Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

EU-vaalikoneiden äärituloksia

Pieni tutkailu EU-vaalikoneista. Valitsin kolmesta eri vaalikoneesta kolme erilaista valintalinjaa: Täysin samaa mieltä, Neutraali ja Täysin erimieltä. Valinta koski siis kaikkia kysymyksiä.

Täysin samaa mieltä

IL

IS

Yle

Samoja nimiä ei kovin paljoa näy, mutta ehkäpä SKP on parhaiden edustettuna Ylen ja IL:n väittämien kanssa samaa mieltä olevien joukossa.

Neutraali

IL

IS

Yle

Keskusta ja varsinkin Susanna Kisner nousee hyvin esille tässä ryhmässä.

Täysin erimieltä

IL

IS

Yle

Väittämien kanssa lähinnä täysin erimieltä olevissa on vaihtelua puolueittain ja kyselyittäin.

Yhteenvetoa

”Testatut” kolme kyselyä antavat keskenään eri listoja, joten ne eivät ole toistensa kopioita. Puolueiden sisälläkin näyttäisi olevan variointia, joskin SKP ehkä on tiukkalinjaisin. Monia Puheenvuorosta tuttuja kasvoja näkyi näinkin tulevan esille.

Ennakkoäänestysaikaa on jäljellä vielä kolmisen päivää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mielenkiintoista luettavaa. Tosin tämä vastaa melkoisen hyvin omia ajatuksiani näistä testeistä ylipäätään. Eipä niihin juuri kannata kovin tarkasti luottaa. Erot vastauksissa ovat sen verran pieniä ja kysymykset pintapuolisia, joihin voi vastata tänään eri lailla kuin huomenna?

Tiedän joidenkin edustajien koonneen "parhaat" yleisimmät vastaukset, ja muokanneen niistä sopivammat juuri hänen omalle äänestäjäryhmälleen. Käyttäisin enemmän aikaa ehdokkaani kirjoituksiin ja tietoihin, mitä hänestä ja hänen toiminnastaan on tiedossa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos ehdokkaista pitäisi tehdä jotain johtopäätöksiä, niin ehkä niitä voisi parhaiden tehdä tuosta neutraali-vaihtoehdosta. Molemmat laidathan ovat oletettavasti jotenkin satunnaisia tai siis kysymykset eri linjoilla keskenään, vaikka olisikin "ihan samaa mieltä".

Vastausoptimointi saattaa olla kohtalaisesti käytössä.

Minä en käyttänyt vaalikoneita ollenkaan kummassakaan vaalissa tänä vuonna, kun oli kannatettava ehdokas melkein naapurissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiinnostavia tilastollisia huomioita sinänsä. Täytyy tietysti muistaa, että vaalikoneen tekijät itse ovat joistakin väitteistä samaa, joistakin taas eri mieltä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Viihteellinen pläjäyshän tämä pääosin on, mutta ehkä varovaisia päätelmiä ehdokkaistakin voi tehdä.

Muuten, Vapaavuorossa on kuulemma menossa helppo sanavisa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset