Lastuilua Vanhojen virheiden välttäminen lisää uusien mahdollisuuksia

Kaikki blogit puheenaiheesta EU:n turvapaikkapolitiikka

Mykkänen haluaa puoli miljoonaa pakolaista vuosittain Eurooppaan

Kesäkuussa sisäministeri Kai Mykkänen ehdotti turvapaikkajärjestelmästä luopumista Euroopassa ja siirtymistä kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen. Kesäkuussa sisäministerin ehdottama määrä oli vielä noin neljännesmiljoona vuosittain, mutta nyt Yle:n ohjelmassa (n. kohdassa 19:50) Mykkänen katsoo hyväksi määräksi jo puolikin miljoonaa:

https://areena.yle.fi/1-4482942

Nyt tarvitaan paksua lompakkoa

 

Vihreät ovat jo taannoin esittäneet, että suomalaisten tulisi osallistua entistä voimakkaammin turvapaikkatalkoisiin.  Sinun ja minun tulee tarjota oma asunto tuikituntemattoman käyttöön. Nyt jos koskaan tarvitaan paksua lompakkoa.

On myös esitetty, että olemme vastaanottamassa sankoin joukoin turvapaikanhakijoita Suomeen. 

Tätä kuningasajatusta ajetaan hurjaa vauhtia eteenpäin vihreiden iloksi.

Haluatko sinä arkeesi tuikituntemattoman kanssakulkijan? Oletko ajatellut miten hän asumisen ja muun elämisen kustantaa? 

Onko Afganistan turvaton maa?

Viime aikoina on somessa käyty jokseenkin kiivasta keskustelua turvapaikanhakijoiden palautuksista kotimaihinsa.  Keskustelua on käyty ja vaatimuksia ainakin vihreiden suunnalta kovimmin palautuksista Afganistaniin.  Perusteeksi on kerrottu maan olevan turvaton.  Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on jopa vaatinut palautusten keskeyttämistä tykkänään, sillä hänen ja puolueensa mukaan Suomen päätökset palautuksista eivät ole kestävällä pohjalla vaan päätökset ovat virheellisiä. 

Askeleita järkevämpään turvapaikkajärjestelmään

Lennän juuri pois sisäministereiden EU-neuvoston epävirallisesta kokouksesta Itävallan Innsbruckista. Fiilis on hyvin erilainen kuin viisi viikkoa sitten edellisen, Luxemburgissa pidetyn tapaamisen jälkeen. Sen jälkeen näytti selvältä, ettei pöydällä olleilla eväillä voi päästä yhteisymmärrykseen Euroopan turvapaikkajärjestelmän uudistuksesta.

Maahanmuutto jakaa EU:ta

Suomen juhliessa juhannusta EU:n valtion- ja hallitusten päämiehet kokoontuivat epäviralliseen työtapaamiseen maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa. Valmista ei tullut, ja harva sitä odottikaan, sillä kokousta pidettiin enemmänkin tukikokouksena Saksan Angela Merkelille, jonka oma hallitus on ajautunut hajoamisen partaalle maahanmuuttokysymyksissä. Vuoden 2015 turvapaikkakriisi on kiristänyt vaaliasetelmia muuallakin Euroopassa.

  

Sipilän ja Orpon takinkäännös turvapaikkapolitiikassa

Vuosi sitten Sipilä ja Orpo sanoivat, etteivät Perussuomalaiset sovi heidän hallitukseensa arvopohjan erilaisuuden takia. Arvopohjaongelmat näkyivät erityisesti turvapaikkapolitiikassa.

Perussuomalaiset olivat ehdottaneet esimerkiksi vastaanottokeskusten perustamista EU:n ulkopuolelle, Välimeren taksiliikenteen estämistä, Dublinin sopimuksesta kiinnipitämistä, eli hakija ei saisi valita mieluisinta EU-maata, vaan rekisteröityä pitäisi ensimmäisessä EU-maassa.

Mykkäsen kiintiöpakolaisuus ei edelleenkään ratkaise EU:n turvapaikkaongelmaa

Kokoomuslainen sisäministeri Kai Mykkänen on esittänyt EU:ta piinaavan siirtolaiskriisiin ratkaisuksi kiintiöpakolaismäärän kasvattamista kymmenkertaiseksi. Mykkäsen mukaan ratkaisu olisi parempi kuin vastaanottokeskusten perustaminen EU:n rajojen ulkopuolelle (US-blogi 20.6.2018).

Kyllä, sisäministeri: Turvapaikkajärjestelmästä kiintiöpakolaisuuteen!

Euroopassa käydään nyt kiivaita ja vaikeita keskusteluita ja neuvotteluita maanosan humanitaarisen maahanmuuton järjestämisestä tulevaisuudessa. Itse olen sitä mieltä, että kestävin ja kustannustehokkain pohja luodaan siten, että turvapaikkajärjestelmästä luovutaan vihdoin kokonaan. Se ei enää ole vastannut alkuperäistä tarkoitustaan, eikä palaa alkuperäiseen tarkoitukseensa myöskään silloin, jos turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelykeskukset vain siirretään EU:n ulkopuolelle.

Pysyvä ratkaisu EU:n rajavalvonta- ja turvapaikkapolitiikkaongelmiin

Frontex auttaa EU-maita ja Schengen-maita valvomaan ulkorajojaan. Se myös tukee rajavalvonnan yhdenmukaistamista eri puolilla EU:ta. Se edistää rajaviranomaisten välistä yhteistyötä kaikissa EU-maissa ja antaa teknistä tukea ja asiantuntija-apua.

Kukin EU-maa, joka sijaitsee EU:n ulkorajalla, on yksin vastuussa valvonnasta rajallaan. Frontex voi kuitenkin antaa teknistä apua EU-maille, joihin kohdistuu erityisen suuri muuttopaine.

Maahanmuutto – uhka vai mahdollisuus

Pohjoismaat ovat kiristäneet turvapaikkapolitiikkaansa olennaisesti. Suomi on kohta isoissa ongelmissa, mikäli emme toimi samoin. Tanska on ollut selkeästi edelläkävijä ja olen aiemminkin sanonut, että Tanskasta kannattaa ottaa mallia. Itävalta on tehnyt varsin hyviä uudistuksia ja jatkaa niitä koko ajan. Minusta esimerkiksi omaisuuden takavarikointi ja sosiaalietujen kiristäminen ovat juuri niitä oikeita keinoja, joita myös Suomessa tulisi käyttää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä