Ruotsin vuoden 2018 parlamenttivaalien lopputuloksesta

Kun tuli sekaannuttua Ruotsin vaaleihin lopullisen ääntenlaskennan ollessa kesken, koen mielekkääksi julkaista blogissani parlamenttivaalien lopputuloksen. Näissähän ei ole mitään kovin ihmeellistä alustaviin tuloksiin verrattuna, mutta ehkä tässä tulee itse kullekin jotain tietoa Ruotsin vaalijärjestelmästä.

Tarkistuslaskennassa oli 226362 hyväksyttyä ääntä enemmän kuin vaaliyön laskennassa, joka sekin päättyi vasta aikaleimalla 2018-09-12 12:43:13, jolloin Suomessa oli keskiviikkoiltapäivä. Nämä lisä-äänet olivat pääosin merkitty kuhunkin kuntaan ilmestyneelle uudelle Uppsamlingsdistrikt-äänestyspaikalle. Kyse siis kaiketikin postiäänistä yms., joiden vaalisalaisuutta varjellaan. Varsinaisella äänestyspaikallahan Ruotsissa vaalisalaisuus on vähän heikunkeikun.

Jos merkittävää muutosta tarkistuslaskennasta haluaa hakea, niin vähäiset prosenttiosuusmuutokset eivät ole uutinen. Viimeisessä kuvassa on esitetty samantapainen grafiikka, jonka Ruotsin viranomaisetkin esittivät alustavista tuloksista, paitsi että otin toisenkin desimaalin näkyviin. Näin sentään tulee jotain eroa esille, eikä tarkistuslaskennan aiheuttama korjaus huku alustavan laskennan esityksen pyöristykseen.

Uutisarvoinen muutos lienee sosialidemokraattien yhden äänen tappio lopullisessa laskennassa, joka sitten näkyy liberaalien yhden äänen voittona. Näin Sosialidemokraattien (S) johtamalle punaviherblokille tulee 144 paikkaa ja  Moderaattien (M) johtamalla porvariblokille tulee 143 paikkaa. Kun kansallimielinen Ruotsidemokraatit (SD) keräsi 62 paikkaa, enemmistöä ei perinteisistä blokeista saa aikaan.

Linkkejä aiheeseen

https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/R/rike/index.html Ruotsin viranomaisten vaalisivu, josta linkeistä ja painikkeista saa esille kaiken käyttämäni aineiston.

https://www.val.se/svenska-valsystemet/rostrakning-och-valresultat/preli… Ruotsin viranomaisten äänten laskennan ohjeistusta. Tekstiä löytyy myös suomeksi.

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu