Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Kielenhuoltoa hyvin suvaitsevaiselle vihervasemmistolle

Nyt kun toimittaja Vehkoo tuli tuomituksi käräjäoikeudessa loukkaavasta nimittelystä, lienee aika antaa hyvin suvaitsevaiselle vihervasemmistolle joitakin nimityksiä käyttöön vanhojen nimitysten tilalle:

  • Kansallissosialisti
  • Kansallissosialistinen sirkustaiteilija
  • Kansallismielinen korporatisti
  • Eräs 30-luvun saksalaisjohtaja
  • Eräs toinen 30-luvun saksalaisjohtaja

Valitettavasti tämä kielenhuolto-ohjeeni tulee myöhässä. Ilmeisestikin lukuisat erittäin suvaitsevaiset vihervasemmistolaiset ovat joutumassa oikeuteen harjoittamastaan vihapuheesta. Mutta onhan tulevaisuus kuitenkin valoisampi, vai kuinka?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tämä on haasteellinen kysymys, johon on pakko ottaa vauhtia kauempaa. Vehkoon tuomio oli oikeastaan sananvastuutuomio, Vehkoo ei ollut huomioinut sananvastuutaan.
Nyt jos hyväksytään se periaate, että savolaisen puhuessa vastuu siirtyy kuulijalle, voinemme todeta, ettei kyse ole osavastuusta, jolloin sanottaisiin, että vastuu jakautuu puhujan ja kuulijan kesken. Näin ollen katsoisin, ettei sananvastuu koske savolaista hänen puhuessaan, eikä häntä niin muodoin voi asettaa syytteeseenkään. Tämä korostuu, jos puheessa esiintyy lausahdus: voe olla niinki tae voe olla olemattaki.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Vanhassa laissa tämä tapaus vastasi solvausta.Muistan yhden tapauksen,missä toinen haukkui toista savolaiseksi ja tämä vastaavasti vastapuolta mustalaiseksi.Molemmille tuomittiin sakko.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuo savolaisnäkökulma on kieltämättä haastava...
Väinö Linna otti jo 70 vuotta sitten käyttöön mm. käsitteen "pensasneuvostoliittolainen", joten meillä on ollut kielen käytössä sellaisia vahtoetoisia malleja, joita äidinkielenopettajamme joskus nimitti eufemismeiksi.

Arkkipiispa tuossa juuri toivoi, että puhuisimme (jopa ajattelisimme) toisistamme hyvää, emmekä antaisi toisesta väärää todistusta tai osallistuisi pahasti ja ilkeämielisesti lähimmäisemme maineen/ kunnian pilaamiseen.

Toki kirjallisuudessa ja vapaassa sanassa tyylilajit ja liioittelu ovat aina toimineet tehokeinoina... Säilyköön se perinne edelleen osana länsimaista sananvapautta.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Eteläisessä Euroopassa suosittu fasisti-nimittely ei ole meillä lyönyt itseään läpi.

Mussolinin kansallisella fasistisella puolueella ja Saksan kansallissosialistisella työväenpuolueella oli toki yhteistä, mm. kommunismin torpedointiyritykset mutta aatteet poikkesivat jonkunverran toisistaan. Rotuoppi ei kuulunut fasistien repertuaariin.

Mutta asiaan, jotta nimittelyt olisivat jos ei nyt aivan salonkikelpoisia mutta kuitenkin oikeussalin kestäviä voisi suvaitseva vihervasemmistomme käyttää vaikkapa seuraavia nimityksiä:

"Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen puolueohjelmaa kannattava henkilö"

"Kolmatta valtakuntaa ja sen yhteiskuntajärjestystä ihannoiva henkilö"

Suvaitseva vihervasemmisto säästäisi näin yhteiskuntamme varoja tärkeämpiin kohteisiin koska tyhjänpäiväisiltä oikeudenkäynneiltä luultavasti vältyttäisiin. Hyvät tavat kunniaan, se kannattaa aina!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

On hieno nähdä miten laitaoikeistoilla (saako noin sanoa?) on palautunut usko suomalaiseen oikeusjärjestelmään yhdessä silmänräpäyksessä. Aikaisemminhan tuomiot olivat poliittisen ohjailun alla tehtyjä ja sanamvapautta rikkovia mutta nyt sellaisesta ei ole enää puhetta. On vain tyytyväistä myhäilyä Junes Lokan puolesta.

Ajat muuttuvat, oikeuslaitoksen lisäksi myös median gallupeihin voi nykyään luottaa, toisin kun aikaisemmin. Mistähän sekin johtuu?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tilanne muuttui kun tuomioita jaettiin 'söpö-Jessistä' ja 'törkeästä ämmästä'. Vehkoon tuomio oli näiden jälkeen melkoinen selviö. Rima on vedetty nyt kunnianloukkauksissa ihan ilman jotain viha tai maalitus höpötyksiä niin alas, että tuomio tulee tarvittaessa mistä vain, sanan Janne parta-ukoksi Janne tuohtuu ja oikeus katsoo minun kirjoittaneen 'parta-ukko' loukkaavassa, halventavassa mielessä. Tämähän ei edes muutu tästä mihinkään kuin teoreettisin parlamentarisin keinoin kun oikeuden on mentävä tällaisten lakien tulkintojen mukaan. Aikoja pitelee.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Pitää sanoa Gillette-rajoitteinen henkilö.

"Salon persua" en uskalla kohdistaa enää kehenkään, sen verran pahaksi on sanaparin konnotaatio mennyt.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Janne Salonen, hyvin tiivistetty. Suorastaan naurattaa kun katsoo, miten gallupit ovat nyt horjumatonta jumalansanaa, jonka perusteella jo muodostetaan hallitusta :)
Voi tapahtua kaatuminen loppusuoralla, kun yrittää liian innokkaasti heittäytyä maaliin, menneen ajan kuuluisaa populistia luovasti siteeratakseni.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Me perussuomalaisethan olemme äärikeskipuolue, joten jos minuun viitataan, niin ehkä laitaoikea ei osu ihan kohdilleen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Laitaoikea" terminä ei ota kantaa siihen, kummalla laidalla ollaan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Niin ja nyt laitavihervasemmistolla meni usko oikeuslaitokseen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Matti Lehtinen! Ei mennyt vielä tämän tapauksen vuoksi kellään. Asiat eivät ole verrannollisia, koska en muista onko koskaan aiemmin jaettu tuomioita irrallisista sanoista (en nyt tiedä onko näin, koska en asiaan viitsi perehtyä, mutta näin täällä annetaan ymmärtää). Kuuluisat hörhöthän jostain ääri-ideologioista ovat saaneet tuomioita toistuvasti ilmaistuista kiihotuksista kansanryhmää kohtaan tai peräti toimittajien vainosta jne.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Nykyään harvoin käytetty sana ”veitikka” viittaa toisin sanoen siis erään puolueen johtohahmoon?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En halua ottaa kantaa Keskustapuolueen asioihin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Hohhoijaa, ei yhtään yllätä, että persu ei näe yhtä sanaa tai ilmausta pidemmälle.
Loukkaamistarkoitus tai muu tarkoitus tulee ilmi KONTEKSTISTA: milloin se on lausuttu, missä lauseessa, missä tekstissä, missä puheessa. Jos minulta kysytään jonkun sanan merkitystä, pyydän aina yhteyttä, jossa se esiintyy. Tai, jos menette kielitoimistolta kysymään jostain sanasta, varmasti he kysyvät, missä se esiintyi tai millaisessa lauseessa sitä haluat käyttää. Sana saa merkityksensä KÄYTTÖYHTEYDESTÄÄN nykyisten tuntemiemme parhaina pitämiemme kielikäsitysten mukaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Fasisti on kiva haukkumasana. Minä käytän sitä paljon, mutta ehkä johtuu siitä, että olen ollut pitkään Venäjällä: täällähän se on suosiossa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Minustakin on kiva haukkua vihervasemmistoa "stalinistinen ongelmajäte".

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Stalinistinen ongelmajäte on todella hauska, eikä ainoastaan hauska, vaan absurdi, niin absurdi, että se herättää nykymaailmassa mielikuvia haudan partaalla hoippuvasta IKL:n veteraanista.

Vihreä liike on yhdstetty myös natseihin: väitetään, että sen juuret ovat natsismissa.

Toiseksi absurdius tulee siitä, että vasemmisto, vihreät ja Piraattipuolue (tosin valitettavan vähä-ääninen ennen huomista) ovat nähdäkseni ainoat, joiden parissa uskalletaan nykyisin sanoa nyky-Venäjästä ja jotain totuudellista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#8:
Fasismi oli Mussolinin kehittämä sosialismin muunnos, jolla oli määritelty ideologia. On siis jokseenkin objektiivisesti todennettavissa, onko joku henkilö fasisti vai ei. Tuloksesta riippuen kyseessä on silloin joko tosiasian toteaminen tai mahdollisesti kunnianloukkaus. Kunnianloukkauksen kriteereissähän merkittävää on tiedon valheellisuus.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Fasismi tarkoittaa myös kaikkea äärioikeistolaista ideologiaa laajimmillaan. Venäjällä natseja kutsutaan nimenomaan fasisteiksi ja sillä viitataavn erityisesti saksalaisiin toisessa maailmansodassa ja tällainen yleiskäyttö on suomessakin normaalia, joskaan ei ihan yhtä tavallista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #24

Venäjällä (sen neuvostohenkisellä puolella) vältetään natsi-sanaa, koska siitä nousee heti esiin se sosialismi. Siellä puhutaan myös mielellään äärioikeistosta vasemmiston vastapoolina, koska halutaan peittää se, että kyse on tosiasiassa samanlöaisista diktatoorisista, valtiokeskeisiatä yksipuoluejärjestelmistä. Molemmissa tapauksissa ideologia on pohjimmiltaan sama, mutta ero kerettilöäisiin tahdotaan pitää mahdollisimman selvänä edes verbaalisella tasolla.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

En hirveästi tunne Lokan edesottamuksia, sen tiedän että tuomiota on saanut ja median kertomana lisää tulossa. Ja jos tuomion saa, niin ihan oikein se on.

Itse pidän positiivisena asiana, että Toimittaja tuomittiin "kunnianloukkauksesta", koska kannatan legimiteettiä ja niiden nuodattamista.

Muistaakseni useat toimittajat, kuten itse tuomion saanutkin on painottanut lainpykäliimme, että sananvapaudella on tietyt rajat ja vastuu.

Noh, nyt osui sitten omaan nilkkaan.

Mitä opimme?.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saas nähdä kuinka moni jatkossa liputtaa Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen lisäyksen sallivaa sananvapautta Korkeimman Tuomioistuimen tulkitsemassa laajuudessa.Uskon,että tämä tuomio ei vaimenna tulevan opetusministerin vaatimuksia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sarjakuvahahmo Avulias Aatu lienee myös rauhoitettu, koska virheelliset mielleyhtymät saattavat johtaa ajatukset erääseen kansallissosialismin johtohahmoon.

P.S. Etuliite Avulias antaa erittäin runsaasti liikkumatilaa sellaisille ajatuksille, joista rankaiseminen oikeudessa on luontevaa ja oikeutettua.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Jopas nyt jotain.
"Veitikka" on vienyt minua läpi elämäni - kuin kuoriäpäriä - seikailuista toiseen. Ja nyt sitten Max (#5) kertoo, että se "veitikka" on kaiken aikaa toiminut myös "erään puolueen johtohahmona".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Onko sinulla kirjahyllyä? Jos on, siinä taitaa olla lukemattomia kirjoja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ilmeisesti kansallismieliset eivät tunne kansakuntamme kaapin päälle nostettuja kirjailijoita. Sivistyneelle ihmisille toki Veikko Huovinen on tuttu ja hänen romaaninsa Veitikka ja Joe-setä soittavat ainakin jotain kelloja. Mutta mitäpä siitä sivistyksestä enää. Vaalivoitto on varmistettu, juntit on jo ovella.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

#23. Maxilla pokka pitää eikä itse tunto horjahtele. Kyllä on hyllyä, onpa hyvinkin kyllä, mutta taisin juuri kevätsiivotessani siirtää "Veitikan" kirjaston kierrätyshyllyyn - sen "erään puolueen johtajan".

Ai niin ja Lamminpääkin vielä, yrittää nostaa veitikkaansa muka "veitikkamaisesti" tosin alakanttista veikistelyä hyväkseen käyttäen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #34

Joo, ei minullakaan itsetunto horjahtele. Ei ole mitään varsinaista syytä. No any single serious reason.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa odottaa ihan rauhassa hovioikeuden päätöstä, sitten voi vielä Lokan sydänystävien, eli persujen hymy hyytyä.

Mutta ihan samaa kastiahan perussuomalainen puolue ovat rasistien, vastarintaliikkeen ja suomi ensin puolueen kanssa.

Samoissa bileissä ja tapahtumissa juhlitaan, joten hyvin huomaa, että samaa linjaa ajavat kaikki.

''Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, että räävittömiä puhuva ei voi vaatia täyttä kunniansuojaa itselleen.''

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Eräällä keskustelupalstalla eräs keskustelija nimitteli minua sekä natsiksi että kommariksi. Mahdanko olla maailman ainoa natsikommari? :) No, en tehnyt rikosilmoitusta vaikka en ole sen enempää natsi kuin kommarikaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vehkoon tuomio vertautuu kiinnostavasti vuonna 2018 tehtyyn ratkaisuun. Silloin syyttäjä päätti, että kyseenalainen kirjoittelu poliisien suljetusssa ryhmässä ei johda syytteen nostamiseen, koska kyseessä on suljettu ryhmä eikä ryhmän kommentteja ollut tarkoitettu julkisiksi. Poliisien ryhmässä oli 2800 jäsentä. Vehkoon kirjoitus hänen omalla Facebook-sivullaan oli näkyvissä alle 300 Vehkoon Facebook-ystävälle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei se määrä vaan laatu.

P.S. Tulkinta laadusta tässäkin tapauksessa vapaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No, se että Vehkoolle tuli syyte oli kyllä älystä vapaa ratkaisu. Fiksu tuomari olisi tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Ja fiksu raastuvanoikeus olisi jättänyt rankaisematta ?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32

Tuomari ei tee noita päätöksiä, ne tekee syyttäjä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #36

Kiitos korjauksesta. Ketjun ensimmäisessä viestissä (nro 30) puhuinkin syyttäjästä, mutta tuossa toisessapa siten lipsahti. Hyvä saada itsekin joskus kielenhuolollista ohjeistusta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ilahduttavan usea kielenhuollon tarpeessa oleva onkin lukenut aloitukseni.

Mielestäni on varsin mahdollista, ettei kukaan voi elää nollatoleranssilla rasismin suhteen, joka nollatoleranssi vaatimus on vähän kuin eräiden uskonsuuntien synnittömyysvaatimus tai -uskomus. Vaan piilevä rasismi puskee pintaan toisin tavoin. Olennainen osa rasismia on nähdä jotkut muut ihmiset arvostelijaan nähden alempina olentoina. Eikä kukaan ole ihmiskunnan historiassa kutsunut lähimmäistään natsipelleksi pitäen tätä samalla itseensä nähden arvostettavampana ihmisenä. Vehkoon tapauksessa rasismia hipovaa on myös se, että hänen uhrinsa on afrikkalaissyntyinen.

Oma rasistisuustavoitteeni on, etten ole sen rasistisempi kuin afrikkalaissyntyiset keskimäärin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Inhon voi osoittaa vaikenemalla.Esimerkkeinä Uuden-Seelannin pääministeri tai Barak Obama.

Käyttäjän HarriNissinen kuva
Harri Nissinen

Kannatan sananvapautta sen kaikissa muodoissa, mutta jos puhut loukkaavasti, mustamaalaat, tai puhut kansanryhmää vastaan, niin sillä vain saattaa olla seurauksia. Tämä tapaus on hyvä esimerkki siitä, että mitään erillisiä vihapuhelakeja ei tarvita.

Hyvät käytöstavat ja koulutus nousevat keskusteluissa omaan arvoonsa.

Vihapuhelakeja kannattavat ja erillistä sananvastuuta vaativat ovat natsipellejä!

ps. Pyrin sisällyttämään tähän viimeiseen täkyyn pienen totuudenjyvän. Mä haluan täsmentää tähän myös, että sananvastuuta minkäänlaisena erillisenä kirjattuna konseptina voisi edellyttää vain yhteiskunnassa, jossa uupuu henkilön oma empatiakyky ymmärtää sanojen kyky satuttaa. Sen vastuunhan, tai seuraukset jokainen kantaa jo nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset