Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Ruotsin vuoden 2018 parlamenttivaalien lopputuloksesta

 • Vaalien virallinen lopputulos, ennen mahdollisia valituksia
  Vaalien virallinen lopputulos, ennen mahdollisia valituksia
 • Alustava paikkajako keskiviikon aikaleimalla (kaapattu 13:24 Suomen aikaa)
  Alustava paikkajako keskiviikon aikaleimalla (kaapattu 13:24 Suomen aikaa)
 • Alustavat tulokset
  Alustavat tulokset
 • Preliminär-tulokset torstain aikaleimalla, tämä kaappaus klo 16:50 Suomen aikaa.
  Preliminär-tulokset torstain aikaleimalla, tämä kaappaus klo 16:50 Suomen aikaa.

Kun tuli sekaannuttua Ruotsin vaaleihin lopullisen ääntenlaskennan ollessa kesken, koen mielekkääksi julkaista blogissani parlamenttivaalien lopputuloksen. Näissähän ei ole mitään kovin ihmeellistä alustaviin tuloksiin verrattuna, mutta ehkä tässä tulee itse kullekin jotain tietoa Ruotsin vaalijärjestelmästä.

Tarkistuslaskennassa oli 226362 hyväksyttyä ääntä enemmän kuin vaaliyön laskennassa, joka sekin päättyi vasta aikaleimalla 2018-09-12 12:43:13, jolloin Suomessa oli keskiviikkoiltapäivä. Nämä lisä-äänet olivat pääosin merkitty kuhunkin kuntaan ilmestyneelle uudelle Uppsamlingsdistrikt-äänestyspaikalle. Kyse siis kaiketikin postiäänistä yms., joiden vaalisalaisuutta varjellaan. Varsinaisella äänestyspaikallahan Ruotsissa vaalisalaisuus on vähän heikunkeikun.

Jos merkittävää muutosta tarkistuslaskennasta haluaa hakea, niin vähäiset prosenttiosuusmuutokset eivät ole uutinen. Viimeisessä kuvassa on esitetty samantapainen grafiikka, jonka Ruotsin viranomaisetkin esittivät alustavista tuloksista, paitsi että otin toisenkin desimaalin näkyviin. Näin sentään tulee jotain eroa esille, eikä tarkistuslaskennan aiheuttama korjaus huku alustavan laskennan esityksen pyöristykseen.

Uutisarvoinen muutos lienee sosialidemokraattien yhden äänen tappio lopullisessa laskennassa, joka sitten näkyy liberaalien yhden äänen voittona. Näin Sosialidemokraattien (S) johtamalle punaviherblokille tulee 144 paikkaa ja  Moderaattien (M) johtamalla porvariblokille tulee 143 paikkaa. Kun kansallimielinen Ruotsidemokraatit (SD) keräsi 62 paikkaa, enemmistöä ei perinteisistä blokeista saa aikaan.

Linkkejä aiheeseen

https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/rike/index.html Ruotsin viranomaisten vaalisivu, josta linkeistä ja painikkeista saa esille kaiken käyttämäni aineiston.

https://www.val.se/svenska-valsystemet/rostrakning-och-valresultat/preli... Ruotsin viranomaisten äänten laskennan ohjeistusta. Tekstiä löytyy myös suomeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mikä se oli loukkaava nimitys tuosta blokista? Vihervasemmisto vai punaviherblokki? Pahoittelen nyt kumminkin, jos tuli väärä termi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oikein meni termi, mutta sinulla on tekstissä ja taulukossa eri paikkamäärät alliansenin (143/142) ja sd:n (62/63) osalta. Taulukossasi yksi sd:n paikka kuulunee c:lle?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Helpostihan näihin tulee omia mokia, vaikka yritän välttää näppäilyä ja kopioda lukuja. Nyt en kuitenkaan vielä huomaa omaa mokaani, sillä tuo keltaisella väritetty kuvankaappaus on premilinär, joka siis onkin vähän eri kuin ensimmäisen kuvan lopullinen. Samoin alin talukko on tästä alustavasta vaiheesta, joskin vain prosentteina.

Joka tapauksessa pienten yksityiskohtien osalta Ruotsin vaalijärjestelmä on vaikealukuinen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Juu, keskustakin on yhden voittanut, sekä SD yhden hävinnyt alustavien jälkeen. Näitä ei tullut mainittua.

Kun nyt katsoin tuota alustavaa tulosta, niin Sosialidemokraatit ovatkin menettäneet yhden paikan. Pitääpä laittaa kuvankaappaus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ruotsissa on pitkä perinne toimivilla vähemmistöhallituksillakin, joten blokkirajaa ei ole pakko ylittää. Enemmistöhallituksen kokoamiseksi se tosin on välttämätöntä, ja hyvänä kompromissina olisi keskustalainen pääministeri. Siis vähän niin kuin suomalainen punamultamalli. Onhan se vähän hullua, että Ruotsissa ei ole ollut vielä yhtään naispuolista pääministeriä, vaikka se niin mielellään esiintyy tasa-arvon mallimaana.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei minulla herätä mitään pahoja aavistuksia, jos Annie Lööfistä tulee Ruotsin pääministeri, joskaan en ole kovin tarkkaan henk.koht. kannanottojaan seurannut. Tämä huolettomuuteni perustuu keskustan kohtalaiseen ennustettavuuteen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ruotsissa ylipäätään politiikka on aika ennustettavaa, ja siksi kai siellä äänestetäänkin niin innokkaasti. Siellä kun ihan oikeasti saat mitä tilaat. Jos Suomessa pitää taas ensi eduskuntavaaleissakin äänestää sotesta, niin kukaan ei tiedä mitä äänestää ja mitä sieltä on tulossa. Ruotsalainen blokkipolitiikkaa tekee kuvion selkeämmäsi kun mitään sateenkaariviritelmiä ei tule. Nyt tosin taitaa käydä niin että blokkirajojen ylittäminen voi olla lähellä, kun tulos on noin tasainen eikä kellään ole enemmistöä.

Suomalainen media seurasi antaumuksella Ruotsin valtiopäivävaaleja. Yleisradio haali päivätolkulla puhelimeen haastateltavia ja penäsi, tuleeko myös Suomen eduskuntavaaleista lopulta maahanmuuttovaalit. Ei tullut Ruotsinkaan vaaleista. Äänestyspäätökseen olivat vaikuttaneet SVT:n ovensuukyselyn mukaan eniten terveydenhuolto- ja koulutuskysymykset. Maahanmuutto oli vasta kahdeksannella sijalla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On Ruotsissa ollut ennenkin keskustalainen pääministeri, Torbjörn Fälldin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Thorbj%C3%B6rn_F%C3%...

Mielenkiintoista vaalituloksessa on se, että Moderaatit (kokoomus) menetti täsmälleen saman verran kuin Sverigedemokraatit (Ruotsidemokraatit) voittivat.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Fälldinin aikaan Ruotsin Ceskusta oli vahvoilla, vähän Suomen KePun tapaan. Sitten se vajosi pienpuolueeksi. Nythän tuossa on C:llä kasvua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Keskustan kasvu Ruotsissa johtuu varmaan siitä, että se on ottanut selvästi etäisyyttä ruotsidemokraatteihin. Moderaattien flirttailu ruotsidemokraattien kanssa aiheutti tappion.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Vau... Ruotsissa oli nukkuvia vaan 12,82 %.

960 665 äänestäjää ei äänestänyt.

Vasta 4. suurin ryhmä vaaleissa verrattuna puolueisiin.

Suomessa suurin ryhmä on nukkuvat noin 30 % 1 600 000 "äänestäjällä".

Onko Ruotsissa äänioikeutetut lisääntyneet neljässä vuodessa 165 504 henkilöllä?

Käyttäjän MikaSainila kuva
Mika Sainila

On, uusruotsalaisetkin ovat heränneet, että maa on helpompi vallata demokratian kautta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuosta aloituksen linkistä näkyy, että noinhan se on, siis

7495936 - 7330432 = 165504

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt sain kaapattua Ruotsin viranomaisten historian korjauksen. Sivun aikaleima on torstailta, mutta tiedot muuttuivat alustavan paikkajaon osalta klo 13:24 jälkeen tänään.

(Ehkä tämä on kuitenkin vain Valnatt- ja Preliminär-luokkien ero?)

Jouko Helenius

Ruotsi on omien sanojensa mukaan maailman demokraattisin maa. Johtava periaate on "allas lika värde", paitsi 18 % väestöstä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Noniin, nyt ehkä selvisi jokin sekaannuskin. Ruotsin tilastoissa tuo termi valnatt venyy keskiviikkoon asti ja sitten Preliminär on vielä torstaillekin.
Ei ihme, jos näissä menee vähän sekaisin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vähän tässä on vatulointia blogissani, kun Ruotsin vaaleissa on sellaisia erikoisia yksityiskohtia, että helposti käsittää väärin. Vaan ehkäpä se on tämä vatulointi nyt poliittista muotia, kun toimituskin nosti blogin karuselliin?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Siellä on kuulemma tehty ennätysmäärä vaalivalituksia ja niiden selvittely jatkuu pitkälle ensivuoteen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuosta vaalisalaisuudesta.
Oliko todella niin, että äänestyslipukkeet eri puolueille tai blokeille, ovat eri värisiä ja/ tai niissä on puolueen nimi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Noin olen kuullut ja

Rösta på parti
Vill du bara rösta på ett parti kan du:

rösta med en valsedel där partiets namn är förtryckt
på valsedeln (partivalsedel),
rösta med en valsedel där både partinamn och
kandidatnamn är förtryckt, (namnvalsedel). Då kan du låta bli att kryssa för en kandidat.
skriva partiets namn på en blank valsedel.

Rösta på person
Kryssa för en kandidat
Du kan personrösta genom att sätta ett kryss för kandidatens namn på valsedeln.

https://www.val.se/svenska-valsystemet/valsedlar-o...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eikös värit mene vaalien mukaan, äänestyslapuissa on puolueiden nimet.
https://www.karjalainen.fi/media/k2/items/cache/80...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Noin se näyttää olevan. Puolueen väri ei näy äänestyslipun väristä. Vaan voihan siinä olla naapurikyttääjä katsomassa, minkä puolueen lapun ottaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos menettely olisi täysin /c:stä, joku olisi varmaan älähtänyt jo aiemmin. Mutta nyt saatu huomio ja myös ääntenlaskennan hitaus tulee luultavasti aiheuttamaan muutoksia.

Käyttäjän EljasPlh kuva
Eljas Pölhö

Olen äänestänyt Ruotsin vaaleissa jo monet kerrat ja aina se on ollut samalla tavoin: Värit ovat vaalien mukaan (kolmet vaalit samalla kertaa) ja laput ovat lokerikossa järjestetty puolueittain ja siinä on puolueen nimi ylinnä. Kun on ottanut laput julkisesti, mennään sermin taa laittamaan ne kuoriin, jotka vaalivirkailijat antavat lapputelineen vierellä.

Ihan hyvin olen nähnyt jonossa edelläni olleiden valinnat ja minun takanani olleet nähneet minun valintani. Virkailijat ovat nähneet kaikkien valinnat, koska lappujen sijainti jo paljastaa sen. Usein perheen isäntä ottaa lapun myös emännälle, joka ei voi isännän tietämättä äänestää toisin. Halutessaan valinnan näkymisen voi kiertää ottamalla paljon eri lappuja, mutta edelläni olleet eivät ole koskaan niin tehneet.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos keskusteluun erittäin sopivasta kommentistasi. Jouduin sen erikseen hyväksymään, ehkä siksi, että rekisteröidyit vasta'ikään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pikku-uutinen:
Aikaleimalla 2018-09-25 16:27:59 Ruotsin kaikki vaalit on tarkistuslaskettu, viimeisenä "maakuntavaalit" ja niistä Värmlannin lääni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset