Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Maahanmuutto ei vielä näy helpottavan poliisien työtaakkaa

  • Poliisiylijohtaja Kolehmainen.
    Poliisiylijohtaja Kolehmainen.

Viime päivinä on julkisuudessa huokailtu, miten meidän lukumääräisesti runsastuvien eläkeläisten käy, kun suomalaisten syntyvyys vähenee. Ajatuksen taustalla täytynee olla työvoimapulan mörkö. Maahanmuuton pitäisi tuoda helpotusta tähän ongelmaan.

Nyt Yle yllättävästi uutisoi poliisien olevan työtaakkansa suhteen äärirajoilla. Ainakaan eläkeläisrikollisuden lisääntymisestä ei näy mainintaa Ylen uutisessa. Tilanteeseen on varmaan monia syitä, mutta tässä kiinnitän huomiotamme siihen, ettei tervekätisten miesten runsaskaan maahanmuutto ole vielä kuitenkaan helpottanut poliisin työvoimapulaa (täsmennys 17.11: työntekijäpulaa). Käsitykseni mukaan tällaista helpotusta ei ole koettu Ruotsissakaan, jossa sentään väkimäärä on kasvussa ja maahanmuutto on ollut paljon Suomea vilkkaampaa jo pitempään.

Miksei lisääntynyt maahanmuutto poistakaan työvoimapulaa (=työntekijäpulaa) kaikilta aloilta, ei ainakaan poliiseilta?

Alkuperäiskuvan tekijäviite: By Soppakanuuna - Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51400447

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei Poliisilla käsittääkseni ole työvoimapulaa vaan heitä on vähennetty kuten itse linkkaamasi artikkeli kertoo:
”Viimeisen kymmenen vuoden aikana poliisien määrää on Kolehmaisen mukaan vähennetty yli 600:lla. Saman verran on suunniteltu vähennettävän vuosina 2020 - 2024.”

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tulkitsin tämän työvoimapulaksi: "Poliisien voimavarat äärirajoilla jopa kansalaisten hengen ja terveyden turvaamistehtävissä"
Onko se sitten ihan tarkoituksella aiheutettu, kun kerta vähennetään henkilökuntaa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Työvoimapula tarkoittaa työmarkkinoiden tilannetta, jossa työvoiman tarjonta ei riitä täyttämään kysyntää jollain alalla.

Valtion vähennystoimien aiheuttama työkuorma ei johdu työvoimapulasta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #6

Täsmensin artikkeliin työvoimapula = työntekijäpula. Poliisien määrähän ei ole täysin markkinavoimien ohjauksessa.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Sisäministeri Räisänen puolusti aikanaan poliisien määrän vähentämistä, että poliisityön laatu ei huonone ollenkaan. Se kuitattiin hiljaisuudella myös poliisien piirissä.

Tilanne on valtamedian uutisoinnin mukaan se, että vaikka kansalainen selvittää esimerkiksi varkauden tapahtumat ja todisteet, niin poliisi ei tutki resurssipulan vuoksi. Pikkurikolliset hyödyntävät tämän. Kun rötöstelee liukuhintatyylillä pieniä juttuja, niin poliisi vain rekisteröi, mutta ei edes aloita tutkintaa. Ei se onnistu nykyresursseilla.

Yleiseti ottaen maassamma on monen ammatin kohdalla sellainen tilanne, että työkuorma on kasvanut sellaiseksi, että alalla toimivat kokevat sen olevan heidän ammattietiikkaansa vastaan. Pieni näytepala asiasta: peruskoulun opettajat, ammattikoulun opettajat, amk-opettajat, vanhusten hoidon kanssa työskentelevät, poliisit, sosiaalialan työntekijät, sairaanhoitajat jne.

Tilanne johtaa siihen, että kalliisti koulutetut ammattilasset jättävät alan ja yhteiskunnan pitää ylikouluttaa uusia ihmisiä. Tämä kierre on menossa kaikilla näillä aloilla. Tässä olisi jollekin poliittiselle puolueelle merkittävä mahdollisuus ottamalla asia esiin ja lupaamalla tehdä sille jotakin. Sehän on sitten poliitikassa toinen juttu, tehdäänkö trumpit eli tehdäänkö asoille oikeasti jotain.

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Katselin vaalien alla paljon Ruotsin lehdistön kirjoittelua. Niissä kaupungeissa, joissa maahanmuuton haitat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti on poliisilla vaikeuksia saada työvoimaa ja monet lopettavat poliisin työt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tänään haastateltiin juuri TV:ssä erästä poliisiviranomaista, joka hämmästeli kuinka paljon Helsingissä ovat kuolemaan jontavat väkivaltarikokset vähentyneet, suorastaan romahtaneet, viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sensuuntaista tilasto näkyy olevan:
https://findikaattori.fi/fi/97

Jokinhan tässä ei täsmää, kun lukee, mitä poliisiylijohtaja sanoo.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Auttaisiko tämä täsmäämiseen:

Ensi vuonna valmistuu 150 poliisia enemmän kuin tänä vuonna
Poliisijohtaja Sanna Heikinheimon mukaan poliisipulaan on tulossa helpostusta ensi vuonna. Tuolloin poliisiammattikorkeakoulusta valmistuu jälleen enemmän poliiseja eri yksiköiden käyttöön.

Tänä vuonna valmistuneiden määrä jää alle 200:aan, mutta vuoden 2019 puolella poliiseja valmistuu jo noin 350, Heikinheimo kertoo.

Aloituspaikkojen määrää on nostettu, jotta poliisien määrä ei putoaisi entisestään. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa poliiseja valmistuisi vuosittain noin 400.

https://yle.fi/uutiset/3-10350987

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Pakottaako puoluekanta kirjoittamaan hölynpölyä muutoin ihan fiksujenkin ihmisten toimesta? Että joku sai tähänkin asiaan sotkettua maahanmuuton.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Poliisi on pyrkinyt lisäämään maahanmuuttajataustaisten nuorten koulutusta poliiseiksi, mutta ainakin toistaiseksi pääsyvaatimukset ovat olleet näille liian vaativat
satunnaisia yksittäistapauksia lukuunottamatta.

Aiheesta on uutisoitu vuosittain.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suurin syy lienee se, että

a) poliisin työ ei kiinnosta

b) taustat eivät ole tarpeeksi puhtaat poliisin työhön

c) puutteellinen osaaminen kotimaisissa kielissä

d) suvun ja vanhempien paine taustalla

e) kyvyt vain eivät riitä (riittämätön peruskoulutus)

Osa em. estää myös suomalaisnuorten pääsyn poliisikouluun.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Totta.

Onko meillä vielä esimerkiksi naispuolista romanipoliisia ?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja eläkeläisyysrikollisuuden, sitä ei löytynyt googlettamallakaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikö tämä ole sentään iloinen asia?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Jeh, omasta puolesta voi sanoa, etta maahanmuuton kytkeminen tähän asiaan on tarpeeton. Tämä pätee myös niihin kannaottoihin, joissa (haitta)maahanmuuttoa perustellaan sen mahdollisella positiivisella vaikutuksella huoltosuhteeseen (tietyt puoluekannat vaikuttavat pakottavan siihen). Ymmärtääkseni blogisti Jääskeläinen tässä kiertoteitse demonstraation kautta arvostelee kaksoisstandardien avulla ylläpidettävää mädännäisyyttä.

Tämä uutinen on jo klassikko, joka tulee jäämään historiankirjoihin.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/turvapaikanhak...
Ajatusten Vantaanjoki kuohuu ja tulvii yli äyräiden.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Jeh, omasta puolesta voi sanoa, etta maahanmuuton kytkeminen tähän asiaan on tarpeeton."

Jeh, omasta puolesta voin sanoa, etta olin tässä taannoin asioimassa Pasilan poliisiasemalla. Odotustilassa oli lukuisia ihmisiä, mutta minä olin, poliisien lisäksi, ainoa kantasuomalaisen näköinen. Ja sama huomioi vahvistui nimistä, joita kuuluttivat. Kyllä pk-seudun poliisit ovat kiitettävällä tavalla työllistettyjä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos ylipoliisipäällikön sanomiset ovat mielestäsi hölynpölyä, niin sillehän en voi mitään. Muutoin olisin toivonut täsmennyksiä, mikä meni pieleen. Poliisien työntekijäpulasta valitettiin ja toisaalla siihen on tarjottu lääkkeeksi maahanmuuttoa. Lisää kommentissa nro 17.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Muutaman jakson "Poliisit" sarjaa katsottuani niin ei ainakaan siitä ohjelmasta saa käsitystä, että poliisit toimisivat kovan paineen alla, varsin leppoiselta meno tuntuu.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kenttäpoliisin työ on päivystysluonteista. Ei partio joka yö lennä tehtävältä tehtävälle. Joskus voi jopa rentoutua ja nostaa rehellisesti jalat pöydälle.

Poliisit sarja on silkkaa PR-propagandaa ja antaa täysin väärän kuvan poliisin arjesta. Silloin kun poliisi joutuu ottamaan voimankäyttövälineet esille kamerat sulkeutuvat. Tästä syystä koko sarja on suorastaan pliisu ja jopa hieman lapsellinen.

Jääskeläisen lähestyminen poliisin ja maahanmuuton suhteeseen on sarkastinen.

Maahanmuuttajista ei ole poliiseiksi, koska kielitaitovaatimus on ehdoton, eikä siitä pidä tinkiä. Käytännössä vasta Suomessa syntyneet ja koulunsa käyneet hallitsevat virkamieheltä edellytettävät kielelliset tiedot ja taidot.

Väkivaltakoneistoon kuuluvan virkamiehen käskyissä ei voi olla mitään tulkinnanvaraa eikä huonolla suomella tai ruotsilla kirjattu rikosilmoitus saa vaarantaa kenenkään oikeusturvaa.

Toisaalta maahanmuutto on lisännyt polisin työtaakkaa ennustamattomasti. Pelkkiin tulkkauskustannuksiin uppoaa miljoonia euroja vuodessa, eikä kyse ole pelkästä rikostutkinnasta.

Suurelle yleisölle näkyviä partiopoliiseja riittää ainakin suuremmissa kaupungeissa, mutta siviiliasuiset rikostutkijat ovat ahdingossa. Työ on huonosti palkattua ja siinä ei juurikaan ole vetovoimatekijöitä. Pahassa tilanteessa päivän kaikki työtehtävät on tehtävä yhteistyössä eri kielten tulkkien kanssa.

Lisäksi poliisiasema jos toinenkin ui homeessa.

Ei ihmekään, että Kolehmainen on huolissaan poliisien jaksamisesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitoksia vain asiallisesta ja pitkästä kommentistasi. Mitä sarkasmiin tulee, niin jotkut näkevät sitä ja jotkut eivät näe sarkasmia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ihmetyttää kylläkin miksi poliisit itse haluaisivat antaa väärän kuvan poliisin arjesta, ymmärtääkseni tällä sarjalla on poliisien ammattiliiton hyväksyntä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sitä ei tiedä, mitä soteuudistus tuo tullessaan, mutta ainakin tällä hetkellä joltinenkin osa Suomen vanhuksista näyttäisi olevan budjetti/verovaroin kustannetussa hoivassa. Kun poliisien työntekijäpula vaikuttaa rahoittajan aiheuttamalta, mikseipä sama voi tapahtua vanhusten hoidossakin? Lähinnä voisi ajatella vielä niin, että yksityinen sektori hoitaa riittävin resurssein maksukykyiset asiakkaat ja märissä vaipoissa pidetään sitten niitä, joilla ei maksukykyä ole. Alkaisivatkohan maahanmuuttajat vaihtamaan vanhusten vaippoja talkootyönä? Järjestyksenvalvontaan jonkinlaista talkoohenkeä on ollutkin jo kuulemma näkyvissä mm. joissakin puhoksissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Alkaisivatkohan maahanmuuttajat vaihtamaan vanhusten vaippoja talkootyönä?"

Tai siivoamaan WC-tiloja?

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Maahanmuuttajat tekevät juuri noita töitä.

Risto Jääskeläinen karautti tässä blogissaan pahasti kiville, sillä poliisien määrän tässä maassa määrää valtio. Yksin valtio ja vain valtio.

Poliiseja on aina tarpeeksi, jos valtio niin halua, ja silloin näemme myös eritaustaisia poliiseja. Valtio vain ei halua, koska valtio haluaa säästää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #26

Eikös joku sanonut, että valtio olemme me? Mikset siis halua lisää poliiseja?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Ludvig XIV sanoi valtio olen minä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #27

Risto Jääskeläinen, mistä päättelet etten halua lisää poliiseja? Perussuomalaisuudestasiko?

Haluan lisää poliiseja ja vastustan poliisiasemien lakkauttamisia. Olen jopa valmis maksamaan enemmän veroja jotta poliiseja voidaan palkata nykyistä enemmän ja poliisiasemia ylläpitää nykyistä useammilla paikkakunnilla.

Älä nyt enää pahemmin kiville aja itseäsi!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Niin tekevät, mutta ei ilmaisena talkootyönä, kuten Jääskeläinen kyselee tehtäväksi.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”Ainakaan eläkeläisrikollisuden lisääntymisestä ei näy mainintaa Ylen uutisessa.” …
Ymmärrän hyvin ettei Ylessä mainita eläkeläisrikollisuudesta mitään, niitä kun on eläkeläisiä monen sorttisia, eikä kaikkien rikoksista ole korrektia puhua.

”kiinnitän huomiotamme siihen, ettei tervekätisten miesten runsaskaan maahanmuutto ole vielä kuitenkaan helpottanut poliisin työvoimapulaa..”
Tätäkään ei ole syytä millään tavalla ihmetellä, kun pohtii mikä laatuista maahanmuuttoa Suomi tukee. Pikemminikin tervekätisten miesten maahanmuutto lisää poliisin työtä, joten sitä kautta se lisää työvoimapulaa.

”Miksei lisääntynyt maahanmuutto poistakaan työvoimapulaa…”
En halua syyllistyä tautologiaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

”kiinnitän huomiotamme siihen, ettei tervekätisten miesten runsaskaan maahanmuutto ole vielä kuitenkaan helpottanut poliisin työvoimapulaa..”

Päinvastoin. Jos ovat tervekätisiä, niin miksi raiskaukset ovat lisääntyneet?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässä blogissa on on yhtä paljon asiaa kuin Huhtasaaren blogeissa, eli 0

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Monestihan se blogin paras osa on kommenteissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tai kirjoituksen suosittelijoissa.

Tai kommenttien:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset