Lastuilua Inhimillisellä virheellä on aina tekijänsä

Menikö rasistikortista teho?

Taannoinen syyttäjä vastaan Vehkoo oikeudenkäynti oli rasisti, rasisti -huutelun iltaruskoa. Toimittaja Vehkoo oli julkisesti katsonut afrikklaistaustaisen Junes Lokan olevan rasisti ja natsipelle. Sananvapaushan sallii moisen mielipiteen, jos sen pitää omana tietonaan. Vaan itkuhan siitä rasisti-huutelijalle sitten tuli. Näin lautamiehenä pidin Vehkoon puolustusstrategiaa typeränä, koska se perustui pyrkimykseen osoittaa, että onhan Lokka natsipelle, onhan. Nimittäin sen osoittaminen, että Lokka olisi kansallissosialisti, ei olisi ollut riittävää.  Mielestäni juuri tuo -pelle oli tuossa ylikäymätön asia, sitä ei voi oikein kenenkään nimityksen perään lisätä ilman loukaamistarkoitusta. Toisekseen afrikkalaisen syyttäminen rasistiksi ei oikein menesty Suomen tuomioistuimissa, vaikka perää joskus varmasti olisikin.  Junes Lokalle pitäisikin tasavallan presidentin antaa tunnustus rasismin vastaisesta työstä ja osuvasta faktantarkistuksesta.

Nyt sitten SDP:n kansanedustajaehdokkaankin ollut Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed on ensin esittänyt kaikkien perussuomalaisten olevan rasisteja ja sitten tullut sille kannalle, ettei moista kenenkään pitäisi sanoa. Tämä jos mikä syö rasismikortin tehoa yleisemminkin.

Jos ajatellaan rasismia, niin siihenhän liittyy toisen ihmisen pitäminen huonompana. Jos sitten ajatellaan rasisti-huutelijaa, niin hänhän pitää toista ihmistä huonompana. Jos vielä rasisti-huutelija on ihonväriltään erilainen kuin kohteensa, niin vaikeahan tuota on enää rasismista erottaa. Voisi kysyä, että mitä hän huutaisi, jos kohteen ihonväri olisi sama kuin tämän huutelijan. Näin siis parempi rasismi on toiminut rasismikortin kera, mutta nyt siitä on toivottavasti Suomessa teho käytetty loppuun. Hyvä niin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (83 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Siihen nähden et aika moni haluaisi rajoittaa Husun sananvapautta niin rasistiksi kutsuminen ei ole menettämässä pejoratiivista merkitystään, päinvastoin. Aika harva sitten Pekka Siitoimen ylpeydellä julistaa olevansa rasisti.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tärkeä näkökohta, että rasistiksi sanominen on loukkaus.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin eikö tahallinen loukkaus ole konfliktin hakemista ja huonoa käytöstä? Kuuluuko tahallinen loukkaaminen politiikkaan olenkaan?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #44

Kyl nykyään kuuluu, kiitos perussuomalaisten.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #55

Kovan koulun läpikäynyt SDP on vakiintunut puolue, jonka odottaisi tietävän soveliaisuuden rajat. Kuitenkin sen paikallispoliitikko käyttäytyy kuin katupoika.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #68

Puolueen reaktio taitaa olla kyllä ihan toisesta maailmasta kuin erään toisen puolueen suhtautuminen omiin puhetöppäilijöihin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Oliko sillä sanomisella ja sanojalla siis joku vastuu sanoistaan? Johon vedotaan muiden kohdalla kyllä. Btw kuka on rajoittanut Husun vapautta sanoa?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jos seuraamme itse mestaria tai siis perussuomlaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa, niin vastuuta sanoista ei tarvitse ottaa!

Tai kuten hän sanoo: sanavapaus on sitä, että myös loukkaavia ilmaisuja voi käyttää.

Tillanne on vähän sama kuin Jyllans Postenin Muhammed-pilakuvien kohdalla. Kun niiden julkaisu aiheutti joidenkin muslimien keskuudessa aggressiivisa reaktioita, niin pilakuvat loivat sen todellisuuden mihin viittasivat.

Samalla tavoin Husun sanoihin reagointi osoittaa perussuomalaisilta rasistisuutta. Kun joku Pertti Pottunokka olisi tokaissut saman asian, niin perussuomalaisia ei kiinnostaisi.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #6

Kohdellaanko kaikkia sanojia samalla tavalla? Siitähän tässä on kyse. Vastuuta sanomisistaan ei ole ottanut? Ymmärtääkseni ihan sanoistaan tuomittu. Miksi sinua niin kovasti kiihottaa Pertti pottunokan sanomiset? Minä en koe minkäänlaista kiihottumista, en Pertin, enkä Husun sanoista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #6

Halla-aho oli oikeassa sanoessaan, että sananvapaus sisältää oikeuden loukkaantumiseen, mutta hän jätti sanomatta sen tärkeän seikan, että loukata voi kunhan ei samalla syyllisty lain tarkoittamiin määritelmiin. Kuten kunnianloukkaus, kansanryhmän kiihottamiseen jne.

Sen sijaan Antti Rinteen puhe siitä, ettei voi, eikä saisi loukata ollenkaan mielipioteillä, on vastoin ihmisoikeussopimuksia, eu:n lainsäädäntöä sekä myös kansallista lainsäädäntöämme vastoin puhumista. Ainahan voi loukata tiedostamattaan. Näin näyttää tälläkin alustalla käyvän kunhan vain on eri mieltä asioista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #6

"joidenkin muslimien", jaahas. Noiden "joidenkin muslimien" aiheuttamat aineelliset vahingot olivat kymmenen miljardin luokkaa, parisataa ihmistä kuoli, ja "joidenkin muslimien" toimesta hyökättiin länsimaisiin suurlähetystöihin ja konsulaatteihin.

Aivan älytöntä touhua.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #37

Vähäistä vähäistä vähättelyä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ensinnäkin Vehkoon tuomio ei ole lainvoimainen, joten se siitä.

Toiseksi, eihän kukaan kaipaa Husun tarkoittamaa keskustelua, mutta se olikin esimerkki persujen harjoittamasta tavasta.

Lukemisen ymmärtäminen on joskus hankalaa, ja kun ideologia vielä sumentaa ajatuksen, lopputulos on usein sellainen joka aiheuttaa myötähäpeää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kommentoija Ritalaan voi luottaa, hän tekee tasaisen varmaa työtä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No tuosta Vehkoo-tapauksen keskeneräisyydestä olisit voinut mainita itsekin, kun kerran lautamies olet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ritala ja muutama muukin kirjoittelija tällä alustalla osoittaa vain arvomaailmansa eli sen "mistä puusta on veistetty" vasemmistoa kannattavien arvopohja. Kirjoittelut ovat sen mukaisia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #10

Niin ja perussuomalaisten arvomaailma näkyy myös?

Onko se sitten väärin, vai pitäisikö kaikkien esittää samaa arvomaailmaa?

Omituinen käsitys

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #12

Kirjoitetun tekstin ymmärätämisessä näyttää petterillä olevan vaikeuksia. Tottamaar vasemmistoa kannattavilla on erilainen arvopohja ja se juuri näkyy sinunkin mielipiteissäsi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #16

Entä sitten?

Oliko jotain asiaakin?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #36

Alkoiko Markilla lyömään tyhjää?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #51

Ei, kysyn vaan että vasemmistolaista, ja entä sitten.

Pitäiskö sitäkin aina kommentoida, kun jonkun kommentti on persumielinen niin että onpas persumielinen kommentti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #58

Katso hyvä mies peiliin mussutuksesi lomassa. Itsehän tyrkkäsit itsesi sanomaan tyhjää. Jatka vain mussuttamistasi, jos et kerran parempaan pysty.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #64

Minusta on hyvä että tällä palstalla kirjoittavat myös muut kuin persut. Pelkkä rasismi ei loppupeleissä ole kovin kiinnostavaa, vaan myös ihmisyys, tasa-arvo, hyväntahtoisuus, rakkaus lähimmäisiin, demokratia ja sananvapaus ovat ihan kiinostavia keskustelun aiheita.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #88

No miksi et sitten kirjoita muusta kuin rasismista?
Aiheita tuntuu kyllä olevan. Ja myös on.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Asiaa sivuten: YLE Teema tänään klo.12:00.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mielenkiintoinen tapaus ja toivottavasti tämä tulee vaikuttamaan yleiseen keskustelukulttuuriimme positiivisesti, niin oikealta kuin vasemmaltakin.

Sananvapaus tulee säilyä, mutta meillä pitää olla myös vastuu sanomisistamme, niin täällä puheenvuorossa, kuin muuallakin netissä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitä vartenhan on laki, ja kyllä se on osoittautunut tarpeelliseksi.

Maalittamisesta ollaan myös suunnittelemassa lakiesitystä, ja se hyvä asia. Ylen aamu-tv:ssä oli haastateltavana yksi tuomari ja poliisi, niin onhan se aika synkkää, kun teet joidenkin mielestä vääriä päätöksiä, niin koko perhettä uhataan ja saat ihan sitä itseään postissa kotiin.

Aika usein nuo maalittamiset kuulemma liittyvät päätöksiin turvapaikanhakijoista ja muihin ulkomaalaisiin liittyvistä asioista.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mitä näistä asioista ei rikoslaissa jo ole?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #15

Maalittaminen mahtuu huonosti rikosnimikkeisiin, vaikka se toki on lähellä yllytystä rikokseen. Se vain voidaan tehdä niin, että suoraa yllytystä on mahdoton näyttää toteen: "Ne vain innostu mun kirjoituksesta, kun satuin kertomaan, miten inhottavia se on tehnyt ja missä se sen puoliso asuu ja työskentelee..."

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #18

Mikäs tämä on?

https://www.finlex.fi/fi/uutiset/264.

Tai tämä.. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/188900...

Rikoksista viranomaisia vastaan
1 § (24.7.1998/563)
Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen
Joka

1) käyttää tai uhkaa käyttää väkivaltaa pakottaakseen virkamiehen tekemään tai jättämään tekemättä julkisen vallan käyttöä sisältävän virkatoimen,

2) muuten käyttää tai uhkaa käyttää väkivaltaa sellaisen virkatoimen johdosta sitä suorittavaa virkamiestä vastaan tai

3) käyttää väkivaltaa virkamiestä tai häneen 15 luvun 10 §:n 2 momentissa tarkoitetussa suhteessa olevaa henkilöä vastaan kostaakseen sellaisen virkatoimen,

on tuomittava virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta tuomitaan myös se, joka menettelee 1 momentissa mainitulla tavalla sitä kohtaan, joka virkamiehen pyynnöstä tai suostumuksella avustaa virkamiestä julkisen vallan käyttöä sisältävässä virkatoimessa. (12.7.2002/604)

2 § (24.7.1998/563)
Virkamiehen vastustaminen
Jos virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, huomioon ottaen väkivallan tai uhkauksen vähäisyys taikka muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen lieventävien asianhaarojen vallitessa tehty, rikoksentekijä on tuomittava virkamiehen vastustamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

3 § (24.7.1998/563)
Haitanteko virkamiehelle
Joka käyttämättä väkivaltaa tai sen uhkaa oikeudettomasti estää tai yrittää estää 1 §:ssä tarkoitetun virkatoimen suorittamista tai vaikeuttaa sitä, on tuomittava haitanteosta virkamiehelle sakkoon.

Haitanteosta virkamiehelle tuomitaan myös se, joka menettelee 1 momentissa mainitulla tavalla sitä kohtaan, joka virkamiehen pyynnöstä tai suostumuksella avustaa virkamiestä julkisen vallan käyttöä sisältävässä virkatoimessa. (12.7.2002/604)

Mitä tuosta puuttuu????

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #21

Maalittaminen tapahtuu yleensä muodossa, missä mitään noista pykälistä voida soveltaa, vain niitä maalittamisen avulla innostuneita voidaan niiden perusteella syyttää. Itse maalittaja voi vain viattoman oloisena katsella vierestä aikaansaannostaan.

Jos hän viestittäisi suoraan, että kuljettakaa tähän osoitteeseen koiranjätöspussinne, kyseessä olisi yllytys rikokseen. Maalituksessa riittää pelkkä syyn ja kohteen kertominen. Se on valitettavasti liiankin helppoa näinä aikoina, joina someraivo saa myös konkreettisten tekojen muodon.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #23

Maalittaminen on vähän sama asia, kun pikkulapsena joku isompi ällyytti tekemään jotakin hölmöä. Sitten nämä pienemmät saivat syyn niskoilleen ja tämä ällyyttäjä viattoman näköisenä pyöritteli silmiään vieressä ja hihitteli mielessään.

Kun omat lapseni olivat pieniä, niin silloin naapurin poika oli keksinyt, että heitellä maahan pudonneita mätiä omenia toisen naapurin rivitalon seinään. No nämä tekivät työtä käskettyä ja naapuri tuli sitten valittamaan minulle asiasta. Laitoin lapset heti pesemään sotkemansa seinät ja pyytämään anteeksi. Nainen oli sitten tarjonnut keksiä ja mehua urakan päätteeksi.

Pidin sitten tarkemman puhuttelun, että miksi käyttäytyivät noin huonosti. No, kun se käski. Kysyin, että entä jos olisi käskenyt hypätä kaivoon, niin olisitteko uskoneet. Ei, oli vastaus.

Se opetus riitti lapsilleni, että ajattelevat omilla aivoillaan, ennen kuin alkavat typeryyksiä tekemään toisen aloitteesta, koska he siinä loppupeleissä kärsivät.

Maalittamisessa on aivan samasta asiasta kysymys. Joku saa toiset tekemään likaisen työn.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #23

Eli joku on idiootti ja se pitäisi saada lakiin? Jos tuosta valikoimasta ei löytynyt vainoamista? Niin mitä siihen pitäisi lisätä?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #34

Ei, idiotismi on poistettu jo tautiluokituksestakin ajat sitten, laki ei sitä ole koskaan kieltänytkään. Jotain hoksottimia kuitenkin kaivataan lain tulkintaan. Näyttää siltä, että 40 vuoden kokemukseni opettajana ei joidenkin kohdalla riitä.

Vainoaminen on jo mukana, maalittaminen on vainoamisen stimulointia, jota Puolakka ansiokkaasti kuvaili lasten vedättämiskulttuurin kautta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Nyt kun tämä asia on viety viranomaisiin, niin mielestäni on hyvä, että se tutkitaan. Laintulkinnassakin näkyy olevan eroavaisuuksia eri professoreiden mielestä.

Mitä taas tuohon maalittamiseen tulee, niin sitä tapahtuu kyllä täällä puheenvuorossakin.;)

Toisaalta en ole viranomainen, enkä ole saanut törkypostia, vaan päinvastoin, kun kiristyskirjebuumi oli kiihkeimmillään, tuli positiivista sähköpostia päivittäin.

Viranomaisilla pitää tietenkin olla työrauha ja jos joku yllyttää toista tämmöiseen maalittamiseen, niin siihen pitää tietenkin tulla stoppi. Antaa todella huonon kuvan, jos jonkun määrätyn puolueen kannattajat häiritsevät työtään tekeviä ihmisiä tai heidän perheitään, jos päätös ei ole ollut mieluinen.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kyllä jokainen tietää onko rasisti vai ei. Heti kun joku sanoo rasistiksi vaikka teidät, ettet sellainen ole, sana menettää merkityksensä.

Husu pilasi rasisti-kortin uskottavuuden ehdottomalta enemmistöltä persujen kannattajista. Ei huonosti parilta twiitiltä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Tarkoittaako Parkkisen aprikointi sitä, että persu voi suhtautua rauhassa maahanmuuttajiin ja muihin etnisiin ryhmiin vihamielisesti ja ennakkoluuloisesti, koska häntä ei enää saa sanoa rasistiksi tai koska sana ei enää merkitse mitään?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Minä olen persu, enkä ole rasisti. Minä puutun ihmisten tekoihin ja sanoihin. En taustaan, en ihonväriin, en uskontoon. Käyttäkää rasisti-sanaa niiden kohdalla, jotka ovat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #22

Ainoa asia, mistä Husun kanssa olen eri mieltä, on se, että eivät kaikki kannattajat ole rasisteja, tosin se oli hyvä heitto, joka oli kuin suoraan kopioitu persujen sanomisista, muslimeista, Irkailaisita ja turvapaikanhakijoista, vain eri määritteellä.

Minäkin sanon, että perussuomalainen puolue on rasistinen.

Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #24

"tosin se oli hyvä heitto, joka oli kuin suoraan kopioitu persujen sanomisista, muslimeista, Irkailaisita ja turvapaikanhakijoista"

Kerrotko petteri missä persut ovat sanoneet, että kaikki muslimit,irakilaiset ja irakilaiset ovat jotain?

Päämisteristä lähtien meille kerrotaan, että persut leimaavat kaikki mamut joksikin, mutta outoa etten ole tälläisiin leimoihin törmännyt.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #22

Sanoinko, että kaikki persut...?

Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #25

Enhän minä juuri maahanmuuttajia, mutta nämä valkoihoset puolestaloukkaantujat suvaitsevaiset ovat tosi ääliöt.

Ihonväri suojaa koska musta, ei Hususta tule Martin Luther King, etsikää joku Husua fiksumpi siihen rooliin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #27

Sinäkään et ymmärrä, että Husu puhui juuri niinkuin persut puhuvat tietyistä ihmisyhmistä.

Sellaista se sokeus omiin toimiin joskus on.

Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #28

Jaa en ole havainnut että Husu puhuu muusta kun Somaleista ja Persuista, vai onko hän huolissaan Belgialaisten vähemmistön oikeuksista.

Husu nyt demarina ei osaa puhua muusta kun pressuista, erosi keskustasta koska ei kestänyt olla samassa hallituksessa, siis mustaihoinen takinkääntäjä, kelpaisi varmasti sinisiin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #25
Artturi Hård

#20

Solonen itse ottaa nopeasti persu -kortin esiin, jos vastakommentoija on asioista erimieltä hänen kanssaan, vaikka vastakeskustelija ei liittyisi millään tavalla persuihin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #31

Yhden kerran taisin Hårdin kannanottojensa perusteella persuolettamalla leimata, mistä virheestä pahoitteluni. Olisiko persuudessa jotain niin negatiivista, että sellaiseksi nimittely pitäisi kriminalisoida?

Käyttäjän MarkusPeltonen kuva
Markus Peltonen Vastaus kommenttiin #56

"Venäläinen" tulee ilmeisesti vanhasta germaanisesta slaavien nimityksestä (vanhassa saksassa Wende). Tämä on mahdollisesti yhteydessä ruotsin vän-sanaan (ystävä, aiemmin ehkä myös naapuri), tai tarkoitti 'voitollisia', 'sotureita' (vrt. vinna/gewinnen/vincere).

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #56

Jotkut sanat ovat kuitenkin "kanonisoituja" haukkumasanoiksi. Tällaisia on esimerkiksi N-alkuinen sana tummaihoisista, vielä pahempana N-u. Tämä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi Martin Luther King vielä käytti negro-sanaa täysin neutraalisti. Sanan käyttöalue kuitenkin muuttuu ja loukkaavuus sen mukana. Nyt, kun kaikkien periaatteessa pitäisi loukkaava merkitys tuntea, sen käyttö tulkitaan käytännössä sellaiseksi.

Myös ryssä-sana on kokenut vastaavan kehityksen. Laukkuryssä tai Lauttasaaren eteläisen osan nimi Ryssänkärki ovat ajalta, jolloin sana oli vielä neutraali - vähän kuin neukku tuota aikaa myöhemmin. Jos joku käyttää nykyään tuota sanaa, se tuskin tapahtuu ilman rasistista sivumakua.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #74

Koskahan "Laukkuryssä" oli neutraali?
Tietääkseni se on ollut haukkumasana ainakin Kainuussa.
Ryssä-sanaa on käytetty ikiajoista ja se on aina ollut negatiivinen.
Ruotsalaisista käytettiin sanaa "hurri" ja sekin on aina ollut negatiivinen.
Kukaan ei kuitenkaan varsinaisesti loukkaantunut tällaisesta eikä asioita puitu käräjillä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #75

Haukkumasanaksi se muuttui viimeistään itsenäisyyden alkutaipaleella, aiemminkin se on voinut jossain tapahtua. Alun perin ryssä-sana on ollut neutraali, siitä todisteet seuraavassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ryss%C3%A4

Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #76

On toi hankala, Venäjä, Россиа, monessa kielessä Rusland, ja asukaat ovat myös Russen, Rusians ja les Russe, Suomen puolestaloukkaantujat saavat selittää, omalla äidinkielelläni Venäjä on Rusland ja sen asukaat ovat russen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #77

Totta on, että vastaavaa venäläisvihassa keitettyä sanan arvotusta ei taida muualta kuin Suomesta russia-sanan johdannaisille löytyä. Venäläisillä on meille kyllä vastineensa, meitä on siellä kutsttu jo iät ajat tšuhnaksi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #81

Ryssä-sanahan tulee Ruotsin ryss-nimityksestä. Se on vain suomentunut kieleen sopivaksi.
Ryss Ruotsissa merkitsee venäläistä ja sillä on vähän huono kaiku mutta se ei varsinaisesti ole haukkumasana. On luultavaa että sitä on Suomessa alkujaan käytetty vähän samalla tavalla.
Ryssäthän, siis venäläisethän, olivat ikuisia Ruotsi-Suomen vihollisia.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #74

Kommentoija Solonenhan käyttää itse nekruun verrattavaa persu-sanaa.
Itse olen käynyt vain neljä vuotta kansakoulua. Siellä opetettiin eskimo-, intiaani- ja neekeri-sanatkin. Koska en mitenkään usko, että kansakoulu oli rasistinen, pidän noita sanoja samanarvoisina.

Mitä sitten persuun tulee, niin siinähän on käynyt niin, että useat perussuomalaiset ovatkin itse alkaneet kutsua itseään tällä sanalla ja sen loukkaava vaikutus on laimentunut. Neekerille on käynyt päinvastoin, suvaitsevaiset ovat pyrkineet rasistisoimaan sanaa. Nyt tarvittaisiin afrikkalaistaustaisten kansalaisten perustamaa Suomen Neekerit ry:tä korjaamaan tätä kielen päsmäröintiä.
Espanjan negro sopinee ytimekkäänä sanana lainattavaksi suomeenkin?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #78

Persua käyttävät sujuvasti persutkin, hahmotan sen demareiden, kepulaisten ja kokkarien joukkoon. Jos puolueessa tapahtuu yleinen ja yhtäläinen loukkaantuminen, harkitsen käytännön muutosta.

Kuten jo tuolla aiemmin totesin, kieli ja sen arvotukset muuttuvat. Kansakoulun runot "Neekeri pesee kasvojaan, muttei valkene ollenkaan." oli aidosti rasistinen; Miksi hänen olisi pitänyt valjeta?

https://jtapio.files.wordpress.com/2013/05/aale-ty...

Jääskeläisen kaavailemaa neekeri-sanan rehabilisointia häiritsee se, että sanan kohteena olevat ihmiset eivät koe muodostavansta sen tarkoittamaa yhtenäistä joukkoa. Kun sanalla on samalla halvennettu tätä aiemmin oletettua porukkaa, on eväät sen tuhkasta nousulle vähäiset - samoin kuin tarve siihen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #78

#78:
Just. Persu on suvakin nekru.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #80

Suvakki on tarkoituksellisesti haukkumasanaksi jalostettu poliittisen sanataiteen nerouden ilmentymä, kuulemma suvaitsevaisen ja vajakin risteytys.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #82

Ihan vastaavasti on nimitys "persut". Sillä viitataan tiettyyn ruumiinosaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #83

Taitaa olla vain onneton sanavalinta alunperin, sana muodostuu loogisesti kantasanaa lyhennettäessä. Toki se olisi voinut olla pesukin.

Toisaalta onko persu oikeasti ollut ylipäätään aiemmin merkityksellinen sana, itse en ainakaan tuosta kehonalueesta koskaan persu-sanaa käytä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #85

No sitten suvakki:
Eikö tuo liene vain lyhennys sanasta suvaitsevainen?
En tiedä mistä tuon vajakin löysit.

Sitten meillä on tämä Hakkaraisen "matu". Onko kyseessä maahantullut vai maahantunkeutunut?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #86

Molemmat sanat on ilmeisesti jalostettu keskenään vähän vastaavanlaisissa aivopieruhautomoissa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suvakki

https://fi.wiktionary.org/wiki/matu

Matu on näistä hiotumpi ja pinnallisesti poliittisesti korrektimpi, koska sana rajaa kohteensa tänne tunkeutuviin. Tosiasiassa sen käyttö päin vastoin leimaa tunkeutujiksi sellaisia, joilla on laillinen oikeus tulla tänne turvaa hakemaan.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Vihamielisyydestä en tiedä mutta ihminen nyt vain suhtautuu ennakkoluuloisesti vieraaseen ja tuntemattomaan. Eikä siinä pitäisi olla mitään väärää.
Oulussa pikkutyttöjä syyllistettiin kun olivat lähteneet ennakkoluulottomasti vieraiden miesten matkaan.
Lapsille olisi kuulemma pitänyt paremmin opettaa että olkaa ennakkoluuloisia ja epäileviä vieraita, erityisesti miehiä kohtaan jotka tarjoavat alkoholi ja tupakkaa.
Jotkut sanoivat että joku vastuu se on lapsillakin.

Itse suhtaudun aina ennakkoluuloisesti vieraaseen ihmiseen ja jos sen vuoksi olen rasisti niin sittenpähän olen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #57

Voin lohduttaa Rantasta, että ennakkoluulo ei vielä tee ihmisestä rasistia. Se, että sen ennakkoluulon kannattelemana alkaa vaatia jollekin ryhmälle muiden nauttimien oikeuksien rajoittamista, sitä on. Enemmän asiasta #43

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #72

"Tarkoittaako Parkkisen aprikointi sitä, että persu voi suhtautua rauhassa maahanmuuttajiin ja muihin etnisiin ryhmiin vihamielisesti ja ennakkoluuloisesti, koska häntä ei enää saa sanoa rasistiksi tai koska sana ei enää merkitse mitään?"

Kuten varmaan huomasit, kommenttini oli vastaus ylläolevaan omaasi.

Artturi Hård

#19

Näillä vasemmanlaidan öyhöttäjillä on myös vakiintunut tapa nimitellä heidän kanssaan erimieltä olevia perussuomalaisiksi, natsiksi ja mitä näitä nyt onkaan, oli keskusteltava aihe mikä tahansa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ja tämäkös Artturia kovasti harmittaa...

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Tämä kattava tutkimus kertoi, että suurin osa eurooppalaisista on "rasisteja", koska he eivät halua enempää muslimeita. Näinhän sen täytyy olla "suvaitsevaisten" mielestä.

"Brittiläisen ajatushautomon tekemän tutkimuksen mukaan valtaosa eurooppalaisista haluaa pysäyttää maahanmuuton muslimimaista.

Kymmenessä EU-valtiossa tehtyjen kyselytutkimusten mukaan Eurooppaan ei kaivata lisää maahanmuuttajia muslimimaista. Kyselyn on toteuttanut Chatham House -ajatushautomo ja sitä varten on haastateltu 10 000 ihmistä.

Kysymyksenasettelu oli selvä: "Kaikki maahanmuutto muslimienemmistöisistä maista pitää lopettaa". Väittämän kanssa oli samaa mieltä 55 prosenttia kaikista vastanneista, eri mieltä 20 prosenttia ja ei samaa eikä eri mieltä 25 prosenttia."

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Lähes kaikissa meissä on synnynnäinen ominaisuus outojen asioiden vierastamiseksi, mikä on tavallaan vastaominaisuus uteliaisuudelle. Itsekin tunnistan aika ajoin itsessäni outouden tunteen itseeni nähden erilaisia ihmisiä kohdatessani. Ensin mainitun ominaisuuden ympärille kietoutuu myös yhteisökokemus, on meitä ja sitten noita muita. Eri ihmisille me ja muut -käsitteet kattavat kovasti erilaisen joukon lähimmäisiä.

Kyseenalaiseksi tämä kokemus muuttuu silloin, kun sen ajamana aletaan myös toimimaan itselle outojen ihmisten oikeuksia rajoittaen - yleensä olettaen itsen olevan jollain tavoin noita toisia parempia. Tämäkin ilmiö toimii muissa kuin varsinaisesti rasistisissa konteksteissa esimerkiksi kylätappeluperinteessä ja urheilujoukkueen kannattamisessa. Reilun kilpailuhengen puitteissa tämäkään siis ei ole rasismia. Sellaista se lähenee, kun sille toiselle ryhmälle yritetään asettaa omiin nähden erilaiset ja heikommat säännöt. Jos tuo toinen ryhmä on vaikkapa seksuaalivähemmistö, on kyse homovihamielisestä syrjinnästä. Jos kohde on etninen ryhmä tai iholtaan erivärinen, on kyse rasismista.

Sellaista on myös kielenkäyttö, jossa runsaasta informaatiosta huolimatta käytetään loukkaavia nimityksiä toisen etnisen tai geneettisen ihmisryhmän edustajista. Jääskeläinen voisi tuon suhteen todella pohtia rasismia peilin edessä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eiköhän ilmoitus rikoksesta johda aina poliisitutkintaan, mutta vaikka se erityisesti näille "laajemman sananvapauden" kannattajille näyttää olevan vaikeaa, ainakaan RL 11 luvun 10 pykälän kiihotusrikoksen tunnusmerkistö ei täyty ja taitaa olla yhtä vaikeaa saada tuosta kunnianloukkausta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Paljon mahdollista, ettei etene oikeussaliin asti, vaikka proffien kannat vähän eroavatkin noissa uutisissa. Tässähän on jotain eroa Vehkoon ja Husun tapausten välillä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kun kerran lautamies olet, niin kerrohan, kuinka monta juttua on voitettu jonkun oikeustieteen professorin lausunnon johdosta ja miten ne ovat vaikuttaneet rikosjutuissa?

Turun terroristioikeudenkäynnissä vastaajan asiamiehen hankkima lausunto jäi jopa vastaajan maksettavaksi. Scheininin sinne laatima lausunto katsottiin merkityksettömäksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #42

Oletin proffien tuntevan lait minua paremmin. Siksi heidän lausuntojensa perusteella voisi ennakoida, tuleeko edes istuntoa vai ei. Paitsi, kun proffat antoivat erisuuntaiset "ennusteet", niin ...
Ei niitä proffien lausuntoja salissa kuultane. En ainakaan minä ole kuullut vedottavan sellaisiin, vaan tapauskohtaiset esimerkit/vertaukset on haettu korkeimman oikeuden tapauksista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #45

En tiedä, missä olet lautamiehenä, mutta kyllä niitä lausuntoja pyydetään monenlaisiin juttuihin. Ei tuomioistuin sellaisia tietenkään pyydä eikä juurikaan noteeraa niitä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #47

Täällä pääkaupunkiseudulla isojen firmojen riidat ovat tärkeä tulolähde oikeusoppineille. Suurimmat tilit tehdään välimiesoikeudenkäynneistä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #47

Lääkärinlausuntoja on näkynyt.

Sakari Rajamäki

Petteri kirjoitit ylempänä:

"Ainoa asia, mistä Husun kanssa olen eri mieltä, on se, että eivät kaikki kannattajat ole rasisteja, tosin se oli hyvä heitto, joka oli kuin suoraan kopioitu persujen sanomisista, muslimeista, Irkailaisita ja turvapaikanhakijoista, vain eri määritteellä.
Minäkin sanon, että perussuomalainen puolue on rasistinen"

Johon esitin kysymyksen:

"Kerrotko petteri missä persut ovat sanoneet, että kaikki muslimit,irakilaiset ja irakilaiset ovat jotain?
Päämisteristä lähtien meille kerrotaan, että persut leimaavat kaikki mamut joksikin, mutta outoa etten ole tälläisiin leimoihin törmännyt"

Voisitko vastata tähän kysymykseen, koska esitätät kovia väitteitä persuista?

Sakari Rajamäki

"Kannattaa vain ajatella ensin, ennenkuin painaa entteriä :)"

Puhuu mies joka esittää persuista kovia väitteitä, mutta kysyttäessä ei osaa perustella väitteitään. Olet takuulla lukenut tuon yllä olevan viestini, sillä olet pariinkin kertaan kommentoinut tähän ketjuun tuon viestin jälkeen. Eli tuo viestisi persuista oli jälleen kerran vain turhaa mussutusta.

Päämisteristä lähtien esitetään samoja väitteitä kuin Ritala

"Kaikki ulkomaalaiset leimataan lapsenraiskaajiksi ja sosiaalipummeiksi. Ei ole oikein pitää ulkomaalaisia lähtökohtaisesti rikollisina ja loiseläjinä, Sipilä kommentoi vielä seuraavana päivänä tiedotteessaan"

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006063587.html

Toisaalta jos pääministerin kommentit on tuolla tasolla, niin voiko käytettyjen kirjojen kauppiaalta odottaa enempää?

Aika usein kuulee väitteitä, että persut vain sokeasti seuraavat mestariaan ja hokevat vain hänen juttujaan ilman omaa ajattelua(Tässä on jotain perääkin, sillä onhan Mestari visas mies jota persut paljon kuuntelee)
Mutta sen vain haluan kuulla, missä kohtaa Halla-aho olisi yleistänyt jotain maahanmuuttaja ryhmää?

Sakari Rajamäki

Muistaakseni Sipilä myös sanonut, että on ikävää kun tänne tulevat erityisasiantuntiatiatkin leimataan lastenrasikaajiksi. Toisaalta hyvä jos tylsään politiikkaan tulee välillä vähän viihdettäkin, kun pääministerin jutut on kummelitasolla..

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kesä mode sinusta ei ole mihinkään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä kai itse tiedät, miksi kommenttisi poistettiin, ja jollet tiedä, on syytä ollakin huolestunut.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tiedoksi kommentoija Engrenille: komenttisi oli pompannut hyväksyttäväkseni. Kun siinä oli älyllisen suorituskyvyn arvio ehkä tunnistettavasta itäafrikkalaisesta vieraastamme, poistin sen.

Freddy Van Vonterghem

Niin, tuolta Belgialaisuustaustaista olen kotoisin sieltä ja on minun lisäksi tullut kaikki muun ns. länsimaisuuta, eli Marokkolaisia ovat ihmisiä, vaikea sulattava, koska Suomen tunnetuin Marokkolainen on suvaitsevaisten mielestä rasisti, Johanna Vehkoo ai,ai.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset