Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Alma-gallup: vain yksi suuri puolue Suomessa

Juhannuksen läheisyyskö vienyt kirjoitushalut Puheenvuoron kannatusmittausten vakiokirjoittajilta, joten pyynnöstä kommentoin tuoretta Alma-gallupia ja vähän muitakin puoluekannatusmittauksia. Nyt siis PS on ainoa suuri puolue, joka on kannatukseltaan yli 20% Alman mittauksissa ja keskisuuret puolueet ovat selvästi jäljessä. Ainoa nousija tuossa keskikastissa on Vihreät, joka oli noususuunnalla myös kesäkuun alun Ylen puoluekannatusmittauksessa PS:n ohessa. Tasapuolisuuden nimissä mainittakoon, että HS-gallup sai alkukuusta kannatusvärähdykset toiseen suuntaan useimmille puolueille. HS:n tuolloin otsikossaan ennakoima SDP:n kannatusluisun käänne ei saa tukea näistä muista mittauksista.

Mitä muutoin kyselyillä saatuihin kannatusmittauksiin tulee, niin näin vaalien jälkeen voisi olettaa osuvuuden olevan parhaimmillaan myös protestipuolueena toimivan PS:n kohdalla.

Jos vielä katsellaan viime vuotista Alma-gallupin tai Alma-kyselyn tilannetta, niin PS:n kannatus oli kesäkuussa 2018 7,8%. PS maksoi kovaa hintaa yhdestä hillotolpasta. Puoluettamme ei siis voinut oikein kutsua edes keskisuureksi puolueeksi, kun Vasemmistoliittokin oli puolisentoista prosenttiyksikköä edellä. Vihreillä kannatus tuolloin oli 13,9%, johon puolue ei ihan nyt yllä. Kesäkuun 2018 lukemat näkyvät siis grafiikan valikosta puolue kerrallaan.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa miltei täysi vaalikausi, niin ettemme vielä voi kaikki yhdessä alkaa juhlimaan tri Halla-ahoa tulevana pääministerinä, mutta näillä lukemilla se on kuitenkin todennäköisin vaihtoehto. Kaikki kakka, mitä sataa meidän perussuomalaisten niskaan tälläkin välin, lannoittaa vaalipeltoamme. Näinhän se on aina ennenkin mennyt, kiitokset lannan levittäjille.

Mielenkiintoisena sivujuonteena lisään tähän vielä Torsten Sandbergin ennusteen kahden vuoden takaa. Sehän ei ihan osunut näihin 2019 eduskuntavaaleihin, mutta tällä tietoa sitä voisi käyttää seuraaviinkin eduskuntavaaleihin, jos suuntauksista katsotaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannatus mitataan seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Seuraavat vaalit ovat joko maakuntavaalit tai kuntavaalit. Edelliset ovat vielä täysin ennenkokemattomat, ei voi taata, että meillä on edes eduskuntavaalikannatusta. Kuntavaalit taas ovat historiassa olleet PS:lle alakanttivaalit. Eli tiukkaa tekee meille tuo 20% ylittäminen seuraavissa vaaleissa. Toivotaan parasta.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Risto, uskotko nykyään mileipidemittuksiin?

Vai onko se vain niin, että ne ovat tärkeitä silloin, kun sinun puolueellasi menee hyvin...

Edellisissä vaaleissä (EU-vaalit) ei muuten mennyt erityisen hyvin. Mitä mieltä olet siitä?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #11

EU-vaalit ja kuntavaalit ovat PS:n alakanttivaalit kautta historian. EU-vaaleista lisää toisissa kommenteissa.

Mitä mielipidemittausten luotettavuuteen tulee, niin siihen viittasin jo tuossa aloituksessanikin, että siis protestipuolueen kannatus on vaikeammin mitattava. Näinhän sitä on eduskuntavaaleissa milteipä tavan mukaan äänestetty gallupit nuri ja sitten noissa muissa vaaleissa menty riman ali.

Olisiko kommentoija Lindholmilla antaa joku viite, milloinka en olisi erityisesti uskonut mielipidemittauksiin, kun sellaisen käsityksen saa tuosta 1. virkkeestä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #14

Pyydän anteeksi Risto, jos olet aina ollut sitä mieltä, että mielipidemittaukset ovat täysin luotettavia. Luotan sanaasi, ettet ole koskaan kritisoinut tai epäillyt niitä.

Katsos, yleensähän on niin, että jonkin asian puolesta puhuja pitää usein mittauksia hyvänä, jos ne ovat hänen puolellaan, ja päinvastoin.

Olen jälleen kerran pahoillani, jos olen syyttänyt sinua turhaan ja sekoittanut sinut kaikkiin heihin, jotka tätä tekevät.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #15

Annetaan anteeksi. Ymmärrettävää, kun erilaisia salaliittotereettisiakin kannanottoja näkee. Oma kantanihan tuli ilmi jo alustuksessani:
"Mitä muutoin kyselyillä saatuihin kannatusmittauksiin tulee, niin näin vaalien jälkeen voisi olettaa osuvuuden olevan parhaimmillaan myös protestipuolueena toimivan PS:n kohdalla."
Vanhoilla ja vakaantuneilla puolueilla ennusteet osuvat paremmin. Meidän kohdalla virhettä voi olla, mutta tällä hetkellä tuskin ilmoitettua virherajaa enempää. Kun sitten tarkastelee eri mittaajien samanaikaisia tuloksia, niin jos niissä on sama suuntaus, siihen voi kohtuudella luottaa, vaikka itse kannatusprosentit vähän vaihtelisivatkin.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo Vastaus kommenttiin #14

Minkä takia Perussuomalaisten kannattajat näyttävät usein jättäneen äänestämättä EU-parlamenttivaaleissa? Unohtivatko he ne jääkiekon MM-kisojen takia vai luulivatko esimerkiksi, että EU-direktiivejä vastaan voisi protestoida jättämällä äänestämättä? Mielestäni äänestämättä jättäminen on tyytyväisyyden ilmaisemista eikä protestoimista.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Kaikki kakka, mitä sataa meidän perussuomalaisten niskaan tälläkin välin, lannoittaa vaalipeltoamme."

Ei muuta kuin rohkaisemaan runsasta paskanpuhumista. Edellinen itsevarma ennustuksesi samasta taktiikasta ei mennyt oikeen putkeen, joten nähtäväksi jää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vanhuus tehnyt minut huonomuistiseksi, en nyt osaa täysin kohdistaa mihin ennustukseeni viitataan. Ainahan ei kuitenkaan osus 100%:sesti.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Kommentoit etukäteen lähes kaikesta PS kritiikistä, että nimenomaan se kantaa puolueen vaalivoittoon eurovaaleissa. Niin ei kuitenkaan käynyt.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #5

#5: Sinä se taas valehtelet. PS nosti eurovaaleissa kannatustaan, ja vaalien tulos oli puolueen kaikkien aikojen paras. Jos puolue saa vaalissa enemmän ääniä kuin koskaan aikaisemmin, ja säilyttää molemmat paikkansa Euroopan parlamentissa, on vaikea kutsua tulosta miksikään muuksi kuin vaalivoitoksi.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #6

Ilkka, kai tiedät PS:n kannatuksen laskeneen jokaisissa eduskuntavaaleissa:

2011 - 19,05
2015 - 17,7
2019 - 17,5

Mitä mieltä olet tästä? Oletko siis sitä mieltä, että jos puolue sai vähemmän tukea kuin koskaan, se pitää automaattisesti jättää ulkopuolelle?

Et tietenkään, mutta olet uskomattoman tekopuhä paskiainen kuitenkin.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #49

Tässä siis tarkastelin juurikin PS:n vaalituloksen kehittymistä eurovaaleissa 2010-luvulla. En siis ole huomioinut kannatusta kaikissa mahdollisissa vaaleissa kaikkina aikoina.

”tekopuhä” on sinänsä hauska sana.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #50

Hienoa Ilkka, että sait minut kiinni tuosta. Toivon mukaan se antaa sinulle paljon mielihyvää.

Et kuitenkaan sanonut mitään PS:n kannatuksen laskusta jokaisissa eduskuntavaaleissa. Senkä takia, että se pakottaisi sinut myöntämään puhuneesi paskaa?

Vain sinä voit tähän vastata.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #51

No, jos kyse on eduskuntavaaleista niin ainakin viimeksi PS sai eduskuntaan 22 paikkaa lisää.

Sitten taas viimeksi kun oli presidentinvaalit niin siinä vaalissa PS sai kaikista puolueista toiseksi eniten ääniä. Tämmöistä se on.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #53

Ja vieläkin et voi yksinkertaisesi myöntää, että PS:n kannatus on laskenut vaaleista toiseen. Senhän pitäisi olle hyvin yksinkertaista - sehän on totuus. Ja etkö sinä ole totuuden puolella?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #54

No mitä tässä pitäisi myöntää, kun näyttää paremminkin siltä että, kuten olen osoittanut, PS-kannatus on noussut vaaleista toiseen eikä suinkaan laskenut.

Vaaleja on toisaalta niin paljon ja niin usein, että tarkenna nyt ensin että tarkoitatko kunta-, eduskunta-, euro- vai presidentinvaaleja. Ja millä aikavälillä haluat tarkastella kehitystä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #55

"PS-kannatus on noussut vaaleista toiseen eikä suinkaan laskenut"

Tiedät tuon olevan täyttä valetta. Minkä takia sinun on niin vaikea myöntää totuutta? Eikö se antaisi sinusta ja sinuntapaisistasi parempaa kuvaa - eli olisitte todellisuuteen perustuvia henkilöitä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #58

Tiedät itse, että kirjoitat tänne ja sitten julkaiset lähinnä höpöjuttuja. Jos haluat tarkastella PS:n kannatuksen kehitystä, niin voit päättää itse tarkasteluaikavälin samoin kuin voit myös päättää minkä vaalin osalta tarkastelet kannatuksen kehittymistä. Ymmärän, että tämä on sinulle melko hankalaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #5

Juu, EU-vaalit 2019 eivät olleet meille kuin 30 000 ääntä ja 1% paremmat kuin edelliset EU-vaalit. Enemmän odotin, lähinnä kolmatta paikkaa.

Mites teillä meni?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #9

Oma ehdokas meni läpi, kiitos kysymästä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #13

Minulla ei muuten mennyt, mutten edes odottanutkaan sitä :-)

Minulla on nimittäin yleisenä periaatteen äänestää nuorta melko tuntematonta naista. Ainostaaan kerran se on saanut ehdokkaani eduskuntaan - silloin kun Eva Biaudet valittiin ensimmäistä kertaa.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Tapahtuuko vielä tämä yllätys, joka voisi vielä entisestään nostaa kannatusta!?

”Olisiko Jussi Niinistö tervetullut takaisin perussuomalaisiin, Jussi Halla-aho?

– Tällä asialla on aivan turha spekuloida tilanteessa, jossa Niinistö itsekään ei välttämättä tiedä tulevaisuuden suunnitelmistaan. Jos Niinistölle ylipäätään syntyisi tällainen paluuajatus, hän varmasti ottaisi meihin yhteyttä, Halla-aho kommentoi IS:lle.”

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006149532.html

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Seuraavat eduskuntavaalit saattavat tulla jo reilun vuoden päästä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Noin pikaisesti tulevat uusintavaalit (vai miksi niitä sanoisi) todennäköisesti menisivät nyt Alma-gallupin suuntaisesti. Tiedä sitten, tulisiko Vihreille kuitenkin vähän takkiin?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niin kuin blogisti itsekin toteaa, meillä oli vasta äsken kahdet vaalit ja seuraaviin on niin pitkä matka ettei mitään ennustuksia ole vielä järkevää tehdä. Mitä vain voi tapahtua. Joten näillä gallupeilla ei ole kuin viihdearvoa.

Edes viime helmikuussa ei vielä voinut ennustaa miten edunkuntavaaleissa käy ja ketkä ovat hallituksessa. Jopa minun ennustukseni meni vähän pieleen. Luulin että kepu menee oppositoon ja kokoomus hallitukseen:

"SDP:n vaalivoitto on tosiaan lähes selviö, eikä kokoomus ota tästä hallituksesta niin pahasti takkiinsa kuin keskusta, joka luultavasti jää oppositioon nuolemaan haavojaan. Soini yritti aikoinaan pelata varman päälle ottamalla kevyemmän ulkoministerin salkun kantaakseen. Siinä vain kävi niin että puolue hajosi alta. Nykyisten perussuomalaisten kanssa ei kukaan halua tehdä yhteistyötä, mutta ei heitä mihinkään tarvitakaan. SDP, kokoomus ja vihreät voivat ihan hyvin muodostaa hallituksen. Rinne selvinnee jotenkin pääministerin hommasta, Orpo on jo osoittanut olevansa kykenevä valtiovarainministeriksi, ja Haavistoa parempaa ulkoministeriä on vaikea edes kuvitella. RKP:lle käy kaikki kunhan se on myös ruotsiksi, ja Li Andersson olisi varmaan ihan hyvä kulttuuriministeri. Ei niin hyvä kuin Claes Andersson aikoinaan, mutta kuka olisi.

"http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270222-seksuaalirikokset-maahanmuuttovastaisuuden-keppihevosena

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Muistelen joidenkin jytkyvaalien jälkeen perussuomalaisten gallup-kannatuksen olleen jopa 23 prosentin lukemissa. Sieltä se sitten hiljalleen vaalien lähestyessä tuli alas. Olisiko samanlainen ilmiö menossa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eihän tuokaan ole mahdoton kuvio. Jos kuitenkin hallituspuolueet luisuvat alas, niin jonnekinhan ne äänet sitten menevät.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Ei ennustaminen aina vaikeaa ole. Seuraavissa eduskuntavaaleissa kokoomus nousee suurimmaksi puolueeksi +-25 %:n kannatuksella ja höpöhöpö -puolueet vasemmistoliitto ja vihreät kutistuvat alle kymmenen prosentin marginaali-inisijöiksi. Tosin vasemmistoliitto siellä on jo nykyäänkin, ja pysyy.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Oikeastaan tämän Alma-gallupin yksi erikoisuus onkin, ettei Kokoomus ole saanut kannatustaan nousuun oppositiossa, ainakaan vielä. Kannatus laahaa vaalituloksen liepeillä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Gallupeista ei ole hyötyä joka kuukausi julistella. Niillä ei tee mitään. Onneksi digitaalisina eivät aiheuta päästöjä muuten kuin älylaitteiden akun tuhlauksena.

Paperisena versiona suosittelen rypistelemään paperia huolellisesti, ettei tule haavaa ainoalle silmälle alapäässä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Täytyi ikäänkuin vastaväitteeksi yrittää keksiä jotain hyötyä paljon ennen vaaleja julkaistuista mielipidemittauksista. Niistä tulee signaalia puolueille, miten hyvin niiden toiminta on vastannut kannattajien toiveita.

Käyttäjän JVuorela kuva
Juhani Vuorela

Uuspersuja kannattaa noin 20%:a äänestäjistä eli noin viidennes, sillä ei vielä hallitusta kasata, varsinkaan kun kukaan ei halua persujen kanssa samaan hallitukseen.

On mahdollista että näemme seuraavien ek-vaalien jälkeen sellaisen farssin jossa persut yrittää kyhätä vähemmistöhallitusta itsensä ympärille ja viikon sisällä samaa asiaa hoitaakin joku toinen puolue ja persuilla on edessä siirtyminen tuttuun paikkaan, eli sinne äärioikeistolaisten oppositioon, jälleen.

Oppositioon mennessään tulemme näkemään jo tutuksi tulleen uhriutumisen.......

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuossa on varmaan sitten Sinisilla sauma päästä jälleen hallitukseen?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ei pettureita nähdä edes eduskunnassa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #45

Kylläpä oli tylyä tekstiä kommentoija Lavikaiselta ja vielä jussin aattona.

Sinisethän ovat olleet koko eduskuntauransa ajan hallituspuolue ja vieläpä sitäkin pitempään. Nyt he ovat aloittaneet puhtaalta pöydältä ja haluavat tietenkin turvaamaan hallitukseen, koska muutenhan äänestäjien äänet heille menisivät hukkaan. Sinisiä ei siis voi nytkään oikein pitää oppositiopuolueena, koska eivät kuulu eduskunnan oppositioon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

PS kasvanee tuttuun tapaan niin suureksi, että se jakaantuu. Ensin lähtivät Siniset. Nyt taitaa olla etnonationalistien vuoro?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos Sinisten lähdön vaikutusta tarkastellaan mielipidemittausten valossa, niin sitä ei edes oikein näy PS-kannatuksen notkahduksena. Promilletason porukkaahan siniset ovat aina olleet. PS-kannatus oli vajonnut hillotolpan takia. Kun hillotolpasta päästiin eroon, kannatus palautui kutakuinkin aiemmalle tasolle eduskuntavaaleihin mennessä.
Jos etnonationalistit siirtyvät toisaanne, vaikutus kannatuksessamme lienee sinisten luokkaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Siniset olivat kuitenkin liian lähellä perinteistä Kokoomusta. Etnonationalisteista on vaikea sanoa mitään muuta kuin, että he ovat väärässä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

20% suuri puolue?

Kaikkea sitä kuulee.

Suomi on täynnä pikkupuolueita, persut mukaan luettuna.

Ja nämä isoimmat prosentit leikkikisassa saaneet kuvittelevat ihan vakavissaan olevansa enemmistö.

Anna mun kaikki kestää!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kuten entinen puolustusministeri Jussi Niinistö totesi, ääni persuille on hukkaan mennyt ääni. Persuille ei nykytilassaan ole sijaa hallituksessa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin ja oppositiolla ei ole mitään virkaa?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ääni kokoomukselle oli hukkaan mennyt ääni Kekkosen aikana. Vähiten hukkaan meneviä ääniä oli Neuvostoliitossa, jossa kaikki äänestivät hallitsevaa puoluetta!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mitä etnonationalistit tekevät gallupkärjellään juhannuksena 2019?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Katkeraa, niin katkeraa. Pyykkölän, Korkmanin sun muiden Anderssonien kitkerät kommentit ovat kuin lähde janoiselle, kuin huikka aamukrapulaan, vanhoille silmille ilo jne.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Listaan voidaan vielä lisätä ainakin Ritala.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ritalalta meni jauhot suuhun. Unettomia öitä pukkaa kun perussuomalaisten kannatus vaan kasvaa.
Nyt kun näin on niin gallupeille eivät monet persuvihamieliset pane mitään painoa, mutta jos olisi toisin, niin galluppi olisi täysin totuudellinen ja hyväksyttävä. Merkitsisi paljon. Gallup kannatuksellahan Rinnekin kuukausia ennen vaaleja julistautui pääministeriksi.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Halla-aho voi olla hallitustunnustelija seuraavien vaalien jälkeen, mutta ei välttämättä pääministeri. Hallituksen muodostaakseen hänen täytyy saada siihen mukaan muita puolueita ja saada näiden kanssa aikaan yhteinen hallitusohjelma. Helpommin sanottu kuin tehty, kun persuista puhutaan.

Persuilla tuntuu nyt olevan käsitys, että kun viidesosa mielipidetutkimuksiin osallistuneista kannattaa persuja, niin he ovat tästedes itseoikeutettuja päättämään Suomen asioista. Ei se ihan niin mene, pitää pystyä muodostamaan yhteisiä näkökantoja myös meidän loppujen 80 %:n kanssa :D

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Jos joskus Halla-aho on hallitustunnustelija, kavereita hallitukseen ei puutu. Näkeehän se nykykepusta. Hallituskiimassaan puoluejohtajat menevät vaikka umpisolmuun jos se takaa ministerisalkun. ArvoPohjalla ei siinä ole sanansijaa. Kepu istuu onnellisena toveri Rinteen vihervasemmistofeminismihallituksessa ja on vakaasti sitä mieltä, että oikeassa joukossa ollaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sipilä saa istuvana puheenjohtajana seurata, kuinka hänen puolueensa aikaansaannoksia kumotaan yksi kerrallaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitä lähemmäksi 50% kannatusraja tulee, sitä harvemmaksi muuttuvat en-leiki-sun-kanssa-puolueet. Tai sitten nykyisen eduskunnan 5/6 enemmistöllä persupuolue natsi-fasisti-rasisti-puolueena kielletään EU:n avittaessa moraalisesti. Persunuoret saivat jo varoituksen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Vähän vaikea saada tuota 5/6:n enemmistöä, kun ei-persuja on vain 161. Pitäisi olla 167.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"...nykyisen eduskunnan 5/6 enemmistöllä persupuolue natsi-fasisti-rasisti-puolueena kielletään..."

Se vaatisi muutaman persuäänenkin mennäkseen läpi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jep, laskin eduskunnan sivuilta persuryhmän jonkin verran pieleen, alakanttiin. Tosin onnistuu se puolueen kieltäminen 2/3 enemmistölläkin, jolla niinkin pieni yksityiskohta kuin EU-jäsenyys päätettiin yhden eduskunnan asiana eli väistettiin perustuslainsäätämisjärjestys. Nyttemmin tuo jäsenyys on saatu ihan oikeassa säätämisjärjestyksessä kirjattua perustuslakiimme, juurikin sen vuoksi, että ero EU:sta ei olisi niin helppoa kuin liittyminen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #42

Ja jos ei onnistu 2/3 enemmistöllä, niin yritetään yksinkertaisella enemmistöllä.

    "Jep, laskin eduskunnan sivuilta persuryhmän jonkin verran pieleen,.."

Kyllä sen koko on siellä valmiiksi laskettuna.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #43

Varmaan onkin, mutta ei sattunut silmään, joten laskin listasta...ensin pieleen ja sitten jo vähän lähemmäksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Persuilu voi tuntua nyt hauskalta tavalta ilmaista hämmennystään. Tosipaikan tullen uurnilla ei enää perseillä vaan kannetaan vastuuta. Sitten ollaan taas lähempänä 10% kannatusta. Joka on liikaa sekin, muttei kaikilta voi vaatia jos ei ole mistä ottaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvää juhannusta vaan kommentoija Uimosellekin!

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kysynpähän vaan, että mitähän hyötyä tuosta suuruudesta persuille on. Sitten joskus kun tulee se totuuden hetki, että joutuu vastuuseen, gallupit näyttävät aivan muuta.
Agendalla kun ei ole muuta kuin maahanmuuttoasiat ja pitäisi osata hoitaa muitakin asioita, niin menee sormi suuhun ja käyrät kyntämään.

Marjatta Marttila

Kiitos Risto Jääskeläinen nostattamastasi "myrskystä vesilasissa".
Kun luki yhden sun toisen kannanottoja persuista, olisi luullut vähintäänkin tsunamivaroitusksen olevan kyseessä. Heikolla itsetunnolla varustettu suomalainen saa kerrankin konkreettisen kohteen tuntea olevansa parempi ihminen kuin persut.
Väitän, että samaisilla tahoilla ei ole kanttia ihmetellä Keskustan menestystä ja käytöstä. Valitettavasti kaukana tavallisen suomalaisen oikeustajusta, mutta who cares - politiikassa kaikki näyttää olevan sallittua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset