mielenosoituspäivän tapahtumien kulusta? Vai onko kerrottu väärää tietoa? Mukana on tiedotteen mukaan ollut kaksi erillistä mielensoitusta kansalaisliike "Pro Chemnitz" ja puolue "Die Linke".

Tiedotteesta voi sitten lukea lähemmin mitä on kummankin joukkion puolelta tehty. Ilmeistä on ettei kaikki ole kerrottu tiedotteessa vaan ne jotka ovat tulleet poliisin tietoon tai ovat itse havainneet.
https://www.polizei.sachsen.de/de/MI_2017_59061.htm

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kretschmer pyrkii vähättelemään tapahtunutta.

"Das ist ein freundliches und friedliches Land, die Mehrheit steht für Demokratie und Rechtsstaatlichkeit"

huolimatta tästä:

Die Polizei hat ihre Bilanz der Samstags-Demos vorgestellt: 18 Verletzte und mindestens 37 Straftaten.

https://www.zdf.de/nachrichten/heute/ministerpraes...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihervasemmisto yrittää tehdä tyhjästä propagandaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yhtenväisyyksiä Turussa tapahtuneen egyptilaistoimittajaan kohdistuneen melkein hyökkäyksen ja Chminitzin tapauksen kohdalla on aika paljon.

1) On oikeasti aiemmin tapahtunut turvapaikanhakijan tekemä rikos
2) Kansalaiset järjestävät mielenosoituksen/muistotilaisuuden tapahtuneen henkirikoksen vuoksi
3) Vihervasemmisto leimaa kansalaiset äärioikeistoksi
4) Vihervasemmistolaiset toimittajat pyrkivät uutisoimaan äärioikeiston väkivallasta, jota ei ole todistettavasti tapahtunut

Mitä Turkuun tulee, niin olihan siellä paikalla natseiksi luettavaa porukkaa, joilla oli oma marssinsa ennen muistotilaisuutta. Tämä helposti leimaa koko tilaisuuden. Kannattaisi miettiä, miten moinen vältettäisiin. Laillista marssiahan ei voine kieltää eikä natsien osallistumista mihinkään julkiseen tilaisuuteen? Ehkä parhaiden niin, että jokainen ryhmä osallistuisi tuonkaltaisiin muistotilaisuuksiin oman lippunsa alla. Nythän toimittiin juuri päinvastoin.
Ehkä tässä voinen kertoa senkin, että olin kerran Lahdessa maahanmuuttokriittisessä katutilaisuudessa melko pian sen jälkeen, kun nuori mies oli pukeutunut valkoiseen lakanaan. Eräs tuon tilaisuuden päähenkilöistä esitti myöhemmin netissä varsin juutalaisvastaisia näkemyksiään. Myöhemmin saman teeman merkeissä oli kotikaupungissani Järvenpäässä tilaisuus, jossa sama henkilö oli puhumassa. Jätin menemättä, koska en halunnut joutua samaan kuvaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Vihervasemmistolaiset toimittajat pyrkivät uutisoimaan äärioikeiston väkivallasta, jota ei ole todistettavasti tapahtunut"

Minkälaiset todisteet sinulla on siitä, että Chemnitzin väkivallasta uutisoivat toimittajat ovat vihervasemmistolaisia? Ja mikä mielestäsi todistaa kattavasti sen, ettei väkivaltaa ole tapahtunut? Pahoinpitelyilmoituksen puuteko? Jos esim. vaimo ei tee pahoinpitelevästä miehestään ilmoitusta niin tarkoittaako se, että todistettavasti häntä ei ole pahoinpidelty?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Yksi pösilä Turussa otti ja kilahti oikein kunnolla vuosi sitten. Tätä sitten käyttivät uusnatsit keppihevosenaan. Ja kuinka ollakaan, olipa siellä muutama persukin joukossa marssimassa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Todisteena vihervasemmistolaisuudesta on tietenkin mieltään rauhanomaisesti osoittavien kansalaisten leimaaminen äärioikestolaisiksi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #59

Tuolla logiikalla lienee selvää, että sinä olet äärioikeistolainen, koska leimaat tuosta vaan asiasta kirjoittaneet toimittajat vihervasemmistolaisiksi. Eikö tuollainen leimaaminen ole jotenkin outoa blogissa, jossa yrität nimenomaan todistella, että sellainen ihmisten leimaaminen on väärin?

Jos vaimo ei tee häntä pahoinpidelleestä miehestä pahoinpitelyilmoitusta niin todistaako se, että häntä ei ole pahoinpidelty? Sinä toistat kommenteissa useasti tätä logiikka todisteena siitä, ettei ketään ole pahoinpidelty.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #70

#70: ”Jos vaimo ei tee häntä pahoinpidelleestä miehestä pahoinpitelyilmoitusta niin todistaako se, että häntä ei ole pahoinpidelty?”

-> Tiedätkö Black Sabbathin biisin Paranoid? Lähinnä se tulee mieleen, kun lukee näitä sinun mutkalle vääntyneitä pohdiskelujasi. Ei muuta kuin tästä Paranoid soimaan: https://m.youtube.com/watch?v=hkXHsK4AQPs

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Leimataan miten leimataan, mutta egyptiläistoimittajan kertomushan oli siis Pohjoismaisen vapautusliikkeen järjestämästä tapahtumasta. PVL:n kutsuminen äärioikeistoksi ei liene leimaamista, vaan lähinnä kohteliasta neutraaliutta?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

PVL:n kutsuminen äärioikeistoksi, kansallissosialistiseksi, jne. ei tietenkään ole leimaamista. He eivät käsittääkseni erityisesti asiaa kiellä, vaan ovat siitä ylpeitäkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #80

Juuri tuo oli pointtini, mutta Jääskeläinen maalaili kuvaa, että kansalaiset järjestivät ja heidät leimattiin. Kyse oli siis egyptiläistoimittajan ja natsien välisestä kanssakäymisestä, minkä Jääskeläinen määritteli kehykseksi vertailussaan. Kyllä natseja pitää voida kutsua natseiksi. Itsehän he ohjelmassaan määrittelevät itsensä kansallissosialisteiksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #120

Eli kaikkia, jotka seuraavat/kannattavat kansallissosialistisen työväenpuolueen johtajaa voi ja saa kutsua natsiksi?

Itse voin suorastaan pahoin aina, kun nimitellään solvaus mielessä ihmisiä. Nimittäin itse katson somessa tuon natsi-nimittelyn taustalla olevan juuri solvauksen. Enkä tässä nyt ajattele millään tavalla PVL:ää kannattavia, sillä tuohon ryhmään kuuluvat ovat ainakin toistaiseksi vallan "harmittomia" teoissaan. Paljon enemmän on haittaa eurooppalaisista maissa kiertävistä rikollisista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #122

En ymmärrä kysymystäsi. Kuka on natsi, ellei kansallissosialisti? Siitähän tuo lyhenne tulee.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #126

Max kyllä tuo on selvästi kommentissani esitettynä. Siis ".....kansallissosialistisen työväenpuolueen johtajaa seuraavat/kannattavat".

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Sellainen varuma tähän valeuutisten oikomiseen täytyy laittaa, että Suomen Uutisilla voi olla omaa innnostusta värittää asiaa hieman vastakkaisesta suunnasta. Mutta sitten itse asiaan. Suomen Uutisten pääviesti otsikossa on ”Chemnitzissä ei ollut ihmisiä hakkaavia ryhmiä eikä ajojahtia”. Keskityn tässä vain tuohon perusväitteeseen.

Oliko vai eikö ollut? Olen nähnyt pätkän videota (oletettavasti Chemnitzistä), jossa joku juoksee toisen perässä. Yksittäinen mahdollinen juoksutapaus ei ehkä oikeuta vielä puhumaan yleisesti käynnissä olleesta ajojahdista. Varsinaista ulkopuolisiin kohdistuvaa väkivaltaa en ole videoilla nähnyt (enkä sen puoleen myöskään eri mielenosoitusjoukkojen välistä tai poliiseihin kohdistuvaa), mutta esimerkiksi Wikipediassa viittailtiin median uutisointiin ja annettiin ymmärtää, että yksi ensimmäisistä mielenosoituksista (pieni) olisi ollut väkivaltainen.

Ehkä tässä tilanteessa olisi luontevaa, että väkivallasta raportoineet suomalaismediat kertoisivat, mihin tietoihin heidän väitteensä perustuvat. Se että lainataan ulkomaisen median jo julkaisemia tietoja, ja ehkä hieman väritetään niitä, ei ole tietenkään mikään hyvän journalismin mukainen peruste. Jos ylilyöntejä on ollut, odottelen oikaisuja. Ehkä julkisen sanan neuvoston ohjeiden kehotus korjata olennaiset asiavirheet pätee tässä.

Ja totuus olisi tietenkin mukava tietää. Aiankin Saksin pääministeri on nyt asiasta raportoinut. Poliisilla voisi olla paljon ensikäden tietoa tapahtmista.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Poliisi ei välttämättä tutkinnallisista syistä halua tässä vaiheessa kertoa yksityiskohtia, näinhän meikäläinenkin poliisi menettelee.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

On selvä, että monia asioita ei voi kertoa ulos. Mutta esimerkiksi sellaiset asiat ovat yleensä julkaistavissa, kuten onko poliisilla tutkittavana pahoinpitelyyn liittyviä rikosilmoituksia. Poliisi voi myös antaa oman kuvauksensa mielenosoitusten tapahtumista. Havaitsiko se väkivaltaa, ja kuinka paljon. Tässä kohdin huhut olisi aika helppo vahvistaa tai kumota, tai ainakin antaa vinkkiä siitä kuinka paha tilanne oli.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"...että Suomen Uutisilla voi olla omaa innnostusta värittää asiaa hieman vastakkaisesta suunnasta."
Kyllä minä tuon voin uskoa. Sen sijaan en usko, että Suomen Uutiset keksii mitään omiaan tyhjästä. Vääristellyistä uutisista kiinni jäänti on aina tappioksi jne.

Mitä videon takaa-ajoon tulee, niin siinähän ei kaiketi ole edes mitään lakia rikottu? Asianosainen uhri ei ole tehnyt tietääkseni rikosilmoitusta. Hyväntahtoisesti voisi ajatella, että kyse olisikin ollut "ottakaa varas kiinni" -tilanteesta. Tällöin "uhri" ei olisi halukas viemään asiaa poliisille.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Perässä juoksemiselle voi tietenkin olla monta selitystä. Ja media voi käyttää sitä monin tavoin. Surkein selistys tässä voisi olla se, että tosiasiassa kaikkien ajojahtiuutisten taustalla on todellakin vain tuo yksi video, jonka taustoista ja lopputuloksesta toimittajat eivät tiedä mitään, mutta kiertävä huhu muuntaa sen kuitenkin pian suurten ihmisjoukkojen ajojahdeiksi yms. Ehkä saamme asiaan vielä tarkennusta jatkossa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Muistaakseni osallistuit viime viikolla keskusteluun, jossa muun muassa käsittelimme erään silminnäkijä-uhrin kertomusta. Etkö pitänyt sitä uskottavana, vai miksi puhut pelkästään videopätkästä?

https://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/201...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #63

Lähden siitä olettamuksesta, että näissä maahanmuuttokeskusteluissa liioittelua voi esiintyä molempiin suuntiin. Siksi pidän videota todistusvoimaisempana kuin yksittäistä kertomusta. Samoin Saksin päämisisterin virallinen selvitys on oletettavasti luotettavampi kuin poliitikkojen pikaiset lausunnot heti tapahtuman jälkeen. Parasta materiaalia voisi olla poliisien viralliset tiedot, ja pienin varauksin myös heidän kuvauksensa tilanteista. Tuota nimenomaista viittaamaasi kertomusta en muista nähneeni.

Olemme mielestäni nyt siinä vaiheessa, että on aika kysyä. mitä todella tapahtui. Olen itse siinä moodissa, ja toivon myös vastuussa olevien poliitikkojen ja poliisien olevan. Samoin Suomen medialla voi olla aika oikoa, jos ovat jotain liioiteltuja ilmauksia levitelleet.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #95

Et sitten kelannut keskustelua taaksepäin lauantaina.
http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2602...

Mukava kuulla, että ajattelet noin. Tuon että kysytään, mitä todella tapahtui, soisi olevan median perustehtävä. Valtaosin näin onkin. Another day at the offece, niin kuin kolmalmannella kotimaisella sanottaisiin. Mitä taas oikomiseen tulee, niin sehän on laatumedian toimintatapa. Toki sisälehdelle pienenä piilotettuna, mutta oikovat kuitenkin. Osoita vain virhe, niin kyllä he oikaisevat.

Mitä tässä nyt pitäisi aktiivisesti kenenkin tehdä? Poliisi suorittaa esitutkintaa niistä tapauksista joissa sellainen on laitettu alulle ja poliitikot väittelevät mielikuviensa perusteella takahtuneesta ja tapahtumattomasta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #103

Jos halutaan oikaisuja, julkisen sanan neuvoston säännöt voivat olla tässä tapauksessa riittävän vahvoja ohjaamaan JSN:n jäsenet oikaisemaan mahdolliset väärät faktansa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #95

Poliisin tiedotehan on hyvin neutraali. Ja siitä selviää, että pahantekoa oli molemmin puolin. Yksi syy (tosiasia), miksi he osasivat varautua, oli
"Während der Anreisephase war festzustellen, dass insbesondere die Versammlung der Bürgerbewegung „Pro Chemnitz“ regen Zulauf von Teilnehmern aus Berlin, Brandenburg, Thüringen, Niedersachsen und Nordrhein-Westfalen bekam. Unter ihnen waren einige, die dem rechten Spektrum und der gewaltbereiten Fußballszene zuzuordnen sind."

Heillä siis oli taustatietoa, ketä ulkopuolisia on paikalle tulossa…

Saksin pääministerin virallisen selityksen taas voi ajatella olevan tapahtumien asettamista mittasuhteisiin. Eivät „Pro Chemnitz“ liikkeen kansalaiset syyllistyneet ihmisjahtiin tai vainoon. Mutta ""Aber die, die es getan haben, sind schlimm genug - und denen sagen wir den Kampf an." Eli kyllä tapahtumiin liittyi väkivaltaa.

Pääministeri ei siis leimannut koko joukkoa vaan vain heidät, jotka olivat syyllisiä väkivallantekoihin. Ja pisti sitten myös kuittia AfD:lle puheista, joissa maahantulijoita verrataan elukoihin. Niilläkin puheilla saattoi olla joitakin innostava vaikutus… Nuo osuudet pääministerin sanomasta unohtuivat Suomen Uutisilta. Tahallaan vai vahingossa?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #113

En tiedä mihin poliisin raporttiin tarkkaan ottaen viittaat, mutta oletan tietojen olevan neutraaleita. Se tieto, että mielenosoitusryhmät (oletan että molemmat) heittelivät jossain vaiheessa toisia soihduilla ja muulla on esiintynyt useasti, eikä sitä ole kai kiistettykään.

Poliisi varmasti arvasi, että laitaoikeisto ja muut hulinoitisjat, ja vasemmallakin esim. antifan kaltaiset ryhmät ovat vihoissaan tai käyttävät tilannetta muuten hyväkseen, ja kärjistävät tapahtumia. Tuossa vastakkainasettelutilanteessa on usein esineitä tai ainakin huutoa ilmassa.

> Eli kyllä tapahtumiin liittyi väkivaltaa.

Aivan, väkivaltaa ilmeissti oli. Se on sitten tarkentamisen arvoinen asia, kuinka suuri osa mielenosoittajista kuului tuohon taparettelöitisjöiden kaartiin, tai menettivät muuten malttinsa, ja kuinka suuri osa oli normaaleja kansalaisia, jotka tulivat paikalle vain mieltään ilmaisemaan. Samoin väkivallan määrä on kiinnostava kysymys. Pitää kysyä, onko luontevampaa kuvata tilannetta HS:n tyyliin (Anna-Liina Kauhanen, 28.8), vai esimerkiksi mielenosoituksena ja vastamielenosoituksena, joissa oli myös jonkin verran väkivaltaa. Ja väkivallassa mielenkintoista on se, paljonko mieltään osoittaneet rettelöivät keskenään, ja paljonko mukiloivat täysin ulkopuolisia.

> Pääministeri ei siis leimannut koko joukkoa vaan vain heidät, jotka olivat syyllisiä väkivallantekoihin.

Hyvä asenne.

> Ja pisti sitten myös kuittia AfD:lle puheista, joissa maahantulijoita verrataan elukoihin.

Noita sanomisia voisi varmaankin vielä analyspoida lisää (sekä SU että muut).

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #63

Vilkaisin vielä tuota kertomusta. Lyhyesti voisi sanoa, jos luetaan tuo tarina lievimmän tulkinnan kautta (kuten kai pitää, jos halutaan syyttää toisia), että joku haukkui mielenosoittajia rasisteiksi, mielenosoittaja ryhtyi tuuppimaan, ja poliisi keskeytti tilanteen siirtämällä huutelijan sivummalle. Tässä kiinnostavaa on se, että kyse oli kai kahden tilanteeseen aktiivisesti osallistuneen välisestä konfliktista (ei siis täysin sivullisten lyömisestä). Kertomus on aika uskottava, koska väitteet eivät olleet kovin lennokkaita eivätkä yleistäviä.

Alussa viitattiin kuitenkin yleistäen jahtiin. Tilannetta ei selitetty sen tarkemmin. Vaikea sanoa, minkä tasoisesta toiminnasta oli kyse. Lievästi tulkittuna kyse oli ehkä vain "murtautumisesta poliisiketjun läpi", mikä on voinut vaikuttaa peottavalta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #121

Luetaanpa uudestaan. Joukko murtautuu poliisiketjun läpi ja lähtee ajamaan takaa ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä. Yksi rohkea nainen ei lähde pakoon, vaan huutaa ”tuo on rasismia”. Tämän seurauksena yksi joukosta karkaa hänen päällensä kaataen maahan. Kun päällekarkaaja on lyömässä uhriaan poliisi ennättää väliin, mutta antaa päällekarkaajan mennä menojaan.

Toki nainen oli ”osallinen”, mutta ei nyt sentään ruveta syyllistämään uhria, eihän?

P.s. Oliko mielestäsi Rola Salehin tulkinta kohtuullinen, kun joukko lähti takaa-ajoon, vai ruvetaanko spekuloimaan koittivatko vain saada taskuvarkaan kiini?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #124

Kuten sanoin, kerroin lievimmän tulkinnan, jonka voisi ainakin olettaa todeksi. En ota kaikkea lehteen kirjoitettua annettuna, varsinkaan, jos kertojana on taho, jolla voi olettaa olevan kiinnostusta värittää asioita. Vähän kuin iltapäivälehden otsikoita lukiessa - kannattaa etstiä lööppiin laitetulle otsikolle lievin mahdollinen tulkinta, niin on usein lähellä totuutta. Tässä nimenomaisessa tapauksessa en tiedä mikä oli totuus. Mutta kun vertaa videoon, voin pitää videon pikaista väärentämistä epätodennäköisenä, ja eri osapuolten kertomuksia huomattavasti todennäköisemmin liioiteltuja mielikuvia tarjoavana. Tähän päälle median mahdolliset intressit tarjota tiettyä mielikuvaa.

Esittämäsi kertomus taisi jo mennä vähän yli siitä, mitä sähköisessä lehdessä suoraan luki. Olino tarkoitus esittää pahin mahdollinen skenaario, jota voisi pitää vielä artikkelin tekstin puitteissa olevana?

En syyllistä (väitettyä) uhria, vaan vain arvioin hänen ja median ilmaisujen todistusvoimaa verrattuna videotodisteisiin.

> Oliko mielestäsi Rola Salehin tulkinta kohtuullinen, kun joukko lähti takaa-ajoon

Luin tuon saksankielisen tekstikohdan niin, että siinä ei edes väitetty, että Rola Salehia olisi ajettu takaa. Se näytti aika paljon siltä, että Rola Salehin tapaus vain asetettu tuohon kehykseen, jossa väitettiin yleisesti, että takaa-ajoa esiintyi. Tässä lievä tulkintani siis ei antanut aihetta lukea ohi tekstin, että Rosa Salehia olisi henkilökohtaisesti ajettu takaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Natsit olikin vaan satua, käsitervehdykset olikin vaan valetta.

Mikähän ihme on siinä, että kun maailmalla taphtuu jotain, jossa äärioikeisto on liikkeellä, niin aina läytyy joku persu selittelemään asioita?

Joku kumman fetissi tuntuu olevan eri maiden tapahtumiin, on sitten kyseessä Ruotsi tai Saksa.

Poliisin tietojakin perätään puheenvuoroon ja ihmetellään, kun ei nitä keneltäkään löydy.

On nämä persut sellaisia velikultia, että on siinä tavalliselle tallaajalle nielemistä.

Sarastus, oikeamedia, suomen uutiset ja mv-lehti, noista kun tosipersu etsii ''uutisia'', niin ei ihme, että maailmankuva on perseellään.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Eiköhän tässä ole ollut selittelyitä molemmin puolin. Ja hyvä niin. Virheelliset selittelyt pyrimme tietenkin kumoamaan ja korjaamaan, molemmin puolin.

Suomen Uutiset ei tainnut ottaa kantaa natsitervehdyksiin. Näin videoilla ylös nostettuja, jotain liikettä tekeviä käsiä, mutta eri tapaan kuin natsiaikoina. Voi olla, että natsitervehdyksiä tosiaan oli, koska tätä ei ole kovin innokkaasti kiistetty. Mutta on myös mahdollista, että nuokin videolla nähdyt muut käsiliikkeet ovat muuttuneet jonkun toimittajan raportoinnissa natsitervehdyksiksi. Hyvää lisätietoa odotellessa.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Olin kesällä kahvilan terassilla ja minua videokuvattiin puolen minuutin pätkä. Kummallisia natsitervehdyksiä tämänkin video taustalla. Luulen, että jokainen kädennosto on nykyään natsitervehdys jos niin halutaan. ;) En väitä, ettei niitä tehtäisi, mutta kaikki ei ole niitä. https://www.youtube.com/watch?v=A56TtMT_WSM

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jos vähättelet turkulaistomittajan vainoa ("melkein hyökkäys"), liikut kyllä todella heikoilla jäillä.

Chemnitziin en ota kantaa, mutta mistä sinä tiedät että puolustellessaan uusnatseja Suomen Uutiset on oikeassa ja kaikki muu media väärässä?

Minkäköhän vuoksi vain Persut rientävät aina puolustelemaan natseja ja rasisteja, kun nämä törttöilevät jossakin? Persujenhan piti olla eri asia kuin rasistit ja natsit, ainakin Mestarinsa mukaan.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Minkäköhän vuoksi vain Persut rientävät aina puolustelemaan natseja ja rasisteja, kun nämä törttöilevät jossakin?

Vaikka sen takia kuten tässäkään tapauksessa ei ole mitään perusteita kutsua suurinta osaa mielenosoittajista rasisteiksi ja natseiksi. Rasistiksi ja natsiksi väittäminen voi täyttää kunnianloukkauksen määritelmän jos se kohdistuu yksilöön. Ei se ole leimakirves mitä saa heitellä miten huvittaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, persujen puheenjohtajahan tässä taannoin julkaisi MV-sivuston valeuutisen eräästä toimittajasta muka vahingossa. Jos ei puolueen puheenjohtaja tiedä, että pääsääntöisesti Mustamaalauksen Vimma sisältää pelkkää propagandaa, niin onpa entinen kieliteteilijä pahasti pihalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mark, kannattaisi ehkäpä heittää ne ideoligiset lasit syrjään ja miettiä onko SU kuitenkaan kirjoituksessaan millään tavoin puolustellut mitään tahoa vaan kertonut viimeisimmästä tutkinnan lähteeseen nojaavaan uutisointiin. Lähdekin näyttää olevan kerrottuna kirjoituksessa. Kannattaa varmaan syytellä tuon uutiskirjoituksen alkuperäistä lähdettä.
Ideologinen poiminta eri uutislähteistä näyttää oman aatteen mukaiseksi on tahallista provosoimista omasta näkökulmastani katsottuna. Otan itse huomioon monien eri lähteiden uutisoinnit samasta tapahtumasta, sillä olen täysin vakuuttunut myös uutisoinnin tuottajan oman ideologian paistavan uutisessa läpi. Samaoin se oma ideologia paistaa läpi täälläkin kommentoijien kannanotoissa. Monesti täysin ilman mitään faktanäyttöä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nämä ovat aina yhtä hauskaa luettavaa, kun itseltä vedetään matto alta.

Ensin "...kannattaisi ehkäpä heittää ne ideoligiset lasit syrjään ja miettiä onko SU kuitenkaan kirjoituksessaan millään tavoin puolustellut mitään tahoa vaan kertonut viimeisimmästä tutkinnan lähteeseen nojaavaan uutisointiin."

Ja sitten "...olen täysin vakuuttunut myös uutisoinnin tuottajan oman ideologian paistavan uutisessa läpi." Paitsi siis SU:n kohdalla, vai?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #66

Max, et viitsisi oikoa mutkia suoriksi. Ei minun mielestäni SU uutisoinut omaa kantaansa vaan kertoi sen mitä lähteenä käytti. Silloinhan ideologia on lähdeuutisen kirjoittajan. Jokainen tietenkin ajattelee tässäkin kohtaa oman ideoligiansa mukaisesti. Kuten ilmeisesti sinäkin.

Sinulla Max hyvä näyttelee tuo jonkinmoinen ylimielisyys joskus liian selvästi läpi muita kommentoijia kohtaan (tiettyjä kohtaan). Ihan kuin hakemalla haeskelet kirjoituksesta sanan tai kaksi, joista sitten alat näsäviisastelemaan. Tapansa kullakin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #69

En hae, kyllä ne sieltä pomppaavat silmille. Jostain syystä koet tarvetta kommentoida minua aina vastatessasi. Tosiaan, tapansa kullakin. Mutta jos olet tunnistanut minussa ideologian, niin valista toki minuakin, mikä se on. Eilen sain kuulla että mielipiteeni ovat liberaalille epäkelpoja, joten sen olen vetänyt yli listalta. Siitäkin huolimatta, että edellispäivänä olin kuulemma ultraliberaali. Maailmankuva tietysti vaikuttaa kaikkeen, mitä ihminen tekee.

Niinpä, sinä esitit että SU olisi raportoinut objektiivisesti. Kuitenkin jutusta paistoi into ja vahingonilo, puhumattakaan, että se perustui kolmannen osapuolen raportoinnille, yhden poliitikon puheesta. Olisipa ollut edes kaupungin ylin virkamies.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #79

Tuo poliitikko Kretschmer on saanut kovaa kritiikkiä ulostulostaan, tässä Saksan demarien ja vihreiden poliitikoilta:

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #79

Tuo ihmisten lokerointi on vaikeaa. Tytär kertoi joskus ihmetelleensä, että jotkut pitävät häntä vasemmistolaisena, kun hän opiskeli Aalto Yliopiston Taiteen korkeakoulussa. Toisaalta toiset pitivät kokoomuslaisena, kun hän pukeutuu hyvin.

Eí, en ole kouluttanut hänestä keskustalaista...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #69

Lähteet voi kuitenkin valikoida oman agendan mukaan, ja kun artikkelia vielä ruvetaan kääntämään, jopa sanavalinnoilla
ja pätkimisellä voi viestiä ja kumartaa haluamaansa suuntaan.
Tutkiessani erästä somemediaa huomasin myös, että aihe / uutinen valitaan säännöllisesti äärimmäisen oikeistopopulismin valikoimasta, josta kopioidaan myös tulkinta, mutta uutislinkki voi sitten olla ns laatumediaan tai ainakin Bildin kaltaiseen.

Lähdeviite ei siis läheskään aina ole aito eikä tulkinta asiasta edes sinne päin.
Se on usein jopa päinvastainen .
Huomasin useita tapauksia , kun olin yllättäen törmännyt ensimmäiseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #99

Tuo ei varsinaisesti yllätä, mutta en ollut sitä oivaltanut. Usein olen miettinyt, että miten blogauksen tai kommentin päätelmä on päinvastainen, kuin linkin takana olevasta jutusta itse päättelen. Johtuneeko tuosta, että linkillä vain haetaan validiteettia, luottaen että harva seuraa linkkiä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minusta varsin looginen syy on se, että vihervasemmisto pyrkii leimaamaan huolestuneet kansalaiset, ja varsinkin perussuomalaiset, rasisteiksi ja natseiksi.
Tietääkö kommentoija Andersson, mihin Turun "melkein hyökkäyksen" rikosilmoitus on hukkunut?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Täyttyvätkö Riston kriteerit hyökkäyksestä vasta kun uhri on hakattu verille vai riittääkö se, että uhri joutuu juoksemaan karkuun? Eikö ole parempi jos fyysisiltä vammoilta vältytään? Muistaakseni kiinni pitäminen ja töniminen voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä fiksaatio sinulla on rikosilmoituksiin? Jos metsässä huutaa eikä kukaan kuule, onko huutanut ollenkaan?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #67

Onhan rikosilmoitus kohtalaisen varma merkki siitä, että uhri kokee olleensa rikoksen uhri. Tätähän ei video paljasta.

Toisekseen rikosilmoitus aiheuttaa poliisille tarvetta tutkia, mitä oikeastaan tapahtui.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #71

"Onhan rikosilmoitus kohtalaisen varma merkki siitä, että uhri kokee olleensa rikoksen uhri."

Mutta onko se mielestäsi todiste siitä, että onko väkivaltaa tapahtunut? Voisiko mielestäsi maahanmuuttajilla olla syitä olla menemättä poliisin puheille?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #72

Nyt menee taas sujuvasti sekaisin maahanmuuttajat ja laittomat haahuilijat. Laittomalla haahuilijalla on varmaan useampikin syy olla menemättä poliisin "puheille" .

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta Vastaus kommenttiin #71

Maahanmuuttajilla on tutkimusten mukaan huono valmius tehdä rikosilmoituksia. Samaa koskee yleensä seksuaalirikoksia ja parisuhdeväkivaltaa myös kantaväestössä. Se ei poista kuitenkaan sitä että rikos on tapahtunut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #71

Kiitos selvennyksestä. Ei ollutkaan tullut mieleen, että olisit huolissasi siitä, että uhrien kokemukset kuvaillaan väärin. Objektiiviselta kannalta tuo kokemus ei kuitenkaan muuta sitä mikä on tapahtunut. Linkkasin tuossa aiemmin yhden silminnäkijä-uhrin kertomuksen. Hän ihmetteli sitä, että poliisi,joka fyysisesti keskeytti päällekarkaamisen, antoi tekijän palata osoittamaan mieltään. Mahtaa sen jälkeen olla korkea kynnys tehdä rikosilmoitusta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #71

"Kokemus" tunteen merkityksessä ei ole todiste tällaisessa rikoksessa.
Se on sitä vain uhkailussa ja häirinnässä, silloinkin vain hyvin pieneltä osin.

Tässä on kuitenkin kyse fyysisestä kokemuksesta , josta on myös todisteita ja jolle on todistajia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jääskeläinen.
En ole poliisi, joten en mitenkään voi tietää missä vaiheessa tutkimus on, eivätkä ne poliisista kerro – paitsi iltapäivälehdille maksettaessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minusta kukaan ei yritä leimata huolestuneita kansalaisia. Pikemminkin ollaan huolestuneita siitä, että rasistit pyrkivät omimaan huolestuneet kansalaiset. Sen takia se Chemnitzinkin Hetzjagd varmaan epäonnistui, koska huolestuneet kansalaiset eivät kuitenkaan katsoneet tarpeelliseksi laittaa mamulle pataan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #111

Siis hetkinen, tuliko ensimmäinen "tunnustus" että pahoinpitelyjä ei tapahtunutkaan?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #116

Kukaan ei voi edes periaatteessa " tunnustaa" mitään tuollaista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #116

Tuohan oli uutisoitu videon perusteella jo alunperinkin, että ylipainoiset kuulapäät eivät pärjänneet pikajuoksussa langanlaihoille kamelinajajille…

Koska niitä pahoinpitelyilmoituksia on sitten kuitenkin ilmaantunut, niin liikkeellä on ilmeisesti ollut Hetzjägerien lisäksi Lauerjägereitä.

Jos tästä jotain myönteistä haluaa etsiä, niin saksan kielen taito paranee päivä päivältä…

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Suomen uutiset käyttää lähteenä Bild-lehden artikkelia. He vetoavat siihen että poliitikko väittää ettei mitään hyökkäyksiaä ole tapahtunut. Samassa artikkelissa taas sanotaan faktana että näin ei asia ole vaan hyökkäyksiä on videoita, asiasta on silminnäkijöitä ja kaupungin pormestari on ottanut asiaan kantaa. Myös Merkel mainitaan.

Eli otetaan yksi väite, johon myöhemmin artikkelissa on uskottava vastaväite jota ei huomioida. Jos tämä ei ole ideologista sokeutta niin mikä on?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Google kääntää Bildin lainaamat Merkelin sanomiset seuraavasti: "Meillä on videomateriaalia siitä, että oli metsästyksiä, mellakoita, kaduilla oli vihaa, eikä sillä ole mitään tekemistä oikeusvaltion kanssa."

Tuohon ei ole mitään huomauttamista. Totta joka sana, paitsi että metsästys (tai vaihtehtoinen suomennus "ajojahti") taitaa viitata siihen ainoaan tunnettuun juoksuvideoon, ja on ehkä jonkin verran liioiteltu ilmaus.

Tuo ei tietenkään kumoa Suomen Uutisten otsikon väitettä, että ”Chemnitzissä ei ollut ihmisiä hakkaavia ryhmiä eikä ajojahtia”. Tässä ajojahti tarkoittaa kai jotain muuta kuin yhtä videolla näkyvää perässä juoksemista.

Mikä on oma käsityksesi siitä, paljonko ihmisiä hakattiin, tai hakkaavia ryhmiä oli, ja paljonko ajojahteja oli?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

En voi mistään tietää kuinka paljon tällaista tapahtui. Eivät voi nekään, jotka väittävät ettei mitään tapahtunut. Sitä pidän selvänä että jotain tuon kaltaista on ollut. Emme tiedä sitäkään kuinka paljon näitä on saatu videolle. Silminnäkijöiden kuvauksia kuitenkin asiasta on.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #60

Ehkä voimme jakaa puheet kahteen kategoriaan, ensimmäisiin hatarampiin tietoihin ja seuraavaan, ehkä aiempaa korjaavaan aaltoon. Saksin päämnisterin puhe oli (Suomen Uutisten mukaan) virallinen lausunto tapahtumista, joten voi kai olettaa, että hän ainakin yritti muotoilla sanansa niin, ettei jäisi kiinni vääristä väittämistä. Jokainen tietenkin kallistaa sanottavaansa omaan suuntaansa (en tunne Saksin päämisisterin taustoja), mutta oletetaan ehkä toistaiseksi, että nämä väittämät olivat täsmällisempiä kuin jotkut aiemmin kuullut puheenvuorot. Toivottavasti saamme vielä lisää selvityksiä jatkossa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #92

Mikä saa olettamaan, että poliitikon puhe olisi täsmällisempi, kuin vaikkapa poliisin lausunto? Olematta mitenkään yliskeptinen poliitikkoja kohtaan, olettaisin ainakin Suomessa päinvastoin. Onko Saksassa jotenkin päinvastainen suhde virkamis- ja poittisen kulttuurin suhteen?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #94

En halua verrata poliitikkoja poliiseihin, ehkä ole havainnut poliitikkojen olleen missään kohtaa poliiseja luotettavampia. Mutta poliitikko, joka antaa virallisen lausunnon tapahtumista saattaa olla luotettavampi kuin ensimmäisen tunnereaktionsa peliin heittävä poliitikko.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kas, Jääskeläisen linkittämä Suomen Uutisten juttu on identtinen Russia Todayn kanssa, mikä yllätys! Muuten kirjoitetaan maltillisemmin. Jääskeläinenkin tarjoaa tässä meille Moskovan narratiivia.

https://deutsch.rt.com/inland/75556-fake-news-zu-c...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Minä luulin, että SU:lla on kirjeenvaihtaja Saksassa, joka olisi kääntänyt Bildtin jutun persumaailmaan sopivaksi. Ilmeisesti kirjeenvaihtaja onkin Moskovassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No joo ei ole sanasta sanaan kopioitu, jos joku niin luulee. "Valeuutisesta" puhuvat molemmat jo otsikossa ja aika pitkälle samoin perustein.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Huvittavaa on, että tämä media - ja tomittajapiiri pyörittää samaa materiaalia samoin ( pääsääntöisesti väärin) tulkittuna ja sitten syyttää Yleä siitä, ettei sillä ole Saksassa tarpeeksi aktiivisia kirjeenvaihtajia - jotka muuten kaikki voisi heidän mielestään korvata Rönköllä.

Joka kierrättää juuri tätä nimenomaista aihetta, näkökulmaa ja tulkintaa siitä, mitä mieltä ollaan " yleisesti Saksassa.".
Samat jutut löytää sitten Oikea Mediasta, Suomen Uutisista, Venäjän propagandasta, Kansalaisesta, Homma- forumilta , Philosophia Perennis- julkaisusta , Ylewatchista ja MVsta , kunhan se taas elpyy.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Sveitsiläislehdessä sivutaan tätä Jääskeläisen teemaa hiukan toisin kuin on Saksassa tapana.

"Wer in Chemnitz von einem Lynchmob spricht, weiss nicht, was ein Lynchmob ist. Wer jeden AfD-Wähler zum Nazi macht, weiss nicht, was ein Nazi ist."

Saksankielentaitoisten kannattaa lukaista juttu.
https://bazonline.ch/ausland/europa/die-welt-als-w...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kiitos linkistä! Mielenkiintoinen kirjoitus, joka tuo esiin monien uutisointien tarkoitusperät eli sen ideologisen hädän, joka puolupoliittisessa kentässä on meneillään eri puolilla Eurooppaa. Samaa on nähtävissä meilläkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saksankielentaitoisten kannattaa lukea tämäkin.

Verletzte bei Kundgebungen in Chemnitz

Nach Angaben der Chemnitzer Polizeipräsidentin Sonja Penzel waren unter den etwa 800 Demonstranten rund 50 gewaltbereite Personen, die "das Sagen hatten". Während der Versammlung soll es auch Jagdszenen auf Ausländer gegeben haben.Konkret sind der Polizei bislang drei Anzeigen von Geschädigten bekannt. So sollen eine 15-jährige Deutsche und ihr 18-jähriger afghanischer Begleiter sowie in einem anderen Fall ein 18-jähriger Syrer geschlagen worden sein. Zudem sei ein 30-jähriger Bulgare festgehalten und bedroht worden.

https://www.sueddeutsche.de/politik/ausschreitunge...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

https://rp-online.de/kultur/chemnitz-war-die-jagd-...

"Hetzjagd" oder nur "Jadgzenen" Taitaa olla niin,että kaikki perustellut mielipiteet ovat niitä oikeita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos linkistä, tuossa tuo tuli tyhjentävästi käsiteltyä saksalaisella perinpohjaisuudella.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Moniko meistä on käynyt Chemnitzissä? Minä olen käynyt!

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Blogisti kertoo olevansa ajoittain raitis ja rehellinen. Tulin tuosta oikein hyvälle tuulelle. En halua ottaa kantaa siihen kumpaa hän nyt on; rehellinen vai ei.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kun itse arkkiblogisti Siikala suvaitsee kommentoida blogissani, siitä tulee heti suositukset. Ja jäihän tuohon vielä savolaista tulkinnanvaraakin, josta tulin hyvälle tuulelle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Monenlaista kommenttia on tullut. Kiitos niistä kaikista. Lisääkin saa laittaa.
Eräs piirre, johon olen törmännyt ilmastokeskusteluissakin, on välittävän tietolähteen leimaaminen. Esimerkiksi jos leimattu lähde CO2 Science linkittää tutkimukseen, vastaväite ei kohdistu kyseisen tutkimuksen väitteisiin, vaan siihen, että CO2 Scince -nettisivusto on väärä.

Tässä se tulee esille mm. siinä, että venäläinen sivusto on käsitellyt samaa aihetta suurin piirtein samasta näkökulmasta kuin minä tai SU. Tämän pitäisi riittää osoittamaan, että tekstissä on virhe, ilman että tarvitsee osoittaa, että tekstissä on virhe.
Vihervasemmistolainen ajattelu on siis kieroa ja vajaata, aina kuin faktat ovat sitä vastaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Johtuneeko siitä, että ne joiden gradun ohjaaja ei ole sama kuin Huhtasaaren, tietävät että Aku Ankkaa on mukava lukea, mutta se ei ole uskottava lähde. Ei vaikka faktat olisivat kuinka oikein.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Saksassa tapahtuu kaikenlaista "Seehofer puolustelee Chemnitzin marsseja: Olisin osallistunut itsekin, jos en olisi sisäministeri". Ei kuitenkaan hänen mukaansa radikaalien kanssa. Kuinkas hän olisi tuon voinut estää, jos mukaan olisi kuitenkin tullut joitakin radikaaleja?
Merkel saanee harmaita hiuksia tästäkin sisäministerin ilmaisusta, koska itse on antanut täysin vastakkaisia mielipiteitä.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018090622011845...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Outoa uutisointia HeSassa:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005819649.html

Tiedustelujohtaja epäilee ainoan todisteen aitoutta.
Ihmehän se olisikin, jos vain yhdelle videolle olisi tullut takaa-ajotilanne, kun miltei kaikilla on älyluurit.

En muuten olisi viitannut HeSaan, mutta kun näyttää olevan kanssani samoilla linjoilla uutisoinnissaan (-;

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Mielenkiintoisia kehityskulkuja. Pohdin tuossa ylempänä myös videotodisteiden aitoutta, olettaen että videot ovat yleensä aika luotettavia. Mutta jos hesarin otsikon epäily ("epäilee Chemnitzin ihmis­jahdista kuvatun videon aitoutta") osoittautuu todeksi, minun pitäisi kai epäillä kaikkien tällaisissa tilanteissa esitettyjen väitteiden todenperäisyyttä vielä aiempaakin enemmän :-) .

Toisaalta hesarin jyrkin lainaus tiedustelujohtajalta oli: ”Kotimaantiedustelulla ei ole luotettavaa tietoa siitä, että niin olisi tapahtunut”. Sekin on siis mahdollista, että tämäkin on uutisankka, ja tiedustelujohtaja halusi vain sanoa, että hän ei voi vahvistaa videon kuvaavan todellisia tapahtumia.

Sillä ainoalla 19 sekunnin takaa-ajovideolla, jonka minä olen nähnyt, tausatalla näyttäisi olevan Chemnitziläinen kirkko, joten ehkä aikankin kaupunki on oikea. Sen enempää en tiedä. Jos video on vaikkapa vuoden takaa, luulisi että joku olisi sen jo käräyttänyt.

Jäämme odottelemaan. Tai ehkä nykyaika on sitä, että kaikki jo saivat mitä halusivat, eli hälyä sotessa, ja ketään ei kiinnosta, mikä oli totta ja mikä vain huhua. Ehkä osa porukasta pitää mieluummin huhut voimassa kuin perkaa niitä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tässä asiasta vielä kiinnostuneille tiedoksi tähänastisista ehkä vakavamielisin ja uskottavin selvitys Chemnitzin ihmisjahdista ja ihmisjahtivideosta: https://youtu.be/kJSZZ0ap_s8 .

Videoklipin räväkkä otsikko on kai youtube-kanavan pitäjän itse laatima, mutta videon sisältö on suoraan jostain lehdistötilaisuudesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset