Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Mitä Putin haluaa Ranskan keltaliivien vaativan?

  • Putin. Kuvalähde: Wikipedia
    Putin. Kuvalähde: Wikipedia

Törmäsin netissä anonyymin kirjoittajan väitteeseen, että valtamedia ei ole tuonut esille Ranskan mieltään osoittavien keltaliivien vaatimuksia. Väite viittasi Olemisen miellyttävään keveyteen ja Jarmo Ekmanin artikkeliin, jossa oli suomennos vaatimuslistasta lisättynä huomautuksella, ettei kirjoittajalla ole tietoa, kuinka monen mielenosoittajan kantaa lista edustaa.

Linkkiketjun seuraava pysäkki oli sitten SOTT-uutissivu, jossa vastaava lista oli englanniksi, otsikoituna "viralliseksi" vaatimuslistaksi. Tästä oli edelleen linkitys ranskankieliselle sosiaalisen median sivulle.

Kun katsoo listaa, niin siinä on sekä vihervasemmistolaiseksi mieltämiäni vaatimuksia (kuten peruseläkkeiden 40% korotus ja valmistajan 10 vuoden kestävyystakuu tuotteille ) että kansallismielisiä vaatimuksia (maahanmuuton hillintä menneillään olevassa sivilisaatiokriisissä). Jos tätä listaa vertaa Wikipedian artikkeliin, niin  kovin sekalaiselta vaikuttaa seurakunta, joten listan vaatimuksista ainakin suurin osa on varmaan jonkun keltaliivisen yksittäin hyväksymä. Se osa keltaliivisistä, joka allekirjoittaa koko listan, saattaa olla hyvinkin pieni, koska vaatimukset ovat osin ristiriitaisiakin, kuten verokatto 25% ja julkisen sektorin kasvattaminen.

Erityisesti kiinnittää huomiotani, ettei tässä listassa näy vaatimuksia polttoaineiden hintoihin liittyen, eikä muutoinkaan liikennepolitiikkaa.

Miksi sitten naapurimaamme suurena Suomen ystävänä tunnettu johtaja on päässyt mukaan tähän tarinaani? Ensikiksin SOTT-uutissivu löytyy Ylen listaamana Putinia myötäilevänä sivustona. Toisekseen Natosta eroamisvaatimus tässä keltaliivien listassa vaikuttaa eniten Putinille mieleen olevalta, jota vaatimusta ei ole näkynyt uutisissa mielenosoituksen merkeissä muista lähteistä kuin tuosta "virallisesta" listasta. Ranskassa Nato-myönteisyys nyt ei toki ole ihan maailman huippua (Linkki). En kuitenkaan löydä esim. yhtään valokuvaa mielenosoituksista, joissa näkyisi jotain Naton vastaista.

En usko, että Putin olisi synnyttänyt tätä mielenosoitusaaltoa, vaan kyllähän se on populisti Macron ollut isänä ja ehkä äitinäkin tässä, ellei sitten DNA-testeissä paljastu EU:n vanhemmuutta. Vaan tuo lista vaikuttaa Putinillekin sopivalta. Ainakin sen levittäminen sopii putinisteille. Venäjän voinee uskoa aina pyrkivän toimimaan oma etu ensin.

Täydentävä ja mahdollisesti myös korjaava tieto on tervetullutta kommenttiosioon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Olemisen miellyttävä keveys"
Toivomuslista jossa moni on ollut ehdotuksineen sopisi Joulupukin konttiin ja sen allekirjoittaisi moni Suomessakin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tuskin keltaliivien liikehdintä on Venäjän aloittamaa, mutta aina kun Euroopassa tapahtuu jotain, mikä aiheuttaa epävakautta ja hajottaa eurooppalaisia yhteiskuntia, Venäjä pyrkii tukemaan hajottavia voimia ja aiheuttamaan epäluottamusta. Tästä on löytynyt todisteita keltaliiviliikehdinnänkin osalta.

Keltaliivien vaatimukset ovat tyypillisen pölhöpopulistisia: kaikille iso palkka ja verot valtion maksettavaksi ...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä,Puuttini on syyllinen!

Se ei voi olla mikään muukaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tämä on yksi EU:n politiikan sokeita pisteitä. Yritetään peitellä virheet projisoimalla ne muiden syyksi. Löytämällä ulkoinen vihollinen kuten Venäjä taikka Yhdysvallat. Vaikka syyllinen löytyisi peilistä.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005927014.html

Se että Venäjä kiinnittää huomion näihin asioihin osoittaa EU:n tehneen strategisen virheen. Ei se ole Venäjän syy. Se on EU:n oma syy. Tottakai Venäjä käyttää hyväkseen tälläisen aukon. Kuten Yhdysvallatkin. Meidän oma tehtävämme olisi paikata tuo aukko.

Sen sijaan että näitä virheitä yritettäisiin korjata, yritetään vaientaa keskustelu vetoamalla sen vahvistavan Venäjän tai jopa Yhdysvaltojen otetta. Uskotaan ongelmien syntymisen olevan seurausta niistä puhumisesta, ymmärtämättä että se puhuminen on seurausta ongelmista ja että ongelmia ei voi korjata jos niistä ei puhuta.

Sellaista heikkoutta mitä ei ole olemassa ei voi käyttää hyväkseen. Mutta sellaisen puheen kuuleminen, joka paljastaa heikkoudet on pelottavaa kuulla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No tottakai epäillään. Sehän kuuluu mennä näin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Keltaliivien ohjelma on sekava lista eri henkilöiden ja ryhmien eri yhteyksissä esittämiä kritiikkejä ja vaatimuksia.
Aluksi se oli rekkamiesten ja motoristien järjestämiä moottoritiesulkuja. Jotenkin nekin on sosialisessa mediassa ja verkostoissa levitettyjä viestejä.
Ensimmäisen viikonloppunäytöksen jälkeen, viimeistään siihen liittyi sekalaisia porukoita kasvavassa määrin. Voidaan helposti yleisen elämänkokemuksen nojalla arvata, että heti alussa kun osoittautui, että protesti otti tulta.
Itseasiassa tämä näkyi heti 19.11. Siksi on paikallaan olettaa, että "hyeenat" kävivät haaskalle heti, eikä viidestoistapäivä.
Tämä asialle kiirehtineiden sekalaisten toimijoiden rynnäkkö epäilemättä nopeutti ja runsasti sekä kirjavoitti agiteeraajien, katuosallistujien, valmentajien, järjestäjien ja takapirujen joukkoa.
Erityisintressi soluttautua peliin on niillä, joilla primääri-intressi on ylläpitää järjestystä, tai vaihtoehtoisesti tuottaa epäjärjestystä.
Tässä porukassa on arvatenkin niin Ranskan turvallisuusjärjestelmän rakenteet, kuin ajateltavissa olevat asiasta kiinnostuneet ja intressiä omaavat tahot - ja niitähän riittää! Venäjää myöten.
Mutta alkuperäiseen kysymyksen:
Johtuen Keltaliivien heterogeenisyydestä ja amebamaisesta kehkeytymisestä, mitään järjestön yleistä sääntöjä ja periaateohjelmaa laativaa yleistä kokousta ei ole ollut, eikä tule!
Kyseessä on lähtökohtaisesti spontaani kansannousu, "kapina ilman johtajia",joten sen voima ja heikkous on prosessin improvisatorisessa luonteessa. Jo "ensimmäisessä näytöksessä" alkuperäiset, originaalit moottoritie keltaliivit totesivat, että moninkertaistuneessa porukassa oli "aivan muita", kuin alussa. Mikä on täysin totta, toisin eu voisi ollakaan, silloinhan homma olisi jäänyt tuhannen rekkamiehen hankkeeksi.
Nyt kuultujen haastattelujen kertomat tavoitteet ovet sekalainen otos, jonka sisöktö ja painotukset ovat riippuvaisia siitä, kuka kysyy ja keltö.

Toisaalla on esitetty (mm omassa blgissani) tiettyjä listoja ja kartoituksia niistä lähtökohtaisista ja yleisesti todettavissa olevista syistä, joita globalisaatiokritiikki ja keskiluokan suhteellisen aseman mureneminen, kohtuuton tulorakenteen polarisoituminen ja köyhien kokema pettymys + järjestelmien uskottavuuskato ovat.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pistetäänpä nyt linkki tuohon kattavaan yleisesitykseenkin:
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26545...

Minullahan tuli aika extempore tämä blogin kirjoitusinto, kun linkkien ketjusssa näytti löytyvän jotain viitettä Pjutiniin. Siihen nähden, miten paljon olen nähnyt kirjoituksia venäjän trolleista, tämä oli jo miltei oikea havainto.

Jätin artikkelistani pois lauseen, jossa kerroin näkeväni epävakautta EU:n valtioissa. Mutta siihenhän tämä liittynee, sillä eivät herrat Putin tai Trump saisi Ranskaa sekaisin yrittämälläkään, ellei siellä olisi jotain sisäistä syytä protestointiin ja jopa mellakointiin. Eri ihmillä syyt saattavat olla kovin erilaisia. Joillekin käy hulina kuin hulina, kunhan saa rikkoa ikkunoita ja vähän ryöstellä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sinänsä mielenkiintoista kuinka Suomen vasemmistopuolueet suhtautuvat Ranskan mellakoihin ja näiden oikeutukseen eli eipä ole tukea Suomesta löytynyt. Sdp ei halua kritisoida EU:n talouskehitystä joten se pistäisi hulinoitsijat ruotuun samalla tavalla kuin kokoomus ja kertoisi että maassa kaikki hyvin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tottakai se on Putinin ja Venäjän vika, jos jonkin EU-maan kansalaiset eivät ole tyytyväisiä oman maansa politiikkaan... :-/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset