*

Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Brexit EU

EU:n haitallisuus UK:n kalastuselinkeinolle päättymässä?

Brexit-myönteiseksi arvioimani Daily Express -lehti uutisoi nettisivullaan siitä, miten EU:n kalastusoikeuksien menetys UK:n eli Ison-Britannian vesillä vaikuttaa hollantilaisiin kalastajiin. Näiltä saattaa elinkeino loppua. On kuitenkin hyvä huomata se, että UK:sta loppui monen kalastajan elinkeino, kun maa liittyi EU:hun. Tästä todisteena mm. yksi kommentti Daily Expressin artikkelissa ja Wikipedia-artikkeli.

Keinot paikalliseen vaikuttamiseen heikkenevät EU:ssa

Ruotsissa kunnissa ei enää olisi mahdollista päättää tuulivoimaprojekteista. Suomessa käytännössä kunnilla olisi vielä päätöksenteko-oikeus tästä jäljellä viimekädessä. Mutta englantilaiset asukkaat saavat nyt päättää paikallisella tasolla tuulivoimasta. Suomi kuitenkin saattaa seurata Ruotsia tässäkin asiassa? Nyt jo näyttää selvältä, että meluun liittyvässä tutkimuksessa Suomen hallitus on ottanut ohjaimet käteen. Saksalaisen esimerkin mukaan meluasiat alistetaan toimikunnalle, joka istuu asian päällä niin kauan kun on tarve. Mitään haittaa ei melusta ole viimeisimmän tutkimuksen mukaan.

EU haluaa vahingoittaa UK:ta?

Isossa-Britanniassa ilmestyvän Daily Expressin nettiversio väittää, että EU:n Brexit-neuvottelijoiden tavoite on saattaa Iso-Britannia, eli UK, huonompaan asemaan kuin sillä oli EU:n jäsenenä. Perusteluna mainitaan, ettei EU:lla olisi muuten mitään virkaa. Niinhän se tietenkin onkin, että jos EU-mailla menee paremmin EU:sta eroamalla, ei jäsenyydestä ole kuin haittaa.

Iso-Britannian sotkuinen soppa

Lapsen odotusajan eli 9 kuukauden verran on muhinut Brexit-prosessin valmisteluvaihe. Hakemus eroprosessin käynnistämiseksi vietäneen Brysseliin muutaman päivän kuluessa. Sen lisäksi, että poliittiset rakenteet ovat olleet koetuksella ja kansa jakautunut kahteen leiriin, uutta ratkaistavaa tulee joka päivä. Miten moni lienee laittanut merkille, että nyt ovat naiset veneitten keulassa. Toisaalta alkaa olla niin tiukat paikat, että miesten on viisaampi pysyäkin klubeillaan. Niitähän siinä maassa riittää.

Suomen selkänoja on EU

Suomen vientikauppa tulee nojaamaan entistä vankemmin EU:n sisämarkkinoihin. Huolimatta Brexitistä. Näin uskon. Vientikaupasta yli 50 % suuntautunee jatkossakin jäljelle jäävään 26 EU-maahan. Saksa, Ruotsi, Hollanti ja Ranska vastaavat puolestaan yli 60 % viennistämme EU-maihin (ilman Iso-Britanniaa perustuen 2015 tilastoihin). Mitenkä sitten ”uuden EU:n” yritysmaailma tulee suhtautumaan Theresa Mayn julistuksen mukaiseen Iso-Britannian kovaan irtaantumiseen (Hard Brexit)? Tästä antaa viitteitä Saksan teollisuus ja kauppakamari (DIHK) ykköstykkinsä Volker Treierin suulla.

Brexitseikkailu jähmettää PK-yrityskenttää

Boris Johnson ja Frank-Walter Steinmeier tapasivat hiljattain Berliinissä (kts linkki). Tukkaansa harova Johnson ja teräväkatseista esittävä Steinmeier ovat suorastaan herättäneet hilpeyttä neuvottomuudellaan lehtimiesten joukossa. Naureskeleva ja vitsin tynkää heittelevä Boris sekä edelleen äänestyspäätöstä pahoitteleva Walter eivät herätä samanlaista hilpeyttä yritysmaailmassa. Eivät Saksassa eivätkä Iso-Britanniassa.

Brexit – välikatsaus

Euroopan Unionin kiemurrellessa terroristiverkoissa, pakolaiskriiseissä sekä sotien ja kansainvälisten suhdannepiikkien paineessa, on UK:n eroamisprosessi tuonut tilanteeseen oman kitkerän mausteensa.  Elinkeinoelämä, erityisesti Keski-Euroopassa pelkää eroprosessin vaikutuksia, onhan UK todella merkittävä kauppakumppani mm. Saksalle. Elinkeinoelämän kannanotot (mm. Saksan teollisuus-ja kappakamarin kautta) korostavat EU:n sisäisen liiketoimintaympäristön edelleen vahvistamista ja turhan byrokratian purkamista.

EU:n pankkisektorilla tuskainen jakso

Amerikkalaisilla pankkijäteillä EU-alueen keskuspaikka ja henkilöstö sijaitsevat pääosin (noin 2/3) Lontoossa. Merkittävä osa EU:n asiakkaista vastaavasti Iso-Britannian ulkopuolella. Tässä lienee Theresa Mayn ryhmälle oma haasteensa kyytipojaksi jossain vaiheessa (?) alkaville neuvotteluille.

Brexit ja talouskriisit

 

BREXIT JA TALOUSKRIISIT - HISTORIA TOISTUU

 

Talouden kriisit ja ylivalta aiheuttavat tyytymättömyyttä, katkeruutta, vihanpitoa, väkivaltaisuuksia ja lopulta sotia. Se on historian kertomaa.

 

Talousvalta on yhtä lailla kansoja alistavaa kuin miehitysvaltakin.

 

”EU:n voimatrio: Saksa, Saksa ja Saksa” ja

”Saksa ei ehkä päätä kaikkea yksin, mutta sen yli ei kävellä.” (HS:n pääkirjoitus 10.1.2015).

 

Toimeenpanovalta kuuluu monarkille, …

Koska Britannia on peräisin Rooman valtakunnan ajoilta, varinaisista perustuslakia ei ole olemassa. Periaatteessa valta on kuitenkin nykykäsityksen mukaan jaettu kolmeen rippumattomaan haraan: lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta.

Yhdistynyt kuningaskunta on parlamentaarinen monarkia, jonka hallitsijana on kuningatar Elisabet II. Monarkilla on periaatteessa laajat valtaoikeudet, mukaan lukien oikeus julistaa sota ja valita pääministeri. Teoriassa koko Yhdistyneen kuningaskunnan hallinto on olemassa monarkin suopeudesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä