Lastuilua Inhimillisellä virheellä on aina tekijänsä

En pysty yksin vakioimaan ilmastoa

Olen tullut siihen tulokseen, etten pysty yksin vakioimaan ilmastoa. Oman osuuteni koen kuitenkin tehneeni, käyttämällä bensatankissani kesäaikaan viinaa (E85), vastustamalla maltitonta ja ilmastoa pilaavaa maahanmuuttoa päiväntasaajalta napapiirille sekä kannattamalla ilmastopolitiikaltaan järkevintä puoluetta Suomessa.

Vaan eipä Suomikaan pysty yksin vakioimaan ilmastoa, vaikka oman osuutensa onkin tehnyt. Tarkastelunäkökulmallakin on merkitystä. Jonkun mukaan maapallo ei kestä suomalaista elämänmuotoa, jos kaikki kuluttaisivat samalla tavalla. Itse taas näen niin, että jos kaikissa maissa asuttaisiin yhtä väljästi kuin Suomessa, mitään ilmastonmuutosta ei ainakaan ihmistekoisena olisi havaittavissa.

EU ei sekään pysty yksin vakioimaan ilmastoa, vaikka on esimerkiksi pyrkinyt. EU:n ihmisperäinen ilmastovaikutus on vain 10...20% globaalista pössyttelystä. Kärsää kohti meillä päästellään hiilidioksidia samaa luokkaa kiinalaisten kanssa, mutta meitä on vähemmän. EU-alueella on toki esimerkki, miten pitäisi toimia. Ranska ja Saksa ovat jokseenkin tasakokoisia maita, mutta Ranskan CO2-päästöt sähköntuotannosta ovat kymmenesosan tasolla Saksan Energiewendellä tehostetuista päästöistä. Saksassa siis on toimittu väärin ja Ranskassa oikein. Tämä ei vaan aina näy, kun vertailuna esitetään muutosta johonkin ajankohtaan, jolloin Ranska oli jo päässyt oikealle tasolle.

Jos Kiinasta tehtäisiin maailman Ranska, ilmastonvakiointi olisi paljon nykyistä realistisempi mahdollisuus, mikäli se CO2-päästöistä riippuu. Tässä tulee mieleen miten Suomi kustansi Pietarin jätevedenpuhdistusta, koska siten saatiin parempi tulos sijoitetulle resurssille, kuin jo melko vähän lähimeriä rasittavassa Suomessa olisi saavutettu. Jos Kiina siirtyisi merkittävässä määrässä päästöttömään sähköntuotantoon Ranskan tapaan, niin siihen satsaamalla EU saisi paremman globaalin ilmastotuloksen kuin vaikkapa dieselautoja lisäämällä tai omaa teollisuuttaan Kiinaan siirtämällä.

Aivan äskettäin havaitsin selvät merkit siitä, että Kiinalla on tarkoitus jatkaa kivihiilen polttoa vielä kymmeniä vuosia. Mahtava Menghuan rata on suunniteltu pelkästään kivihiilen siirtämiseen Sisä-Mongoliasta reilut tuhat kilometriä etelämmäksi. Samalla Kiina on myöntänyt lisää kaivoslupia myös Sisä-Mongoliaan. Tuollaista rautatietä ei tietenkään rakenneta lyhyen ajan tarpeita varten. Täten EU:n keppi ja porkkana eivät poistaisi Kiinan kivihiilivoimaloita kokonaan ainakaan puoleen vuosisataan, mutta voisihan EU:n vaikutus sentään nopeuttaa vanhojen kivihiilivoimaloiden korvaamista ydinvoimaloilla.

Kiinassa on valtava tuotantokapasiteetti mm. rautateiden rakentamisessa. Voisi ajatella, että jonkinlainen ydinvoimaloiden sarjavalmistus Kiinassa tuottaisi paljon nopeammin tulosta kuin mitä yksi OL3 Suomessa. Suuren maan suuresta energiantarpeesta johtuen näiden sarjavalmisteisten ydinvoimaloiden ei tarvitsisi ollakaan mitään uutta mallia olevia pienvoimaloita, vaan vaikkapa ihan samaa mallia kuin OL3. Kun ei näytä Kiinastakaan sitä toriumvoimalaa tulevan markkinoille...

Nyt olisi hyvä aika lopettaa ydinvoimakammoinen ympäristöpolitiikka ja näpertelevä ilmastopolitiikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ensimmäisestä kappaleesta päätellen mätäkuun juttuja. Tylsäkin sellainen.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Ensimmäisestä kappaleesta päätellen mätäkuun juttuja. Tylsäkin sellainen."

Pitää muuten paikkansa, eli on hyvin tylsä ja muutenkin valitettava tarina. Ainoa oikeutus jutulle on, että totuus yleensäkin on tylsääkin tylsempää ja myöskin hyvin valitettavaa sekä jopa yksinkertaistakin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Seijalta aika tylsä kommentti.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minä olen iloinen jokaisesta kommentoijasta, joka blogiini viestittelee. Kellonaika huomioiden on ymmärretävää, ettei kommentoija Nylund jaksanut lukea pitemmälle.

Markku Hatakka

IPCC ei maininnut sanaakaan liiallisesta väestönkasvusta kehitys- ja kehittyvissä maissa.
Pelkurit!

Jokainen peruskoululainenkin, tai ainakin aikuiset Vihreät, tietää että väestönkasvu on exponentiaalista. Tuon kasvavan ihmismäärän ruokkimiseen tarvitaan yhä enemmän ja enemmän maapinta-alaa ja kalastusta. Sekä eläinten kasvatus että viljely (vihannekset, viljat) tarvitsevat makeaa vettä, kehittyvissä maissa rajallista pohjavettä, joka on rajallista.
Katastrofi nälänhädän muodossa on odotettavissa aivan lähitulevaisuudessa.

Suomi pärjää mainiosti nykyisellä ja lämpenevällä ilmastolla, jopa paremmin. Vettä riiittää, väestönkehitys on maapallon kantokykyä suosiva.
Pitäisi uskaltaa osoittaa ’syyttävä’ sormi ongelmista oikeaan osoitteeseen!
Ja se ei ole Suomi.

Suomen nykyisellä hallituksella ei ole siihen tarvittavaa ’munaa’, koska ’poliittinen korrektius’ ja ideologia (vihersosialisni) estää sen! Sama koskee EU:ta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"IPCC ei maininnut sanaakaan liiallisesta väestönkasvusta kehitys- ja kehittyvissä maissa".

Miten pitäisi suhtautua toimijaan ja toimijoihin jotka ovat niin hirmuisen huolestuneita seurauksista, että pitävät panikoimista suorastaan sosiaalisena velvollisuutena, mutta eivät halua puuttua puolella sanalla syihin. Kun katsoo kuinka mittava liiketoiminta tuon aiheen ympärillä pyörii, syntyy vahva epäilys samanlaisesta anekaupasta jota katolinen kirkko harjoitti 1500-luvulla.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Jäät on kuitenkin Grönlannissa sulaneet jo 7500 gigtonnia/100 vuotta Nasan mukaan.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tuhannen vuoden päästä on jo neljännes sulanut?

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Vajaa vuosikymmen sitte persut olivat skeptisiä ydinvoiman suhteen ja epäilivät ettei se motivoi teollisuutta alentamaan energian kulutusta (=päästöjä)

http://www.peruss.fi/ajankohtaista?issue=514

Niin se maailma muuttuu ja takkia pidetään sen mukaan päällä mikä vetoaa eniten

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Keynes :"When the Facts Change, I Change My Mind. What Do You Do, Sir?"

Olen ymmärtänyt , että myös vihreissä ydinvoimalinja ´värähtelee`?

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Juu, onhan sielläkin jotain linjamuutoksia tapahtunut.
Se ei silti poista eikä edes vähennä persujen populistisia kannanmuutoksia.

Väittäisin jopa niinkin että vihreillä ydinvoimamyönteisyys ei lisää puoleen yleiskannatusta

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Linkin lopusta löytyy teksti:
"Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei tule sitomaan ryhmänsä jäsenien käsiä ydinvoimasta äänestettäessä vaan kunnioittaa jokaisen omaa vakaumusta."
Tuo jo yksin vastannee kommentoija Nummelinille riittävästi.

Ymmärtäväinen ihminen toki huomioi senkin, että blogissa puhutaan globaalista asiasta, linkissä kansallisesta polttoainepolitiikasta. Perussuomalaisilla on perinteisesti pieni ollut kaunista, mutta jos tähän globaaliin CO2-tuotantoon aiotaan puuttua, niin siinä eivät pienet toimet riitä eikä vihreiden energiewendet.

Lisäksi voidaan todeta, että Suomen osalta puutuotannon sivuvirtojen poltto on usein vähähiilinen vaihtoehto, mutta sitä ei ole Kiinassa tarjolla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jokainen suomalainen kylmentää maapalloa jatkuvasti, yötä-päivää, kesät-talvet keskimäärin 6130 kilowatin teholla. Se johtuu siitä, että jokainen hehtaari kylmentää maapalloa 1 MW teholla (avaruuteen poistuvan ja auringosta tulevan säteilyn erotus Suomessa). Jokaista suomalaista kohden on 6.13 hehtaaria.

Vältät vain käyttämästä talossasi yli 6000 kW lämmitys- tai muita laitteita tai jos käytät niitä, älä pidä niitä koko vuotta yhteen menoon päällä. Eiköhän tuollainen pienellä järjestelyllä onnistu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset