Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Maapallo vihertyy - mitä aiot tehdä asialle?

  • Aineistolähde: https://earthobservatory.nasa.gov/images/144540/china-and-india-lead-the-way-in-greening
    Aineistolähde: https://earthobservatory.nasa.gov/images/144540/china-and-india-lead-the-way-in-greening

 

Nasa on tuottanut oheisen karttakuvan, joka kertoo, miten maapallo vihertyy. Syynä on ihmistekoinen ilmastonmuutos ja ihmisten puiden istuttamistoiminta. Miten paljon olet valmis satsaamaan maapallon vihertymisen torjuntaan?

 

Linkkejä aiheeseen

http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236942-sahara-vihertyy-mita-aio...

https://roskasaitti.wordpress.com/2019/07/11/megakuivuus-uhkaa-sateista-...

https://yle.fi/uutiset/3-10863916

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Samanlainen vihertymisilmiö esiintyy meilläkin; leipä helposti vihertyy, samoin jääkaapissakin tapahtuu vihertymistä:)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Maapallon vihertyminen olisikin vanhentumisen merkki? Saako tätä luotua uudeksi?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Tämä kysymys täytyy esittää vihervasemmiston areenoilla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Äkkipäätä voisi ajatella, että juuri vihervasemmistosta löytyisi maapallon vihertymisen asiantuntijoita.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ajattelin siirtää maalle E-Suomesta poistouhan alla olevia tammen taimia, siinä on sitten vihreyttä sadoiksi vuosiksi. = en satsaa pikkutippastakaan.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Loistava idea Seija, niin sitä CO2 sitoutumista hoidetaan. Ajatellaanpa, että "maailmanhallitus" käskisi jokaisen maailman ihmisen istuttamaan edes yhden puun vuoden sisään(vrt. Kiinan metsittämispolitiikka ), mitä seuraisi.

Asun Uuudellamaalla, olen huomannut tammentaimien lisääntyneen paljon viimeisten 50-vuoden aikana. Toivon ilmastomuutoksen edistyvän edes sen verran , että etelä-Suomi saa jälleen tammia ja pähkinäpensaita, kuten keski-ajan lämpiminä aikoina.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuo maksaisi nykyisillä hinnoilla 18c vuodessa tai nolla, jos kerää käpyjä. Ei synny riittävästi liikevaihtoa -> ei jatkoon.

Jos sen sijaan maailmanhallitus määräisi, että jokaisen on ostettava 3 vuoden välein 30 000 euron hintainen maailmanparannuslaite, niin se ehdotus voisi jo mennä läpi. Itse ainakin suhtaudun toiveikkaasti siihen, että jos ei maailman, niin ainakin Suomen hallitus jonkun tämän tyyppisen velvoitteen meille keksii maapallon pelastamiseksi (yhteistyössä verottaja ja *******-rahoitus Oy).

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Joo, olen myös huomannut että tammen taimet ovat lisääntyneet paljon. Ilmeisesti puulajikkeet saattavat vähitellen muuttua ainakin Etelä-Suomessa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ahdistaako, että hiilidioksidin lisääntyminen ilmassa ja puiden istuttaminen lisää myös kasvien yhteyttämistä?

Todellisuudessa maailman vihertyminen on puskuri ilmastonmuutosta vastaan. Saadaan tuota poltettua hiiltä sitoutumaan muuallekin kuin valtameriin.

Ilmassa sitä hiiltä on yhä suurempia määriä lisäämässä maapallon lämpenemistä (ja maan vihertymistä).

Mitä siis teen. Hillitsen osaltani ilmastonmuutosta ja seuraan tyytyväisenä yhä nopeammin jatkuvaa vihertymistä. Minä vain vähennän saastuttamista, mutta kasvit poistavat hiiltä, joten kasvit ovat minua parempia. Minä taas parempi kuin itsekeskeiset persukat, joiden mielestä suomalaisten ei tarvitse tehdä mitään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Minä vain vähennän saastuttamista, mutta kasvit poistavat hiiltä, joten kasvit ovat minua parempia."

Vai puita istuttavat ihmiset, kuten kiinalaiset?

Mullistava tutkimustulos: Puiden istuttaminen on tehokkaampi ja halvempi kuin mikään muu ilmastonmuutoksen torjuntakeino

https://yle.fi/uutiset/3-10863916

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vielä halvempaa voisi olla se, ettei edes istuta puita: pelkästään nykyisten metsien paremmalla hoidolla ja lannoituksella ja luontaisesti syntyvien uusien puiden valikoinnilla voisi halutessaan sitoa hyvinkin merkittäviä määriä hiiltä.
"Itsekeskeisten persukoiden" strategia olisi siis oikeasti tehokas. Ei tehdä mitään, mutta kaadetaan vain hiukan vähemmän, tai ainakin valikoiden.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

No Kiinassa oli hakattu, jotta aloittivat istutustyöt.

https://yle.fi/uutiset/3-10668517

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #12

Jos aivan aukeata on, niin silloin toki pitää jotain tehdä. Minulla palstat syövät yli 100 000 kg hiilidioksidia vuodessa ja se johtuu yksinomaan siitä, etten tee yhtään mitään. Pitäisi varmaan kaapia ne peruskalliota myöten sileäksi ja ostaa rahoilla sähköauto, niin vihreätkin olisivat tyytyväisiä. Silloin myös laskennalliset päästöni pienenisivät - ei ainoastaan todelliset.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #11

Kyllä jotain kannattaa tehdä tai miten sen nyt ottaa, ehkäpä tässäkin suhteessa kannattaa jättää tekemättä - Puhun ojista ja niiden mukana menevästä valumasta, joka rehevöittää ja pilaa vesistömme (järvemme ja rannikkovetemme).

https://www.hs.fi/paivanlehti/11072019/art-2000006...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen raivannut pihalle kasvanutta viidakkoa niin, että kädet ovat tulleet kipeiksi. Vielä pitäisi kaataa pari ylisuureksi kasvanutta pihapuuta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Istuta ylisuurten tilalle kolme taimea: olet ilmastotekosi tehnyt tälle vuodelle.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen jo istuttanut. Hevoskastanioideni siemenistä on versonnut taimia, jotka ole siirtänyt kasvamaan kaupungin maalle. On muuten hieno tunne, kun oma puu kasvaa kaupungin maalla ja koko hauskuus on ilmaista.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

nii ja paljon metsää ja puita,niin lämmöt nousee ja hiili co2.Puut, metsät kuulemma myös lämmittää ilmastoa, vaikka keräävät hiiltäkin. Liitukaudella oli paljon metšiä ja lämmöt oli nousseet ja hiiltä co2 olikin ilmaassa, korkein arvio yli 7000 ppm liitukaudella eli metsiä halutaan lisätä ja niissä onkin koira haudattu kun ne lämmittää, mutta puhistavat ilmaa ja keräävät hiiltä. Kuulemma 500 miljardia puuntainta pudottaa hiilen ilmassa jonnekin 280 ppm ja sitten tuleekin jääkausia. Joku kultainen keskitie oisi parempi, vai?

Käykö näin?Toivotaan parasta

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

eli metsiä paljon ja hiiltä kerätään ja lämpöä saadaan puista ja kun metsät kerää hiiltä, niin hiili co2 putoaa ilmassa ja sillai sitten ei pieni hiili co2 määrä ilmassa pidätä lämpöä ja tuleekin jääkauši ja metät jääkin jään alle ja lämmöt sitten laskee, vai??

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Laajamittainen muutos maanpinnan albedossa ja ilmakehän CO2-pitoisuudessa epäilemättä muuttaa myös ilmastoa, ehkä jopa sen kiertosysteemiä. Ehkä joillain alueilla albedon pieneneminen (=valon absoprtion lisääntyminen) kompensoi CO2:n vähenemistä niin, että keskimääräinen vuosittainen lämpötila ei muutu. Kun kaikki vaikuttaa kaikkeen, paha mennä hihasta ravistelemaan ennustetta. Voinee lopulta käydä kuten Suomessa aiemminkin: tammen pohjoisraja käy Oulussa ja vetäytyy sitten Tammisaareen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset