Mietteitä EU-vaalien jälkeen

EU-vaalit, joita tituleerataan mm. eurovaaleiksi, vaikka mukana on maita, joilla ei ole euron euroa, on nyt vuodelta 2019 pidetty ja tuloksetkin ovat selvillä. Ajattelin vähän kirjoitella asiasta ihan omasta näkökulmastani.

 

Perussuomalaiset

Perussuomalaisille ei tullut tsunamimaista äänivyöryä, mutta verrattuna edellisiin EU-vaaleihin, äänimäärämme lisääntyi  n. 30 000 äänellä. Tämä lisäys oli suurempi kuin edusluntavaalien äänipottimme kasvu. Voinee sanoa, ettemme ole häviämässä mihinkään, vaan kasvussa.

Ehdokkaistamme näkyvät kansansuosikit, Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen, keräsivät suurimmat henkilökohtaiset äänisaaliit ja menevät Brysseliin. Tästähän minä jo Hakkaraisen kohdalta aiemmin kirjoitinkin. Ilman kansansuosiota hyväkään ehdokas ei nouse kärkeen ja niinpä monia hyviä ehdokkaita jäi ilman valintaa tälläkin kertaa. Näkyvyys lienee melko tärkeä asia kansansuosion osalta, kuten Pirkko Ruohonen-Lernerinkin jääminen varasijalle kertoo. En ainakaan itse ole nähnyt hänen nimeää juuuri esillä hyvässä taikka edes pahassa.

Päinvastoin kuin eduskuntavaaleissa, Perussuomalaiset eivät näissä vaaleissa kärsineet Sinisen tulevaisuuden aiheuttamasta haitasta ainakaan äänistä laskettuna.

 

Vaalit Suomessa

Äänestysvilkkaus kasvoi hieman, mutta ei niin paljoa, että sillä olisi ollut merkitystä esimerkiksi jumbopuolue RKP:n asemaan.

Kokoomus menetti hiukka kannatustaan, mutta sen mepit uusivat paikkansa. Tämä kertoo äänestäjäkunnan tyytyväisyydestä. Vaikutusta voinee olla silläkin, että Kokoomuksen ryhmä EU-parlamentissa on sille varsin passeli, eikä aiheuta selittelyn tarvetta verrattuna kotimaan politiikkaan. Ei sitä minulta kysytä, vaikka olisinkin ollut mieluusti näkemässä Eija-Riitta Korholan Brysselissä ennen muutamaa kokoomusmeppiä.

Vihreille vaalit olivat iso menestys. Tässäkin pätee se, että Vihreillä on selkeä ryhmä myös EU:ssa.

SDP lisäsi kannatustaan perussuomalaisia enemmän, mutta paikkaluku pysyi samana. Äänestäjien suosikki Eero Heinäluoma rakentaa uraa presidentiksi?

PS tulikin jo yllä käsitellyksi.

Keskusta otti takkiinsa yli 90 000 ääntä, joka on tavallaan vielä suurempi tappio, koska äänestysvilkkaus lisääntyi. En usko, että vika oli niinkään ehdokkaissa kuin Sipilän alkiolaisuuden hylänneessä politiikassa. Keskusta alkaa olla vaaleista toisiin Perussuomalaisia pienempi puolue, mikä viittaa kellojen soimiseen.

Vasemmistoliiton kannattajat äänestivät Silvia Modigin Brysseliin. Tämä oli tyylikkäästi tehty, kun Merja Kyllönen oli vain näennäisehdokas oman ilmoituksensa mukaan.

RKP säilytti  paikansa, vaikka kannatus vähän hiipuikin. Nils Thorvalds nyt ei ole mitenkään huono mies Brysselissä.

KD ja Sari Essayah eivät ihan päässeet läpi. Puolue kuuluisi kaiketi samaan EU-ryhmään kuin Kokoomuskin, joten vaaliliitto olisi tuonut paikan. Vaan vaaliliiton hyöty Kokoomukselle olisi jäänyt helpostikin negatiiviseksi tai enintään neutraaliksi.

Muut puolueet eivät olleet lähelläkään läpimenoa, eikä edes kuvitteellinen vaaliliitto olisi tuonut parempaa laskennallista tulosta.

 

Vaalit Euroopassa

En ole juuri seurannut Euroopan vaalituloksia. Kansallismieliset ovat edenneet, mutta niin ovat globalistiset vihreätkin useassa maassa. Ehkä vanhojen valtapuolueiden hiipumista näkyvissä? Annan Ylelle puheenvuoron.

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu