Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Loukkasiko Villen vihapuhe islamin profeettaa?

  • Ville Niinistö. Lähde: Wikipedia
    Ville Niinistö. Lähde: Wikipedia

 

Jeesusta väitetään islamin profeetaksi. Kansanedustaja Ville Niinistö puhui (tai täsmällisemmin kirjoitti) Jeesuksesta halventavaan sävyyn, katukieltä käyttäen, IL:n uutisen mukaan. Luterilaisen kirkon piispa Jolkkonen nuhteli Niinistöä, mutta tämä piti katukieltään asiallisena.

Loukkasiko Ville Niinistö islamia? Olen melko varma, että jos nuhtelun olisi esittänyt islamilainen johtaja, Niinistö olisi pyytänyt anteeksi tai muutoin pahoitellut. Pyysihän aikoinaan pääminsteri Vanhanenkin muslimeilta anteeksi, vaikkei edes ollut osallisena pilapiirroksiin. Taustalla tässä on islamin uskon väkivaltainen puolustaminen, jolle ei haluta antaa aihetta.

Meille kristityille Jeesus on jumala, joten tästä näkökannasta Niinistö syyllistyi vihapuheellaan jumalanpilkkaan. Tätä tuskin vihapuheviranomaisetkaan huomioivat, koska kristillinen terrorismi tai kostaminenkin on olematonta ja myös kristinuskon vastaista.

Voinemme huokaista helpotuksesta. Jeesus ei ole oikeasti islamin profeetta. Jeesuksen opetuksia ei noudateta, kuten käskyä rakastaa vihollisiaan. Eikä tiettävästi koskaan ole muslimit loukkaantuneet Jeesuksen pilkasta. Ei tässäkään tapauksessa.

 

Kuvan tekijäviite: By Paasikivi - Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44847142

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Harri Mulari

Perussuomalaisten pää-äänenkannattaja uutisoi:

"On naiivia jeesustelua väittää, että vetovoimatekijöitä ei olisi, jos Suomi tilastojen valossa on ylivoimainen suosikkikohde EU:hun tuleville irakilaisille ja somaleille, Halla-aho painottaa."

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-vetovoimate...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ja kommentoija Mulari hyväksyy Halla-ahon vihapuheet, vai?

Harri Mulari

Ei kyllä jeesustelu-sanan käyttö tunnu missään. Sinänsä mielenkiintoista, että Jääskeläinen antaa ymmärtää puheenjohtajansa käyttävän loukkaavaa vihapuhetta puoluelehtenne antaessa sille alustan. Mitä aiot tehdä asialle?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #4

Tri Halla-aho on sentään saanut yhden "vihapuhetuomioin", vaikkei tuosta lausunnostaan.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kullekkin suotakoon tässäkin asiassa mielipide, itse vaikka lähinnä agnostikko, tapauskovainen olen en käytä sanoja jeesustella ja jeesusteippi enkä toivoisi kenenkään muunkaan käyttävän. Enkä mahda sille mitään että ahtaassa mielessäni noiden sanojen käyttäjän asetan omaan ominaiseen arvoonsa.

Harri Mulari

#3 joo jeesusteippi! Ylekin käyttänyt, kaustin aineksia? Meidän verovaroilla!

https://yle.fi/uutiset/3-9762276

Myös Jyväskylän seurakunnasta tuttu

https://www.kotimaa24.fi/wp-content/plugins/Every/...

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005421869.html

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Pyrkiikö Kuopion piispa hankkimaan kirkolle yksinoikeuden Jeesustelun ja Jeesusteipin käyttöön. Miten me kutsumme tästä eteenpäin kutsumme arvoisaa blogistiamme, Jääskeläistä ja muita jeesustelijoita ja miten korjaamme sen kaiken, johon tähän asti olemme tarvinneet jesaria?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Puhumattakaan historiallisesta epätarkkuudesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

EI loukannu ketään muutakuin persujen oikeuskäsitystä(Joka taas sitten on ihan omanlainen).

Mäkin meen tänään ostamaan jeesusteippiä, Muhammedteippii ei taida olla myynnissä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ei ole. Eikä ihme, kun Muhammed-nallestakin puhuminen saattaa johtaa teloitusvaatimuksiin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sudanese_teddy_bear_...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

”Muhammedteippii ei taida olla myynnissä.”

Joo, ei ole, onneksi. Jeesus teippi ratkaisee kaikki mahdolliset ja mahdottomat maalliset yht`äkkiset ongelmat, kuten jokainen pulassa ollut hyvin tietää.

Muhammedteippi taas ?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Muhammedteippi on sellainen teippi, joka aina pyrkii pois rullalta ja valloitamaan koko Suomen purkautumalla ja leviämällä, ja tarraa kiinni isänmaamme perusteisiin.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Näyttää se Ritalankin maailmankuvasta remmi suistuneen rattaalta, koskapa on alkanut laukoa totuuksia, tosin vielä metaforan muodossa.

Harri Mulari

Jeesustelu näemmä Puheenvuoron hyväksymä puheenaihe (tagi). Aivan kamalaa!

Alla Husun ja Kärnän vääntöä asiasta.

http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224552-...

Husu muslimina yhdistää sanan johonkin kauniiseen, toisten auttamiseen, josta kepun maahanmuuttokriittistä laitaa edustava Kärnä sitten huomauttaa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ai niin muuten, se muhammedteippi vois sittenkin toimia, jos siihen painettais muhammedin kuvia ? Ikäänkuin lujittamaan teipin pyhää tehoa. Vois olla suuri succes ja menestys monessa muslimimaassa tällainen ihmeteippi.

Pyhä teippi, jolla voi korjata ihan kaiken paskaksi menneen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ai vähän niin kuin gorillateippi?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei siihen Muhammedin kuvia voi laittaa mutta voisi sitä tuolla nimellä myydä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

No ei voi, ei

Ajatteles kuitenkin, mikä mahdoton rasti se olisi näille peräksiantamattomille muslimeille, kun joka paikassa olis Muhammedin kuvalla leimatulla muhammed teipillä ehjättyjä tavaroita.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #58

Vastahan sitä tehtiin iranissa elokuva Muhammedista, mikä ihan suoraan tulkitaan loukkaavaksi. Ja saihan se jotain bannausta jossain jos en väärin muista.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Jeesus tunnustetaan islamissa profeetaksi, hän vieläpä kuuluu islamissa profeettojen ylimpään kastiin, kuten myös Mooses. Tämä jo todistaa, että islam on eräs kristinuskon lahko, eikä erillinen uskonto.
Islam tunnustaa 124000 profeettaa, joten valinnanvaraa riittää, kuten myös riitoja.
Jeesus ei ole jumala, vaan jumalan poika.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

# 12 Onko Kauko Aallolta hukassa Raamatun opetus kolmiyhteisestä Jumalasta?

Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat kolmiyhteinen Jumala. Yksikään näistä kolmesta ei ole alisteinen toiselle. Jeesus nimenomaan on myös Jumala.

Jeesus Kristus on kristinuskon (ja koko maamilmankaikkeuden) ylin auktoriteetti; Vapahtaja, jonka vallassa on antaa ihmiselle synnit anteeksi, niin että tällä on pääsy Jumalan luo.

Matteuksen evankeliumin 24.luvun jae 36 ei mitenkään aseta tasavertaisuutta kyseenalaiseksi, vaikka tieto Pojan paluusta maan päälle on yksin Isällä:

"Mutta siitä päivästä ja hetkestä ei tiedä kukaan, eivät taivasten enkelit, eikä myöskään Poika, vaan Isä yksin. (Matt. 24:36) Sillä niinkuin oli Nooan päivinä, niin on Ihmisen Pojan tulemus oleva. Sillä niinkuin ihmiset olivat niinä päivinä ennen vedenpaisumusta: söivät ja joivat, naivat ja naittivat, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin, eivätkä tienneet ennenkuin veden paisumus tuli ja vei heidät kaikki; niin on myös Ihmisen Pojan tulemus oleva." (Matt 24:37-39)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Käytettyjen kirjojen kauppias halveerasi Kirjojen kirjaa. Poistin kommentin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Johanna, raamatun sanomasta eroaa kirjoituksessa mainittu uskonto tuossa suhteessa aivan kuten Kauko Aalto edellä kertoo.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #32

# 32 Niin Sirpa, tätä eroa nimenomaan kommentoin. Toisin kuin Aalto väittää, islam ei ole kristinuskon lahko. Ja edelleen toisin kuin Aalto väittää, Jeesus _on_ Jumala.

Muistaakseni islaminuskossa Jeesus kuuluu seitsemän tärkeimmän profeetan joukkoon. Tämä "arvostus" ei tunnusta Jeesusta Kristusta ihmisen ylimmäksi auktoriteetiksi kuten kristinusko, ei myöskään Jeesuksen sovitustyötä, jonka myötä ihminen voi saada syntinsä anteeksi ja tulla sovitetuksi Jumalan kanssa, ilman omia ansioitaan - armosta, jonka Jeesuksen ristinkuolema on tehnyt mahdolliseksi.

Kiteytettynä viestini on tämä: islamilla ja kristinuskolla ei ole yhteistä pohjaa.

Mutta tästä en nyt jatka enempää. Raamatussa kehotetaan: "Heikkouskoisia hoivatkaa, rupeamatta väittelemään mielipiteistä." (Room. 14:1) Eli en aio ryhtyä mistään väittelemään :-)

Asia on kuitenkin kohtuullisen selvästi sanottu tässä:
"Ettekö tiedä, että kenen palvelijoiksi, ketä tottelemaan, te antaudutte, sen palvelijoita te olette, jota te tottelette, joko synnin palvelijoita, kuolemaksi, tahi kuuliaisuuden, vanhurskaudeksi." (Room. 6:16)

[vanhurskas = syyttömäksi julistettu]

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Raamatussa ei ole sanaakaan Jumalan kolmesta persoonasta, vaan kuten sinunkin lainamassasi kohdassa, Jumalan Poika (Jeesus) ei tiedä päivää ja hetkeä, vaan ainoastaan Isä (Jumala) yksin.

Kristittyjen jumalalla on pahanlaatuinen persoonallisuushäiriö, skitsofrenia. Itse en usko Jumalan kolminaisuusoppiin, vaan uskon siihen, että Raamatussa on kerrottu Jumalasta, Jeesuksesta ja Pyhästä Hengestä, kaikista erillisinä toimijoina. Tuon myöhempien aikojen teologisen tulkinnan on pakko olla peräisin Perkeleestä.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas Vastaus kommenttiin #63

# 63 Voi, voi Niemeläinen...

"Kuka ikinä kieltää Pojan, hänellä ei ole Isääkään, joka tunnustaa Pojan, hänellä on myös Isä." (1.Joh. 2:23)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Enhän kirjoittanut:
"Kauko Aallolle Jeesus on jumala."
vaan
"Meille kristityille Jeesus on jumala."

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Sitten on tämä juttu että jumala on sama juutalaisilla, kristityillä ja muslimeilla. Niin yhtäläisiä että on oikeastaan sama uskonto.

On sitten näkemyseroja mikä se Jeesus on.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jeesustelu tarkoittanee hurskastelua, noin kansanomaisemmin.

Kirjoittaja on tässä nyt pyrkinyt jollain tavoin jälleen todistelemaan lukijoille, että persujen kuvitelmissa yleisiä ”kaksoisstandardeja” olisi olemassa.

Olisikohan aika tajuta, että maallistuneessa yhteiskunnassa ei ehkä aivan samalla tavoin reagoida sanankäyttöön kuin uskonnollispohjaisissa yhteisöissä?

Kyllä ne muslimitkin sieltä perässä tulevat, kunhan saavat mahdollisuuden.

Ja ihan vihjeeksi Jääskeläiselle: rikoslain eri lukujen otsikoinnilla on selvä viesti, jos asiaa viitsii ajatella.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

1) Että hurskastelu-sanasta on pitkälti luovuttu, se on merkkinä syvemmän kristillisyyden katoamisesta maastamme. Eihän enää läheskään kaikki tajua, mitä on hurskaus tai ainakaan vanhurskaus. Piispa Jolkkosen moite sivistymättömyydestä osuu kohdilleen, kun ajatellaan Suomen kristillistä perinnettä.

2) Kaksoisstandardihan tässä on esillä. Vihreä vihapuhe on sitä parempaa vihapuhetta.

3) Maallistumisväite ei koske islamia.

4) Kaula katkenneena odottelu on ollut monen osana.

5) Maallikkotuomarien ei tarvitse lukea rikoslakia.

Noin muutoin pisteet kommentoija Jussilalle aloitukseen vastaamisesta aiheessa pysyen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

1) Huomaan joka päivä esimerkiksi Puheenvuoroa lukiessani, että sivistys on aikaa sitten jättänyt Suomen. Vanhurskaus on ulkopuolelta tulevaa oikeamielisyyttä, sanan alkuperäisessä merkityksessä tietenkin jumalalta (niin kristinuskossa, juutalaisuudessa kuin islamissakin) tullutta. Minä luotan enemmän sisään rakennettuihin imperatiiveihin, joita sivistyneillä ihmisillä on. Ulkoa tullut komento ei tarkoita kategorista noudattamista vaan hypoteettista tavoitteellisuutta.

2) Miten jeesustelu on vihapuhetta? Pitäisikö tällaisesta rangaista? Ei Suomessa mitään kaksoisstandardia ole.

3) Minä en tiedä, millaisiin muslimeihin Suomessatörmää, kun en asu siellä. Ystäväpiirissäni on useampikin maallistunut muslimi, joiden kanssaolen keskustellut asioiden tilasta esimerkiksi Malesiassa ja Indonesiassa. Sodat ja levottomuudet näyttävät olevan selkein syy fundamentalismille, jota muslimiyhteisöissä esiintyi 50-60 vuotta sitten samassa suhteessa kuin Suomessa on hihhuleita.

4) Kaikki muslimimaat eivät kiteydy Iraniin ja Saudi-Arabiaan.

5) Ei, mutta sellaisen henkilön sivistykseen se kuuluu, jonka harrastuksenakin näyttää olevan ottaa kantaa myös juridisiin kysymyksiin.

En minä hae pisteitä keskusteluun osallistumisella. Jonkun pitää tuoda siihen vain hiukan järkeäkin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #33

Persia on kuulemma paljon mainettaan rennompi paikka. Kuulin tuossa tarinaa että parissa tunnissa sinne saapumisen jälkeen oli jo päässyt dokaamaan pontikkaa johonkin porukkaan.

Semmoinen yhdysvaltojen peilikuva. Jenkeissä väestö on fundamentalistikaheleita ja mutta valtio pidetään erossa uskonnosta. Iranissa jossain määrin päinvastoin.

Ei se voi noin kestää kun ne vanhat ukot mitkä siellä nyt on vallassa kuolevat pois.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #36

Ainakin ne sieltä pois lähteneet, joita olen tavannut, ovat olleet fiksua porukkaa ja hyvin koulutettuja. Lääkäreinä on Ruotsissa paljonkin persialaisia, muutaman kanssa ollut kaljalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hurskastelua voidaan myös nimittää farisealaisuudeksi.

Persujen edeltäjän SMP:n puheenjohtaja Veikko Vennamo käytti sitä usein. Kerran Lasse Lehtinen oli puhujapöntössä puhumassa ja Vennamo huusi välihuudon: "Tuo on farisealaista puhetta!" Lasse sanoi silmääkään räpäyttämättä: "En tiedä onko tässä salissa fariseuksia, mutta yksi entinen publikaani täällä näyttää kyllä möykkäävän."

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Pitkässä juoksussa he saattavat tulla perässä, mutta 500 vuotta on pitkä aika, kurottavaksi umpeen. Mahtanevatko ehtiä? Olen huomannut, kuinka nuoret musliminaiset ovat alkaneet pukeutumaan länsimaisemmin – en tarkoita, että heidän olisi niin tehtävä – tämä uusi habitus pysähtyy aina niskaan, päässä on aina huivi. Islamin uudistuminen pysähtyy aina niskaan, jos noin kuvaavaa kieltä on soveliasta käyttää.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Islamin uudistuminen pysähtyy aina niskaan, jos noin kuvaavaa kieltä on soveliasta käyttää."

Korjataan muotoon: Islamin uudistamisyritykset pysähtyvät uudistajan niskan katkaisuun, jos noin kuvaavaa kieltä on soveliasta käyttää.

Harri Mulari

#18 suvakkimoskeijoita on jo avattu Euroopassa. Uhkailuilta toki eivät ole välttyneet, mutta jostain pitää aloittaa:

...At Berlin's newest mosque, men and women pray together, women are allowed to lead Friday prayers, and gay, lesbian and transgender people are welcome.

"Our mosque is open for everybody," says mosque founder Seyran Ates, a German Turkish-born lawyer and women's rights activist.

"And we mean that really seriously: everybody, every lifestyle. We are not God. We don't decide who's a good or a bad Muslim. Anybody can come through this door - whether you are heterosexual or homosexual, we don't care, it's not our right to ask."

...

"To those who are Muslim and believe you can't be gay or an emancipated woman at the same time as being Muslim, I would say: you can't be homophobic, misogynistic, Judeophobic and pretend to be Muslim," he replies.

"Because Islam means being at peace with yourself and others. So that would be an oxymoron, it would be a contradiction."

https://www.bbc.com/news/world-europe-40802538

Hömppää se tuokin toki on, mutta parempaa hömppää kuin homoja jahtaavien konservatiivikristittyjen ja islamistien hömppä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Pitkässä juoksussa he saattavat tulla perässä, mutta 500 vuotta on pitkä aika, kurottavaksi umpeen."

Muutama kymmenen vuotta ennemminkin.

Yhteiskunnan muuttumiseen tarvitaan eheästi kasvanut sukupolvi joka vanhenee 50v ikäluokkaan että ovat itse päättämässä asioista, ilman että siinä välissä paskotaan sodilla tai että muuten joutuisi elämään kurjuudessa.

Kannattaa muistaa että semmoinen "sivistysvaltio" kuin ranska katkoi päitä vielä samoihin aikoihin kun Tähtien sota oli leffassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jeps, viimeisin valtiollinen kaulankatkaisu 1977 Ranskassa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #42

Näin tapahtui, mutta painottaisin, ettei Ranskassa katkottu kauloja tarkoituksena puolustaa jumalan kunniaa, kuten islamissa menetellään vielä tänäkin päivänä. Juurihan on käynnissä prosessi Pakistanissa, jossa kristittyä naista vaaditaan hirtettäväksi jumalan pilkasta. Ranskassa päiden katkominen loppui, kun järki voitti. K. Popper on todennut: ”Eräs alkukantaisen heimoyhteiskunnan eli “suljetun” yhteiskunnan maagisen asennekokoelman erityispiirteistä on se, että se elää muuttumattomien tabujen muodostamassa taikapiirissä.” Ei islamilaista maailmaa tietenkään voi sanoa alkukantaiseksi heimoyhteiskunnaksi, mutta kyllä sen arvomaailmaan on taikapiirin jäänyt. Uskonnon nimissä sallitaan sellaista, mikä yksilön suorittaman johtaisi hänet välittömästi telkkien taa tai hourulaan. Pitääkö kukaan normaalina vaikkapa sitä, että joukko aikuisia ihmisiä kokoontuu yhteen kapalolapsen sukupuolielinten silpomiseen? Uskonto on kollektiivista harhaa, joka on sinänsä inhimillistä – kuolemanpelkomme on korvaus tietoisuudestamme elämän rajallisuudesta – tuhoisaksi kollektiivinen harha muuttuu silloin, kun omaa uskontoa ryhdytään levittämään, puolustamaan asein ja toisia henkisesti alistamalla, tätä harhaa vastaan on taisteltava. On aika myöntää, että kaikki kulttuurit eivät ole samalla moraalisen kehityksen asteella.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Jumalanpilkkalaki kumottiin. Nykyään on uskonrauhan rikkominen.

Jeesus on jokseenkin varmuudella puuseppä-kansankiihottaja-äpärä ja sitten on näkemyseroja että onko se moraaliopettaja, jumala vai profeetta. Tai sitten se juutalainen näkökulma että on pelkkä puuseppä-kansankiihottaja-äpärä kun se messias on vielä tulossa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja sen vuoksi kirjoitin rikoslain lukujaosta ja lukujen otsikoinnista. Uskonrauhan rikkominen on luvussa 17, jonka otsikko on ”Rikoksista yleistä järjestystä vastaan”. Kyse on siis yhteiskuntarauhan, ei ”jumalan” suojaamisesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuossa tulee esille se, että omaa uskontoaan väkivaltaisesti puolustavia tai levittäviä palkitaan. Laajamittainen väkivaltahan uhkaa yhteiskuntarauhaa.
Islamin kieltäminen ehkäisisi tuollaiset levottomuudet, jos se tehtäisiin ajoissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #26

Uskonlahkoja pitää kohdella yhdenvertaisesti ja tuo ei estä esimerkiksi kristinuskon väkivaltaista levittämistä.

Kaikkien uskontojen kieltäminen ei mielestäni ole oikein koska kyseessä on jossain määrin ihmiselle luontainen taipumus.

Oikea ratkaisu on kieltää fundamentalismi, eli kaikenlainen uskonlahkojen kytkeminen politiikkaan, opetukseen yms.

Tämä olisi hyvä juttu ja suojaisi suomalaista yhteiskuntajärjestystä joka on kovin haavoittuvainen kaikennäköisille Talebaneille joita jo on Suomen politiikassa. Siinä sivussa tekisi perussuomalaisista ja kristillisdemokraateista kiellettyjä puolueita.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #30

Eikö riitä, että kielletään teot, myös henkinen väkivalta ?
Fundamentalismiin pääsääntöisesti liittyy niin paljon kielteisiä, kiellettävissä olevia, selkeitä tekoja,
ettei erillistä " fundamentalismilakia " tarvita.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #69

Suomalaista yhteiskuntajärjestystä ei ole oikein suojattu fundamentalismilta. Sitä kun voidaan demokratiassa päättää vaikka rangaistuksena päiden katkomista niin pitäisi saada jotain pykälää perustuslakiin viilattua mikä eriyttää valtiota tiukemmin irti uskonnoisista yhteisöistä kuin myös asettaa uskonnon harjoittamiselle sääntöjä.

Esimerkiksi joku uskonnollinen johtaja pitäisi olla käynyt jotain koulutusta tai vaikka jotain valvontaa että ei pääse muodostumaan yksityisiä tuomioistuimia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #34

Neuvostoliitossa tuota tekivät. Saivat sinne sitten Stalinin joka halusi olla ateistisen valtion jumala.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #34

Yksi vaihtoehto on koota kaikki kiellettävän uskonnon kannattajat leirille odottamaan lopullista ratkaisua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #47

Saksassa se yksi veitikka yritti tuota... huonostihan siinä kävi, Hitler kuoli mutta juutalaiset elävät - niin kuin kaikki muutkin Hitlerin viholliset. Semmoisia nämä radikaalit häviäjät ovat että tuhoavat lopullisesti vain itsensä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tosiasia on kuitenkin se, että persut ovat niitä, jotka oikeudessa aina hakevat niitä rajoja puheilleen.

Jeesustelu ei kuulu tähän kategoriaan.

Yleisestikin persuilla on hankaluuksia ymmärtää, mitä voi kirjoittaa ja mitä ei.

Valtaosa suomalaisista asian ymmärtää, mutta persuihin ovat ilmeisesti hakeutuneet juuri se osa kansasta, jonka ymmärrys asiaan ei riitä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogi taisi perimmiltään kiinnittää huomiota 'hybrikseen'? Se on todellakin joskus ollut myös rikos:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hybris

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kuten muutama kommentaattori on viitannutkin, kaikki uskonnot eivät ole tässä asiassa samalla viivalla. Eränä syynä lienee se, että kristitty kääntää toisenkin posken.

Mutta laajennellaanpa hiukan tätä nimittelykäytäntöä. Tällaista joidenkin vakaumusta halveeraavaa nimittelyä voitaisiin kutsua niinistelyksi. Vanhan presidentin oppien soveltamista nykyhetkessä voisi sanoa kekkosteluksi, ja neuvostoajan juoksuhautoihin jäämistä neuvosteluksi tai marksisteluksi - leninistelykin kävisi. Nykyhallituksen tyylinen yritys- ja insinöörimäinen johtaminen olisi sipistelyä, jne.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suositukset myös suomea rikastavista uudissanoista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Toisen posken?
Kuuntelitko USAn uskovaisen presidentti Bushin puhetta, jossa hän lupasi pommittaa Afganistanin maan tasalle .
Ja aika hyvin siinä kristityt kansakunnat ovat onnistuneetkin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin Raamatussa sanotaan, toisenkin posken. Mitä Bush on sanonut ja USA tehnyt ei liity millään tavalla kristinuskon käytäntöihin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Bushia voisi kyllä mäiskiä molemmille poskille.

Ja potkia persuuksille myös.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Itse ymmärrän jeesustelun tarkoittavan sitä, että henkilö korottaa itsensä Jeesuksen asemaan, eli katsoo olevansa oikeutettu tuomitsemaan muita, kuten Jeesus on kristillisen mytologian mukaan. Minulla ei ole missään nimessä mitään Jeesuksen pilkkaamista vastaan, mutta ei tuo sana Jeesusta pilkkaa.

Kyllä se on piispa, joka nyt jeesustelee.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tämä blogi on aikamoista jeesustelua.
"Jeesustelullahan" viitataan siihen, että joku tekee itsestään paremman ihmisen kuin onkaan, "jeesuksenkaltaisen". Jeesustelulla ei viitata siihen että Jeesus olisi hurskastellut tai ollut tekopyhä vaan se kohde johon jeesustelu viittaa.

Harva kai väittää että Elvis olisi elvistellyt. Elvistely, kuten jeesustelu, on sitä että tekee jotain huonommin kuin alkuperäinen.

Jeesusteippi taas on vitsikäs vertaus, "tekee ihmeitä". Ainahan voi puhua marsuteipistä jos se vähemmän loukkaa.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Jeesusteippi taas on vitsikäs vertaus, "tekee ihmeitä". Ainahan voi puhua marsuteipistä jos se vähemmän loukkaa."

Eiköhän joku persu vetäisi silloin hepulit islamin profeetan rinnastamisesta jyrsijään.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

# 46

"Ei petä koskaan." Siitä se nimitys tulee. Terv. tunkku

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Joko sota joulua vastaan on alkanut laajalla rintamalla?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No minä olen kristitty sydämestään. Kannatan sitä, että Paavali sano,että pyrkikää rauhaan kaikkien kanssa ja uusi testamentti kehottaa rakastamaan lähimmäisiä ja myös muslimit ovat lähimmäisiä,joten muslimejakin on kohdeltava lähimmäisenä kunnioittaen heitäkin ihmisinä ja myös pyrittävä auttamaan heidän elämistään. Yhteisillä päätöksillä voimme yhteisten asioiden hoidossa ihmisiä auttaa elämisessa ja ei tarvitse katsoa uskontokuntaan

Mervi Eskelinen

Hyvä kirjoitus Risto.

Lainaan tekstiäsi:
"Meille kristityille Jeesus on jumala, joten tästä näkökannasta Niinistö syyllistyi vihapuheellaan jumalanpilkkaan. Tätä tuskin vihapuheviranomaisetkaan huomioivat, koska kristillinen terrorismi tai kostaminenkin on olematonta ja myös kristinuskon vastaista."

Se menee juuri näin.
Ei rohkeasti nosteta esille kristinuskon merkitystä ja arvosteta. Edes se verran, että puolesta puhuttaisi saatikka toimittaisi. Vihapuheviranomaisten sanavarastossa ei ole Vihapuhe kristinuskoa kohtaa, sitä ei tunnisteta, siihen ei puututa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Vihapuheviranomaisten sanavarastossa ei ole Vihapuhe kristinuskoa kohtaa, sitä ei tunnisteta, siihen ei puututa.”

Miten vihapuheeseen kristinuskoa vastaan voitaisiin puuttua? Eivät uskonnot saa suojaa. Upeasti näyttävät Eskelisellä olevan käsitteet hukassa. Ja sitäpaitsi, eikö se vihapuhe pitäisi teidän mielestänne määritellä ennen kuin sellaista on edes olemassa?

Harri Mulari

#56 lopetas Mervi se jeesustelu. Käytät sanaa itse.

"Minua kyllä oikein hävettää osan kommentoijien puolesta. Jeesustellaan Lauran gradusta ja esiinnytään niin osaavana tieteellisten tekstien arvioijana."

http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Eskelisenä minua kyllä nyt vähän nolottaisi ...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kommentoija Mularille: et taida ottaa huomioon, että ihmisellä on aina mahdollisuus tehdä parannus? Suosittelen päivittäistä parannuksentekoa itse kullekin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miten vihapuheeseen kristinuskoa vastaan voitaisiin puuttua?"

Samalla tavalla kuin muslimien profeettaan kohdistuvaan vihapuheeseen, tuomiolle jos loukkaa kristittyjä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Näinhän se nyt on.

Varsin suuri todennäköisyys saada vaikeuksia jos menee käärimään raamatusta sätkää kirkolle sunnuntaina.

Kannattaa muistaa kuitenkin erot uskonnoissa, että Jeesuksen häpäisy kuuluu osana kristinuskoa että tätä ei voi verrata. Johtuu ihan niistä uskonlahkoissa olevista eroista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kukaan kommentoija ei ole arvellut, että islamin profeettaa olisi loukattu. Tältä osin näyttää hyvältä, Ville Niinistönkin kannalta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Loukkaamiskantilta katsoen kukaan ei käyttänyt ketjussa mistään profeetasta uudissanaa "pedofiilistely", sillä siitä pillastuisi jo valtakunnansyyttäjäkin.

Puolalainen S. J. Lec totesi aforismissaan: "Jos sanot, ettei ole mitään pyhää, siitä pillastuvat ateistitkin."

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Uudissanasi on kuin parempien aikojen Fingerporista. En uskalla suositella, koska emme elä niitä parempia aikoja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jeesus ei kaiketi ollut pedofiili. Maria Magdaleena, tuo Nasaretilaisen petikumppaniksikin kuvattu naisihminen taisi olla ihan täysi-ikäinen nainen.

Brownin tekstit toki voivat loukata ainakin katolisia, kun Jeesuksen sukupuoliyhdynnöistä...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #72

Juutalaisen tradition mukaan se sakkoraja olisi vähintään 12v ja avioliitossa että petipuuhat on ok.

Ei sitä ikää varmaan tiedetä. Jeesuksen äiti mitä ilmeisimmin oli joku 12-14v pikkutyttö mikäli neitsyt tarinassa on yhtään mitään perää.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #72

Katolilaiset jakautuvat tässä kuten kaikessa muussakin.

Osa katolilaisista suhtautuu hyvin arvostavasti esim Pasolinin tuotantoon ja kaikkeen taiteeseen , missä kristinuskon ydinsanomaa varioidaan tai problematisoidaan.
Osa taas vähän kuten muslimifundamentalistit Koraanin problematisointiin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jeesustelu taitaa tarkoittaa tekopyhyyden ja moraalisen ylemmyydentunnon yhdistelmää.
Siis ainakin hyvin suurta suhteellisuudentajun puutetta omasta moraalista viestittäessä.

Termin heikkous on siinä, että Jeesus oli jeesustelun täysi vastakohta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eikö Jeesus ollut tekopyhä ja moraalisen ylemmyydentuntoinen? Rahanvaihtajien ja fariseuksien yläpuolelle hän tuntui asettuneen monen monta kertaa.

Jeesus Raamatun mukaan puhui myös muunneltua totuutta: hän väitti tietävänsä, että tuo kaikkien kristittyjen suuresti odottama ja pelkäämä Jumalan päivä koittaisi vielä heidän elinaikanaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei ollut.
Hän oli " kaikessa kiusattu niin kuin mekin".
Kapinoi kyllä. .

Oikeudentunto ei ole ylemmyydentuntoa.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Islamissa on monta eri näkemystä Jeesuksesta. Kaikki koulukunnat tunnustavat Jeesuksen aseman ainakin merkittävänä opettajana ja useat myös tärkeänä profeettana. Kaikki koulukunnat kiistävät Jeesuksen aseman Jumalan Poikana. Sheikh Imran Nazar Hoseinin näkemys alkaa olla jo hyvin lähellä kristinuskon näkemyksiä. Eli Jeesuksen pilkkaaminen voi olla muslimien uskon pilkkaamista.

https://www.youtube.com/watch?v=VVhLeE2orek

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ensin katsotaan, kuka puhui, mitä ja kenestä. Se on tärkeää vihapuheen määrittelyssä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minua tuskin kukaan, joka on kommenttejani islamista lukenut, voi pitää sen apologeettana. Kysyn näiltä kaulankatkaisuista ja Muhammed-nalleista kommentoivilta seuraavaa:

Miten islamin negatiiviset puolet näkyvät Suomessa?

Kuinka moni henkilö on Suomessa jatkuvassa poliisivartiossa islam-kritiikistään johtuvien murhayritysten ja tappouhkausten vuoksi?

Oletteko te tosissanne sitä mieltä, että suomalainen kulttuuri on uhattuna islamin ”invaasion” vuoksi?

Toistuvasti näkee täälläkin kirjoitettavan, että niin moraali kuin lainsäädäntökin palautuvat Raamattuun. Tuollainen väite on täysin absurdi omassa mahdottomuudessaan. Raamatun mukaan eläminen ja sen yhteiskuntaan sovittaminen johtaisi nimenomaan niihin sisäisiin ristiriitoihin ja valtaviin ongelmiin, jotka ovat tyypillisiä muslimivaltioille.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eikös tervon raamatun paiskaamisesta lattialle tehty tutkintapyyntö? Ei tainnut ylittää "kynnystä", kuka uskaltaa koittaa koraanilla samaa televisiossa?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

En muista oliko koraanissa se Mooseksen kivitaulujen paiskominen.. Raamatussa oli, joten ei välttämättä ole vertailukelpoisia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset